جدال دوباره در ناتو
گويا منازعه بازيگران ارشد ناتو با يکديگر، نقطه پاياني ندارد. در حالي که چند هفته از اظهارات امانوئل ماکرون رئيس جمهور فرانسه مبني بر مرگ مغزي ناتو مي گذرد، همچنان چالشها بين اعضاي ناتو بر سر اين موضوع ادامه دارد. برخي بازيگران ناتو مانند آلمان، بر روي وابستگي مستقيم نظامي و امنيتي به ايالات متحده اصرار مي ورزند. هر چند افرادي مانند ينس استولتنبرگ دبير کل نروژي ناتو درصددند روابط و مناسبات فعلي آمريکا و ناتو را طبيعي جلوه داده و بر تعهدات همه جانبه و چند طرفه در اين خصوص تأکید کنند، اما بر همگان مسجل است که روابط واشنگتن و هم پيمانانش در ناتو به نازل ترين سطح ممکن طي دهه هاي اخير رسيده است.
به نظر مي رسد مناقشات در ناتو وارد فاز تازه اي شده است. صدر اعظم آلمان ضمن سخنراني در پارلمان گفت: در حال حاضر اهميت حضور در ناتو از دوران جنگ سرد نيز بيشتر است زيرا اروپا بهتنهايي قادر به دفاع از خود نيست.
به نوشته خبرگزاري «رويترز»، مرکل در جمع قانونگذاران پارلمان آلمان گفت: «اکنون ماندن در ناتو حتي بيشتر از دوران جنگ سرد در راستاي منافع ما است يا دستکم اهميت آن همانند همان دوران است.»
وي شرح داد: «به اين دليل که همانطور که وزير امور خارجه گفت، اروپا در حال حاضر بهتنهايي قادر به دفاع از خود نيست.»
«هايکو ماس» وزير خارجه آلمان نيز ضمن تأکيد بر ضرورت ائتلاف ناتو براي حفظ امنيت اروپا تأکيد کرد: «با دليل و توجيه ميتوان گفت که ناتو زنده است.»
ماکرون اواسط آبان ماه در مصاحبه خود با اکونوميست به شدت از نبود هماهنگي بين اروپا و آمريکا در خصوص تصميمات راهبردي درون ناتو، تأکيد کرد که اين ائتلاف دچار مرگ مغزي شده است.مرکل همچنين در پارلمان آلمان خواستار اتخاذ موضعي واحد از سوي کشورهاي اروپايي در قبال چين شد.صدراعظم آلمان
در اين باره گفت: «يکي از بزرگترين خطرات موجود اين است که کشورهاي اروپايي سياستهاي مجزايي در قبال چين اتخاذ کنند و به پيامهاي مختلفي برسند. چنين چيزي نه براي چين بلکه براي ما در اروپا فاجعهبار خواهد بود.»
فرانسه اعلام کرده است از رويکرد آمريکا در قبال تحريم نسل پنجم اينترنت شرکت تکنولوژيک «هوآوي» پيروي نخواهد کرد و اگر تهديد امنيتي از طريق اين شبکه اينترنتي وجود داشته باشد قادر است با آن مقابله کند.مرکل در سخنراني روز چهارشنبه خود در اين خصوص گفت: آلمان و فرانسه بايد درخصوص رويکردي مشترک در برابر چين به توافق رسيده و آن را بهصورت راهحلي براي کل کشورهاي اروپايي، توسعه دهند.
به دنبال اختلافات و تنشهاي اخير پيرامون مواضع «امانوئل ماکرون» رئيس جمهور فرانسه درباره ناتو و واکنش تند صدراعظم آلمان به اين موضوع، يک چهره نزديک به «آنگلا مرکل» در آلمان گفته برلين و پاريس بايد اختلافات خود را کنار بگذارند و به شراکت سازنده خود در اروپا ادامه دهند. ماکرون ماه گذشته در مصاحبه با نشريه «اکونوميست» ضمن انتقاد از محافظه کاري کشورهايي نظير آلمان گفته بود که ناتو اکنون در وضعيت «مرگ مغزي» به سر ميبرد. اين اظهارات حاشيههاي فراواني به همراه داشت و حتي موجب شد تا «ينس استولتنبرگ» دبير کل اين سازمان به صورت عمومي اظهارات رئيسجمهور يکي از اعضاي مهم ناتو را رد کند.
ماکرون اندکي پيش از اين مصاحبه هم تنها رئيس دولت عضو اتحاديه اروپا بود که با آغاز مذاکرات پيوستن مقدونيه شمالي به اتحاديه، اين روند را مختل کرده بود، آن هم در حالي که اين کشور تمام خواستههاي بروکسل از جمله تغيير نام خود از مقدونيه به مقدونيه شمالي را اجابت کرده بود.براساس اين گزارش، بسياري از تحليلگران غربي ميگويند که روابط کنوني برلين و پاريس باعث توقف اتحاديه اروپا ميشود آن هم در برهه اي که نياز به نشان دادن اتحاد در اروپا در برابر ديگر قدرتهاي جهاني از جمله آمريکا و چين است.
آنگلا مرکل خطاب به ماکرون گفته که رئيس جمهور فرانسه از عبارات شديد اللحني استفاده کرده است و واکنش تندي داشته است. مرکل همچنين گفته است که او ناتو را متفاوت از ماکرون ميبيند. «نوربرت روتگن» يک مقام ارشد حزب دموکرات مسيحي و نزديک به آنگلا مرکل در مصاحبه با نشريه بيلد آلمان از مواضع صدراعظم اين کشور دفاع کرده است. با اين وجود وي در ادامه گفته: «اين مسائل کمک کننده نخواهد بود ما مجبوريم روابط با فرانسه را به يک مسير سازنده هدايت کنيم.»
وي افزود: «براي اين مسئله حتما نبايد منتظر پيشنهادات ماکرون باشيم، ما خودمان نيز بايد پيشنهاداتي ارائه کنيم، حداقل يک مورد. ما ميتوانيم خودمان را از تعميرکار به راننده ايدههاي آلماني-فرانسوي تبديل کنيم.»
نيويورکتايمز اخيرا نيز گزارش داده بود، هفته گذشته در جريان ضيافتي که به مناسبت سقوط ديوار برلين برگزار شده بود، مرکل که «به شکلي خلاف معمول خشمگين بود»، جلسهاي دو نفره با ماکرون ترتيب داده است. مرکل در اين ديدار به ماکرون گفته است: «ميل شما به اينکه سياست خلاف جريان حاکم را در پيش بگيريد، درک ميکنم. اما از اينکه مدام تکههاي قطعات شکسته را کنار هم جمع کنم، خسته شدهام. بارها و بارها، من بايد فنجانهايي را که شما ميشکني را سرهم کنم و به هم بچسبانم، تا بتوانيم بنشينيم و با هم يک فنجان چاي بنوشيم.»
ماکرون در پاسخ به دفاع از خود پرداخته و گفته است که نميتواند در نشست ماه آينده ناتو در لندن حضور پيدا کرده و وانمود کند که رفتار آمريکا و ترکيه به عنوان دو عضو ناتو، در راستاي منافع جمعي اعضا در قبال سوريه بوده است. رئيسجمهور فرانسه همچنين گفته: «نميتوانم بنشينم و وانمود کنم که گويي هيچ اتفاقي نيفتاده است.»
لازم به ذکر است که جدال اعضاي پيمان سازمان آتلانتيک شمالي وارد فاز تازه اي شده است. اين منازعه از ابتداي حضور ترامپ در رأس معادلات سياسي و اجرايي ايالات متحده آغاز شده و در حال حاضر، به نقطه اوج خود رسيده است. برخي مقامات آمريکايي مانند ترامپ و پمپئو صراحتا از گزينه اي به نام انحلال احتمالي ناتو ياد مي کنند! اين در حالياست که رويکرد واشنگتن مورد انتقاد ديگر اعضاي ناتو قرار گرفته است.
پيمان آتلانتيک , سوريه , فرانسه , ماکرون , ناتو
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.