آخرین اولتیماتوم پوتین به واگنر
گروه بینالملل
سخنرانی کوتاه و تند رئیسجمهور روسیه حکایت از آن دارد که اقدام نیروهای واگنر تحت امر «یوگنی پریگوژین» ازنظر مسکو خیانت است و عزمی برای مصالحه با وی وجود ندارد. در شرایطی که «یوگنی پریگوژین» فرمانده نیروهای شرکت خصوصی «واگنر» از شامگاه دیروز عملا نوعی شورش مسلحانه را علیه قوای اصلی ارتش روسیه آغاز کرده، سخنرانی کوتاه و تند «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه حکایت از آن داشت که اقدام نیروهای تحت امر پریگوژین از نظر او یک خیانت است و وی دستکم در این مقطع عزمی برای مصالحه با فرمانده نیروهای واگنر ندارد؛ هرچند که سیر تحولات آتی ممکن است در مواضع مقامات روس اثرگذار باشد.
واکنش تند پوتین به تحرکات گروه واگنر
رئیسجمهور روسیه درواکنشی تند به تحولات اخیر در نطقی تلویزیونی خود «همه شهروندان روسیه، نیروهای مسلح، نیروهای اجرایی قانون و نیروهای ویژه» را مخاطب قرار داد و با اشاره به اقدامات شبهنظامیان گروه واگنر و یوگنی پریگوژین مدیر آن، این اقدامات را «خیانت در داخل کشور» و «شورش مسلحانه» خواند و گفت: هر آنکس که این شورش را سازماندهی کرده، تلاش داشته کشور را تسلیم کند و آن را به جنگ داخلی بکشاند.
وی با اشاره به صدور دستورات لازم برای خنثی کردن سازماندهندگان «شورش مسلحانه» فعلی در روسیه با لحنی تند هشدار داد: «ما پاسخ سختی به این شورش مسلحانه میدهیم». پوتین همچنین با هشدار به سوءاستفاده دشمنان روسیه برای استفاده از تفرقه و برانگیختن جنگ داخلی در کشور گفت: «اقدامات شدیدی را برای بازگرداندن ثبات در روستوف انجام دادیم و اوضاع در آنجا همچنان دشوار است. بهعنوان رئیسجمهور روسیه هر اقدامی را برای دفاع از استقلال کشور و حفاظت از شهروندان انجام میدهم».
روسیه توانایی غلبه بر معضلات را دارد
پوتین در پایان سخنرانی خود خطاب به مردم روسیه و دیگر مخاطبان داخلی و خارجی ابراز اطمینان کرد روسیه توانایی غلبه بر مشکلات و خیانت فعلی داخلی در کشور را دارد و افزود: از آنهایی که این جنایت را سازماندهی کردند میخواهم به اقدامات خود فکر کنند و تنها راه را که بازگشت به خانه و توقف این اقدامات است، انتخاب کنند.
پیشتر، پریگوژین در پیامی مدعی شد «روستوف» واقع در جنوب غربی روسیه هماکنون تحت کنترل واگنر درآمده و آن را انتقام از حمله وزارت دفاع روسیه که این گروه مدعی شده علیه مواضعشان صورت گرفته، اعلام کرد. در پی آن، رسانههای محلی روسیه گزارش کردند نیروهای امنیتی روسیه وارد مقر شبهنظامیان واگنر در سنپترزبورگ شدند که نشان میدهد عملیات جستجو برای عوامل کودتا در روسیه آغازشده است.تحرکات گروه واگنر در شرایطی انجامشده که نیروهای روسیه در حدود ۲۰ روز گذشته موفق شدهاند با تحمیل تلفات و خسارات سنگین به نیروهای اوکراینی، ضدحملات آنها را که به پشتوانه کمکها و تسلیحات پیشرفته غربی انجام میشود، دفع کنند.
وقتی واگنر به ستون پنجم ناتو تبدیل میشود
حتی اخبار رسانههای غربی حکایت از آن داشت که ضدحمله نیابتی ناتو در جبهه شرق اوکراین با شکستی سهمگین مواجه شده و چیزی دست نیروهای تحت امر «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین را نگرفته است؛ بااینحال و در بحبوحه منهدم شدن نیمی از تجهیزات زرهی اهدایی ناتو به ارتش اوکراین، پریگوژین مستمرا نیروهای ارتش روسیه را به عقبنشینی متهم میکرد.میتوان چنین تصور کرد که اقدام اخیر شبهنظامیان واگنر، فاز دوم از ضدحمله نیابتی ناتو است که پس از شکست در میدان نبرد، اکنون چشم به جبهه داخلی روسیه دوختهاند. این شورش ممکن است آثاری منفی بر عملکرد نیروهای روس در جبهههای نبرد بالاخص در باخموت داشته باشد اما بههرروی باید منتظر تحولات پیشرو بود.
کودتا در دل جنگ!
تحرکات اخیر واگنر را میتوان نوعی کودتا در دل جنگ دانست این در حالی است که تاکنون طرحهای ابتکاری متعددی از سوی طرفهای مختلف ازجمله، برزیل، فرانسه، واتیکان، چین و اندونزی برای حل بحران جنگ اوکراین ارائهشده، اما کییف اصرار دارد که تنها حاضر به بحث درباره ابتکارعمل صلح مطرحشده از سوی «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین است. ابتکار عملی که مسکو، مفاد آن را مضحک توصیف میکند. طرح صلح زلنسکی که در نوامبر ۲۰۲۲ ارائه شد شامل ۱۰ بند است. خروج نیروهای روسیه از اوکراین، بازیابی تمامیت ارضی اوکراین، مبادله اسرای جنگی با فرمول «همه در ازای همه» برخورداری کییف از امنیت نظامی، هستهای، غذایی، بیولوژیکی و انرژی از طریق سازوکارهای بینالمللی و گرفتن غرامت از روسیه برای تمامی خسارات وارده به اوکراین در این جنگ، ازجمله بندهای ابتکار صلح پیشنهادی رئیسجمهور اوکراین بود.
طرح ابتکاری آفریقا
طرح ابتکاری کشورهای آفریقایی یکی از جدیدترین طرحهای پیشنهادی برای پایان دادن به جنگ اوکراین است. اواسط ماه می گذشته، آفریقای جنوبی اعلام کرد، کشورهای آفریقایی به دنبال متقاعد کردن روسیه و اوکراین بهمنظور آغاز مذاکرات صلح هستند. ابتکار عمل این کشورها برای اوکراین شامل ایدههایی برگرفته از طرحهای پیشنهادی سابق؛ مانند برقراری آتشبس و مرجع دانستن سازمان ملل برای حل وضعیت اوکراین است.روزنامه رأی الیوم با انتشار یادداشتی با اشاره به این موضوع، نوشت: پس از تلاشهای ناموفق فراوان برای حلوفصل بحران حمله روسیه به اوکراین و ارائه چندین طرح ابتکاری صلح، هیئتی از سران آفریقا، با سفر به این دو کشور، ابتکار صلح جدیدی را برای یافتن راهحلی مسالمتآمیز برای این جنگ آغاز کردند.این هیئت متشکل از رؤسای چهار نفر از کشورها و نمایندگان رؤسای جمهور اوگاندا، کنگو و مصر، مذاکرات خود را با پوتین و زلنسکی به پایان رساندند، اما ظاهرار این اقدام، نتایج دلگرمکنندهای به همراه نداشته است، زیرا زلنسکی مجددا مخالفت خود را با روند مذاکره با روسیه تکرار کرد. ابتکار آفریقا آخرین مجموعه از ابتکارات ارائهشده درباره بحران جنگ روسیه و اوکراین بود که به دنبال برقراری گفتوگوهای صلح بین دو طرف متخاصم بود، اما باوجود تلاشهای فراوان قبلی برای حلوفصل صلحآمیز، هیچیک از ابتکارات پیشنهادی تأیید طرفین درگیری را کسب نکرد و موردحمایت سازمان ملل قرار نگرفت و هیچ تحول ملموسی حاصل نشد. در ادامه این یادداشت آمده است: «مخالفت مستقیم زلنسکی با این طرح ابتکاری نشان داد که اوکراین به دنبال حلوفصل دیپلماتیک این درگیری نیست.
پوتین , شورش روسیه , واگنر
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.