اختلافات در وین بر سر تحریمها، تضمین و مدت راستیآزمایی است
حسن عابدینی، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتوگو با «رسالت» درخصوص مسائل باقی مانده در مذاکرات و روند فعلی مباحث وین گفت: مذاکرات هسته ای بین جمهوری اسلامی ایران و ۱+۴در بیشتر موارد به تفاهم نزدیک شده است و به قول دست اندرکاران مذاکرات، پرانتزها که بیانگر اختلافات میان طرفین بوده تاحدود بسیار زیادی پاک شده است.
وی افزود: اما معمولا در مذاکرات اینگونه است که هر چه موضوعات جزئیتر میشود، اختلافات بر سر آنها افزایش مییابد. بنابراین درست است که تعداد مسائل باقی مانده کم است، اما بسیار مهم و سرنوشت ساز است.
عابدینی ادامه داد: نکته دوم این است که به سبب سابقه منفی کشورهای غربی و آمریکا در نقض عهد، جمهوری اسلامی ایران تلاش دارد تا مانع از تکرار نارساییهای قبلی در مذاکرات شود. درنتیجه به صورت مشخص چند موضوع را دنبال میکند که دو عدد از آن مسائل بسیار با اهمیتتر تلقی میشوند. نخست راستی آزمایی و دوم اقدامات مربوط به تضمینهای ذاتی یا عینی است.
این کارشناس مسائل غرب آسیا خاطرنشان کرد: برخی از مسائل براساس آن چیزی که در محافل رسانهای گفته شده است به توافق نزدیک شده یا حتی درمورد آنها توافق صورت گرفته است. ازجمله اینکه گامهای اولیه را باید آمریکا بردارد چراکه این آمریکا بود که به صورت غیرقانونی از برجام خارج شد و این توافق را نقض کرد.
اساس مذاکرات برای لغو تمام تحریمهای آمریکا علیه ایران است
او اظهارکرد: اما اصلا اساس کار مذاکرات این است که تحریمهای ظالمانهای که بر ضد جمهوری اسلامی ایران وضع شده است برداشته شود. این تحریمها شامل تحریمهای اشاعهای و تحریمهایی است که به اسم و نامهای دیگر علیه جمهوری اسلامی ایران وضع شده است.عابدینی اظهارکرد: به طورمثال یکی از آنها تحریم کاتسا است که جمهوری اسلامی آن را نمیپذیرد و باید برداشته شود. یکی دیگر از تحریمها، یوترن است که مغایر با روح برجام تلقی میشود. همچنین برخی از تحریمها هستند که بعد از امضای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ وضع شده است اما این تحریمها به گونهای همان تحریمهای آمریکایی اشاعهای است که قبلا وضع شده بود اما اسمش را تغییر دادهاند. بنابراین آنها نیز مغایر با بندهای مطروحه در برجام هستند.وی تاکید کرد: بنابراین به نظر میرسد اساس کار برداشتن تحریم هاست. زیرا اگر قرار باشد تحریمها ازسوی کشورهای غربی علیه جمهوری اسلامی ایران برداشته نشود اساسا مذاکره سودی برای ما نخواهد داشت. ایران نیز مایل نیست که مذاکره را برای مذاکره انجام دهد و فرآیند آن طولانی شود.کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان این سوال که ما چگونه باید از تکرار چرخه مذاکرات جلوگیری کنیم؟ افزود: باید از تکرار مکررات جلوگیری کنیم. همان وضعیتی که پیش از این آمریکایی ها برایمان رقم زدند. یعنی درسال ۲۰۱۵ با ما توافق کردند و بعد از آن زیر توافق زدند یا کشورهای اروپایی به تعهداتشان عمل نکردند و حتی تعهداتی که در قالب ۱۱ ماده به وزیر امورخارجه کشورمان ارائه دادند. عابدینی تصریح کرد: همچنین درمورد راستی آزمایی آمریکا و اروپا معتقد هستند این کار باید درزمان کوتاهی صورت بگیرد. بنابراین درابتدا بحث long day یعنی حدفاصل بین نیمه شب تهران با نیمه شب واشنگتن که حدودا ۴۸ ساعت است را مطرح کردند. همه میدانند که در ۴۸ ساعت امکان راستی آزمایی تحریمها وجود ندارد.او میگوید: اکنون طرفین بر سر زمان راستی آزمایی اختلاف نظر دارند و معتقد هستند که ۱۰ یا ۲۰ روز هم کفایت نمیکند. ایران راستی آزمایی واقعی را اینطور میبیند که امکان داشته باشد قراردادی برای فروش نفت با یک کشور یا شرکت خارجی وضع کند و طبق این قرارداد نفت صادراتی ازطریق کشتی ارسال شود و پول این نفت دریافت شود. آن هم نه به صورت نقدی بلکه از مجاری بانکی به ایران منتقل شود. تبعا این کار نیاز به زمان بیشتری دارد که یکی از موارد اختلاف همین خواهد بود.عابدینی درانتها متذکرشد: نکته دوم تضمینهای ذاتی یا عینی است که رئیس جمهوری بعدی آمریکا دوباره زیر تعهدی که کشورش داده نزند یا حتی انتخابات آتی کنگره بر تصمیم برای خروج مجدد از توافق تاثیرگذار نباشد. با این شرایطی که در آمریکا وجود دارد احتمال روی کار آمدن
جمهوری خواهان در کنگره وجود دارد و این شرایط نمیتواند ضامنی برای پابرجا ماندن توافق باشد. بنابراین احتمال اینکه اکثریت دموکراتها در مجلس سنا از بین برود وجود دارد و به همین دلیل رئیس جمهور این کشور باید یک فرمان اجرایی صادر کند.
حسن عابدینی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.