اروپا میخواهد بعد از ترامپ در برجام پیشتازی کند
گروه سیاسی
مرتضی مکی، کارشناس مسائل اروپا در مورد بیانیه اخیر تروئیکای اروپایی و اتهامات مجدد علیه ایران به «رسالت» مواضع این کشورها پیش از پیروزی بایدن و پس از انتخاب او بهعنوان رئیسجمهور آمریکا را یادآوری کرد و گفت: بعد از پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و مواضعی که دولتمردان او در مورد بازگشت به برجام داشتند، دولتهای اروپایی خیالشان از جانب آمریکا مبنیبر اینکه برجام ازهمپاشیده شده راحت شد و درصدد بودند با تغییر موضع بکوشند از فضای سیاسی بعد از پیروزی دموکراتها حداکثر استفاده را برای فشار به جمهوری اسلامی ایران ببرند.
وی افزود: آنها تلاش کردند شرایط را برای بازگشت آمریکا به برجام فراهم کنند تا حداکثر استفاده را از سیاستهای فشار حداکثری ترامپ ببرند. خواسته آنها فراتر از موضوعات هستهای بود اما در مذاکرات برجام درنهایت مجبور شدند برای دستیابی به اولین سیاست مدنظرشان، یعنی محدودیت فعالیتهای هستهای ایران به محدودیتهای برجام تن دهند. شرایط برای اروپاییها طوری ایجاد شد که میتوانند در مسیر بازگشت آمریکا به برجام به خواستههای بیش از برجام دست پیدا کنند.
مکی ادامه میدهد: با توجه به اینکه ایران یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام در ۵ گام برنامههای هستهای خود را به حالت تعویق درآورد، تا حدودی به اروپاییها نشان داد که برجام یک توافق چندجانبه و برد- برد است و دوپایه دارد؛ یکی لغو تحریمها و دوم تعویق برنامه هستهای ایران.
دولتهای اروپایی نمیتوانند کاری فراتر از انتشار بیانیه انجام دهند
این کارشناس مسائل اروپا تشریح کرد: در این مدت واکنش مقامات ایرانی به خواسته مقامات اروپایی نیز بر همین پایه استوار بود. به نظر نمیرسد دولتهای اروپایی بخواهند فراتر از بیانیه دادن اقدامی را انجام دهند که موجب از هم پاشیدن برجام شوند، بههرحال آنها طی سهسال خروج آمریکا از برجام این اراده سیاسی را داشتند که توافق را حفظ کنند و در شورای امنیت به قطعنامه آمریکا رأی منفی و در مجمع عمومی سازمان ملل نیز به پیشنهاد آمریکا رأی منفی دادند و این خروجیهای سیاسی آنها نشان میدهد که به دستاوردهای سیاسی برجام برای خودشان آگاه هستند.او اظهار کرد: اما اروپاییها با انتشار چنین بیانیههایی بهنوعی تلاش میکنند دست برتر را پیش گیرند و در جهت حداکثر امتیازگیری از ایران پیشتازی کنند. بااینحال به نظر نمیرسد که این سیاستهایشان در قبال ایران نتیجهای در برداشته باشد. ضمن اینکه باید در نظر داشته باشیم حتی اگر ایران پروتکل الحاقی را به حالت تعلیق درآورد بهمنزله خروج از برجام نیست.مکی بابیان اینکه به تعلیق درآمدن پروتکل الحاقی گامی دیگر از گامهای کاهش تعهدات ایران نسبت به بدعهدی طرفهای دیگر برجام است و اگر آمریکا و شرکایش به تعهدات خود عمل کنند قطعا ایران به پروتکل الحاقی بازمیگردد، تأکید میکند: مهم این است که ایران همچنان تأکید دارد که تنها راه گفتوگو و بازگشت به پشت میز مذاکره تنها راه رفع تمام مشکلات و اجرای تعهدات طرف برجام است.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.