آموزش و اطلاعرسانی ضامن موفقیت سامانه مؤدیان
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: با اجرای سامانه مؤدیان کار بهصورت آنلاین و شفاف و بدون نیاز به مراجعه به هیچ فردی انجام میشود و به همین دلیل زمینه ارتشاء و فساد کمتر میشود. مشکلاتی به دلیل بیاطلاعی افراد از جزئیات قانون در خصوص پوزها و دستگاههای کارتخوان وجود داشت به همین دلیل دولت در سال اول یک سری معافیتها را در نظر گرفت تا به این افراد به دلیل ناآگاهی اجحاف نشود.
***
یکی از سیاستهای هر دولتی، توزیع مطلوب درآمد است چراکه توزیع نابرابر درآمد و ثروت در جامعه مشکلات جدی در حوزههای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور ایجاد میکند. در این راستا، در بسیاری از جوامع، مالیاتستانی مهمترین ابزار برای بهبود و توزیع مجدد درآمد است. اما در کشور ما، نظام غلط مالیاتی، عمده فشار را بر بخش تولید و حقوقبگیران وارد میکند و مشاغل دلالی و غیرمولد را در برنمیگیرد. لذا مالیاتها تأثیر معنیداری بر بهبود توزیع درآمد نداشته و حتی افزایش نسبت مالیاتها به تولید ناخالص داخلی، باعث بدتر شدن توزیع درآمد شده است.
سالها ست که این ضعف شناساییشده اما راهحل جدی و مثمر ثمری برای به دام انداختن درآمدهای فراری از مالیات به نتیجه نمیرسید. بااینحال ایجاد دولت الکترونیک و متکی شدن بیشتر امور محوله دولت برمدار علم و فن و پیچیدهتر شدن روابط و مناسبات مالی و اقتصادی در جامعه و متنوعتر شدن مشاغل و راههای درآمد، راهی جز اجرایی کردن سامانه برخط و آنلاین از پایانههای فروشگاهها، برای محاسبات مالیات باقی نگذاشت.
مجلس شورای اسلامی از سال ۹۷ درصدد تصویب قانونی به همین منظور بود که درنهایت در سال ۹۸ راهاندازی سامانهای به نام «قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان مالیاتی»به تصویب رسید و برای اجرا به دولت ابلاغ گردید. آنهم با مهلتی ۱۵ ماهه که سه ماه دیگر هم به آن افزوده شد و قرار بود از ابتدای امسال اجرایی شود. در این مدت به ارگانهای دستاندرکار و مجری آن فرصت داده شد زیرساختهای لازم را مهیا سازند تا نهایتا در پایان تیرماه امسال از آن رونمایی کنند. اما بازهم این اتفاق به تعویق افتاد تا با اجرایی نیمهکاره یک قانون مواجه شویم. به سراغ یکی از اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی رفتیم تا از چرایی این وضعیت و اجرایی نشدن قانون پایانههای فروشگاهی باخبر شویم.
مشکلات نظام سنتی مالیات
غلامرضا مرحبا، نماینده مردم آستارا در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار «رسالت» اظهار کرد: ما در نظام مالیاتستانی سنتی با چند مشکل عمده روبهرو بودیم که مهمترین آن عدم شفافیت و نداشتن اطلاعات کافی و بهموقع از مؤدیان بود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: از سوی دیگر مؤدیان مجبور بودند برای انجام هر کاری به ادارات امور مالیاتی مراجعه کنند که این امر هم سبب شلوغ شدن ادارات و کاهش دقت کارمندان و ممیزان مالیاتی میشد و از سویی به علت بالارفتن حجم ترددها، احتمال ایجاد مفسدهها افزایشیافته و منجر به فرار مالیاتی میشد و درنهایت وضع مالیات منصفانه را هم تحت تأثیر قرار میداد.
حذف مراجعه حضوری مؤدی
نماینده مردم آستارا در مجلس شورای اسلامی با اشاره به مزایای اجرای سامانه مؤدیان افزود: در سامانه مؤدیان بسیاری از اموری که نیاز به حضور مستقیم مؤدیان در ادارات امور مالیاتی داشت، حذف میشود، ثبت بسیاری از اظهارنامهها بهصورت حضوری که موجب ایجاد ترافیک و ازدحام میشد ازاینپس از طریق سامانه انجام میشود و درنهایت با اجرایی شدن این قانون میزان شکایات و اعتراضات مؤدیان به ادارات امور مالیاتی بسیار کاهشیافته و پروندههای مالیاتی مشمول گذشت زمان نمیشود و دولت سریعتر به درآمدهای مالیاتی خود میرسد.
مرحبا بابیان اینکه سامانه مؤدیان یک تعامل دوطرفه بین نظام مالیاتی و مؤدی مالیاتی ایجاد میکند، تصریح کرد: وقتی اداره مالیات، کد ملی مؤدی را وارد سامانه میکند، بلافاصله پیامکی برای مؤدی ارسال میشود که پرونده شما در دست بررسی است و در چه مرحلهای قرار دارد. بدین ترتیب مؤدی بدون نیاز به مراجعه و تنها از طریق تلفن همراه خود میتواند از فرآیند بررسی پرونده مالیاتیاش مطلع شود. بدون اینکه محل کار خود را ترک کرده و متحمل ترافیک شود.
شرط اجرای جامع برای یک سامانه جامع مالیاتی
این عضو کمیسیون اقتصادی تأکید کرد: بدین ترتیب با اجرای سامانه مؤدیان کار بهصورت آنلاین و شفاف و بدون نیاز به مراجعه به هیچ فردی انجام میشود و به همین دلیل زمینه ارتشاء و فساد کمتر میشود. بنابراین راهاندازی هرچه سریعتر این سامانه، امر بسیار مبارکی است و برکات زیادی دارد به این شرط که همانطور که اسمش سامانه جامع مالیاتی است بهصورت جامع و کامل راهاندازی شود.
نماینده مردم آستارا، در ادامه گفت: هدف ما راهاندازی جامع و کامل سامانه مؤدیان است، اگرچه هر سامانهای که راهاندازی میشود در ابتدا ممکن است پشتیبانی و راهبریاش با مشکلاتی همراه باشد. در این میان، مسئله آموزش مردم بسیار مهم است و مؤدیان باید کار کردن با این نظام مالیاتی جدید را بهخوبی فراگیرند.
مرحبا اظهار امیدواری کرد: اگر همه این موارد رعایت شود و بتوانیم تمامی مراحل آن را بهخوبی پیاده کنیم، مطمئنم شاهد تحول عظیمی در نظام مالیاتستانی خواهیم بود.
کار گسترده است
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم آستارا در مجلس شورای اسلامی در خصوص تأخیر ارگانهای ذیربط در ارائه کد یکتا نیز گفت: باید در نظر داشته باشیم که قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان و کد یکتا، جمعیت بزرگی از مردم ما را شامل میشود؛ از سویی به خاطر کدملیها به سامانه ثبتاحوال وصل میشود، از سوی دیگر به گمرک، بانک مرکزی و نظام بانکی باید متصل باشد و از طرف دیگر تمامی اصناف و شاغلین باید دارای سختافزار و نرمافزار لازم برای اتصال به این سامانه باشند. قطعا کاری در این حد از گستردگی، کاستیهایی هم دارد.
وی ادامه داد: شاید یکی از دلایلی که در اجرای این قانون دچار تأخیر شدیم همین مسئله کد یکتا باشد. اما نگرانی وجود ندارد خیلی از موارد دیگر که ما در ابتدا مشکل داشتیم و بعد توانستیم در حین راهاندازی رفع کنیم. این سامانه هم بهطور حتم مشکلاتش حل خواهد شد و در آینده نهچندان دور با راهاندازی این سامانه به عدالت مالیاتی خواهیم رسید.
عدالت مالیاتی، رمز موفقیت است
مرحبا بابیان اینکه، عدالت مالیاتی یک کلیدواژه مهم در نظام مالیاتی ماست و ما با این قانون جدید به آن خواهیم رسید، تأکید کرد: مردم ما اگر بدانند که مالیات بهطور منصفانه از آنها دریافت و صرف خدمترسانی به شهروندان میشود با رغبت بیشتری مالیات را میپردازند و درنتیجه فرار مالیاتی هم کم میشود. همچنین از دردسرهای نظام مالیاتی ما کاسته شده و نفع آن مستقیما به مردم خواهد رسید.
آموزش و اطلاعرسانی، دو بال موفقیت اجرایی سامانه مؤدیان
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در خصوص اجرای مالیات بر ارزشافزوده که این سامانه یکی از بسترهای لازم برای اجرایی شدن آن است نیز گفت: مشکلاتی به دلیل بیاطلاعی افراد از جزئیات قانون در خصوص پوز ها و دستگاههای کارتخوان وجود داشت به همین دلیل دولت در سال اول یک سری معافیتها را در نظر گرفت تا به این افراد به دلیل ناآگاهی اجحاف نشود.
مرحبا خاطرنشان کرد: ازآنجاکه ممکن است از دستگاههای کارتخوان، استفادههای غیرتجاری صورت پذیرد، اصناف باید یاد بگیرند حسابهای تجاری متصل به دستگاههای پوز رصد میشود و بر اساس گردش حساب آن مالیات اخذشده و دیگر مالیاتستانی از حالت سلیقهای خارج میشود.
اشتباهات یکسان در طرحهای بزرگ
او بزرگترین مانع اجرای مصوبه سامانه مؤدیان را عدم فرهنگسازی دانست و یادآور شد: متأسفانه معمولا اشتباه یکسانی را در کارهای بزرگ مرتکب میشویم آنهم این است که بدون فرهنگسازی لازم وارد مرحله فاز عملیاتی میشویم. مخصوصا در مسائل مالی نیازمند یکسری آموزشهای لازم هستیم. ازایندست اشتباهات در چکهای صیادی هم داشتیم.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: در خصوص مسائل مالی این مشکلات بیشتر دیده میشود لذا لازم است ابتدا فرهنگسازی و آموزش کافی به مردم داده شود تا بدانند قرار است چه اتفاقی بیفتد بعدازآن، طرح بهصورت فاز به فاز اجرا گردد تا به کسی اجحاف نشود. در حقیقت هرقدر مردم بیشتر در جریان امور قرار بگیرند، طرحها زودتر به مرحله اجرایی و عملیاتی شدن نزدیک میشوند.
غلامرضا مرحبا
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.