حذف وال پست در ساختمان و جایگزینی آن با وال مش - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 87554
  پرینتخانه » اخبار دیگران تاریخ انتشار : 28 خرداد 1402 - 16:00 |

حذف وال پست در ساختمان و جایگزینی آن با وال مش

وال مش از جدیدترین روش‌ها برای مهار لرزه ای در دیوارهای غیر سازه ای به شمار می رود. در این تکنیک نوارهای مخصوص مش فایبرگلاس روی سطح دیوار قرار داده می شوند سپس یک لایه پلاستر سیمانی یا پلاستر گچی روی نوارهای مش فایبرگلاس اجراء می گردد.
حذف وال پست در ساختمان و جایگزینی آن با وال مش

 

وال مش از جدیدترین روش‌ها برای مهار لرزه ای در دیوارهای غیر سازه ای به شمار می رود. در این تکنیک نوارهای مخصوص مش فایبرگلاس روی سطح دیوار قرار داده می شوند سپس یک لایه پلاستر سیمانی یا پلاستر گچی روی نوارهای مش فایبرگلاس اجراء می گردد. با انجام مراحل ذکر شده یک سیستم کامپوزیت قوی ایجاد می گردد که به عنوان جایگزین وال پست فلزی از دیوار در مقابل زلزله و… محافظت میکند.

چرا از وال پست در ساختمان استفاده میکنیم؟

طی چند سال اخیر، بیشترین صدمات جانی و مالی ناشی از زلزله در ایران به دلیل تخریب اجزای غیرسازه‌ای ساختمان‌ها بوده است. برای مثال، در زلزله کرمانشاه دیده شد که ساختار اصلی سازه، بعد از وقوع زلزله بدون آسیب باقی مانده و این دیوارهای غیرسازه‌ایی بودند که سهمی عظیم از خسارت را به ساختمان‌ها وارد کرده بودند.. به همین منظور و بر طبق قوانین مقررات ملی ساختمان می توان گفت برای استحکام بخشیدن به تمامی دیوارهای پیرامون یک سازه باید از وال پست استفاده کرد. وال پست ها در واقع جزو نگهدارنده هایی می باشند که به دو شکل مختلف عمودی و افقی روی دیوار نصب می گردند.

Description: C:\Users\eng7\Desktop\وال مش.jpg

وال مش چیست؟

وال مش چیست؟ وال مش جزو جدیدترین دسته های وال پست به شمار می رود که استفاده از آن مقرون به صرفه می باشد. این محصول با توجه به اینکه دارای مزایای زیادی است جایگزین مناسبی برای وال پست های قدیمی یا سنتی به شمار می رود. همانطور که در مقدمه اشاره شد در این تکنیک نوارهای مخصوص مش فایبرگلاس روی سطح دیوار قرار داده می شوند سپس یک لایه پلاستر سیمانی یا پلاستر گچی روی نوارهای مش فایبرگلاس اجراء می گردد.. ترکیب مش فایبرگلاس با پلاستر گچی یا سیمانی، به عنوان سیستم وال مش، می‌تواند دیوارهای دیوار میانقاب را مهار و رفتار آن‌ را در ارتعاشات ناشی از زلزله کنترل نماید. سرعت بالای اجرا و صرفه اقتصادی در مقایسه با وال پست فلزی از مهمترین دلایلی است که منجر به رشد سریع استفاده از سیستم وال مش در انواع اسکلت فولادی و بتنی شده است.

حذف وال پست و جایگزین آن با وال مش در ساختمان

همانطور که در مقاله “وال مش دیوار جایگزین وال پست فلزی” اشاره شد، امروزه در صنعت ساختمان سازی روش‌های نوین طراحی ساختمان با سرعت زیادی جایگزین روش‌های قدیمی ساخت شده اند. وال مش یکی از جدیدترین تکنیک ها است که از آن جهت مهار لرزه‌ای دیوارهایی که غیر سازه‌ای هستند استفاده می شود. این فناوری جدید با سرعت زیادی جایگزین وال پست‌های مرسوم یا سنتی شده اند.

معایب وال پست‌های سنتی یا وال پست های فلزی باعث شده است که امروزه از این محصول استفاده نشود. از مهم ترین معایب وال پست سنتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱- استفاده از وال پست های قدیمی باعث افزایش وزن سازه می شود.

۲- نصب این نوع وال پست های بسیار پر هزینه و دشوار است.

۳- برای نصب وال پست های قدیمی باید زمان زیادی را صرف کنید.

۴- هزینه اجرای وال پست فلزی در مقایسه با وال مش بالاتر می باشد.

۵- در ساختمان ایی که به هر دلیلی وال پست نصب نشده است امکان استفاده از وال پست فلزی وجود ندارد.

وال مش با توجه به ویژگی هایی که دارد جزو بهترین جایگزین ها برای وال پست های مرسوم یا سنتی به شمار می رود. از مهم ترین مزایای اجرای وال مش در ساختمان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱- توری فایبرگلاس که برای تولید وال پست مش مورد استفاده قرار می گیرند دارای وزن بسیار سبک می باشند.

۲- وال مش در مقابل خوردگی، رطوبت، حرارت و… دارای مقاومت زیادی می شود.

۳- ماندگاری و دوام وال مش بسیار زیاد است.

۴- اجرای وال مش بسیار آسان و راحت است.

۵- این محصول از ایجاد ترک روی دیوار، جمع شدن ملات روی سطح دیوار و… جلوگیری می کند.

۶- وال پست مش از حرکت خارج از صفحه دیوار پیشگیری می نماید.

۷- کاهش هزینه اجرای وال پست در ساختمان با وال مش تا ۶۰ درصد

۸- استفاده از وال مش باعث می شود تا کلیه وادارهای قائم و افقی را بتوان به راحتی حذف کرد.

۹- این محصول با انواع سازه های بلوکی، سیمانی، آجری و گچی سازگاری زیادی دارد.

۱۰- برای اجراء و نصب این محصول نیاز به استفاده از انواع مهار افقی نظیر بست فلزی، میلگرد بستر و… نمی باشد.

با توجه به معایب وال پست‌های فلزی یا سنتی و مزایای بیشمار وال مش می توان نتیجه گرفت که استفاده از وال مش برای اجر در انواع ساختمان‌های بتنی، فولادی و حتی سوله‌ها مناسب می باشد.

مصالح مصرفی در سیستم وال مش کدام است؟

مصالحی که برای اجرای وال مش مورد استفاده قرار میگیرند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱- توری یا مش فایبرگلاس

مش فایبرگلاس از مهم ترین اجزای وال مش به شمار می رود که دارای ویژگی ها منحصر به فردی است. مش فایبرگلاس در دو نوع توری فایبرگلاس E-glass و مش فایبرگلاس AR یا مقاوم به قلیا موجود می باشد.

Description: C:\Users\eng7\Desktop\مش فایبرگلاس.jpg

۲- پلاستر سیمانی یا پلاستر گچی

پلاستر گچی یا پلاستر سیمانی یکی دیگر از اجزای وال مش به شمار می روند. در صورتی که از مش فایبرگلاس AR در سیستم وال پست مش استفاده شود باید از پلاستر سیمانی استفاده کنید.

۳- ناودانی یا نبشی

از نبشی یا ناودانی برای مهار کردن حرکت برون صفحه ای دیوار استفاده می شود. نبشی یا ناودانی در قسمت بالایی و پایینی دیوار نصب می گردد.

۴- چسب اپوکسی برای اجرای ناودانی یا نبشی

برای اجرای ناودانی یا نبشی از چسب اپوکسی امروزه استفاده بیشتری می شود. به کمک این نوع چسب می توان نبشی ها را به تیر فوقانی به راحتی متصل کرد. استفاده از این نوع چسب باعث تسریع سرعت، کاهش هزینه های مربوط به اجراء و عدم آسیب به سقف فوقانی یا تیر می شود.

مراحل و نکات اجرای وال مش در ساختمان چگونه است؟

اجرای وال مش طبق مراحل زیر انجام می شود:

۱- دیوار چینی ساختمان

دیوار چینی مهم ترین بخش اجرای وال مش می باشد. برای اینکه دیوار چینی به درستی انجام شود باید از مصالح جدا کننده نظر پلی استایرن یا پشم سنگ استفاده شود.

۲- اجرای لایه اول پلاستر روی دیوار

در این مرحله اولین لایه پلاستر سیمانی یا پلاستر گچی را روی دیوار اجراء می گردد. برای اجرای لایه اول پلاستر بهتر است از کاردک یا ماله مناسب استفاده کنید.

۳- نصب مش فایبرگلاس روی دیوار

ابتدا مش فایبرگلاس را در اندازه‌هایی مناسب برش بزنید. برای برش زدن توری فایبرگلاس از ابزار مناسب استفاده کنید. نوارهای توری فایبرگلاس را به صورت عمودی روی اولین لایه پلاستر اجراء کنید.

۴- اجرای لایه دوم پلاستر ( اندود رویین ) روی مش فایبرگلاس

در این مرحله از اجرای وال مش باید لایه دوم پلاستر سیمانی یا پلاستر گچی را روی توری فایبرگلاس اجراء کنید. بعد از قرار دادن پلاستر روی توری فایبرگلاس می توانید به کمک کاردک یا ماله سطح پلاستر را صاف کنید.

۵- مهار لبه های دیوار در وال مش توسط پروفیل نبشی یا ناودانی و چسب اپوکسی

در این مرحله و پس از نصب مش فایبرگلاس می بایست لبه های توری در دیوار توسط پروفیل نبشی یا ناودانی و چسب اپوکسی مهار گردد.

Description: C:\Users\eng7\Desktop\اجرای وال مش.jpg

آیا وال مش مورد تایید آیین نامه طراحی ساختمان است؟

سیستم وال مش در رده فناوری الیاف مسلح شده با ماتریس سیمانی یا به اصطلاح FRCM است و مبانی تئوریک و محاسباتی آن در آیین نامه بین المللی ACI549 منتشر شده از طرف مؤسسه بتن آمریکا ارائه شده است. همچنین با توجه به مزایای فراوان سیستم وال ش در مقایسه با وال پست فلزی، اجرای وال مش مورد تایید سازمان نظام مهندسی ساختمان و آیین نامه های طراحی ساختمان ایران می باشد. ساختمان می باشد. لازم به ذکر است در پیوست ششم آیین نامه طراحی ساختمان در برابر زلزله (استاندارد۲۸۰۰) مسلح کردن دیوار با سیستم وال مش را به عنوان یکی از روش‌های نوین مهار دیوار پیشنهاد می‌دهد. همچنین در نشریه ۸۱۹ مقررات ملی و کنترل ساختمان یا راهنمای طراحی سازه ای و جزییات اجرایی دیوارهای غیر سازه ای ضوابط فنی و جزییات اجرای وال مش را بیان و آن را تایید کرده اند.

وال مش بهترین گزینه برای ساختمان های بدون وال پست

در برخی مواقع در زمان اجرای ساختمان ممکن است استفاده از وال پست فراموش شود. شایان ذکر است که در طراحی ساختمان های قدیمی از وال پست استفاده نشده است. در نتیجه می توان به کمک سیستم وال پست مش به راحتی دیوار را مهار کرد. به این نکته نیز توجه داشته باشید که سیستم وال مش را می توانید بعد از دیوارچینی نیز اجراء کنید در صورتی که وال پست فلزی دارای چنین ویژگی نمی باشد.

قیمت فروش وال مش چقدر است و به کدام عوامل بستگی دارد؟

قیمت وال مش با توجه به عوامل زیر تعیین می شود:

۱- نوع مش و توری فایبرگلاس مورد استفاده در طراحی وال مش تاثیر زیادی روی قیمت وال پست مش دارد. برای طراحی وال پست مش از دو نوع توری فایبرگلاس مختلف نظیر E-glass و توری فایبرگلاس AR استفاده می شود.

۲- ابعاد چشمه مش فایبرگلاس یکی دیگر از مهم ترین عوامل تاثیرگذار روی قیمت وال مش می باشد.

۳- وزن مش فایبرگلاس تاثیر زیادی روی قیمت نهایی وال مش دارد.

۴- نوع پلاستر مورد استفاده برای اجرای وال پست مش از مهم ترین عوامل تاثیرگذار روی تعیین قیمت وال پست مش می باشد. برای اجرای وال پست مش از دو نوع پلاستر سیمانی و گچی استفاده می شود.

۵- ابعاد پروژه ساختمانی نیز تاثیر زیادی روی قیمت وال پست مش دارد.

Description: C:\Users\eng7\Desktop\وال مش ساختمان بتنی.png

مزایای وال مش نسبت به وال پست مرسوم چیست؟

استفاده از وال مش نسبت به وال پست های قدیمی دارای مزایای زیادی است. از مهم ترین مزیت های وال پست مش نسبت به وال پست های سنتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱- هیچ محدودیتی در ارتفاع و طول دیوارهایی که قرار است مهار شوند در سیستم وال پست مش وجود ندارد.

۲- دیوارهایی که به کمک سیستم وال پست مش مهار می شوند نسبت به دیوارهایی که با استفاده از سیستم وال پست های قدیمی مهار می شوند دارای یکپارچگی و انسجام بیشتری در مقابل بارهای ناشی از ضربات شدید، زلزله و… می باشند.

۳- برای اجرای وال مش برخلاف اجرای وال پست های قدیمی هیچ نیازی به استفاده از تیرک افقی یا واردارها به شکل قائم نیست.

۴- برای اجرای وال پست مش کلیه مراحل دشوار نظیر آماده سازی وادارها، اجرای لایه های ضد زنگ، سوراخ کردن بتن، جوشکاری و نصب کردن پلیت ها در بتن حذف شده است.

۵- برای مهار دیوارها به کمک سیستم وال پست مش از میلگرد استفاده نمی شود.

۶- در سیستم وال مش از پلاستر سیمانی یا گچی استفاده میشود. این نوع پلاستر با روسازی که روی سطح اجرا شده است سازگاری دارد. در نتیجه نازک کاری هرگز دچار ترک نمی شود.

۷- سرعت اجرا و نصب وال پست مش نسبت به اجرای وال پست های سنتی یا قدیمی بیشتر است.

۸- در سیستم وال پست مش تیرک ها، وادارها، میلگرد بستر و… حذف شده اند به همین دلیل مرحله دیوار چینی با سرعت بیشتری قابل انجام است.

۹- هزینه‌های ناشی از سیستم وال مش نسبت به هزینه های اجرای وال پست‌های قدیمی کمتر است.

۱۰- اجرای وال پست مش توسط نیروی نیمه حرفه‌ای نیز امکان پذیر است.

۱۱- کلیه مراحل اجرای وال پست مش بعد از مرحله دیوار چینی قابل انجام هستند. در نتیجه می توان گفت استفاده از این سیستم بهترین روش ساختمان های بنایی و بناهای تاریخی که وال پست در آن ها اجرا نشده می باشند.

۱۲- سازگار با انواع دیوارهای سفالی، آجری، بلوک هبلکس و…

نتیجه گیری

با توجه به مزایای بیشمار وال مش امروزه از این نوع سیستم مدرن در ساختمان سازی استفاده زیادی میشود. توجه داشته باشید که اجرای وال پست مش باید با دقت زیادی انجام شود علاوه بر این افرادی که در این زمینه نیمه حرفه ای هستند نیز می توانند نصب و اجرای وال مش را انجام دهند. در صورتی که تمایل به افزایش مقاومت میانقاب در ساختمان را دارید استفاده از این سیستم را به شما عزیزان پیشنهاد می دهیم. با صرف هزینه‌ای مقرون به صرفه می توانید از مزایای سیستم وال پست مش بهره مند شوید.

|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای حذف وال پست در ساختمان و جایگزینی آن با وال مش بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.