آبادان و هزاران«یدو»
گروه فرهنگی
مهدی جعفری، کارگردان صاحب سبک سینمای ایران بعد از موفقیتهای فراوان فیلم سینمایی «۲۳ نفر» اثری دیگر با نام «یدو» را ساخت. همانطور که از اسم فیلم برمیآید؛ این فیلم هم در حال و هوای جنوب کشور ساختهشده و روایتگر قصه نوجوانی به همین نام است که در روزهای محاصره آبادان، به همراه خانوادهاش در شهر باقیمانده تا چراغ محله خود را روشن نگه دارد و تسلیم دشمن نشود.
مهدی جعفری در این فیلم که در گونه دفاع مقدس و کودک و نوجوان است، اولین ماههای جنگ تحمیلی را در آبادان در حال محاصره به تصویر کشیده است. فیلمبرداری «یدو» که در راستای مشارکت راهبردی کانون و بنیاد سینمایی فارابی در حوزه سینمای کودک تولیدشده چندی پیش در آبادان به پایان رسید. همچنین اولین پوستر فیلم سینمایی «یدو» از تولیدات جدید کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با طراحی احسان برآبادی منتشر شد و بسیار موردتوجه قرار گرفت. «یدو» به کارگردانی مهدی جعفری و تهیهکنندگی محمدرضا مصباح در چهارمین روز از سیونهمین جشنواره ملی فیلم فجر به نمایش درآمد و همانطور که از قبل پیشبینی میشد مورد استقبال مخاطبان و حتی موردتوجه منتقدان قرار گرفت. اگرچه این فیلم پرتلاطم نبود اما در زمره آثار امیدوارکنندهای قرار گرفت که با نگاهی تازه به مقوله جنگ میپردازند و سینمای دفاع مقدس را همچنان جذاب جلوه میدهند.
در روز پنجم جشنواره فیلم فجر در اصفهان فیلم «یدو» توجه منتقدان را به خود جلب کرد تا جایی که برخی منتقدان عنوان بهترین فیلم جشنواره تاکنون را به آن دادند. در نظرسنجیهای صورت گرفته از اعضای انجمن منتقدان حوزه هنری اصفهان این فیلم با میانگین ۱/۳ ستاره از پنج ستاره، روز موفقی را در جشنواره پشت سر گذاشت.
جمال احمدی، منتقد سینما این فیلم را بهترین فیلمی که در این جشنواره تابهحال دیده توصیف میکند و میافزاید: «فیلمنامه و کارگردانی یکدست، دوربین کم اداواطوار، صحنه و تصویر دلپذیر در فضای خشن جنگی لایق بهترین فیلم جشنواره است. اما مهمتر از همه بازیهایی است که گرفتهشده. جعفری و بازیگردانش بازیگران را بعضا حتی از صفر ساخته و دکوپاژ را به حمایت از بازیگران تازهکار درآوردهاند. بهویژه این کار با سن کودک و نوجوان جالبتوجه
است. شخصیت «یدو» بازسازی «امیرو» ی فیلم دونده امیر نادری و ادامه سنت کیارستمی تا مجیدی در کانون پرورش فکری است. مسیری که بسیار زیرساختی و اصالتاشرقی و ایرانی است و داشت کمکم فراموش میشد.مصطفی حیدری دیگر منتقد سینماست که «یدو» را «قهرمان بدون سیر تحول» نظرش را بهعنوان یکی از بهترین آثار جشنواره فجر جلب کرده است و چنین میگوید: «این فیلم امید و رنج و زندگی در دل جنگ است. مهدی جعفری ثابت میکند جدا از تخصص اش که فیلمبرداری است قصه را خوب میشناسد و کارگردانیاش در خدمت داستان است. این فیلم که اقتباسی است از داستان «زخم شیر» صمد طاهری، بهخوبی توانسته فضاسازی کند و با پایان درخشانش این تحول شخصیت را درونمان تهنشین کند. این فیلم به حتم چند گام از فیلم اولش یعنی ۲۳ نفر جلوتر و پختهتر است.»
سیمرغ بهترین فیلم و کارگردانی به «یدو» اهدا شد
رسول احمدی نیز نظرش درباره فیلم را از زاویه یک مخاطب نوجوان مطرح میکند: «دوست داشتم نوجوانی بودم که با بچههای مدرسه اردویی میرفتیم سینما و «یدو» را میدیدیم. شاید از جایی به بعد خسته میشدم و جاهایی را هم نمیفهمیدم، اما حتما بعدازآن غافلگیری صحنه آخر، با حال خوب و کمی احساس شجاعت و آمادگی برای خواندن و شنیدن بیشتر در مورد ماجراهای جنگ، از سینما خارج میشدم.»
محمدمهدی شیخ صراف نیز درباره این فیلم به دیر شروع شدن داستان فیلم اشاره میکند اما فیلم را در ترسیم فضای شهر جنگزده و نوع ارتباطات انسانی همدلانه در این شهر در محاصره موفق میداند و میگوید: «هرچند ریتم فیلم کند است اما ارزش آن را داردكهبه خاطر نوع نماها روی پرده سینما ببینیم. مهدی جعفری این بار بسیار پختهتر از ۲۳ نفر کارگردانی کرده و منتظر دیدن آثار بعدی او هستیم.»
درمجموع به نظر میرسد این فیلم در میان آثار کم تعداد و غالباضعیف جشنواره امسال بهواسطه ایده جذاب، بازیگردانی خوب بازیگران نوجوان و بهویژه نقشآفرینی متفاوت ستاره پسیانی
در کنار قابهای زیبا و هنرمندانه توانسته است یک سر و گردن بالاتر از دیگر آثار جشنواره ظاهر شود. در آیین اختتامیه سیونهمین جشنواره فیلم فجر، سیمرغ بهترین فیلم و بهترین کارگردانی به فیلم «یدو» به کارگردانی مهدی جعفری اهدا شد البته این مراسم به دلیل شرایط کرونایی با حضور حداقلی نامزدهای بخشهای مختلف و عکاسان خبری به نمایندگی از رسانهها و بدون حضور خبرنگاران برگزار شد و در ادامه سیمرغ بلورین بهترین صدابرداری به رشید دانشمند برای فیلم «یدو» رسید.
میلاد صویلاوی ۱۵ ساله، بازیگر آبادانی فیلم سینمایی «یدو» که در جشنواره سینمایی فیلم فجر نامزد دریافت سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول مرد شده است درتشریح «یدو» میگوید: «من تا قبل از فیلم «یدو» اصلا سابقه بازیگری نداشتم و از پدر سینمایی خودم مهدی جعفری کارگردان فیلم «یدو» و محمدرضا مصباح تهیهکننده و رضا نوری که بسیار برایم زحمت کشید و همه فنهای بازیگری را به من یاد داد، تشکر میکنم؛ همچنین از ستاره پسیانی و یاسین که لهجه شیرین آبادانی را بیشتر به من آموزش داد، قدردانی میکنم. این کار برایم بسیار سخت بود ولی حتما این مسیر را ادامه میدهم زیرا بعد از فیلم «یدو» عاشق سینما شدم؛ چراکه کار خیلی قشنگی بود. دوست دارم تمام اساتید سینما و مسئولان بچههای آبادان را ببینند زیرا آبادان شهری است که یک «یدو» ندارد بلکه هزاران «یدو» دارد.»
در بررسی بیشتر فیلم «یدو» «رسالت» با محمدرضا مصباح، تهیهکننده این فیلم گفتوگو کرده که در ادامه میخوانید.
وی گفت: «از ابتدا تلاش ما این بود که «یدو» را در استانداردهای فنی، حرفهای و هنری تهیه کنیم که به لطف خدا و همت دوستانم در پروژه، این مهم محقق شد. با توجه به قابلیتهای فیلم پیشبینی ما هم این بود که «یدو» موردتوجه قرار بگیرد. خیلی از فیلمها در ادوار مختلف جشنواره بودند که قابلیت داشتند اما به آنها توجه نشد، ولی ما خدا را شاکریم که این اتفاق افتاد و از هیئتداوران ممنونیم که این فیلم و قابلیتهایش را دیدند.»
وی با اشاره به نقش کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در تولید این فیلم گفت: «کانون هم خیلی خوشنام است و هم کار با آنها باعث افتخار است، در این پروژه هم در کنار ما و انصافا قوت قلبی برای ما بودند از همین رو، جا دارد هم از کانون فکری کودکان و نوجوانان و هم از بنیاد سینمایی فارابی تشکر کنم. خدا را شکر میکنم که این پروژه توانست در حد و اندازه نام کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و بنیاد سینمایی فارابی بدرخشد.»
مصباح بیان کرد: «به نظرم داوریها کاملا عادلانه بود. بههرحال همه اعضای هیئتداوران کارکشته، مجرب و خوشنام در حیطه فعالیت خودشان هستند بنابراین انتخاب آنها انتخاب دقیقی است. قطعا در این قضاوت غیر از مسائل هنری و سینمایی، چیز دیگری تأثیر نداشت. «یدو» فیلم بیادعایی است که سعی کرد هم در جنبههای ساخت نجابت خود را حفظ و هم در تبلیغات نجیبانه رفتار کند. توجه به چنین فیلمی و دور شدن از هیاهوهای تبلیغاتی برخی فیلمها، نشان میدهد دوستان در هیئتداوران عادلانه و منصفانه فیلمها را دیده و رأی دادهاند.»
از تماشای یدو تا ترک سینما با حالخوب
این تهیهکننده سینما همچنین اظهار کرد: «بخشی از این اتفاق که برخی فیلمها درعینحال نامزدی زیادی را کسب میکنند، اما جوایز زیادی را به خانه نمیبرند، طبیعی است، اما پیشبینی ما این است که «یدو» حتی میتواند رکورددار کسب جوایز هم باشد. با توجه به استعداد فیلم و استقبالی که از آن شده و رضایتمندی تماشاگران به نظرم مستحق این موضوع است. ممکن است در آرای مردمی، تعداد رأیهای فیلم ما کم باشد اما ازلحاظ رضایتمندی مخاطب در رتبه بالایی قرار داریم بهطوریکه هرکسی که «یدو» را دیده باحال خوب سینما را ترک کرده چون این اثر، یک فیلم حال خوب کن است. به عقیده من «یدو» میتواند ازلحاظ کسب جوایز هم در رتبه خوبی قرار بگیرد. من معتقد نیستم که فیلمهایم بازگشت مالی نداشتهاند. ما فیلمهایی را ساختهایم که هنوز اکران نشدهاند و باید به نمایش دربیایند تا ببینیم برگشت مالی دارند یا خیر. با توجه به اینکه شرایط اینچنینی داریم باید صبر کنیم ببینیم چه میشود. من تهیهکننده بخش خصوصی هستم، یکی از ملاکهای مهم من هم بازگشت سرمایه است پس این چرخه باید بچرخد. ما بنیاد خیریه هم نداریم که مدام فیلم تولید کنیم، آنها را در گنجه بگذاریم و برایمان مهم نباشد که فیلم نمایش داده شود یا نه. اینچنین نیست چون بزرگترین لذت و کیف فیلمساز دیده شدن اثرش است. ما امیدواریم سینماها رونقی پیدا کند و شرایطی فراهم شود که بتوانیم آثار را به نمایش بگذاریم. ازآنجاییکه غالب فیلمهای ما برای بخش خصوصی است نگران بازگشت سرمایه هستیم و امیدوارم هرچه زودتر این اتفاق رخ بدهد.»
یدو، فیلمی مخاطب پسند و تیشهدار
محمدرضا مصباح، تهیهکننده فیلم «یدو» پرافتخارترین فیلم سی و نهمین جشنواره فیلم فجر به خبرنگار «رسالت» گفت: «ساخت «یدو» در سختترین شرایط ممکن تولید شد. گرما، رطوبت بسیار آبادان و همهگیری ویروس کرونا ازجمله عواملی بود که تولید فیلم را برای عوامل دشوار ساخته بود اما مانع همت همکاران نشد و سرانجام با تمامی سختیها و به لطف خداوند فیلم تولید و در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر قرار گرفت.»وی افزود: «یدو با نگاهی متفاوت در حوزه دفاع مقدس ساخته شد. ما از مقام خانواده به این موضوع نگاه کردیم و همانطور کهبه نظر میرسد فیلم احساسی است. فیلمهای دفاع مقدس تعاریف و چارچوبهای مشخصی دارند اما این فیلم از منظری متفاوت و نگاهی که کمتر به آن توجه شده است به مقوله جنگ میپردازد. موضوع فیلم درباره چند نوجوان است که در کنار مادر خانواده حضور دارند و روایتی از روزهای اولیه حصر آبادان که در فضای دفاع مقدس تعریف میشود.»مصباح تصریح کرد:«یدو بهطور کامل احساسی و از نگاه مردم ساختهشده است. به همین دلیل پیشبینی میشد که بسیار موردتوجه مخاطب قرار گیرد چراکه مخاطب میتوانست با تمامی صحنهها ارتباط برقرار کرده و از نگاه خود فیلم را تماشا کند. همچنین به لحاظ تکنیکهای فنی نیز «یدو» قابلتوجه بود. استقبال نگاه مخاطب و داوران دستبهدست هم داد تا این فیلم، صاحب بیشترجوایز سی و نهمین دوره جشنواره فیلم فجر شود.»تهیهکننده فیلم سینمایی «یدو» در پایان این گفتوگو همچنین خاطرنشان کرد که فیلم «یدو» مخاطب پسند است و وقتی مخاطب داشته باشد، گیشه نیز دارد.
جشنواره فیلم فجر , فیلم یدو , محمدرضا مصباح
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.