آدرس غلط ندهید
گروه سیاسی
کارگروه ویژه اقدام مالی (FATF)، هفته گذشته جلسه مجمع عمومی برگزار کرد و براساس آن تصمیم گرفت تا ایران و کره شمالی را در فهرست سیاه خود نگاه دارد و محدودیتهای سختتری را بر کشورهایی که در زمینه پولشویی و تأمین تروریسم همکاری نمیکنند، اعمال کند.
تحلیلگران و کارشناسان اقتصادی معتقدند اجرای دستورات و خواستههای این نهاد مالی بینالمللی باعث دسترسی کشورهای عضو این نهاد از جمله آمریکا به اطلاعات حساس کشورمان خواهد شد و راه را برای مقابله با تحریمها خواهد بست اما با اینحال این روزها برخیها در داخل درصدد هستند این موضوع را مطرح کنند که بالا رفتن نرخ ارز و نابسامانی بازار آن به دلیل عدم پذیرش و اجرای خواستههای FATF و باقی ماندن نام ایران در لیست سیاه آن است.
موضوعی که تحلیلگران اقتصادی آنرا قبول ندارند و میگویند قرار داشتن ایران در لیست سیاه و تثبیت این موضوع تأثیری بر بازار ارز ندارد.
در همین رابطه، مسعود براتی کارشناس مسائل حوزه تحریمها در گفتوگو با «رسالت» درباره اقدام اخیر کارگروه ویژه اقدام مالی (FATF) در ثابت نگه داشتن نام ایران در لیست سیاه و اعمال تحریمهای سختتر علیه کشورمان اظهار داشت: نشست گروه ویژه اقدام مالی در روزهای گذشته برگزار شد، این کارگروه به طور معمول انتهای هر نشست بیانیه عمومی گروه را منتشر میکند. از آنجایی که وضعیت ایران از نشست قبلی تا نشست اخیر تغییری نداشته، کارگروه تصمیم گرفت مجددا موضعی که از بهمن ۹۸ تاکنون علیه جمهوری اسلامی ایران را درنظر گرفته، تکرار کند. این موضع هم شامل فعال شدن اقدامات کانترمژر علیه ایران است که به واسطه عدم اجرای کامل برنامهها توسط ایران این موضوع اتفاق افتاد.
براتی ادامه داد: اقدام اخیر FATF، یک امر طبیعی و کاملا قابل پیشبینی بود و اتفاق جدیدی نیست. اما از سوی دیگر برخی محافل رسانهای مدعیاند یکی از عواملی که در وضعیت کنونی اقتصاد کشور خصوصا روند افزایشی نرخ ارز تأثیر گذاشته، موضوع قرار گرفتن ایران در لیست به اصطلاح سیاه یا به عبارت دقیقتر فعال شدن اقدامات کانترمژر علیه ایران بوده است.
وی ادامه داد: این ادعا اشتباه و غیر واقعی است و دید بدبینانهاش این است که با هدف و قصد خاصی مطرح میشود چراکه این مشکلات بخشی به دلیل بیبرنامگی دولت و بخشی هم به دلیل تحریمها در حوزه روابط بانکی کشورمان با دیگر کشورهاست، در این میان آن چیزی که به عنوان اقدامات مقابلهای یا همان کانترمژر علیه ایران درخواست شده و در بیانیه FATF هم آمده است، عملا اثر ملموسی در وضعیت کنونی ندارد و اتفاق بدتری را به وضعیت کشور اضافه نمیکند.
با FATF حصاری دور کشور میکشیدیم
این تحلیلگر مسائل حوزه تحریم افزود: همچنین با رجوع به متن توصیههای FATF مشاهده میکنید که این نهاد به هیچ وجه کشوری را توصیه به قطع رابطه نمیکند و اصل توصیهاش به افزایش احتیاط است، اما موضوعی که باعث قطع روابط کشورها با ایران میشود و شاید تا حدودی مسئله تحریمهای آمریکا باشد این در حالی است که به واسطه اینکه استانداردها یا همان توصیههای FATF سبب آشکار و شفاف شدن روابط اقتصادی کشورمان خصوصا در حوزه بانکی میشود و از سمتی هم تحریمهای ثانویه آمریکا بر کشور در حال اجراست، چنین توصیههایی و عمل به آن عملا موجب بسته شدن منافذ و راههایی خواهد بود که ایران میتواند از طریق آن روابط اقتصادی خود با سایر کشورها را حفظ کند. بدین ترتیب نه تنها تعامل با FATF برای ما راهگشا نبوده، بلکه اگر تعاملات و پیوستن به برنامه اقدام تکمیل میشد و FATF از ایران اعلام رضایت میکرد، معنایش این بود که ما به دست خودمان شرایط دور زدن تحریمها و مقابله با آنرا از بین میبردیم و کشور را در یک حصار قوی زندانی میکردیم.
وی همچنین گفت: بنابراین زمانی که جمعبندی حاکمیت این است، برنامه اقدام یا اکشن پلن تکمیل نشود و مجمع تشخیص مصلحت هم به مصلحت نمیبیند کنوانسیونهای استعماری را به تصویب برساند، مشاهده میکنید که مسیرها برای دور زدن تحریم بازتر میشود و اقبال بیرونی برای همکاری با ایران در شرایط تحریم افزایش مییابد. نمونه مهم این امر، بحث افزایش فروش نفت و فرآوردههای نفتی کشورمان است. طبق آمارهایی که خود غربیها منتشر کردند، در حال حاضر ایران بیش از یک میلیون بشکه نفت و فرآوردههای نفتی به فروش میرساند و این عدد بسیار بیشتر از آن مقداری است که سال گذشته میفروخت. بنابراین میتوان افزایش فروش نفت را یکی از نتایج تصمیم نظام جمهوری اسلامی در عدم تکمیل دستورات FATF دانست. چنانکه یک ماه گذشته نیز تنها در یک نوبت بیش از یک میلیارد د لار فرآورده نفتی در گروه صادراتی بورس انرژی فروختهایم.
براتی تصریح کرد: ما اگر استانداردهای مورد درخواست FATF را اجرا کنیم، دیگر نمیتوانیم اینگونه جدی و مصمم تحریمها را دور بزنیم. اتفاقا پیادهسازی توصیههای FATF توسط کشورمان، در عمل مسیرهای دور زدن تحریم را مسدود میکند. این موضوع را حتی خود آمریکاییها هم اذعان دارند و مقامات مسئول وزارت خزانهداری آمریکا نیز صریحا میگویند که پیادهسازی توصیههای FATF ،راه را بر دور زدن تحریمها میبندد. بنابراین نه تنها قرار گرفتن نام ایران در شرایطی که به عنوان لیست سیاه شناخته میشود، به ضرر اقتصاد ما نبوده بلکه اقدام کشورمان در عدم خواستههای FATF آنهم در شرایط جنگ اقتصادی و تحریمها بسیار عاقلانه و درست بود و الان نتایج آن را مشاهده میکنیم.
عدم توزیع ارز موجب بالا رفتن قیمت شده است
این تحلیلگر مسائل تحریم معتقد است: گرچه آمار از افزایش فروش نفت و فرآوردههای آن حکایت دارد اما با این حال قیمت بازار ارز در حال افزایش است و نرخ انواع ارزها روز به روز بالاتر میرود. متأسفانه برخی افراد آدرس غلط به جامعه میدهند و میگویند نپیوستن به FATF سبب افزایش قیمتها بوده، در حالی که این آدرس نادرست است و چنین ادعاهایی تنها با هدف انحراف افکار عمومی مطرح میشود. ما در حال حاضر با مشکل تأمین ارز مواجه نیستیم و مشکل تنها اینجاست که ارزها توزیع نمیشود و دولت برنامهریزی درستی ندارد.
وی اظهار داشت: به نظر میآید به دلایل مختلف سیاسی و اقتصادی، ارزهای حاصل از صادرات محصولات نفتی و غیر نفتی به بازار عرضه نمیشود. اینجاست که باید مقامات مسئول و جریانهای رسانهای پیگیری کنند و ببینند چرا وقتی این حجم از صادرات فرآوردههای نفتی داریم، ارزهای حاصل از فروش آن وارد چرخ تجاری کشور نمیشود و صادر کنندگان غیر نفتی نیز ارز خودشان را وارد بازار نمیکنند. هیچ یک از این موارد به مسئله روابط ایران و FATF ارتباط ندارد و از نظر فنی کاملا مردود است، زیرا ما با استفاده از روشهای دور زدنتحریم در حال انجام اقدامات هستیم و موضوعات ارزی هیچ گاه مسئله مورد نظر FATF نیست. مسئله FATF، روابط رسمی بانکی است و تمام توصیههایش بر همین موضوع هم متمرکز میگردد، بنابراین باید مراقب تحریفها باشیم، و با اتخاذ تصمیمات درست و تکیه بر توان داخلی، بتوانیم تحریمها را دور زده و مانع رسیدن غربیها به اهدافشان باشیم.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.