برجام انتظار ایران را برآورده نکرد
حانیه مسجودی
رامین مهمانپرست، سخنگو اسبق وزارتامورخارجه و دیپلماتارشد کشورمان دررابطه با اقدام آمریکا به «رسالت» میگوید: نخستین جنبه تحلیل به اصل قرارداد برجام برمیگردد. این معاهده برای کشورهای اروپایی دستاوردی تلقی میشود که میخواهند آن را بهعنوان روحیه مستقل و تأثیرگذار اتحادیه اروپا معرفی کرده و اعلام کنند که با حفظ استقلال خود بهعنوان اتحادیه یکی از بحرانهای بینالمللی را از راه گفتوگو حل کردهاند.
وی افزود: هرچندکه برجام انتظار ایران را برآورده نکرد، اما ممکن است برای اروپاییها شاخص استقلال عمل تلقی شده که بههمیندلیل سعی میکنند شاکله برجام از بین نرود و آن را بهعنوان دستاورد خود ولو بهصورت ظاهری حفظ کنند.
مهمانپرست تأکید کرد: دلیلاصلی عدم همراهی اروپا دراینمسیر با آمریکا این است که شکست برجام بهمعنای شکست اتحادیه اروپاست و فعالیتهایی که میخواهد بهعنوان یک اتحادیه و عنصر مؤثر در عرصه بینالمللی از خود نشان دهد، بینتیجه میماند.
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه در تشریح دلیل دومی که باعث شد ۱۳ کشور عضو شورای امنیت بهجز جمهوری دومینیکن در مقابل آمریکا ایستادگی کنند، گفت: این موضوع بهدلیل عملکرد سیاست خارجی ترامپ و همفکرانش است که این مخالفت شکستی مجدد برای آمریکا در کمتر از ۵ روز و پساز رد شدن قطعنامه تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران در شورای امنیت است.
او میگوید: ازآنجاکه ترامپ و همراهانش تمام تعهدات بینالمللی را چه در رابطه با برجام و ایران و چه دررابطه با اروپاییها در بحثهایی مانند محیطزیست به مضحکه گرفتند و در هرموضوعی که احساس کنند با منافع آمریکا در تضاد است بهراحتی تعهدات بینالمللی خود را زیر پا میگذارند و آن را نقض میکنند.
مهمانپرست تصریح کرد: عدم پایبندی آمریکا به قواعد بینالملل باعث شد که اعتبار آنها در عرصه بینالمللی بهشدت ضربه بخورد و حتی کشورهای کوچک و غیراروپایی نیز در چنین موضوعاتی مخالفت آشکار خود را با مواضع آمریکا اعلام کنند. این مسئله نتیجه ضعف و آسیب پذیرشدن سیاست خارجی آمریکاست که اجازه میدهد کشورهای کوچک نیز به آن بیاعتنایی کنند.
دیپلمات ارشد کشورمان همچنین خاطرنشان کرد: طبق معاهده برجام اگر یکی از کشورهای عضو شکایت کند و ادعایش این باشد که ایران برجام را نقض کرده است، مکانیسم ۳۰ روزهای آغاز خواهد شد که به یک دوره ۱۰ روزه و یک دوره ۲۰ روزه تقسیم میشود.
او ضمن تشریح مکانیسم ۳۰ روزه بازگشت تحریمها در برجام افزود: کشورهایی که با نظر شاکی موافق نباشند پس از ثبت شکایت در دوره ۱۰روزه نخست میتوانند قطعنامهای برای ادامه تعلیق تحریمها ارائه دهند و اگر قطعنامهای صادر نکنند، در دوره زمانی ۲۰ روزه دوم رئیس دورهای شورای امنیت باید این کار را انجام دهد.
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه تشریح کرد: پس از ثبت شکایت یکی از کشورهای عضو برجام در شورای امنیت علیه ایران، یک دوره زمانی ۳۰ روزه تعیین میشود. اما برنامهریزی آمریکاییها این است که حتی اگر کشوری بخواهد قطعنامهای علیه شکایت آنها صادر کند که تحریمها همچنان معلق بماند، آن را وتو کنند تا تحریمهای ایران بهصورت خودکار پس از ۳۰ روز بازگردد، اما نکته اساسی ایناستکه آمریکا عضو برجام نیست و نمیتواند چنین درخواست و شکایتی داشته باشد.
مهمانپرست ادامه داد: این حق از آمریکا پس از خروج از برجام گرفتهشده است اما بااینحال انتظار آمریکاییها این بود که بتوانند حداقل یکیاز کشورهای عضو برجام را با خود همراه کنند اما سه کشور اروپایی فرانسه، انگلیس و آلمان و همچنین روسیه و چین با ارسال نامهای به رئیس شورای امنیت مخالفت صریح خود را اعلام کردند. او معتقد است زمانی که اکثریت کشورهای عضو شورای امنیت به این شدت مخالفت میکنند معنایش این است که نمیخواهند برجام آسیب ببیند و ازآنجاکه آمریکاییها چنین حقی ندارند، بررسی ادعای کلید زدن مکانیسم ماشه توسط آنها به رئیس شورای امنیت برمیگردد که باید براساس نامه ۱۳ کشور عضو شکایت آمریکا را نادیده بگیرد و به این شکل مکانیسم ماشه عملی نخواهد شد. دیپلمات ارشد کشورمان ابراز کرد: مجموع نظرها این است که احتمال دارد دوره ۳۰ روزه بازگشت خودکار تحریمها از ابتدا آغاز نشود. زیرا کشورهایی که عضو برجام و اکثریت کشورهای عضو شورای امنیت (۱۳ کشور از ۱۵ کشور) معتقد هستند که آمریکا چنین حقی ندارد و با شکایت آنها مخالفت کردهاند. وی همچنین افزود: آمریکا میخواهد به هر قیمتی که شده تحریمها علیه ایران را بازگرداند، اما برداشت کشورهای شورای امنیت و عضو برجام این است که تلاشهای آمریکا در روزهای گذشته بینتیجه خواهد ماند. سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه کشورمان در انتها خاطرنشان کرد: آمریکا میخواهد برای پیشبرد اهداف ضد ایرانی خود از زور و فشار سیاسی استفاده کند اما به دلیل مخالفت جدی کشورهای عضو شورای امنیت ازجمله اروپاییها احتمال میرود رئیس دورهای شورای امنیت شکایت آمریکا را خارج از قاعده تلقی کند و چنین حقی را برای آنها قائل نباشد.
آمریکا , برجام , رامین مهمانپرست , وزارت امور خارجه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.