اتحاد قوا در کنار حفظ اصل استقلال - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 46798
  پرینتخانه » سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 17 تیر 1400 - 7:09 |
اهمیت تعامل قوای سه‌گانه برای عبور از چالش‌ها واکاوی شد

اتحاد قوا در کنار حفظ اصل استقلال

تعامل و هم‌افزایی قوا، یکی از ارکان اصلی در رویکرد رهبر معظم انقلاب اسلامی در ارشاد دستگاه‌های مختلف کشور است.
اتحاد قوا در کنار حفظ اصل استقلال

مصطفی هدایی
تعامل و هم‌افزایی قوا، یکی از ارکان اصلی در رویکرد رهبر معظم انقلاب اسلامی در ارشاد دستگاه‌های مختلف کشور است. ایشان در ارتباط تصویری نمایندگان یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در ۲۲ مرداد سال قبل عنوان کردند: «نقشه کلی تعامل قوا، از جانب دستگاه اجرایی و قوه‌  قضائیه به این‌گونه است که آن‌ها باید مصوبات مجلس را به صورت دقیق و کامل اجرا کنند و هیچ‌گونه تعللی در این زمینه جایز نیست. این تعامل از جانب مجلس نیز باید به این‌گونه باشد که در مصوبات، ظرفیت‌ها و واقعیت‌های کشور در نظر گرفته شود. روابط مجلس با دولتمردان باید مطابق قانون و شرع باشد، یعنی سؤال و تفحص به عنوان حق مجلس وجود داشته باشد اما توهین و دشنام و نسبتِ بدون علم به دولتمردان به‌هیچ‌وجه جایز نیست و برخی از این نسبت‌ها حرام شرعی است.»
 اتحاد در برابر دشمنان 
کلام نورانی رهبر معظم انقلاب درباره نحوه تعامل میان قوا، نقشه راه اصلی برای سه قوه درکنار ظرفیت‌های موجود در آن‌ها جهت عبور از مشکلات و ایجاد جبهه متحد در برابر دشمنان و بدخواهان است. 
رهبر انقلاب در همان ارتباط تصویری جنبه بیرونی تعامل قوا را این‌گونه دارای اهمیت ارزیابی می‌کنند: «امروز جبهه‌ دشمن که خبیث‌ترین و قبیح‌‌ترین آن آمریکا است، تمام توان سیاسی، اقتصادی و تبلیغاتی خود را برای به زانو درآوردن ملت قوی ایران به کار گرفته است و در چنین شرایطی حتی با وجود اختلاف سلیقه و نظر در داخل، در مقابل دشمن یاوه‌گو باید دست به دست هم بدهیم و یک‌سخن گفته شود.» 
در یک ماه اخیر تحولات سیاسی ایران رأس دو قوه را تغییر داده است. حجت‌الاسلام غلامحسین اژه‌ای به عنوان رئیس جدید قوه قضائیه منصوب شد و حجت‌الاسلام رئیسی با انتخاب مردم در قامت رئیس‌جمهور سیزدهم کشور خدمت‌گزاری خواهد کرد. ریاست مجلس شورای اسلامی بر عهده محمدباقر قالیباف، یکی از مدیران اجرایی موفق کشور است. ترکیب این‌چنینی برای بسیاری از دشمنان سنگین آمده و با عنوان پروژه یک‌دست‌سازی حکومت در ایران از آن یاد می‌کنند. از سوی دیگر نباید از نحوه تعاملات بین رئیس قوه مجریه کنونی یعنی حجت‌الاسلام حسن روحانی با دولت منتخب برای انتقال قدرت عبور کرد. دیدار رئیس‌جمهور با رئیسی و ملاقات وزرا و مسئولان اجرایی با رئیس‌جمهور منتخب در دو هفته گذشته، تصویری جذاب از وجود حس همدلی میان مسئولان به بیرون مخابره کرده است. 
خدمت به مردم با  رمز همدلی
در کنار هم قرار گرفتن سران قوا در جلسات مختلف و ارائه خروجی‌هایی به نفع مردم، اعتماد میان حکومت و مردم را تقویت می‌کند. دشمنان با به کار بردن اصطلاح «یکدست شدن حکومت» سعی می‌کنند اهمیت تعامل فزاینده میان قوا را کاهش دهند و با تفرقه‌اندازی، بذر امیدی را که در جامعه شکل‌گرفته، بخشکانند. 
جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگیسه‌شنبه هفته جاری تصویر کنار هم نشستن روحانی، قالیباف و اژه‌ای و مخابره آن در رسانه‌ها، جلوه‌گر این بود که با وجود اختلاف دیدگاه‌ها، می‌توان برای حل مشکلات دست در دست هم داد و قوا را هماهنگ با یکدیگر پیش برد. اهمیت راهبردی جلوه تعامل و وحدت قوا زمانی خود را نشان می‌دهد که دشمنان مجبور می‌شوند، از برخی از طرح‌های زیاده‌خواهانه خود عقب‌نشینی کنند. 
تنها زمانی کار برای مردم نتایج ماندگار و پایداری خواهد داشت که دستگاه‌ها با موازی کاری و درگیری‌های حقوقی، اداری و حاکمیتی روبه‌رو نباشند. نقشه راه تعامل در کشور میان قوا شکل‌گرفته تا قانونی یا طرحی که در مجلس تصویب می‌شود با مخالفت دولت روبه رو نشود و لوایح دولت نیز پیش از بررسی در مجلس با رویکرد کاملا هماهنگ با منافع عمومی و معیارهای قانونی و حقوقی در مجلس و قوه قضائیه هماهنگ باشد. آشنایی ابراهیم رئیسی با قوانین به عنوان یک حقوقدان باتجربه، تا حد زیادی می‌تواند به برخی از اختلافات میان قوه مجریه با دستگاه قضا و قوه مقننه پایان دهد. انرژی تخلیه‌شده در حل اختلافات، می‌تواند در مسیر خدمت به مردم به کار گرفته شود. محمدباقر قالیباف اخیرا در اهمیت این موضوع عنوان کرده است: «موضوع مهم این است که تعاملات بین قوا باتدبیر و همدلی به خروجی‌های یکپارچه به نفع مردم منتهی شود و ما رضایت خداوند و مردم را در عمل خدمت به ملت با تمام وجود حس کرده و آن‌ها نیز آن را ببینند. ما باید به سنت‌های الهی باور  و ایمان داشته باشیم، هدف‌ها و نیت‌های ما برای خدا و به نفع مردم باشد. جنس کارهای ما از جنس کارهای جهادی و پرتلاش بوده و هم خوب کار کنیم و هم کار خوب انجام دهیم که اثربخشی آن در جامعه قابل‌دیدن باشد و مشروعیت واقعی همه ما مسئولان نظام وابسته به نقش ما درزمینه عدالت و عدالت‌گستری است.»
 راهبرد تعامل مورد تأکید سران قوا
حجت‌الاسلام ابراهیم رئیسی در مراسم تودیع و معارفه رئیس قوه قضائیه نیز به اهمیت راهبردی تعاملات میان قوا تأکید کرد. ایشان در این جلسه خواهان همکاری سه قوه برای عبور از مشکلات شد: « ما امیدواریم با همکاری بین سه قوه و با حضور همه نهاد‌ها یک همکاری مثال‌زدنی را در کشور شکل دهیم. همه باید کمک کنیم که ناهنجاری‌های اجتماعی و اقتصادی کاهش یابد و این نیازمند حضور همه بخش‌هاست و ما در دولت هم این امر را با همکاری دستگاه قضائی دنبال می‌کنیم. توجهی که جمهوری اسلامی نسبت به زندان‌ها و خانواده زندانیان در همین وضعیت کرونایی انجام داد مبتنی بر حقوق بشر اسلامی و آموزه‌های دین است و ما این مسائل را ازآن‌جا یاد گرفتیم و باید بر آن اساس عمل کنیم. ما به‌نام حقوق انسان، مردم و به‌نام اجرای عدالت و حق در کشور باید گام هایمان استوار باشد. ما آینده را بسیار درخشان می‌بینیم و ان‌شاءالله همکاری همه قوا و مردم موجب پیشرفت امور کشور شود.»
رئیس جدید قوه قضائیه که برای دومین بار در تاریخ پس از انقلاب از درون همین قوه انتخاب‌شده، بر روی همکاری قوا تأکید کرد و گفت: « این دوره، دوره تحول و تعالی خواهد بود و باید همان‌گونه که انتظار بحق مردم است، با وحدت و یکپارچگی همه مسئولان، مجلس، دولت و نیروهای انتظامی و نظامی بتوانیم با همکاری همه‌جانبه قدم‌های بلند و جهشی را در جهت چند نکته به‌طور ویژه برداریم.»
بستر و گفتمان تعامل و همکاری میان مسئولان شکل گرفته و با در نظر گرفتن جلوه‌هایی که در حال حاضر از ارتباط و همکاری مسئولان به بیرون مخابره می‌شود، این امید وجود دارد که دستگاه‌های مختلف کشور در دوره پیش رو راهبرد همکاری را در معنای واقعی کلمه اجرایی کنند. تحریم‌ها و مشکلات ساختاری در مدیریت کشور، قدرت سه قوه را در یک بستر می‌طلبد. چالش‌هایی مانند بدهی‌های کلان دولت به سیستم بانکی، مشکلات بورسی، چالش‌های معیشتی، خشکسالی و کم آبی و معضلات اجتماعی و فرهنگی در یک دوره چهارساله و در سایه همکاری قوا قابل‌حل هستند و ثمرات آن را مردم در ماه‌های نخست احساس خواهند کرد. در برابر جبهه مشترک و متحد دشمن که دارای نیت شوم از پای درآوردن نظام جمهوری اسلامی و محور مقاومت در منطقه است، ضرورت همکاری و اتحاد قوا و دستگاه‌های کشور یک راهبرد و نه تاکتیک مقطعی باید باشد.

نویسنده : مصطفی هدایی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای اتحاد قوا در کنار حفظ اصل استقلال بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.