منبر انسانساز
|راضيه فراهاني|
مطالبه مردمي درباره شفافيت آراي نمايندگان بالاخره به نتيجه رسيد. نمايندگان در جلسه علني ديروز مجلس شوراي اسلامي، با ۱۶۸ رأي موافق، ۳۳ رأي مخالف و ۴ رأي ممتنع از مجموع ۲۲۴ نماينده حاضر با يکفوريت طرح «شفافيت آراي تقنيني» موافقت کردند. پيش از اين، هم دو فوريت و هم يک فوريت اين طرح، از سوي نمايندگان رد شده بود و همين موضوع باعث شد تا انتقادات به بهارستانيها شدت يابد. از تريبونهاي رسمي گرفته تا فضاي مجازي، همه جا مملو از انتقادات به اين عملکرد نمايندگان مجلس شوراي اسلامي بود؛ اما گويا نمايندگان به خود آمده تا بتوانند پاسخي براي افکار عمومي داشته باشند.
از منبر پناهيان تا نقش شبکه هاي اجتماعي
حجت الاسلام عليرضا پناهيان، از خطباي مشهور در سخناني که شب هفتم محرم در مسجد دانشگاه امام صادق (ع) ايراد مي کرد، عمل نمايندگان در رد اولويت طرح شفافيت آراي نمايندگان را به شدت تقبيح کرده و با ادبياتي که کمتر از او سراغ داشتيم، مجلس را نواخت: « يکي از راههاي استخفاف ملت اين است که رأي مجلس را پنهان کنند! چرا اکثريت نمايندگان مجلس رأي ميدهند به اينکه رأي نمايندهها نبايد شفاف باشد؟ آيا ملت را خوار و بيمقدار ميدانند؟ بعد هم برخي بهصورت بسيار جاهلانه و احمقانهاي ميگويند «مگر ميخواهيد تفتيش عقايد کنيد؟! مگر شما در مجلس به عقايد رأي ميدهيد؟ شما بيخود ميکنيد بر اساس عقايد رأي بدهيد، شما بايد بر اساس کار کارشناسي رأي بدهيد نه بر اساس عقايد!» پناهيان در ادامه آن سخنراني که بعدها، بازخورد بسيار وسيعي هم پيدا کرد ادامه داد: « مردم بايد بتوانند بر وکلاي خودشان مسلط باشند. مردم بايد بدانند که نماينده آنها به چه چيزي رأي داده و براي چه رأي داده است؟ ما کاري به عقيده شما نداريم، ميخواهيم شعور و درک کارشناسي شما را بفهميم! آي مجلس شوراي اسلامي، چه کسي به شما حق داده که شفاف رأي ندهيد و شفاف رأيدادن را تفتيش عقايد بدانيد؟ بگوييد چه چيزي را داريد از ملت پنهان ميکنيد؟»
اين سخنان پناهيان، اگرچه با واکنش منفي برخي نمايندگان مجلس مواجه شد، اما بازخورد وسيعي در سطح مردم داشت و به ويژه در ميان جوانان با اقبال روبهرو شد. پس از آن بود که فيلم اين سخنراني در ميان مردم، در شبکه هاي اجتماعي دست به دست و عملکرد دوگانه مجلس شوراي اسلامي به نقل محافل تبديل شد. به ويژه آن که حدود ۱۶۰ نماينده، علنا از طرح شفافيت حمايت کرده اما در هنگامه راي گيري، تنها ۵۹ نفر به آن راي مثبت داده بودند.
سرانجام روشنگري ها به نتيجه رسيد
روز گذشته اين طرح به امضاي رؤساي سه فراکسيون اصلي مجلس شوراي اسلامي، آقايان «عارف» «حاجي بابايي» و «جلالي» رسيد و اکثريت حاضرين در جلسه از همه جريانهاي مجلس آن را امضا کردند. لازم به ذکر است که اقدام ديروز مجلس، اگرچه گام مثبتي در زمينه شفافيت است، اما به معني قانوني شدن شفافيت آراي نمايندگان نيست و فعلا، تنها با يک فوريت آن موافقت شده است.
محمدعلي وکيلي، نماينده تهران به عنوان طراح اين طرح طي گفتوگويي اظهار داشته است: «خوشبختانه شفافيت امروز تبديل به مطالبه ملي شده است و بايد اين مطالبه را قدر بگذاريم؛ شفافيت نقطه مقابل نفاق است و نفاق در هر کشور و سيستمي همچون موريانه مي تواند حکمراني خوب را از چرخه مطلوب خارج کند.» وي با بيان اين که شفافيت روي ديگر سکه پاسخگويي است،گفت: «هر جريان و سيستمي که به پاسخگويي قدرت معتقد باشد و مشروعيت قدرت و ميزان را در پاسخگويي به ملت بداند، حتما و لزوما به شفافيت به ويژه شفافيت مذکرات و آرا و چگونگي رفتار حکمرانان معتقد است؛ هر چه ساحت قدرت شيشهاي تر و در معرض عموم باشد، هم اعتماد افزا و هم مشروعيت آفرين است، در چنين شرايطي شفافيت آراي نمايندگان ملت موجب تخصيص اکثريت است.» به دنبال اين موضوع، «رسالت» گفتوگويي با دو تن از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي داشته که در ادامه ميخوانيد:
تجلي مطالبه ملي علي ساري، عضو هيئت رئيسه کميسيون اجتماعي مجلس در اين باره به «رسالت» گفت: «بسياري از استثناها در اين طرح رفع شده است. مردم حق دارند درباره مسائل و موضوعات به طور کامل و بدون هيچ استثنايي اطلاع داشته باشند.»
نماينده مردم اهواز و باوي در مجلس ادامه داد: «علت عدم رأيآوري اين طرح در نوبت گذشته وجود برخي نواقص بود که اکنون برطرف شده است. در حال حاضر با شفافيت در تمام حوزهها به راحتي اين طرح در صحن علني رأي آورد.» وي تأکيد کرد: «مطالبه مردم شفافيت در تمامي ابعاد بود و اين مطالبه در صحبتهاي امروز تجلي پيدا کرده که در نهايت شاهد کسب رأي آن بوديم.» عضو هيئت رئيسه کميسيون اجتماعي مجلس افزود: «اين طرح براي تأييد نهايي به شوراي نگهبان خواهد رفت و اميدواريم پس از آن براي اجرا به بخشهاي مختلف اعلام شود.»
مطالبه مردمي، باعث احساس وظيفه شد
نصرالله پژمانفر، عضو کميسيون فرهنگي مجلس نيز در اين باره به «رسالت» گفت: «اصليترين عاملي که باعث ايجاد اين فضا در مجلس شد که همگي احساس وظيفه کنند و به سمت تصويب اين طرح حرکت کنند، مطالبه مردمي بوده است.»
نماينده مردم مشهد تأکيد کرد: « اتفاقي که امروز در مجلس شوراي اسلامي رخ داده است، قطعا به دليل درخواستهاي مردمي بوده تا وکلاي مردم در مجلس به اين موضوع ورود پيدا کرده و طي طرح يک فوريتي، مجدد آن را بررسي و با آن موافقت کنند.»
حال همچنان بايد منتظر ماند و ديد که مجلس فعلي که به پايان خود نزديک مي شود، پس از تصويب يک فوريت، با اصل طرح چه خواهد کرد.
راضيه فراهاني , شفافيت آراي نمايندگان , مجلس , نمايندگان
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.