فرضیههایی که باطل شد
| گروه اجتماعی- مریم رمضانی|
حالا وقت آن فرارسیده که بر یافتههای پیشین خط بطلان کشید و بیشازپیش بر ناشناختگی این ویروس تأکید کرد. هرروز تئوریهای جدیدی از رفتار پاتولوژی بیماری و عوارضی که در بدن ایجاد میکند، مطرح میشود که حتی با دانستههای ساعت قبل هم فرق میکنند. براین اساس تازهترین یافتهها را موردبررسی قرار دادهایم از احتمال ابتلای کودکان تا امکان انتقال ویروس از طریق هوا و سایر مباحثی که شیوه رفتاری کرونا بر آن نعل وارونه زده است.
کودکان کرونا میگیرند
در ابتدای شیوع ویروس کرونا باور بر این بود که کودکان زیر ۸ سال دچار بیماری نمیشوند. اما رفتهرفته با انتشار بیشتر بیماری، مواردی از ابتلای کودکان به ویروس کرونا نیز گزارش شد. در بدو ورود به نظر میرسید که کودکان به نسبت افراد دیگر کمتر به این بیماری مبتلا میشوند و نشانههای بسیار خفیفی از بیماری را بروز میدهند اما هماکنون اطفال زیر یک ماه نیز به جمع قربانیان این بیماری پیوستهاند. به گفته احسان مصطفوی اپیدمیولوژیست و عضو کمیته کشوری اپیدمیولوژی کووید ۱۹ ، شواهد علمی نشان میدهد میزان ابتلای کودکان به این ویروس احتمالاً بهاندازه ابتلای افراد بزرگسال به این بیماری است اما بیماری در کودکان و نوجوانان بیشتر به شکلهای بدون علامت بروز میکند.
احتمال ابتلای مجدد به ویروس
پیشتر متخصصان بیماریهای عفونی مطرح میکردند که ازآنجاکه بیماری جدید است با قطعیت نمیتوان درباره آن اظهارنظر کرد، بااینحال در حال حاضر و با توجه به شواهد موجود امکان ابتلای مجدد بهبودیافتگان وجود ندارد. اما گزارشهایی درباره افراد بهبودیافتهای وجود دارد که آزمایش کرونای آنها برای بار دوم مثبت شده است. این باعث افزایش نگرانیها دراینباره شد که ضمانتی برای ایمن شدن بدن بعد از ابتلای به کرونا حتی در کوتاهمدت نیز وجود ندارد. دکتر بن کیلینگلی، مشاور طب حاد و بیماریهای عفونی در بیمارستان دانشگاه کالج لندن میگوید: طی تحقیقات انجامشده مقاومت افراد مبتلا شده به کرونا تا ابتلای دوباره آنان یک سال زمان میبرد و بعد از یک سال امکان ابتلای مجدد به این ویروس وجود دارد.
انتقال ویروس کرونا از طریق آب
همهگیری ویروس کرونا باعث شده سؤالات زیادی در مورد این ویروس و نحوه انتقال آن پیش بیاید، یکی از مهمترین این سؤالات این است که انتقال ویروس کرونا از طریق آب امکانپذیر است یا خیر؟ برخی متخصصان بیماریهای عفونی با رد شایعه انتقال ویروس کرونا از طریق آب شرب گفتهاند، آب و غذا راه انتقال عمده ویروس کرونا نیست. بااینحال برخی تأکید میکنند، در نمونهگیریهای انجامشده، مشخصشده است که آب غیر آشامیدنی شهر پاریس به ویروس کرونا آلوده است و نگرانیها در خصوص ورود پساب شست و شوی بیماران و متوفیان کرونا ویروس به آبهای زیرزمینی وجود دارد، سید کوشیار اعظم واقفی مدیرکل دفتر بهداشت آب و فاضلاب در این خصوص گفته: «امکان انتقال ویروس کرونا از طریق اجساد به آبهای زیرزمینی وجود ندارد و جای هیچگونه نگرانی دراینباره نیست. حتی قبل از شیوع ویروس کرونا در کشور این مسئله موردتوجه بود که بههیچعنوان محل دفن زباله و آرامستانها نزدیک منابع آب شرب نباشد و این مکانها با منابع آب فاصله زیادی داشته باشند، این مسئله بدین معناست که در محدوده سفرههای آب زیرزمینی که برای شرب استفاده میشود نباید آرامستان وجود داشته باشد.
انتقال ویروس از طریق هوا
سازمان جهانی بهداشت گفته، شواهد درباره اینکه این ویروس از طریق هوا منتقل میشود رو به افزایش است اما این مسئله هنوز قطعی نیست. بیش از ۲۰۰ دانشمند در نامهای به سازمان جهانی بهداشت از این سازمان خواستهاند اعلام کند ویروس کرونا از طریق هوا قابلانتقال است. دانشمندان در این نامه نوشتهاند: «مطالعات با قطعیت نشان دادهاند که ویروسها حین تنفس، صحبت و سرفه بهصورت قطراتی که بهاندازه کافی ریزند تا در هوا شناور باقی بمانند انتشار مییابند.»
سازمان جهانی بهداشت پیشازاین انتقال ویروس کرونا را بهطور عمده از طریق انسان به انسان و از راه قطرات کوچکی که با سرفه و عطسه از بینی و یا دهان فرد در هوا پخش میشوند، ممکن دانسته بود. در نامه سرگشاده دانشمندان جهان اکنون عنوانشده که ذرات کوچک ویروس معلق در هوا نیز میتوانند باعث انتقال ویروس بشوند.
کرونا از مادر به جنین منتقل میشود؟
تنها مشکلی که ویروس کرونا میتواند به جنین وارد کند بهواسطه ایجاد تب و التهاب در مادر است، بنابراین نیاز است تب مادر در شرایط ابتلا به این ویروس کاملاً کنترل شود تا بهواسطه تب آسیبی به جنین وارد نشود و ممکن است محدودیت در استفاده از برخی داروها به وجود بیاید. با توجه به اینکه جنین اکسیژن را از خون مادر میگیرد بهواسطه ابتلای مادر به کرونا و مشکلات ریوی، جنین دچار بیماری تنفسی نمیشود، اما باید سطح اکسیژن خون مادر بهشدت کنترل شود تا به مغز جنین آسیب نرسد. تاکنون شواهدی مبنی بر اینکه مادر بتواند از طریق جفت یا در دوران بارداری از طریق رحم این ویروس را به جنین منتقل کند وجود نداشته است، البته مواردی بوده که نوزادان بعد از تولد در همان روزهای اول علائم بیماری کرونا داشته اند. براثر بررسیهای انجامشده از نمونههای بیماری آمنیوتیک بند ناف و جفت، ویروس تاکنون در این افراد دیده نشده است؛ بنابراین انتقال ویروس در داخل رحم از مادر به جنین هنوز ثابتشده نیست و هیچ شواهدی در این مورد وجود ندارد.
مادران شیرده و احتمال انتقال ویروس
انتقال ویروس کرونا از طریق ترشحات تنفسی و تماس نزدیک صورت میگیرد؛ بنابراین باید توجه داشته باشیم که تاکنون بر اساس شواهد موجود انتقال ویروس از طریق شیر مادر وجود نداشته، اما تماس نزدیک و شیردهی مستقیم ممکن است باعث انتقال ویروس شود که فاصلهگذاری اجتماعی در بین مادر و نوزاد هم باید رعایت شود. درعینحال «تدروس آدهانوم» مدیرکل سازمان جهانی بهداشت گفته، به نظر نمیرسد که مادران شیرده عامل انتقال ویروس کرونای جدید به نوزادان باشند و شواهد کنونی که حاصل تحقیقات دقیق این سازمان درباره احتمال انتقال کووید۱۹ از مادر شیرده به نوزاد شیرخوار است، نشان میدهد که منافع شیر مادر بسیار بیشتر از هرگونه خطر احتمالی انتقال بیماری است.
بیتأثیر بودن گرمای هوا در نابودی کرونا
پیشتر تصور میشد، ویروس در تابستان خودبهخود از بین میرود. سناریوی شدید دیگر آن بود که ویروس در تابستان کم میشود اما دوباره در زمستان برمیگردد و به چیزی تبدیل میشود که ما آن را آندمیک (بومی) مینامیم که در آن ویروس میتواند در هرجایی منتشر شود. حالآنکه با آغاز پیک دوم کرونا در مناطق گرمسیری، متوجه شدیم که این ویروس قدرت عفونتزایی بالایی در شرایط گرم و مرطوب دارد. منشأ اصلی شیوع کووید ۱۹ از خفاش آغاز شد و معمولاً نیز منشأ سایر ویروسهای همخانوادههای آن ازجمله سارس عمدتاً از خفاش است و یک ویژگی منفی از این نوع ویروسها قدرت بالای تغییر میزبانی و انتقال بین سایر موجودات است، زمانی که خفاش پرواز میکند دمای بدن آن تا نزدیک ۴۷ درجه افزایش پیدا میکند اما به نظر میرسد در طی تکامل این ویروس به شرایط دمایی بالا سازشپذیری پیداکرده است و با توجه پوشیده شدن RNA ژنونی ویروس با یک غلاف پروتئینی، ناپایداری دمایی کمی دارد.
بحران کرونا , کرونا , مریم رمضانی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.