مرغ دوباره بال درآورد
| نفيسه امامي |
برومند چهارآيين،عضو هيئت مديره کانون سراسري مرغداران گوشتي کشور در گفتوگو با «رسالت» درباره بالا رفتن قيمت يكباره گوشت مرغ گفت: «بالا رفتن قيمت مرغ به دليل دخالتهاي دستوري دولت در قيمتگذاري در اين شرايط و بيتفاوتي و غفلت به زيانهاي هنگفت تحميلشده به مرغداران در زماني که قيمت مرغ کاهشيافته بود، قابل پيشبيني بود. اگر منافع مشروع، عرفي و قانوني توليدکنندگان مرغ را در نظر نگيريم اتفاقاتي نظير اين همواره رخ خواهد داد. اگر منافع توليدکننده در نظر گرفته نشود، بخشي از آنها از مدار توليد حتي بهصورت موقت خارج ميشوند. خروج توليدکنندگان از فضاي توليد به معناي کاهش عرضه در دوره بعد است.»
وي بيان کرد: «اگر دولت با فوريت قيمتها را اصلاح نکند يعني قيمت مرغ زنده را به ۱۰ هزار تومان نرساند، افزايش قيمت امروز که به دليل تصميمهاي اشتباه دولت رخداده، در مهرماه و آبان ماه هم رخ ميدهد.»
وي ادامه داد: «ما ارديبهشتماه امسال براي
افزايش قيمتها هشدار داديم اما مسئولان اهميتي ندادند و توجه به نظرات کارشناسي دلسوزانه و مشفقانه نکردند. در آن زمان قيمت مرغ بهشدت پايين بود. مسئولان از ۹ آذرماه سال قبل، قيمت مرغ را بر ۷۲۰۰ تومان ثابت نگهداشته بودند با علم به اينکه مؤلفههاي افزايش قيمت مرغ افزايش حداقل دو برابري داشت، اصرار بر ثابت نگهداشتن قيمت داشتند.»
چهارآيين تصريح کرد: «قيمت مرغ در بهمن، اسفند و تا اوايل فروردين امسال تا ۱۷ هزار تومان رسيد اما دولت تصور ميکرد با بخشنامه ميتواند قيمت مرغ را تا حد ۷۲۰۰ تومان نگه دارد. هر جا عرضه کالايي کم شود، قيمت بالا ميرود. مکانيسم خودکار عرضه و تقاضا در بازارهاي رقابتي حرف اول و آخر را ميزند. دولت به هشدارها گوش نداد درنتيجه بخشي از توليدکنندگان عطاي توليد را به لقاي آن بخشيدند و اين هم بهنوبه خود باعث کاهش توليد شده است.»
وي با اشاره به اينکه گرماي هوا باعث کاهش عرضه مرغ ميشود، گفت: «از ۱۵ خرداد تا ۱۵ شهريور دماي هوا بالاست و امکان تنظيم هواي مناسب براي اغلب مرغداريها ميسر نيست بنابراين در اين بازه زماني وزن گيري مرغها کاهش پيدا ميکند و درنتيجه به کاهش عرضه منجر ميشود.»
چهارآيين کيفيت نهادهها را عامل ديگري در کاهش عرضه مرغ دانست و گفت: «قبل از تحريمهاي آمريکا، ميتوانستيم نهادههاي کيفي مانند کنجالههاي سويا و ذرت را از برزيل و آرژانتين و ساير ريزمغزي ها مانند مکملهاي خوراکي را از کشورهاي اروپايي وارد كنيم اما از زمان اعمال ظالمانه تحريمها واردات نهادههاي کيفي بهشدت محدودشده و به کنجاله سوياي هندي و ذرت اوکرايني که کيفيت پاييني دارند، روي آوردهايم. کيفيت پايين نهادهها هم مزيد بر علت شد تا مرغها بهاندازه کافي وزن نگيرند که کمک به کاهش عرضه ميکند.»
*افزايش تلفات نامتعارف در واحدهاي توليدي
وي اضافه کرد: «افزايش تلفات نامتعارف در واحدهاي توليدي به دليل عدم دسترسي به واکسنهاي کيفي هم عامل ديگري بر کاهش عرضه مرغ محسوب ميشود. صنعت طيور ما وابستگي بيش از ۹۰ درصدي به نهادهها و ۶۰ درصدي به واردات واکسن دارد. اما اکنون به سراغ واکسنهايي باکيفيت کمتر رفتيم. ضمن اينکه بيماري نيوکاسل در کشور ما سابقه ۶۰ ساله
دارد و به دليل محدوديت دسترسي به واکسن، تلفات ناشي از اين بيماري کنترل نشد. بنابراين تلفات ما افزايش پيداکرده و اين مسئله هم سبب کاهش عرضه شده است.»
عضو هيئت مديره کانون سراسري مرغداران گوشتي کشور با بيان اينکه اکنون تقاضا به شکل نامتعارفي زياد شده است، گفت: «به علت شروع تعطيلات تابستاني مسافرت زياد ميشود و به همين دليل تقاضا نسبت به ديگر ايام سال بالا ميرود. در دو مقطع اوايل بهمن تا هفتم فروردين و از اوايل تير تا اواخر شهريور تقاضا براي مصرف گوشت مرغ بالا ميرود. ضمن اينکه مراسم زيادي قبل از محرم و صفر برگزار ميشود و باعث افزايش تقاضا خواهد شد.»
چهارآيين با اشاره به بالا رفتن قيمت گوشت قرمز و ماهي، گفت: «دهکهاي پايين مجبور هستند به سراغ گوشت مرغ بروند بنابراين اثر کالاي جايگزين تقاضا براي مصرف گوشت مرغ را بالابرده است. در اين برهه دخالت دولت در اجبار توليدکنندگان به فروش مرغ باقيمت مصوب که توسط کارگروه تنظيم بازار تعيينشده است نيز سبب التهاب بازار شده است . کارگروه تنظيم بازار در ۲۴ تيرماه امسال براي مرغ زنده هر کيلو ۸/۵۵۰ تومان و لاشه مرغ را ۱۲/۹۰۰ تومان تعيين کردند که با فضاي واقعي توليد بهشدت فاصله داشت و قيمتي ناصواب و کاملاً غير کارشناسي بود. قيمت تمامشده مرغ با ۱۰ درصد سود منطقي و واقعي درب واحدهاي توليدي باقيمتهاي مصوب کنجاله سويا و ذرت ۹۷۰۰ تا ۱۰ هزار تومان است. به عبارت واضحتر قيمت کارگروه تنظيم بازار با قيمت کارشناسي ۱۵۰۰ تومان تفاوت دارد.»
وي بيان کرد: «اگر ما قيمتهاي واقعي را نپذيريم و با زير پا گذاشتن مسائل بديهي علم اقتصاد، با تهديد و اجبار با توليدکنندگان برخورد شود، سبب ميشود عرضه به بازار کم و قيمت مرغ بهشدت تا مرز ۱۷۰۰۰ تومان افزايش يابد. اين مسئله به توليدکننده و مصرفکننده ضرر ميرساند. اگر قيمتهاي واقعي پذيرفته نشود و با توليدکننده با تهديد و ارعاب برخورد شود شايد بهطور مقطعي بتوان مشکل را حل کرد اما بهطور مجدد اين وضعيت رخ ميدهد. »
وي با تأکيد بر اينکه نبايد دولت در بازار رقابتي و ساختار خرده مالکي وارد مبحث قيمتگذاري شود، گفت: «ما در حدود ۲۰/۵۰۰ مرغداري در کشور داشتيم که به دليل دخالتهاي دولت ۵۲۰۰ مرغداري تعطيل شدند و در حدود ۱۲ هزار مرغداري فعال، مستقل عمل ميکنند و اين همان بازار رقابتي و خرده مالکي است که کاملاً قيمت پذير است. »
چهارآيين بابيان اينکه تا ۱۵ شهريور قيمت مرغ بالا خواهد بود، گفت: «اگر کارگروه تنظيم بازار با فوريت قيمتها را اصلاح نکند يعني قيمت مرغ زنده را به ۱۰ هزار تومان نرساند، افزايش قيمت امروز در مهرماه و آبان ماه هم رخ ميدهد زيرا توليدکننده با ادامه برخورد قهري از يکسو و گراني نهادههاي بيکيفيت و عدم دسترسي بهموقع به آنها از سوي ديگر باعث زيان هنگفتي ميشود، كه انگيزهاي براي ادامه توليد نخواهد داشت. کارگروه تنظيم بازار نيت خير دارد اما اين نيت منجر به نتيجه خير نميشود و اين تصميمات تأثيري در سبد خانوار ندارد.»
دولت , قيمت مرغ , مرغداران , نفيسه امامي
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.