آزادی بیان به سبک لیبرال دموکراتها
حانیه مسجودی
از آن روزی که امانوئل ماکرون رئیسجمهور فرانسه، توهین یکی از نشریات این کشور به پیامبر اسلام(ص)، را آزادی بیان تلقی کرد و در حساب رسمی توییتر خود از این اقدام حمایت کرد، مهری بر غالب بودن تفکر لیبرال دموکراسی و آزادیبیان به سبک غربی بود.
هنوز چند روزی از توهین جهان غرب به پیامبر اسلام و دفاع ماکرون از این اقدام نگذشته بود که غربیها نمونه دیگر از آزادی بیان را به رخ کشیدند و صفحه فرانسوی اینستاگرام رهبر معظم انقلاب را مسدود کردند.
چهارشنبه شب، رهبر فرزانه انقلاب در پیامی کوتاه خطاب به جوانان فرانسه که از طریق شبکههای اجتماعی منتشر شد، از آنان خواستند که از رئیسجمهور خود سوال کنند که چرا از اهانت به پیامبر خدا حمایت میکند و آن را آزادی بیان میشمارد، ولی تردید در هولوکاست در آنجا جرم است و اگر کسی چیزی در اینباره نوشت باید به زندان برود.
آزادی بیان، در فرهنگ غرب با سایر نقاط دنیا تفاوت دارد
حسن عابدینی، کارشناس مسائل بینالملل و غرب آسیا ضمن اشاره به مسدود شدن حساب فرانسوی رهبر انقلاب و توهین به پیامبر اکرم (ص) در گفتوگو با «رسالت» گفت: استفاده از معیارهای دوگانه در نظامسلطه، تحت اندیشه دموکراسی، موضوع تازه ای نیست. ما پیش از این مسئله نیز شاهد بودیم که برخی از واژگان در فرهنگ غرب و نظامسلطه یک معنا دارد و برای سایر کشورها معنای دیگری دارد. یکی از آن «واژگان آزادی بیان» است.
وی افزود: آزادی بیان در فرهنگ لیبرال دموکراسی، به این معنا است که تا زمانی که آزادیبیان خدشهای به تفکر و اندیشه یک جانبهگرایی نظامسلطه وارد نکند، طبعا مقامات این نظام از اندیشه آزادیبیان حمایت میکنند و این رفتار فقط در بین سیاستمداران وجود ندارد بلکه یک حلقه زنجیرهوار بین رسانهها، سیاستمداران و نظریه پردازان است.
عابدینی تصریح کرد: شاهد هستیم که حتی اندیشمندان غربی نیز به گونهای این تفکر را دنبال میکنند. به عنوان مثال فوکویاما کتابی تحت عنوان پایان تاریخ مینویسد: گرچه اکنون به دلیل تحولاتی که در نظام بینالملل اتفاق افتاده است، از این اندیشه عقبنشینی کرده، اما واقعیت این است که میگوید ما در مرحلهای از تاریخ زندگی میکنیم که فقط یک اندیشه حاکم است و آن لیبرال دموکراسی است.
این کارشناس مسائل بینالملل ادامه داد: فوکویاما به عنوان یک اندیشمند معتقد است که فقط انسان لیبرال دموکرات میتواند بر سایر دنیا حکومت کند. تحت همین عنوان شاهد هستیم که حتی پایان تاریخ را از دید خودش با این اندیشه رقم میزند و سایر فرهنگها، خرده فرهنگها و اندیشهها به گونهای در حاشیه رانده میشوند.
عابدینی ضمن اشاره به مقاله فریدمن تحت عنوان جهان تخت است، افزود: فریدمن نیز مانند فوکویاما همین بحث را مطرح میکند. زمانی که آن مقاله معروف «جهان تخت است» را می نویسد، یعنی اینکه اگر شما در نقطهای از دنیا مصاحبهای انجام دهید، به دلیل وجود رسانهها به آن سمت دنیا منتقل میشود و اینگونه تمام دنیا از آن آگاه خواهند شد. این عقیده یعنی زمانی صحبت افراد به تمام دنیا منتقل میشود که مبتنی بر ارزشهای فرهنگ غربی باشد. در غیر این صورت به راحتی جلوی آن را میگیرند.
وی با اشاره به قطع شدن شبکههای اسلامی ایران در ماهواره ابراز کرد: ما پیش از این شاهد بودیم که به یکباره چندین شبکه اسلامی ایران مانند العالم، پرس تی وی و حتی شبکههای داخلی ایران را که از طریق ماهواره پخش می شد قطع کردند. درواقع شبکههای ایران را قتل عام کردند! اما کسی موضوع آزادی بیان را مطرح نکرد و نمیکند. چرا؟ به این دلیل که رهبران نظام سلطه چنین القا میکنند که صحبتها یا اندیشههای متفاوت با اندیشه غربی برای جامعه مضر است. بنابراین به راحتی آنها را حذف می کنند.
این کارشناس مسائل بینالمللی تاکید کرد: قطع کردن شبکههای ایرانی مسبوق به سابقه است. به طور مثال چرا آفکام در بریتانیا حاضر نیست رسانههای انگلیسی زبان ایران ازجمله پرس تی وی را در شبکه کابلی قرار دهد تا قابل دسترسی باشد؟
عابدینی اظهارکرد: در حال حاضر نیز فضای مجازی هم تحت کنترل لیبرال دموکراتهاست. آنها در ظاهر از آزادی بیان و گردش آزاد اطلاعات دم می زنند، اما در عمل حتی تحمل انتشار یک عکس از فرمانده شهید سردار سلیمانی را ندارند و به مجرد اینکه کاربران عکس ایشان را در اینستاگرام و سایر شبکههای اجتماعی منتشر میکنند به راحتی آن را حذف می کنند یا حتی اکانت را غیر فعال میکنند.
وی معتقداست: این اقدامات نشان میدهد که اصل آزادی بیان غربی در نگاه سلطه جهانی در زمره موضوعاتی است که با استاندارد یا معیار دوگانه مورد بررسی قرار میگیرد. البته واژگان دیگری از جمله دموکراسی و رای مردمی نیز همین شرایط را دارند.
این کارشناس یادآور شد: حدود ۱۰ سال پیش مردم غزه به حماس رأی دادند و این گروه مقاومت اسلامی را به عنوان کسانی که میتوانند سرنوشت آنها را در مجلس و دولتشان شکل دهند، انتخاب کردند. اما دیدیم که بعد از آن همواره مورد تحت فشار و تحریم قرارگرفتند و توسط رژیم صهیونیستی از زمین و هوا و دریا بمباران شدند و حتی کشورهای غربی نیز سکوت پیشه کردند.
وی افزود: درمورد انتخابات نیز همین تفکر غالب است. اکنون سعودیها، اماراتیها و بحرینیها و بسیاری از کشورها حتی نمیدانند صندوق رای چه رنگی و چه شکلی است! اما با این حال با غربیها روابط راهبردی دارند. بنابراین ما در حوزه دموکراسی نیز این استاندارد دوگانه را شاهد هستیم.
عابدینی گفت: محدود کردن دسترسی به حساب توییتری رهبر انقلاب و سایر شبکههای اجتماعی که آمریکا و فرانسه در آن نقش داشتند نشان میدهد که اساسا آنها به هیچ یک از موضوعاتی که در تبلیغات خود تکرار می کنند، پایبند نیستند و یک پرسش بسیار منطقی را بایکوت می کنند.
این کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به پیام رهبر انقلاب به جوانان فرانسوی درمورد هولوکاست، گفت: بایکوت کردن پرسش بسیار منطقی رهبر انقلاب خطاب به جوانان فرانسه درمورد هولوکاست، که حتی اندیشمندان غربی نیز آن را مطرح میکنند، بیانگر این است که نمیخواهند این سوال به گوش جوانان فرانسوی یا سایر افکار عمومی دنیا برسد. اما جالب است که در فرانسه به پیامبر یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون نفر در دنیا توهین میشود و آن را نماد آزادی بیان تلقی می کنند.
وی در پایان تاکید کرد: با این حال اگر کسی بخواهد در حوزه دانشگاهی در مورد هولوکاست یا تفکر رژیمصهیونیستی سوالی مطرح کند به چند سال زندانی و جریمه محکوم میشود. نمونه بارز آن نیز اندیشمند فرانسوی بود که در مورد هولوکاست صحبت کرد و او را زندانی کردند. بنابراین شاهد این برداشت دوگانه از مفاهیم قابل ارزش برای افکار عمومی و بینالملل یعنی آزادی بیان هستیم.
آزادی بیان , حسن عابدینی , غرب , فرانسه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.