منوی سایت
معیشت مردم در گرو تمشیت دولت
|فاطمه فلاح زاده |
این روزها که متخصصان در مورد فراگیری بیشتر ویروس کووید ۱۹ هشدار میدهند، مسئولان راهکاری مبنی بر کمک معیشتی به مردم را برگزیدند. اما طبق تخمینهای بررسی شده ۳۰ تا ۴۰ درصد مشاغل در کشور غیررسمی هستند و شامل برنامه پیشنهادی دولت برای حمایت از کسبوکارها واقع نمیشوند. در چنین شرایطی برخی معتقدند که در تقابل میان حمایتهای فراگیر معیشتی و حمایت از بنگاههای رسمی، معیشت مردم و اقشار آسیبدیده از اولویت بیشتری برخوردار است چراکه بنگاههای کلان همواره سودهای کلانی را دریافت میکنند اما مردم و بهویژه قشر آسیبپذیر و کارگران در مقابل ویروس منحوس کرونا دستبسته هستند و هیچ سودی از کسبوکار خاصی دریافت نمیکنند و حالا با تهدید تخریب معیشت بیش از هر موضوع دیگری مواجه هستند. در بررسی بیشتر این امر به گفتوگو با احسان سلطانی،کارشناس اقتصادی پرداختیم.
اولویت نخست دولت باید حمایت از مردم باشد
احسان سلطانی، کارشناس مسائل اقتصادی در تشریح لزوم حمایتهای فراگیر معیشتی دولت به «رسالت» گفت : «بنگاههای بزرگ ازجمله بنگاههای نفتی، پتروشیمی، بانکها و بورس رو به رشد و از حمایت دولت برخوردار هستند. آنها همواره دارای منابع و از بازار سرمایه نیز به خوبی بهره میبرند بنابراین در تمامی نقاط دنیا و ازجمله کشور ایران با مشکل چندانی مواجه نیستند.»
وی افزود: «در شرایط کنونی اولویت نخست دولت باید حمایت از مردم باشد کمااینکه اکنون با توجه به روند رشد ویروس کرونا بیشتر کشورهای دنیا حمایت معیشتی مردم را در جایگاه نخست اولویت خود قرار دادند.»
او ادامه داد: «دفاع از مشاغل غیررسمی و صنایع خرد باید در اصل راهکار دولت قرار گیرد زیرا نه به بازار سرمایه دسترسی دارند و نه در زمره حمایتی بیمه قرار میگیرند. اما درباره بنگاههای بزرگ چنین مسئلهای مطرح نیست و علاوه بر سودهای فراوان به منابع و سرمایه دسترسی دارند و همواره تحت پوشش حمایت و منافع دولت هستند.»
لزوم برداشت سود سپردههای بانکی برای کمک به مردم
سلطانی خاطرنشان کرد: « اکنون دو ماه از ورود ویروسکرونا به کشور میگذرد و طبق تصمیم دولت قرار بر شروع پلکانی و مجدد کسبوکارها گرفته شد. اما هنوز برنامهریزی دقیقی برای دریافت اقلام بهداشتی موردنیاز همچون ماسک،دستکش و مواد ضدعفونیکننده صورت نگرفته است. گویا دولت وظیفهای برای خود قائل نیست و تنها با برخی تصمیمها سعی بر کنترل و مهار ویروس منحوس کرونا دارد.»
کارشناس مسائل اقتصادی اظهار کرد: «بر اساس آنچه که محاسبه شد در سال جاری ۴۰۰ هزار میلیارد تومان سود سپردههای بانکی خواهیم داشت از طرفی دیگر مطابق برآوردها، رشد اقتصاد نیز ۱۵ تا ۲۰ خواهد شد بنابراین تنها کافی است که نصف میزان این سود را برداشت یا بر این مبلغ، مالیات وضع کنند. اگر نصف سود سپردههای بانکی برداشت شود سالانه ۱۰۰ هزار میلیارد تومان برای دولت به وجود میآید.»
دولت خود را حافظ منابع رانتی میداند
او گفت: «پیشازاینها گفته شد که ۴ میلیون شغل در حال از دست رفتن است لذا اگر ۱۰۰ هزار میلیارد تومان را بر ۴ میلیون شغل تقسیم کنیم به هر نفر ۲۵ میلیون تومان میرسد، یا بهعبارتدیگر با احتساب دوره ۶ ماه ویروس کرونا به هر خانوار میتوان ۲ میلیون تومان پرداخت کرد که دولت حاضر به انجام چنین کاری نیست. در سه دانشگاه کلمبیا، کویت و ترکیه سه استاد دانشگاه تمامی کشورهای دنیا را بر اساس کاهش نرخ بهره و سیاستهای پولی و مالی بررسی کردند و اگر بر اساس این مطالعه ۳۰ کشور را مورد بررسی قرار دهیم، خواهیم دید حمایت دولت در زمینه پشتیبانی اقتصاد و معیشت مردم در کمترین میزان خود قرار دارد.»
او همچنین تصریح کرد: «کشور در شرایط خوبی نیست و با دو جنگ تحریم اقتصاد و کرونا مواجه هستیم بنابراین اگر دولت بنشیند و به سیاستهای متعارف خود ادامه دهد بیشک اوضاع بهبودی برای جامعه و بهویژه معیشت مردم حاصل نمیگردد.»
سلطانی در پایان این گفتوگو بیان کرد: «در سال گذشته تنها با برآورد ۲۰ بنگاه دریافتیم که این بنگاهها ۱۰۰ هزار میلیارد سود خالص دریافت و تنها ۷ درصد مالیات را پرداخت میکنند. از طرفی عدهای جان خود را به دلیل فقر از دست میدهند و برخی دیگر با تنگدستی معیشت سخت خود را میگذرانند. دولت با حمایت مردم روی کارآمد و حالا تنها به منافع برخی بنگاهها فکر میکند و خود را حافظ منابع رانتی میداند. اگر دولت سود کلان این بنگاهها را بین اقشار آسیبدیده تقسیم کند بیشک کمک شایانی به اقتصاد و معیشت مردم خواهد کرد.»
بحران کرونا , دولت , فاطمه فلاح زاده , کرونا , معیشت
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.