زمزمه جنگ در تایوان
گروه بینالملل
ژنرال «مارک میلی» رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در جریان سفر هند-اقیانوس آرام خود که شامل توقف در اندونزی نیز میشود گفت که ارتش چین در مقایسه با پنج سال پیش تهاجمیتر و خطرناکتر شده است.بنا بر گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، میلی تصریح کرد که شمار هواپیماها و کشتیهای چینی که توسط ایالاتمتحده و شرکای این کشور رهگیری شدهاند، به طرز قابلتوجهی افزایشیافتهاند و برخوردهای ناامن به نسبت افزایشیافته است.میلی در این خصوص ادامه داد: «پیام این است که ارتش چین در هوا و در دریا، به طرز چشمگیر و قابلتوجهی در این منطقه خاص تهاجمی شده است.»
بحران در روابط آمریکا و چین
اظهارات رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در حالی مطرحشده است که ایالاتمتحده تلاشها برای تقویت رابطه با کشورهای آسیاو اقیانوسیه برای مقابله با چین را افزایش داده است و دولت بایدن نیز چین را یک
«تهدید فوری» واصلیترین چالش امنیتی بلندمدت آمریکا میداند.آسوشیتدپرس گزارش میدهد، سفر میلی به منطقه بهشدت بر تهدید چین متمرکز است. او این هفته در نشست رؤسای دفاع منطقه آسیا و اقیانوسیه در سیدنی استرالیا شرکت خواهد کرد که موضوعات کلیدی آن رشد فزاینده نظامی چین و نیاز به حفظ اقیانوس آرام آزاد، باز و در آرامش خواهد بود.مقامهای نظامی آمریکا همچنین مدعی هستند که ممکن است چین به تایوان حمله کند و به این بهانه ایالاتمتحده همچنان متحد اصلی تایوان و تأمینکننده اصلی تسلیحات دفاعی برای این جزیره است.
نگرانیهای گسترده آمریکا
طبق این گزارش، ایالاتمتحده و متحدان این کشور نگران هستند که توافق امنیتی اخیر که پکن در ماه آوریل با جزایر سلیمان به امضا درآورد به ایجاد پایگاه نیروی دریایی در جنوب اقیانوسیه منجر شود. ایالاتمتحده و استرالیا به جزایر سلیمان گفتهاند که میزبانی از یک پایگاه نظامی چین قابلتحمل نیست.
میلی در این خصوص گفت: «این منطقهای است که چین تلاش میکند برای اهداف خود به آن نزدیک شود و بار دیگر، این قضیه نگرانکننده است زیرا چین فقط برای دلایل خوب این کار را نمیکند. آنها میخواهند نفوذ خود را در سراسر منطقه گسترش دهند و این پیامدهای احتمالی غیرضروری برای متحدان و شرکای ما در منطقه دارد.»
دیدار میلی از اندونزی اولین سفر رئیس ستاد مشترک ارتش ایالاتمتحده از سال ۲۰۰۸ تاکنون محسوب میشود که در آن زمان مایک مولن بهعنوان رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا به اندونزی سفرکرده بود.میلی همچنین مدعی شد که ژاپن، کانادا، استرالیا، فیلیپین و ویتنام در ماههای اخیر، کشتیها و هواپیماهای چین را رهگیری کردهاند و تعداد رخدادهای ناامن به نسبت افزایشیافته است.
جدال در شرق آسیا
ایالاتمتحده در سالهای اخیر ارتباطات خود با کشورهای منطقه اقیانوسیه را به امید جلوگیری از افزایش نفوذ چین در منطقه افزایش داده است. اوایل امسال، ایالاتمتحده فروش ۹/۱۳ میلیارد دلاری جنگندههای پیشرفته به اندونزی را تأیید کرد و در دسامبر گذشته در جاکارتا، «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا توافقاتی را برای برگزاری رزمایشهای دریایی مشترک پیشرفته بین آمریکا و اندونزی امضا کرد.چین اقدامات آمریکا برای تلاش در نفوذ در منطقه را محکوم میکند و میگوید که آمریکا به دنبال تشکیل یک ناتوی آسیایی است. «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا قبل از سخنرانی در سنگاپور اتهامات چین را رد کرد و گفت: «ما به دنبال یک جنگ سرد جدید نیستیم. ما به دنبال یک ناتوی آسیایی یا یکمنطقهای که به بلوکهای خصمانه تقسیم شود، نیستیم.»
احتمال تشدید درگیریها با پکن
بر اساس ادعای یورونیوز، اکثر تحلیلگران بر این باورند باوجود شدتگیری تنشها، در حال حاضر شکلگیری یک درگیری نظامی در منطقه چندان محتمل نیست؛ اما بااینحال رصد شبکههای اجتماعی نشان میدهد بسیاری از کاربران چینی این موضوع را چندان دور از ذهن نمیدانند.تایوان یک جزیره خودمختار در نزدیکی چین است که ۲۴ میلیون نفر نیز جمعیت دارد. چین هرگز این جزیره را مستقل ندانسته و همواره آنرا یکی از استانهای خود میداند. تنشها بهتازگی میان تایپه و پکن افزایشیافته و چین با فرستادن تعداد زیادی هواپیمای جنگی به نزدیکی این جزیره برشدت نگرانیها از احتمال وقوع حمله نظامی افزوده است.آسوشیتدپرس نیز مدعی است اکثر کسانی که در یک مصاحبه در پکن شرکت کردهاند علاقهمندند که حکومت چین با استفاده از روشهای صلحآمیز تایوان را تحت حاکمیت پکن درآورد.آنچه مسلم است اینکه بازیگران اروپایی شدیدا از بروز منازعه میان آمریکا و چین وحشتزده هستند. افزایش ضریب آسیبپذیری نظامی، امنیتی و سایبری واشنگتن در قبال پکن، این روند را تقویت کرده است. فراتر از آن، اعضای غربی ناتو که اتفاقا شرکای اقتصادی چین نیز اکثرا محسوب میشوند، نگران هستند که دولت آمریکا بخواهد از موقعیت خود در ناتو سوءاستفاده کرده و این بازیگران را به عرصه نبرد با پکن هدایت کند! در این صورت، اعضای اروپایی ناتو نیز عواقب و آثار هرگونه نبردی با پکن را مشاهده خواهند کرد. آثاری که تحمل آنها قطعا برای بازیگران غربی آسان نخواهد بود.
منازعاتی که صرفا نظامی نیست
از سوی دیگر، علیرغم اتمام دوران ریاست جمهوری ترامپ و حضور بایدن ،منازعه اقتصادی چین و ایالاتمتحده آمریکا بهطور مستقیم قواعد تجارت آزاد در نظام بینالملل را به چالش کشیده است. بسیاری از نظریهپردازان حوزه اقتصاد، معتقدند که در عصر جهانیسازی، اعمال هرگونه تبعیض و محدودیتی در عرصه تجارت آزاد، منجر به ایجاد خلل در ساختار اقتصاد بینالمللی خواهد شد. آمریکا کماکان با اعمال سیاستهای حمایت گرایانه اقتصادی بهصورت مستقیم قواعد تجارت آزاد را به چالش کشیده است. شکایت اخیر چین از ایالاتمتحده آمریکا به سازمان تجارت جهانی نیز در همین راستا قابلتحلیل و ارزیابی است. وزارت بازرگانی چین تأکید کرده است که با توجه به خودداری آمریکا از مذاکره با چین درباره جبران خسارت در ارتباط با اعمال تعرفه بر کالاهای این کشور، بر اساس ضوابط سازمان تجارت جهانی، چین ناچار به آغاز فرآیند حل مناقشات در این سازمان بهمنظور دفاع از حقوق و منافع مشروع خود شده است. مقامات چینی بهدرستی معتقدند که اقدامات محدودکننده اقتصادی دولت آمریکا علیه پکن، مغایر با اصل«عدم تبعیض» در نظام تجارت آزاد مغایرت دارد. بااینحال به نظر میرسد مقامات آمریکایی با توجه به رویکرد سیاسی و اقتصادی خاص خود، ابایی از ایستادگی در مقابل سازمان تجارت جهانی ندارد، درحالیکه اعمال جرائم و محدودیتهای خاص اقتصادی علیه آمریکا از سوی سازمان تجارت جهانی، بهطور طبیعی بر اقتصاد آمریکا تأثیر منفی خواهد گذاشت.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.