آمریکا؛ برنده بازی ناامنی در عراق
گروه بینالملل
برخلاف ادعاهای اولیه مقتدی صدر و همراهانش در خصوص احترام به رأی مردم و حمایت از امنیت عراق، اکنون شاهد بروز ناآرامیهای مکرری از سوی آنها در فضای سیاسی عراق هستیم.شماری از آشوبگران حامی جریان صدر، پس از درگیری با نیروهای امنیتی در منطقه سبز بغداد برای بار دوم طی چند روز اخیر به ساختمان پارلمان این کشور یورش بردند.به نظر میرسد مقتدی صدر بهصورت خواسته یا ناخواسته، بازی خطرناکی را در زمین آمریکا و رژیم سعودی آغاز کرده است. حضور در این بازی ضد امنیتی ، مغایر با تمامی ادعاهای اولیه جریان صدر در خصوص علاقه به ثبات داخلی و سیاسی در عراق میباشد.
چه اتفاقی رخداده است؟
در پی تشدید ناآرامیها در بغداد و اعتراضهای خیابانی حامیان جریان صدر عراق به نامزدی «محمد شیاع السودانی» برای تصدی منصب نخستوزیری عراق از جانب «الاطار التنسیقی» چارچوب هماهنگی در منطقه سبز بغداد، شماری از معترضان، وارد ساختمان پارلمان عراق شدند. احزاب سیاسی در عراق منتظر برگزاری جلسه پارلمان برای آغاز روند سیاسی جدید بودند، اما جریان صدر دوباره در اقدامی خلاف قانون، طرفدارانش را به تظاهرات دعوت و فضای بغداد را متشنج و آشوبزده کرده است. چهارشنبه پیش نیز، این معترضان حامی صدر، به ساختمان پارلمان حمله کرده بودند و به اموال عمومی آسیبزده بودند.در ادامه کارشکنی درروند سیاسی عراق، جریان صدر با لشکرکشی خیابانی، طرفدارانش را در حوالی میدان تحریر و مقابل ورودی
«منطقه سبز» بغداد جمع کرده است.
فراخوان تظاهرات خشونتآمیز
طرفداران جریان صدر از روز جمعه فراخوان تظاهرات را در فضای مجازی بارها بازنشر کردند تا دیروز ( شنبه) مقابل ورودی منطقه سبز برگزار شود. بهرغم بستن پلها و مسیرهای منتهی به میدان تحریر و ورودی منطقه سبز در مرکز پایتخت عراق، آنها تهدید کردند که وارد منطقه «الخضراء» (سبز) خواهند شد.بر اساس گزارش «شفق نیوز» طرفداران جریان صدر از موانع بتنی گذاشتهشده بر روی پل «الجمهوریه» منتهی به منطقه سبز هم عبور کردند و برخی از آنها را نیز کنار زدند. در ادامه این گزارش آمده، آنها توانستند از پل الجمهوریه و چند مسیر بستهشده عبور کنند تا اینکه در برابر دروازه «التشریع» متوقف شدند. نیروهای مبارزه با خشونت از آب فشارقوی و شلیک گلولههای صوتی برای متوقف کردن آشوبگران استفاده کردند. پلهای الجمهوریه، السنک، الاحرار و الشهدا با موانع بتنی بسته است همانطور که تماممسیرهای منتهی به میدان «التحریر» و منطقه سبز بغداد بسته میباشد.
واکنش احزاب شیعه به اقدامات قانونشکنانه
در پی اعتراضات قانونشکنانه طرفداران مقتدی الصدر رهبر جریان صدر به نامزدی «محمد شیاع السودانی» برای تصدی نخستوزیری عراق، کمیته شیعیان موسوم به «الاطار التنسیقی» (چارچوب هماهنگی) بیانیه صادر کرد.شبکه خبری الفرات گزارش داد، چارچوب هماهنگی ، رخدادهای تأسفبار این روزهای بغداد، تعدی به نهادهای قانونگذار، یورش به پارلمان، تهدید به حمله به دستگاه قضا و حمله به مقرهای رسمی و نیروهای امنیتی را با نگرانی دنبال میکند.چارچوب هماهنگی از حامیان جریان صدر خواستار خویشتنداری و صبر شد و در مقابل از ملت عراق خواست تا در دفاع از کشور، قانون و نهادهای آن بهویژه دستگاه قضاو پارلمان، تظاهرات مسالمتآمیز برگزار کنند و در برابر این تجاوز خطرناک و خروج از قانون و شریعت بایستند.الاطار التنسیقی همچنین تأکید کرد که گروههای سیاسیای که در پس این تنشزایی و تعدی به کشور و نهادهای آن قرار دارند، مسئول متزلزل کردن صلح داخلی میداند.
امنیت عراق خط قرمز شیعیان است
چارچوب هماهنگی در پایان تأکید کرد، کشور و قوانین آن و نهادهای قانونگذاری و صلح داخلی، خط قرمز است و مردم عراق باید برای دفاع از آن بهصورت مسالمتآمیز آماده باشند. پس از آنکه عصر روز ۲۵ ژوئیه جاری، اعضای کمیته سیاسی احزاب شیعه عراقی موسوم به «الاطار التنسیقی» (چارچوب هماهنگی) «محمد شیاع السودانی» را نامزد خود، برای نخستوزیری معرفی کردند تا در زمان خود رسمادر پارلمان معرفی شود، بسیاری ازجمله «عادل عبدالمهدی» نخستوزیر سابق عراق، ضمن تمجید از این انتخاب، این تصمیم الاطار را یک ریسک دانستند که نشاندهنده آن بود که چارچوب هماهنگی به دنبال برونرفت کشور از یک بنبست سیاسی است.عبدالمهدی تصریح کرد که چارچوب هماهنگی تقریبا ۳۰ نامزد برای نخستوزیری داشت که تعداد زیادی از آنها واجد شرایط و صلاحیت بودند. چارچوب هماهنگی دو راه داشت یا باید منتظر میماند تا کُردها موضع خود را نهایی کنند یا اینکه پیش از کُردها، گزینههای خود را بررسی کند و در خصوص آنها، تصمیمگیری کند. سرانجام نیز باوجود ریسک حملات احتمالی علیه گزینه نخستوزیری اعلامی، راه دوم را انتخاب کرد و نامزد خود را تعیین و معرفی کرد تا کشور را از بحرانی که در آن به سر میبرد، برهاند.در سایه تشدید تنشها در عراق و تلاش آشوبگران حامی جریان صدر برای ناکام گذاشتن تکمیل پروسه تشکیل دولت جدید، از سه روز پیش تاکنون، شماری از احزاب سیاسی و مدنی این کشور بر ضرورت برگزاری مجدد یک انتخابات زودهنگام تأکید میکنند. این در حالی است که پنجمین دور از انتخابات پارلمانی عراق که نخستین انتخابات زودهنگام در این کشور بود، ۱۸ مهرماه گذشته برگزار شد اما تا به امروز به دلایل مختلف ازجمله کارشکنیهای پشت پرده آمریکا و رژیم سعودی، دولت در بغداد تشکیل نشده است. روزنامه العربی الجدید با انتشار یادداشتی درخصوص جدیدترین تحولات درصحنه عراق، نوشت که اوضاع در عراق به سمت تنش بیشتر میرود و تهدیدها علیه وضعیت امنیتی شکننده در این کشور، در حال افزایش است. از سوی دیگر چارچوپ هماهنگی از احزاب کُرد میخواهد که طبق عرف سیاسی، سرنوشت نامزد ریاستجمهوری عراق را مشخص کنند و به توافق نهایی در خصوص این پست دست یابند تا مقدمات لازم و قانونی برای پیشرفت روند سیاسی و تشکیل دولت نهایی شود، از روز چهارشنبه، اعتراضهای حامیان جریان صدر که نمایندگان آن، از پارلمان استعفا کردهاند، به گزینه پیشنهادی برای نخستوزیری آغاز و در حال افزایش است. در چنین فضای ملتهبی که احزاب کُرد هنوز بر سر گزینه پیشنهادی برای ریاستجمهوری به توافق نرسیدهاند، برخی گروههای سیاسی، از برگزاری مجدد انتخابات زودهنگام سخن میگویند.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.