احیای دیپلماسی ترور - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 39735
  پرینتخانه » بین الملل, مطالب روزنامه, ویژه تاریخ انتشار : 10 اسفند 1399 - 5:59 |
حمله اخیر آمریکا به سوریه و رویکرد دیپلماسی بایدن در قبال ایران بررسی شد

احیای دیپلماسی ترور

مهر سکوت بایدن پس از تکیه‌بر کرسی ریاست کاخ سفید شکست. سکوت در قبال چگونگی سیاست خارجی آمریکا و رویکرد دولت جدید این کشور در قبال کشورهایی که بابت زورگویی‌های آن‌ها کمرخم نکرده‌اند. سکوتی که نشان از افکار تروریست پرور همیشگی آمریکا بود.
احیای دیپلماسی ترور

حانیه مسجودی
مهر سکوت بایدن پس از تکیه‌بر کرسی ریاست کاخ سفید شکست. سکوت در قبال چگونگی سیاست خارجی آمریکا و رویکرد دولت جدید این کشور در قبال کشورهایی که بابت زورگویی‌های آن‌ها کمرخم نکرده‌اند. سکوتی که نشان از افکار تروریست پرور همیشگی آمریکا بود. ازقضا بیش‌ترین کارشناسان بین‌الملل و روابط خارجی در رسانه‌های داخلی و بین‌المللی در مدت‌زمانی که بایدن به ریاست جمهوری رسیده است، تأکید کرده بودند که عدم اظهارنظر رسمی بایدن در مورد پرونده هسته‌ای و به‌ویژه چگونگی برخورد با ایران نشان از درگیری او و کابینه‌اش با راه‌های پیچیده سیاست خارجی پس از رویه اشتباه دونالد ترامپ در قبال ایران دارد. کشوری که سال‌هاست ایده‌پردازان سیاسی آمریکا را به خود مشغول کرده و افراد کارکشته بسیاری نماینده رسیدگی به امور ایران و پیدا کردن راه‌های محدودیت این کشور شده‌اند.
بایدن و طرفداران او پیش از انتخاب وی به‌عنوان رئیس‌جمهور و بعد از آغاز کار رسمی‌اش بارها سیاست فشار حداکثری ترامپ علیه ایران را مورد هجمه و حمله قراردادند و حتی یکی از رموز پیروزی آن‌ها در کارزار انتخاباتی که آبروی آمریکا را زیر سؤال برد، همین خط و رویکرد بود. طرفداران بایدن در آن زمان به سرمایه‌گذاری‌های عظیم ترامپ در منطقه غرب آسیا و جنگ‌افروزی‌های او و عدم تمرکز بر مسائل داخلی و حل مشکلات سیاست خارجی را از راه دیپلماسی می‌دانستند.
حال اما با این پیشینه ذهنی از جو بایدن دموکرات و طرفدارانش و با حمله اخیر آمریکا به شرق سوریه مشخص شد که آمریکایی‌ها چه جمهوری خواهان و چه دموکرات‌ها، ذهنی تروریست پرور و پر از نقشه‌های شوم خرابی دارند. ذهنی که سرشار از خون میلیون‌ها بی‌گناه مسلمان و غیرمسلمان است. ذهنی مسموم به کشت و کشتار و تضعیف سایر کشورها برای استعمار هرچه بیشتر آن‌ها.
 آشکار شدن دیپلماسی بایدن با حمله اخیر پنتاگون به سوریه 
وزارت دفاع آمریکا بامداد جمعه اعلام کرد ارتش این کشور به دستور «جو بایدن» مواضع متعلق به گروه‌های مقاومت را در شرق سوریه بمباران کرده است.
شب پنج شنبه بود که جنگنده‌های آمریکایی به دستور جو بایدن به نقطه‌ای در شرق سوریه حمله کردند که  به گفته جان کربی، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا دو جنگنده اف-۱۵ با هفت موشک هدایت‌شونده نقطه کنترلی در منطقه بوکمال را هدف قرار داده و طی این عملیات ۹ تأسیسات ویران‌شده و بخشی از دو تأسیسات دیگر نیز تخریب شدند.
کربی در ادامه سخنانش گفت: «آمریکا در راستای حمایت از شهروندان و هم‌پیمانان خود اقدام خواهد کرد و حمله آمریکا به سوریه، پیام شفاف و غیرمبهمی به تمام کسانی که درباره حمله به نیروهای آمریکایی و ائتلاف در منطقه فکر می‌کنند، ارسال کرد.»
این مقام پنتاگون در ادامه گفت: «این موضوع پنهان نیست که کتائب حزب‌الله و کتائب سیدالشهدا با ایران در ارتباط هستند.»
وی گفت: «کمک عراق در تعیین گروه‌هایی که مسئول حملات راکتی در عراق بودند،‌مهم بود اما آن‌ها در تعیین اهدافی که به آن‌ها حمله شد کمکی نکردند. این تأسیسات، سایت و مجموعه‌ای (که موردحمله قرار گرفت) توسط این گروه‌ها برای تسهیل
 جابه جایی مواد،‌افراد و تسلیحات برای حملات راکتی در عراق استفاده می‌شد.»
سخنگوی وزارت دفاع آمریکا مدعی شد که اختیارات قانونی به رئیس‌جمهور اجازه صدور دستور حمله در داخل سوریه را می‌دهد و پیش از حمله نیز به کنگره اطلاع‌رسانی شده است.»
این مقام پنتاگون در ادامه تأکید کرد که آمریکا پیش از حمله به شرق سوریه با استفاده از خط اضطراری، انجام این حمله را به روسیه اطلاع داده است.
در همین حین اما سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه گفت: «نیروهای نظامی ما چهار یا پنج دقیقه قبل هشدار حمله را گرفتند. البته که چنین هشدارهایی وقتی حمله درواقع در حال اجرا است، چندان به کار نمی‌آید.»
به گزارش خبرگزاری اینترفکس لاوروف از آمریکا خواسته تماس‌ها با روسیه درباره سوریه را از سر بگیرد و خواهان روشن شدن موضع دولت جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا در قبال سوریه شده است.
در حمله شامگاه پنج شنبه جنگنده‌های آمریکایی به پایگاه الحشدالشعبی در مرز سوریه و عراق، تعدادی از رزمندگان الحشدالشعبی شهید و مجروح شدند.
 بایدن به ایران: مراقب رفتارت باش!
جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا نیز پس‌ازاین حمله در پاسخ به سؤال خبرنگاران درباره پیام حملات هوایی پنج شنبه آمریکا به شرق سوریه به اظهارنظر پرداخت.
بایدن بامداد شنبه (به‌وقت‌تهران) در پاسخ به سؤال خبرنگاران درباره پیام حملات هوایی پنج شنبه آمریکا به ایران، گفت: «شما نمی‌توانید بدون مجازات عمل کنید. مراقب باشید.»
 بازگشت دیپلماسی با بمباران
با این اتفاق، پشت پرده شعار دیپلماسی بایدن و تخریب سیاست‌های ترامپ در کمتر از یک ماه مشخص شد و همگان دیدند که ادعای دیپلماسی و رویکرد هوشمند برای مدیریت کردن کشورهای جهان به گفته بایدن، ادعایی بیش نیست. چراکه سیاست همیشگی و اصلی آمریکا با تغییر رئیس‌جمهور این کشور دگرگون نخواهد شد. 
حتی روزنامه گاردین نیز دراین‌باره نوشت: «دیپلماسی برگشته»، این جمله‌ای بود که رئیس‌جمهور ایالات‌متحده هفته گذشته در کنفرانس مونیخ گفت. ظاهراً بمباران کردن سوریه هم بازگشته است. بایدن فقط کمی بیش از یک ماه است که رئیس‌جمهور شده اما اولین دستور بمباران را صادر کرده است. گفته می‌شود هدف، تأسیساتی در شرق سوریه بود که توسط شبه‌نظامیان شیعی استفاده می‌شد. بمباران سوریه نشان داد که چگونه عدم پیوستن آمریکا به توافق هسته‌ای می‌تواند امنیت ملی این کشور را درخطر اندازد.
بنابراین مشخص است که بایدن به‌خوبی تمام استدلال‌ها و تحلیل‌ها را می‌داند. چراکه مقامات دولت او نیز سال‌های گذشته به‌شدت فشار حداکثری علیه ایران را موردانتقاد قرار داده بودند و این پیشینه باعث می‌شود که گام‌های بایدن در ماه اول ریاست‌جمهوری‌اش گیج‌کننده باشد.
گاردین در ادامه نوشت که به نظر می‌رسد بایدن به‌جای برگشت به دیپلماسی در دام الگوهای کهنه افتاده باشد. جایی که برندگان سخت، باهوش به نظر می‌رسند و دیپلماسی تنها یک‌لایه شعار است که روی سیاست‌های زورگویانه پوشیده شده نه یک بده بستان واقعی.
با این اوصاف افراد کمی بودند که احیای برجام را بدون چالش می‌دیدند. بااین‌حال، این شرایط نمی‌تواند بسیاری از اقدامات غیرضروری که دولت بایدن در خصوص توافق هسته‌ای اتخاذ کرده را تبرئه کند. 
بیشتر رسانه‌های آمریکایی نیز در ادامه این تحلیل نوشتند که دولت ایالات‌متحده در ابتدا به‌طور غیرضروری مجادله‌ای را در فضای عمومی در خصوص اینکه آمریکا باید گام اول را بردارد یا ایران برانگیخت. مقامات بایدن به‌جای همکاری دقیق با اروپا برای طراحی شرایطی که امکان بازگشت و حرکت همزمان هر دو طرف را بدهد، بارها خواستار حرکت اول از سوی دولت ایران شده بودند بدون اینکه تحریم‌های دوره ترامپ لغو شود.
دوم؛ قبل از شروع هرگونه دیپلماسی، ظاهراً دولت بایدن بازی مقصر یافتن را شروع کرده که به فضای دیپلماسی آسیب جدی وارد می‌کند. پیام دولت این بوده که آینده توافق به بازگشت مجدد ایران به تعهداتش بستگی دارد. این موضوع در حالی مطرح می‌شود که ایران هنوز عضو توافق است و ایالات‌متحده از آن خارج‌شده است. حتی کاهش تعهدات ایران مطابق بند ۳۶ توافق‌نامه بوده و بسیار متفاوت از اعمال مجازات اقتصادی ایالات‌متحده است. این بازی سرزنش اکنون در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شدت بیشتری می‌گیرد. گزارش‌ها حاکی از آن است که آمریکا و اتحادیه اروپا به دنبال سرزنش ایران به دلیل کاهش همکاری با آژانس انرژی هسته‌ای هستند. مسئله این است که آمریکا تمام تعهدات خود را رها کرده درحالی‌که تهران برخی از تعهدات خود را کاهش داده است. درنتیجه همه می‌دانند که اگر آمریکا به این توافق برگردد و ایران نه، توبیخ آن کاملاً توجیه‌پذیر خواهد بود. اما باوجود بیرون بودن آمریکا از توافق، این حرکات بیشتر فرافکنی است. با رصد تمام اقدامات و تحولات اخیر در برجام مشخص است هر مزیتی که بایدن فکر می‌کند از طریق سیگنال نظامی در سوریه منطقه غرب آسیا به دست می‌آورد، احتمالاً باعث خرابکاری آخرین فرصت احیای برجام که برای امنیت آمریکا و جهان ضروری است، خواهد شد. بنابراین بایدن ناخواسته به آن چیزی که ترامپ می‌خواست یعنی «نابودی کامل میراث سیاست خارجی دوره اوباما» می‌رسد.

نویسنده : حانیه مسجودی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای احیای دیپلماسی ترور بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.