گره کور کنکور - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 25995
  پرینتخانه » اجتماعی, اسلایدر تاریخ انتشار : 07 مرداد 1399 - 1:59 |
«رسالت» از اظهارات متناقض مسئولان پیرامون برگزاری آزمون‌های سراسری در دوره شیوع کرونا گزارش می‌دهد؛

گره کور کنکور

بهمن‌ماه سال گذشته بود که در برخی از مناطق کشور شیوع بیماری کرونا اعلام  شد و به‌دنبال آن بسیاری از مدارس و دانشگاه‌ها تعطیل شدند و بعدهم این ویروس برای داوطلبان آزمون‌های سراسری درمناطق متعدد کشور، مشکلات بسیاری را به‌وجودآورد و علاوه بر آسیب‌های جسمانی به‌لحاظ روحی و روانی هم خسارت‌آفرین بود و سبب تضعیف روحیه همه مردم به‌خصوص دانش‌آموزان و دانشجویانی شد که خودرا برای کنکور آماده می‌کردند.  
گره کور کنکور
گروه اجتماعی- مریم رمضانی
بهمن‌ماه سال گذشته بود که در برخی از مناطق کشور شیوع بیماری کرونا اعلام  شد و به‌دنبال آن بسیاری از مدارس و دانشگاه‌ها تعطیل شدند و بعدهم این ویروس برای داوطلبان آزمون‌های سراسری درمناطق متعدد کشور، مشکلات بسیاری را به‌وجودآورد و علاوه بر آسیب‌های جسمانی به‌لحاظ روحی و روانی هم خسارت‌آفرین بود و سبب تضعیف روحیه همه مردم به‌خصوص دانش‌آموزان و دانشجویانی شد که خودرا برای کنکور آماده می‌کردند.  
به‌دنبال شیوع سریع این بیماری وزیر بهداشت وارد موضوع شد و به جهت جلوگیری از روند سریع انتشار کرونا ویروس، دستورالعمل تعویق زمان برگزاری کنکور دکتری و کارشناسی ارشد را ارائه داد. سازمان سنجش که مجری برگزارکننده آزمون‌های سراسر کشور است، درپی بررسی‌های صورت گرفته در شورای سنجش و پذيرش با تغییر زمان برگزاری کنکور کارشناسی ارشد ۹۹ و آزمون دکتری ۹۹ موافقت کرد اما به‌هرترتیب، هم‌زمان با برگزاری آزمون‌های کنکور و شیوع بیماری کرونا در تابستان امسال، نگرانی‌ها از احتمال تبدیل‌شدن این آزمون‌ها به کانون شیوع بیماری بالاگرفته و بسیاری از صاحب‌نظران معتقدند که یا روش برگزاری کنکور‌ها را باید تغییر داد و یا آن را به تأخیر انداخت.
 درهمین‌راستا برگزاری آزمون‌های مختلف مدتی به تأخیر افتاد. اما حالا باوجود در اوج بودن بیماری کرونا زمان‌بندی قطعی برگزاری کنکور‌ اعلام‌شده است.
براساس ابلاغیه مورخ ۲۳ تیرماه وزارت بهداشت، زمان برگزاری آزمون دکتری نیمه‌متمرکز، روز پنج‌شنبه ۹ مرداد، آزمون کارشناسی‌ارشد‌ناپیوسته روز‌های پنج‌شنبه، جمعه و شنبه ۱۶، ۱۷ و ۱۸ مردادماه تعیین شد. آزمون سراسری نیز در چهار روز یعنی ۲۹، ۳۰و ۳۱ مردادماه و اول شهریورماه برگزار می‌شود. آزمون فنی‌حرفه‌ای‌وکارشناسی‌ناپیوسته هم ۱۴ مرداد برگزار می‌شود.
پیش‌ازاین قرار بود آزمون دکتری روز ۲۶ تیرماه و آزمون کارشناسی‌ارشد‌ناپیوسته روز‌های ۲ مرداد و جمعه ۳ مرداد برگزار شود که در جلسه ستاد ملی کرونا به‌دلیل شیوع کرونا ویروس این‌زمان لغو شد. به‌این‌ترتیب مردادماه فصل برگزاری کنکور‌های مختلف است، آن‌هم در شرایطی که کشور بدترین روز‌ها را از آغاز شیوع کرونا تاکنون پشت سرمی‌گذارد.
ستاد کرونا و سازمان سنجش امیدوار هستند که تا روز برگزاری کنکور‌ها به‌ویژه کنکور سراسری از شیوع کرونا در کشور کاسته شود. ازسوی دیگر قرار است تدابیر ویژه‌ای برای کاهش احتمال شیوع بیماری در محل برگزاری آزمون‌ها اتخاذ شود.
براساس آخرین آمار ۲۴۳۴ مبتلا جدید به کووید ۱۹ شناسایی‌شده و ۲۱۲ نفر نیز جان خود را ازدست‌داده‌اند.
باتوجه به آمار رسمی جدید تعداد کل مرگ براثر کرونا در کشور به ۱۵ هزار و ۹۱۲ نفر افزایش‌یافته و مبتلایان نیز ۲۹۳ هزار و ۶۰۶ نفر شده است. براساس اعلام سخنگوی وزارت بهداشت ۳۸۱۹ نفر نیز دروضعیت شدید این بیماری و تحت مراقبت ویژه قرار دارند.
بااین‌حال، ستاد ملی کرونا نشان داده که باتعویق هربرنامه‌ای مخالف است اما باوجود اعلام تاریخ‌های قطعی برگزاری کنکور، این موضوع مخالفان زیادی دارد.
جواد نیک‌بین نماینده مجلس دراین‌باره در تويیتی نوشت: «بین برگزاری کنکور و سلامت دانش آموزان و دانشجویان کشورم سلامت سرمایه‌های اصلی این کشور یعنی جوانان و دانشجویان را باید مدنظر داشت. ستاد ملی مبارزه با کرونا با جدیت ورود کند، تا تضمین صددرصدی سلامت این عزیزان هرگونه اقدام را پرریسک و بی‌تدبیر می‌دانم.»
منتقدان برگزاری کنکور درشرایط کنونی کمپینی برای فشار به دولت در جهت تعویق کنکور به‌راه‌انداختند.
این کمپین مجازی استقبال برخی کاربران را درپی‌داشت. بسیاری از کنکوری‌ها با شعار «سلامتی مهم‌تر است» و یا «سلامتی دانشجو» در شبکه‌های اجتماعی از این دغدغه خود نوشتند.
کاربری نوشته است: «درسو تعطیل کردیم نشستیم پای گوشی و داریم واسه جونمون تلاش می‌کنیم.» فرد دیگری نوشته است: «بعد از برگزاری کنکور تو شرایط پیک باید تعدادی از دانشگاه‌ها رو قبرستون کنن.»
یکی از بحث‌هایی که در این روز‌ها بسیار از آن حرف زده می‌شود این است که«مافیای کنکور» مانع اصلی تعویق آن است. در این رابطه کاربری نوشته است: «داوطلبان عزیز به‌هیچ‌وجه کوتاه نیایید و تمام تلاشتون رو بکنید تا این منفعت‌طلبان به خاطر پول مارو نفرستن اون دنیا.»
این دسته معتقدند مافیای کنکور بانفوذی که دارد دست به‌هرکاری می‌زند که آزمون سراسری و دیگر کنکور‌ها برگزار شود. یک کاربر کنکوری نوشته است: «ما گوسفند نیستیم مارو قربانی منافع مافیا نکنید.»    چه کسی جلوی تعویق کنکور را می‌گیرد؟
دراین‌بین عده‌ای هم می‌گویند به تعویق انداختن کنکور‌ها عوارض بیشتری دارد. به‌ویژه این‌که تداوم استرس در میان کنکوری‌ها می‌تواند فشار زیادی به آن‌ها و خانواده‌هایشان وارد کند. همچنین تعویق کنکور می‌تواند در جدول زمان‌بندی آغاز مدارس و دانشگاه‌ها هم اختلال ایجاد کند. از سوی دیگر منتقدان تعویق مدعی‌اند که کنکوری‌هایی که خوب نتوانسته‌اند درس بخوانند حالا به بهانه کرونا می‌خواهند آزمون را به تعویق بیندازند و با خرید زمان فرصتی تازه برای جبران کم‌کاری‌های خود دست‌وپا کنند. منتقدان تعویق همچنین می‌گویند با این کار تشویش و آشفتگی به کنکوری‌ها وارد می‌شود چراکه آینده آن‌ها در وضعیت نامشخص و مبهم قرار می‌گیرد.
احمد نادری-عضو کمیسیون آموزش مجلس بابیان اینکه مافیای کنکور برای برپایی کنکور فشار می‌آورند، به تسنیم گفته: «اگر نظر وزیر بهداشت بر عدم برگزاری کنکور باشد و وزارت علوم تبعیت نکند، در مجلس تصمیم جدی خواهیم گرفت. وزیر بهداشت تأکید دارد که اجتماعات پرخطر ازجمله کنکور که بیش از یک‌میلیون نفر داوطلب به شکل مستقیم درگیر آن هستند، بسیار مضر است که می‌تواند بسامد موج دوم فراگیری کرونا را قوی‌تر کند. با توجه به اینکه ما همچنان در پیک دوم کرونا هستیم و تعداد فوتی‌های ما متأسفانه چند روزی است  به بالای ۲۰۰ نفر رسیده و در این میزان تثبیت‌شده است، صلاح نیست که اجتماعات در این سطح را داشته باشیم.» این نماینده مجلس تأکید کرده، وقتی این اجتماعات پرخطر، احتمال مبتلا شدن به این ویروس را بیشتر می‌کند آیا برگزاری کنکور به صلاح است؟ وزارت علوم و سازمان سنجش با این استدلال که ما پول خرج کرده‌ایم وعده‌ای را در قرنطینه داریم خواهان برگزاری کنکور هستند؛ اما به شما بگویم این ادعا که طراحان سؤال در قرنطینه به سر می‌برند کذب محض است. من در سال‌های قبل، طراح سؤال آزمون ارشد و دکتری بوده‌ام و هیچ‌وقت هم به قرنطینه نرفتم. مسئله این است که هزینه برای چاپ و سخت‌افزار می‌دهید درست؛ اما هزینه جان آدم‌ها چقدر است؟
بسیاری از خانواده‌ها نگران سلامتی فرزندان خود هستند و از سویی بلاتکلیفی در برگزاری کنکور فشار روانی بر داوطلبان وارد کرده است، زیرا از خردادماه تا‌کنون بارها کنکورهای سراسری را لغو و به زمان دیگری موکول کردند. گرچه دولت می‌خواهد این رویداد پرخطر را تحت هر شرایطی برگزار کند چراکه هنوز ساز‌و‌کاری برای جایگزین کردن آن به‌جای کنکور برای برخی از امور چون سربازی پسران در نظر نگرفته و حالا با به تعویق افتادن کنکور با کمبود سرباز و زیر سؤال رفتن قوانین مصوب کشور روبه‌رو می‌شود. البته دولت موظف به پرداخت حقوق اساتید هم هست که با تعلیق دانشگاه‌ها خسارت سنگینی به بدنه آموزش عالی وارد می‌شود. بنابراین موافقان به تعویق افتادن کنکور در این روزهای بدشگون، داوطلبان و خانواده‌های آنان هستند زیرا امکان رعایت همه پروتکل‌های بهداشتی ازجمله فاصله‌گذاری فیزیکی استاندارد در بین داوطلبان وجود نخواهد داشت. آن‌هم زمانی که در هر ۲۴ ساعت بیش از ۲۰۰ تن جان خود را از دست می‌دهند اما وزارت علوم مخالف است، چراکه این سازمان با تأکید برنداشتن هیچ نوع ارتباط سیستماتیک با مافیای کنکور گفته در پاییز بحران کرونا بدتر می‌شود. با این حساب زمان برگزاری کنکور عقب‌تر می‌رود و اگر کنکورها برگزار نشود و به سال آینده واگذار شود، سال آینده که ظرفیت‌ها دو برابر نمی‌شود. این افراد از ظرفیت ورودی محروم می‌شوند، چون دانشگاه به‌یک‌باره ظرفیت‌های ورودی را دو برابر نمی‌کند.

    تهیه طرح دوفوریتی برای تعویق کنکور 
باوجوداین بحث‌ها پیرامون برگزاری کنکور‌، رفتار دولت نشان می‌دهد، عزم خود را برای برگزاری همه کنکور‌ها جزم کرده است و به انتقادات در این رابطه توجهی نشان نمی‌دهد. دولت امیدوار است ازیک‌سو باگذشت زمان و به‌ویژه برای کنکور سراسری از فشار شیوع کرونا در کشور کاسته شود و ازطرف‌دیگر با رعایت پروتکل‌های بهداشتی کنکوری‌ها از کرونا آسیبی نبینند اما زهره الهیان-نماینده مردم تهران در مجلس، در گفت وگو با مهر از تهیه طرح دوفوریتی برای تعویق کنکور سراسری، آزمون کارشناسی ارشد و آزمون دستیاری پزشکی در مجلس شورای اسلامی خبر داده و گفته است: «پیش‌نویس این طرح در کمیسیون آموزش مجلس تهیه‌شده و ما پیشنهاد کردیم علاوه بر تعویق کنکور سراسری، آزمون کارشناسی ارشد و دستیاری پزشکی هم به‌دلیل بحران کرونا به‌تعویق بیفتد.» 
این نماینده مجلس، تأکید کرده که در شرایط شیوع ویروس کرونا به صلاح نیست که آزمون‌های مذکور برگزار شود چراکه جان داوطلبان و خانواده‌های آنان درخطر است و پیام‌ها و تماس‌های متعددی ازسوی داوطلبان به نمایندگان واصل‌شده مبنی‌براینکه کنکور و آزمون‌های مذکور به‌تعویق بیفتد.علیرضا منادی سفيدان- رئیس کمیسیون آموزش گفته، «مقررشده، مجلس و كميسيون، طرح دوفوریتی تدوين كرده تا سنجش و پذيرش دانشجو فقط از طريق سوابق تحصيلی صورت پذيرد كه اين پيشنهاد مورد موافقت وزير علوم و اعضای شورای سنجش و پذيرش قرار گرفت.» او عنوان کرده، «تلاش داريم در همين مدت باقيمانده اين طرح را تدوين و به تصويب مجلس برسانيم تا امسال نيز كنكور ارشد ۹۹ برگزار نشود و پذيرش براساس سوابق تحصيلی داوطلبان صورت گيرد. البته باتوجه به‌شرايط‌خاص امسال وزير علوم اين مسئله را در ستاد ملی كرونا نيز پيگيری مي‌كند تا حداقل كنكور امسال برگزار نشود و به‌موازات اين پيگيری‌ها برای امسال، مجلس به دنبال تصويب دائمی اين قانون است.»
درهمین‌حال سیدحسین حسینی- معاون آموزشی دانشگاه تهران هم در گفت‌وگو با مهر بیان کرده است که دانشگاه‌های بزرگ کشور اعلام کردند، آمادگی حذف کنکور درمقطع تحصیلات تکمیلی و پذیرش دانشجو را ازطریق‌شرایط و ضوابط خود دانشگاه‌ها دارند. وی بابیان اینکه همواره در سال‌های اخیر، در خصوص واگذاری اختیارات پذیرش دانشجو به دانشگاه‌ها و حذف کنکور صحبت شده و اخیراً نیز مجلس به آن ورود کرده، افزوده است: شاید برهه زمانی کنونی، بهترین زمان ممکن و فرصت برای چنین تصمیمی باشد، البته اگر صحبت‌های مطرح‌شده، صرفاً جنبه شعاری و تبلیغاتی نداشته باشد. این‌یک واقعیت است که امروزه در هیچ کجای جهان برای پذیرش دانشجو، نیازی به مصوبه مجلس نیست، در ایران اما، حتی در مباحث اجرایی پذیرش؛ مثل پذیرش دانشجوی دکتری نیز مصوباتی از طرف مجلس گذرانده شده که حقیقتاً دست و پای دانشگاه‌ها را بسته است.
به نظر می رسد هیچ یک از طرح های مطرح شده در تعویق یا تعطیل کنکور، همه جوانب را در نظر نگرفته است. مسئله کنکور، ابعاد متعددی دارد که منحصر به آموزش هم نیست. آیا چند ماه دیگر، کنکور در شرایط بهتری برگزار خواهد شد؟ آیا طرح گزینش بر اساس سوابق تحصیلی، یکباره در این شرایط قابل پیاده سازی است؟ 

نویسنده : گروه اجتماعی- مریم رمضانی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای گره کور کنکور بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.