عطش کهنه عدالت
وحید عظیمنیا
ظهر روز دوشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۵۹؛ دقیقتر بگویم ۴۰ سال و ۹ ماه و ۲۹ روز پیش، خوزستان این سرزمینِ به قول مهدی اخوانثالث، «جواهر شرمگین، چون کیمیا، از خاک زر خیزش»، در معرض یک «آزمایش عظیم خونبار الهی» واقع شد. هشت سال آزگار زمان گذشت تا ثابت شود «اقلیم خوزستان و خورشید خطر خندش» آزمایش خود را با سربلندی پس داده است، اما پس از گذشت چهار دهه از آن روزهای «خون» و «خمپاره» این سؤال مطرح میشود که آیا مسئولان از آزمایش خدمت به سرزمین «آب و آفتاب» سربلند بیرون آمدهاند؟ پاسخ هر ایراندوست منصفی حتما منفی است. رنج و محنت و مشقت مردم خوزستان که این روزها بیشازپیش خودی نشان داده است، جایی برای توجیه و توضیح و دلیلتراشی نمیگذارد الا اینکه چاره عاجل شود.
هنوز فراموش نکردهایم که رهبر حکیم انقلاب
۱۸ اسفند ۱۳۷۵ در بخشی از بیاناتشان در اجتماع بزرگ مردم اهواز از یک «گام چهارمی» سخن گفتند که معالأسف از سوی مدعیان توسعه اقتصادی ایران جامه عمل پوشانده نشد، آنجایی که فرمودند «مگر قرار نبود قدم چهارمی که وجود دارد، نوسازی معنوی ایران است؛ یعنی استقرار عدالت اجتماعی به معنای کامل. البته این قدم چهارم هم برداشته شده است؛ منتها باید روزبهروز شتاب بیشتری پیدا کند. در یک نظام اجتماعی، عدل از همه چیزها بالاتر و باارزشتر است. عدالت، هدف تشکیل نظامهای الهی و فرستادن پیامبران خداست. عدالت، از بین رفتن تبعیض و فقر و جهل و محرومیت و نادانیهای نفوذ و رسوب کرده در اذهان بخشی از مردم در گوشه و کنار کشور، چیزهایی است که باید انجام گیرد. ما اگر سازندگی را باز هم پیش ببریم، اما در جهت استقرار عدالت و از بین بردن تبعیض و ایجاد برابری حقوق و احیای کرامت زن و مرد مسلمان فعالیتی نکنیم، موفقیتی به دست نیاوردهایم. موفقیت، آن وقتی است که بتوانیم معنویت و دین و اخلاق و عدالت و معرفت و سواد و تواناییهای گوناگون را در میان جامعه مستقر کنیم.»
مگر این جمله تاریخی سردار دلها را فراموش کردیم که در ایام سیل خوزستان و هنگام حضورش در کنار روستاهای سیلاب گرفته، گفت: «مدافعان حرم برای کمک به مردم سیلزده به خوزستان بیایند.»
در همان ایامی که برخی مسئولان ترجیح داده بودند از منزل و با تلفن مشکل سیل خوزستان را حل کنند قهرمان ملی ایرانیان راهی خوزستان شد و در یک مصاحبه ماندگار گفت «در حال حاضر بسیاری اصرار میکنند که برای دفاع از حریم اهلبیت به سوریه اعزام شوند، اما خوزستان در این حادثه نوعی دفاع از حرم است، زیرا دفاع از حرم چه چیزی بالاتر از این است که کرامت یک انسان را حفظ کنید تا از خانهاش آواره نشود یا اینکه در اردوگاهها کرامتش حفظ شود. اگر با حفظ کرامت مردم و بدون خسارت انسانی این کارها را انجام دادیم بدون شک نتیجه مهمی میتوانیم بگیریم.»
مردم خوزستان بهحق گلهمند هستند و اعتراض میکنند. مگر بند ۹ اصل ۳ قانون اساسی برای همه مردم ایران نیست که تصریح دارد «رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه، در تمام زمینههای مادی و معنوی» از وظایف دولت جمهوری اسلامی ایران است؟ و مگر اصل ۱۹ همین قانون تأکید ندارد که «مردم ایران از هر قوم و قبیله که باشند از حقوق مساوی برخوردارند و رنگ، نژاد، زبان و مانند اینها سبب امتیاز نخواهد بود» پس چرا منابع عمومی، ناعادلانه توزیع شده است؟ مگر نه آنکه بخش عمدهای از منابع عمومی این کشور یعنی نفت از سرزمین خوزستان وارد خزانه میشود؟! مگر ریشه مشکل امروز خوزستان غیر از تبعیض و بیعدالتی است؟ چطور میشود برای ویلای شخصی فلان مسئول آب و برق و راه ویژه ببرند، اما برای سرزمینی که جان ایران اسلامی است و در دفاع از ایران از جان مایه گذاشته است، اقدامات اولیه انجام نشده باشد؟! پس کو آن «گام چهارمی» که باید اجرا میشد؟
البته با روی کار آمدن دولت جدید انتظار میرود مشکلات خوزستان بیش از پیش موردتوجه قرار گیرد. مجلس شورای اسلامی نیز این روزها تحرکاتی برای حرکت در این مسیر آغاز کرده است. محمدباقر قالیباف در جلسه علنی روز دوشنبه پیرو تذکر یکی از نمایندگان درباره وضعیت آب استان خوزستان دارد، گفت: این موضوع روز گذشته در هیئت دولت مصوبات خوبی نیز وضع شد، ان شاء الله نمایندگان خوزستان و کمیسیونهای عمران، انرژی و برنامه، بودجه و محاسبات تلاش کنند که به سرعت این مصوبات اجرا شود. علیرضا زاکانی، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی نیز، در حساب توییتری خود نوشت: خوزستان یکی از مهمترین مراکز ثروت و قدرت ملی ایران است که حفظ جایگاه آن نیازمند زنجیرهای از اقدامات عالمانه است. امروز در جلسه مشترک مرکز پژوهشها با مجمع نمایندگان خوزستان مقرر شد با تشکیل کارگروه ویژهای در مرکز، پیگیر جدی حل مشکلات متعدد خوزستان به ویژه با وضع احکام خاص باشیم.
هیئت دولت نیز در جلسه عصر روز یک شنبه، برای کمک به حل بحران آبی ناشی از خشکسالی استان خوزستان، سازمان برنامهوبودجه را مکلف کرد اعتبار اختصاصیافته به این استان را فورا و به صورت صد درصد مبلغ مصوب، تخصیص داده شود. منبع اصلی تأمین آب استان خوزستان با جمعیتی در حدود ۵ میلیون نفر، دو رودخانه کرخه و دز است که درحال حاضر به دلیل خشکسالی، این رودها با کاهش شدید آورد مواجه شدهاند. بر اساس گزارشها، با شروع گرما تعداد روستاهای کم آب افزایش و با کاهش حجم آب رودخانه کارون، مردم استان بهویژه روستاها با مشکل تأمین آب آشامیدنی مواجه هستند.
هیئتوزیران در ادامه، با اختصاص اعتبار به منظور جلوگیری از پیشروی آب دریا در اراضی کشاورزی و نخلستانهای آبادان و خرمشهر، پرداخت مانده مطالبات کشاورزان ناشی از خسارت وارده به اراضی کشاورزی استان خوزستان، اجرای پروژههای تأمین آب، آبرسانی روستایی و عشایری و مقابله با تنش آب شرب، کشاورزی و منابع طبیعی و لایروبی کانالها و رودخانههای استان، آبیاری نهالکاریهای سنواتی منابع طبیعی در کانونهای بحرانی ایجاد گردوغبار، مبارزه با آفات و بیماری جنگلها و تأمین علوفه و آب دامهای سنگین (گاومیش) و جبران خسارت وارده به این نوع دامها در استان خوزستان موافقت کرد.
بههرروی «گام چهارم» لازمه امروز خوزستان و البته سایر استانهاست تا مشکلات به مرحله بحران نرسد، اما آنچه مهم بوده و نباید از آن غفلت کرد، در کمین بودن دشمنان گرگصفتی است که در لباس میش خود را دلواپس مردم نشان میدهند و برای مشکلات آنها اشک تمساح میریزند، اما همین قماش، از تحریم دارویی و غذایی و رگهای حیاتی اقتصاد کشور استقبال کرده و البته دشمنان را نیز به آن ترغیب کردهاند. این جماعت همانهایی هستند که تیر ۷۸ با پروژه کشتهسازی اهداف سیاسی خودشان را پیش بردند و هرکدام الان در یکی از کشورهای غربی برای استخوانی روزگار میگذرانند.
خوزستان , وحید عظیم نیا
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.