ابتلای لوازمالتحریر به تب کرونا
گروه اقتصادی
بازار لوازمالتحریر امسال جای خود را به گوشی، تبلت و اینترنت داده است. دانش آموزان هم در آغاز سال تحصیلی جدید خرید چندانی از نوشتافزار نداشتند و بهجای خودکار، کیف و دفتر، اینترنت و گوشی اندروید برای آموزش مجازی موردتوجه قرارگرفته است. تغییر شیوه آموزش از حضوری به مجازی، بر بازار نوشتافزار نیز تأثیر فراوانی داشته است و بازار پررونق لوازمالتحریر که هرسال از اوایل شهریورماه آغاز میشد، امسال با شرایط کاملاً متفاوتی مواجه شده و گلایهمندی فعالان این عرصه را در پی داشته است.
از زمان شیوع ویروس کرونا از اسفندماه سال قبل بازار فروش لوازمالتحریر در رکود کامل به سر میبرد. فروشندگان نوشتافزار هم که تابستان تا اوایل مهر هرسال مهمترین زمان برای تولید و فروش محصولاتشان به شمار میآمد، امسال با رکود گستردهای در بازارشان روبه رو شدند و کرونا ضربه مهلکی به پیکره بازاری زد که تا پیشازاین هم به خاطر کاهش قدرت خرید مردم، ضعیف شده بود. به علت بلاتکلیفی و عدم شفافسازی مشخص برای بازگشایی رسمی مدارس در سال جاری، خانوادهها هم اقدامی برای خرید لوازمالتحریر نکردند، زیرا با آموزش از طریق فضای مجازی، میزان استفاده از نوشتافزار بهطور محسوسی کاهش پیداکرده است. بازار لوازمالتحریر قبل از شیوع کرونا و از زمان بالا رفتن نرخ ارز، افزایش چند برابری پیدا کرد و تا حدودی مشتریانش را از دست داد، اما طبق گفته متولیان این صنف و تولیدکنندگان لوازمالتحریر، برندهای داخلی تفاوت قیمت چندانی با سال قبل نداشتند و قیمتها را متناسب با نرخ تورم افزایش ندادند، اما با این اوصاف با کسادی بازار روبه رو هستند.
موسی فرزانیان رئیس اتحادیه فروشندگان نوشتافزار و لوازم مهندسی، درباره وضعیت خریدوفروش لوازمالتحریر با بازگشایی مدارس به «رسالت» گفت: کار صنف ما فصلی است و بهطورمعمول اوج کار از تیرماه آغاز و تا مهرماه ادامه پیدا میکند، اما امسال به دلیل شیوع کرونا و برگزاری آموزش مدارس از طریق مجازی تاکنون بازار رونقی نداشته است، زیرا در این شرایط مصرف لوازمالتحریر کم میشود.
وی ادامه داد: بعد از قطعی شدن خبر بازگشایی مدارس، بازار لوازمالتحریر تحرک کمی پیداکرده است، اما فروش چندروزه کمک زیادی به صنف ما نمیکند و به دلیل استقبال اندک خانوادهها، بسیاری از فروشندگان تنوع کمتری درفروش اقلام داشتهاند. به نظر میرسد طی روزهای آینده در بازار رونقی به وجود بیاید، اما اینگونه نیست که جوابگوی فروشندگان صنف ما باشد.
فرزانیان وجود رکود تورمی و بالا نبودن قدرت خرید مردم را در پایین آمدن میزان فروش تأثیرگذار دانست و افزود: صنف لوازمالتحریر جزو صنوف ضعیف محسوب میشود و در سالهای گذشته خانوادهها لوازمالتحریر را جزو سبد خرید خود بهحساب نمیآوردند، اما بعد از بالا رفتن نرخ ارز از سه سال قبل، قیمت لوازمالتحریر هم بالا رفت و خرید آن برای خانوادهها با سختی همراه شد.
وی بالا رفتن نرخ ارز را در تورم و قیمتگذاری بالای لوازمالتحریر مؤثر عنوان کرد و ادامه داد: اکنون موضوع گرانفروشی در بازار لوازمالتحریر وجود ندارد، بلکه مسئله بالا رفتن قیمتهاست و به همین علت خانوادهها کمتر اقدام به خرید و مصرف میکنند. به همین علت ۶۰ تا ۷۰ درصد کاهش فروش لوازمالتحریر نسبت به مدت مشابه در سال قبل داشتهایم.
رئیس اتحادیه فروشندگان نوشتافزار و لوازم مهندسی تصریح کرد: یکی از بزرگترین تولیدکنندگان مداد در کشور که در سال قبل با فعالیت در سه نوبت بهسختی میتوانست جوابگوی خریداران باشد، اکنون فعالیت خود را به یک و نیم شیفت تقلیل داده درحالیکه تولیدات در انبارها خاک میخورند.
وی قیمت کاغذ را نسبت به سال قبل کمی ارزانتر عنوان کرد و افزود: قیمت دفتر به قیمت پارسال یا با افزایش کمتری نسبت به سال قبل به فروش میرسد. تورم بالا در قیمت دفتر تأثیر زیادی نداشته است، زیرا قیمت کاغذ تا حدودی پایین آمده است، اما روش مجازی آموزش باعث استفاده کمتر از دفتر شده است.
فرزانیان در پاسخ به این سؤال که لوازمالتحریر چه میزان به واردات و نرخ دلار وابسته است، گفت: در بعضی اقلام مانند مدادهای طراحی، اتود و مغز اتود تولید داخلی وجود ندارد. خودکار و ماژیک هم تا حدودی به کشور وارد میشوند. در بعضی دیگر از کالاها مانند مداد، پاککن و تراش چند کارخانه در کشور فعال هستند و در سالهای اخیر به علت اهمیت به تولید داخلی، پررنگتر هم شدهاند و توانستند ۷۰ تا ۸۰ درصد نیاز بازار را تأمین کنند. وی اضافه کرد: تولید ماژیک در داخل هم بهتازگی شروعشده است و در حدود ۲۰ درصد از نیاز جامعه در داخل تأمین میشود، اما در اقلام هنری و نقاشی هنوز تولید داخلی ورود نکرده و واردات آنها زیاد است. فرزانیان با اشاره به اینکه تولیدکنندگان ما نیاز به ارز دارند چون مواد اولیه را باید وارد کنند، افزود: درگذشته ارز دولتی به چوب مداد اختصاص پیدا میکرد اما در دو سال اخیر ارز به آن داده نمیشود و بهطورکلی ارز دولتی به لوازمالتحریر تعلق نمیگیرد و همه با ارز نیمایی یا آزاد خریداری میشود. بیشترین میزان واردات لوازمالتحریر از اندونزی، چین، کره، مالزی، ژاپن و هند به کشور صورت میگیرد. درمجموع قیمت لوازمالتحریر با نرخ ارز ارتباط مستقیم دارد و اگر نرخ ارز بالا برود بهطور طبیعی قیمت لوازمالتحریر هم افزایش پیدا میکند.
لوازمالتحریر نسبت به تورم افزایش قیمت زیادی نداشت
محمودرضا صنعتکار رئیس هیئتمدیره و دبیر انجمن تولیدکنندگان نوشتافزار، با اشاره به پیشبینی تولیدکنندگان از کاهش فروش به دلیل شیوع کرونا به «رسالت» گفت: فروش نوشتافزار از اسفند پارسال که مدارس رو به تعطیلی گذاشتند بیشتر از ۵۰ درصد کاهش داشت، اما بااینحال بخش تولید متوقف نشد ولی دچار کندی گردید. با توجه به جلوگیری از واردات لوازمالتحریر و کمک به بخش تولید، فروش کاهش پیداکرده است و وضعیت تولید مناسب نیست.
وی افزود: در همین شرایط فروش و تولید بعضی محصولات مانند خمیربازی با رشد مواجه شد، اما در بقیه اقلام مانند خودکار، مداد و دفتر کاهش تولید داشتیم. درحالیکه بعضی از محصولات مانند کولهپشتی و جامدادی کاهش فروش چشمگیری داشتند.
رئیس هیئتمدیره و دبیر انجمن تولیدکنندگان نوشتافزار، تعطیلی ادارات را یکی از دلایل کاهش فروش عنوان کرد و ادامه داد: بهجز اینکه دانش آموزان از طریق فضای مجازی آموزش میبینند و نیاز آنها به لوازمالتحریر کاهش پیداکرده است، دورکاری و تعطیلی بسیاری از ادارات هم باعث شد تا از نوشتافزار استفاده کمتری شود. صنعتکار لوازمالتحریر را جزو اقلامی دانست که نسبت به تورم افزایش قیمت زیادی نداشتند و افزود: بعضا بهای تمامشده نسبت به فروش بعضی از اقلام نوشتافزار با ضرر همراه است درحالیکه دستمزدها بیش از ۴۰ درصد و مواد اولیه پتروشیمی در لوازمالتحریر بیشتر از ۴۵ درصد افزایش داشته و نرخ ارز هم در کنار آنها بالا رفته است. در این شرایط بسیاری از اقلام مصرفی بیش از دو برابر افزایش قیمت داشتند ولی قیمت لوازمالتحریر باوجود کرونا و افت تقاضا، افزایش زیادی نداشته است.
لوازم التحریر , نوشت افزار
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.