کنکور و مسئله تناقض - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 27091
  پرینتخانه » اجتماعی, اسلایدر تاریخ انتشار : 22 مرداد 1399 - 22:25 |
کلافگی داوطلبان کنکور از ناهماهنگی میان ستاد ملی مبارزه با کرونا و وزارت بهداشت و علوم؛

کنکور و مسئله تناقض

اختلاف‌نظر میان دولت و وزارت بهداشت و برخی اعضای ستاد ملی مبارزه با کرونا مشهود است و دود این اختلاف در چشم کنکوری‌ها می‌رود؛آن‌ها که در برزخ بلاتکلیفی مانده‌اند و برای حضور در آزمون دچار تردیدند.
کنکور و مسئله تناقض

گروه اجتماعی 
اختلاف‌نظر میان دولت و وزارت بهداشت و برخی اعضای ستاد ملی مبارزه با کرونا مشهود است و دود این اختلاف در چشم کنکوری‌ها می‌رود؛آن‌ها که در برزخ بلاتکلیفی مانده‌اند و برای حضور در آزمون دچار تردیدند. قرار بود دستورالعمل‌های سختگیرانه‌تری اعمال شود و برای همين وزیر بهداشت ايجاد تغيير در فاصله ميان داوطلبان حوزه‌ها را مورد تأکید قرار داد و وزارت علوم و سازمان سنجش هم
‌زمان بيشتری را برای اجرای دقیق پروتکل‌ها درخواست کردند. درواقع ماجرا از پیچیدگی خاصی برخوردار است و گویا خود مسئولان هم نمی‌دانند در حال اتخاذ چه تصمیمی هستند و صرفا به دلیل عدم هماهنگی و وحدت رویه مشخص، ناگهان سخنی را مطرح کرده و بعد بدون سنجیدن عواقب احتمالی آن و دستیابی به نتیجه روشن،  از عدم تعویق آزمون سخن می‌گویند و صرفا به نگرانی و اضطراب بیشتر داوطلبان و خانواده‌هایشان دامن می‌زنند. 
رشته برگزاری یا عدم برگزاری و تعویق و عدم تعویق آزمون سراسری سردراز دارد و شاید از حوصله مخاطبان خارج باشد، اما درزمینه اختلاف‌نظر میان متولیان و دست‌اندرکاران باید به عقب بازگشت، یعنی سیزدهم مردادماه که مسئولان وزارت علوم و سازمان سنجش به همراه برخی نمایندگان و رؤسای کمیسیون‌های بهداشت و آموزش مجلس شورای اسلامی قصد داشتند با تصمیمی قاطعانه به جنجال‌های برگزاری یا عدم برگزاری آزمون‌های مردادماه که در سایه شیوع ویروس کرونا، خاطر خانواده‌ها و داوطلبان را مکدر کرده بود، خاتمه دهند و سرانجام وزیر بهداشت در قامت رئیس ستاد مبارزه با کرونا پس از سه ساعت بحث و بررسی جوانب برگزاری آزمون‌ها در برابر دوربین رسانه‌ها حاضر شد و از برگزاری آزمون‌ها در تاریخ مقرر گفت و تأکید کرد که با توانمندی و قدرت کنکور سراسری در تاریخ مقرر یعنی ۳۱ مرداد برگزار می‌شود که هم داوطلبان و خانواده‌های آنان از اضطراب بیرون بیایند و هم این‌که تکلیف برگزارکنندگان کنکور روشن و مشخص شود.
وزیر بهداشت وعده داد که پروتکل‌های بهداشتی برگزاری کنکور را سختگیرانه‌تر از آزمون دکتری که برگزار شد انجام می‌دهیم و نهایتا با سختگیری بیشتری در سه مرحله «نقل‌وانتقال داوطلبان به حوزه‌های امتحانی»،«داخل حوزه‌های امتحانی» و «هنگام خروج از حوزه و بازگشت به منزل» پروتکل‌ها را دنبال می‌کنیم.
به گفته سعید نمکی؛ در این جلسه همچنین قرار شد داوطلب یا دانش‌آموز اگر ماسک و پک بهداشتی داشت یا نداشت، مسئولان برگزاری آزمون جداگانه برای آن‌ها ماسک و پک تهیه کنند و به آن‌ها تحویل دهند. 
ممکن است استفاده از ماسک برای داوطلب طی چند ساعت مشکل باشد و بخواهد آن را تعویض کند که در این زمینه نیز با داوطلب همکاری می‌کنیم. قرار شد ناظران وزارت بهداشت از همکاری بسیج، نمایندگان و سازمان‌های مردم‌نهاد کمک بگیرند. 
 امکان رعایت فاصله ۲ متری مقدور نبود
داوطلبان با شنیدن این اظهارات، تصمیمات متفاوتی گرفتند و برخی به‌رغم اطمینان خاطر وزیر بهداشت، برای شرکت در آزمون ترغیب نشدند تا این‌که وزیرعلوم صبح روز دوشنبه۲۰ مردادماه در نشست مجازی خبری با نماينده رسانه‌ها گفت‌وگو کرد و اصلا صحبتی در مورد تعويق زمان برگزاری  نکرد و در اقدامی عجیب چند ساعت بعد، وزیر بهداشت در صفحه اینستاگرامش نوشت:«پیشنهاد وزارت علوم تعویق یک‌ماهه برگزاری کنکور سراسری بود که قرار شد در ستاد ملی کرونا مطرح شود.» وزیر علوم هم دوشنبه‌شب تأیید کرد كه بنا بر شروط تازه وزارت بهداشت، آزمون به تعويق افتاده است. در ادامه رئیس سازمان سنجش آموزش کشور نیز در مصاحبه با ایسنا ابلاغ پروتکل‌های جدید بهداشتی را علت این تصمیم دانست و توضیح داد: طی چند روز گذشته پروتکل‌های بهداشتی تغییر کرده و وزارت بهداشت برای برگزاری کنکور سراسری دو شرط گذاشت. این در حالی بود که سازمان سنجش بسته‌بندی سؤالات کنکور  را تمام کرده است و در مرحله  ارسال آن به استان‌ها و شهرهای محل برگزاری کنکور بر اساس پروتکل‌های کارشناسی ارشد بود. اولین شرط وزارت بهداشت این بود که فاصله صندلی‌ها باید به دو متر افزایش یابد که امکان فراهم کردن فضایی با این شرایط برای ما مقدور نبود. شرط دوم وزارت بهداشت این بود که در استان‌های گرمسیری سالن‌ها باید سطح اشغال ۲۰ درصدی داشته باشند که این مورد نیز با توجه به ظرفیت مراکز برگزاری کنکور برای ما مقدور نبود.
خدایی رئیس سازمان سنجش تأکید کرد: در این جلسه نظر سازمان سنجش این بود که  اگر پروتکل‌های بهداشتی همان پروتکل‌های آزمون ارشد که سؤالات کنکور نیز بر اساس آن بسته‌بندی‌شده است، باشد و امکان فاصله‌گذاری تا دو  متری بین صندلی‌ها تا حد مقدور فراهم باشد، امکان برگزاری کنکور  وجود دارد که وزیر بهداشت با این امر موافقت نکرد. درصورتی‌که می‌خواستیم موارد موردنظر وزارت بهداشت را اجرایی کنیم، اتفاقی می‌افتاد که خط قرمز ما بود و آن این بود که حتی در صورت تأمین فضای کافی و ایجاد فاصله دو متری بین داوطلبان باید سؤالات کنکور به ۳۹۰ شهر ارسال می‌شد و در آنجا بر اساس فاصله‌گذاری جدید پلمب سؤالات باز می‌شد و دفترچه‌ها مجددا مرتب می‌شدند که در این صورت احتمال لو رفتن سؤالات کنکور افزایش می‌یافت.
رئیس سازمان سنجش عنوان کرد: در این شرایط سازمان نمی‌تواند از معیارهای خود کوتاه بیاید. بنابراین درخواست کردیم یا پروتکل‌های کنکور سراسری هم مانند آزمون ارشد باشد، یا سازمان سنجش با شرایط جدید وزارت بهداشت نمی‌تواند کنکور را در موعد مقرر برگزار کند و این موضوع طی نامه‌ای به استحضار دکتر غلامی وزیر علوم نیز رسید و اعلام کردم که حفاظت آزمون و لو رفتن سؤالات را تضمین نمی‌کنم. لذا پیشنهاد کردیم آزمون سراسری با این وضعیت قابل برگزاری نیست و باید به تعویق بیفتد.
زمانی برای افزایش فاصله صندلی‌ها نداریم!
پس از طرح این سخنان، نوبت وزير بهداشت بود که روز سه‌شنبه یادآوری کند: تعويق به اين دليل است كه وزارت علوم و سازمان سنجش نمی‌توانند در زمان باقيمانده، دستورالعمل‌های مراقبتی موردنظر در حوزه‌های امتحانی را اجرايی كنند! اما این اعتراف در شرایطی صورت گرفت که سه‌شنبه‌شب در کمال حیرت و ناباوری ستاد کرونا پیشنهاد تعویق برگزاری کنکور سراسری را تصویب نکرد و بر این اساس، کنکور بدون تغییر و در موعد قبلی برگزار می‌شود! 
برگزارکنندگان کنکور بر اساس پروتکل قبلی وزارت بهداشت فاصله صندلی‌ها را یک متر و ۶۰ سانتی‌متر تعیین کردند اما ۱۰ روز مانده به کنکور فاصله را به «دستکم دو متر» افزایش دادند.
پس از بحث‌های بسیار و در میان نگرانی شرکت‌کنندگان کنکور و خانواده‌های آن‌ها، سازمان سنجش اعلام کرده بود که کنکور سراسری در چهار روز، ۲۹ مرداد تا اول شهریور، برگزار می‌شود.
وزارت بهداشت و وزارت علوم می‌گویند برای آنکه تجمع داوطلبان کنکور در یک‌جا باعث سرایت کرونا نشود این آزمون با رعایت فاصله‌گذاری و استفاده اجباری از ماسک برگزار می‌شود و داوطلبان مبتلابه کرونا هم جداگانه امتحان می‌دهند.
اما مقام‌های سازمان سنجش و وزارت علوم ایران تأکید کرده‌اند وقت کافی ندارند که پروتکل‌های جدید ازجمله افزایش فاصله صندلی‌ها را اجرا کنند و درخواست تعویق کنکور را کردند. حال در شرایط فعلی چه کسی باید پاسخگوی فشارهای روحی- روانی‌ای باشد که به داوطلبان و خانواده‌هایشان تحمیل‌شده؟ وقتی سازمان سنجش و وزارت علوم با زبان بی‌زبانی می‌گویند فرصت لازم را برای رعایت پروتکل‌های جدید در اختیار ندارند، داوطلبان با چه اطمینانی در آزمون حاضر شوند؟ 
*موضوع کنکور تصمیم ستاد ملی مقابله با کروناست
البته وزیر بهداشت در مقام پاسخگویی برآمده و درباره دلیل اعلام تعویق کنکور به گونه ای سخن گفته که انگار نه خانی آمده و نه خانی رفته و صراحتا تأکید کرده است: اعلام نکردیم که کنکور به تعویق افتاد. وقتی پروتکل‌های ما نسبت به پروتکل‌های برگزاری کارشناسی ارشد و دکتری سخت‌تر شد، وزیر علوم و رئیس سازمان سنجش اعلام کردند که اگر بخواهیم این پروتکل‌های سختگیرانه‌تر را اجرا کنیم، نیازمند وقت بیشتری برای فضایابی هستیم. در نتیجه اعلام کردیم که این موضوع باید در ستاد ملی کرونا مطرح شده و تعویق آن تصویب شود.خانواده‌ها در اضطراب بودند و در این زمینه جلسه‌ای گذاشتیم و دیدیم که این تأمین فضا را می‌توانیم انجام بدهیم. در نتیجه اعلام شد که تاریخ همان تاریخ باشد و کل این موضوع در کمتر از ۲۴ ساعت طول کشید. اصرار ما این بود که باید پروتکل‌ها سختگیرانه‌تر باشد! 
او در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس درخصوص برخی زمزمه‌های نمایندگان مجلس درباره  استیضاح وزیر بهداشت و وزیر علوم به علت عدم تعویق کنکور عنوان کرده است: از هر تصمیم مثبتی در جمهوری اسلامی استقبال می‌کنیم و خدا به هرکسی که این بار را از ما بگیرد خیر بدهد. ما مطیع هر تصمیمی هستیم. موضوع کنکور تصمیم ستاد ملی مقابله با کروناست و تصمیم وزارت بهداشت یا وزارت علوم نیست.
 حمایت نمایندگان مجلس از سختگیرانه‌تر شدن پروتكل‌ها
به هر روی بیش از یک‌میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در کنکور سراسری شرکت می‌کنند و از چندی پیش پویش‌هایی برای تعویق و یا لغو این آزمون به دلیل شیوع ویروس کرونا در فضای مجازی و رسانه‌ها شکل‌گرفته است. محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس هم طی روزهای گذشته به‌منظور رعایت دقیق‌تر پروتکل‌های بهداشتی و حفاظت جان داوطلبان تأکید کرده که تعویق زمان کنکور تا گذشتن از دوران پیک کرونا و خنک‌تر شدن هوا که امکان استفاده از ماسک به مدت چند ساعت را میسر کند، ضروری است. 
وزیر بهداشت هم اذعان کرده است که «نمايندگان مجلس تمام‌قد از تفكر سختگیرانه‌تر شدن پروتكل‌ها و شيوه‌نامه‌های برگزاری كنكور سراسری حمايت نموده‌اند» اما به‌یکباره در تصمیمی خلق‌الساعه، بنا شد کنکور سر موعد مقرر برگزار شود. حال‌آنکه هفته گذشته تصاویر عدم رعایت مقررات مقابله با کرونا در کنکور سراسری کارشناسی ارشد باعث انتقادهایی درباره نحوه برگزاری آن در برخی مناطق شده بود. حتی محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس از رعایت نشدن کامل مقررات بهداشتی در برگزاری کنکور ارشد ابراز نگرانی کرد.
پیش‌تر سازمان سنجش در پاسخ به انتقادها درباره عدم رعایت پروتکل‌های بهداشتی در کنکور ارشد به نظرسنجی پس از برگزاری کنکور ارشد اشاره‌کرده که «۹۱ درصد شرکت‌کنندگان گفتند که اصول بهداشتی در حوزه رعایت شده، بیش از ۸۷ درصد شرکت‌کنندگان کنکور گفتند فاصله صندلی‌ها رعایت شده و ۹۳ درصد هم رعایت اصول بهداشتی به‌وسیله مجریان کنکور را تأیید کردند.» اما برخی از داوطلبان دراین‌باره لب به اعتراض گشوده‌اند و اصلا نمی‌دانند که مسئولان برگزاری آزمون چطور به این آمارهای رضایت‌بخش دست‌یافته‌اند؟ «تیما حسینی تبار» ازجمله داوطلبان کارشناسی ارشد است که به این مسئله نقد دارد: «حوزه امتحانی‌ام کرج بود و هیچ‌یک از پروتکل‌های بهداشتی رعایت نشد. فاصله‌گذاری صندلی‌ها اصلابا قبل کرونا تفاوتی نداشت، ماسک و ضدعفونی‌کننده نمی‌دادند، تب‌سنج نداشتند و از وزارت بهداشت یا اورژانس هم کسی نبود و همه طبیعی رفتار می‌کردند، انگارنه‌انگار که ویروس کرونایی هست! حتی گوشی‌ها را نمی‌گرفتند و اجازه داشتیم داخل ببریم تنها تفاوت این کنکور این بود که خیلی‌ها در آزمون شرکت نکرده بودند و این مسئله، کمیت داوطلب‌ها را در حوزه امتحانی کاهش داده بود.»
علی دانایی- داوطلب آزمون دکتری تأکید می‌کند که هیچ‌یک از پروتکل‌های بهداشتی از سوی مسئولان برگزاری آزمون موردتوجه قرار نگرفت و حتی برخی  از داوطلبان بدون استفاده از ماسک وارد جلسه امتحان شدند و کسی هم با آنان برخوردی نکرد! بی‌تردید سلامت داوطلبان باید خط قرمز مسئولان برگزاری آزمون سراسری باشد وگرنه فاجعه‌ای تاریخی رخ خواهد داد. البته این مسئله را هم باید در نظر گرفت که هیچ تضمینی وجود ندارد که در صورت تعویق آزمون سراسری، یک ماه دیگر وضعیت بدتر نشود. 
رامین کمالی از دیگر داوطلبانی است که با ابراز گلایه‌مندی از عدم رعایت پروتکل‌ها در آزمون کارشناسی ارشد می‌گوید: فاصله اجتماعی فقط در حرف بود. فاصله صندلی‌ها با جلویی نیم متر بود و فقط پشت بلندگو به رابطین می‌گفتند پس از تحویل دفترچه و ضدعفونی دست‌ها چه کنند. فقط و فقط حرف…فضای کلاس گرم و نفسگیر بود و با ماسک نفس کشیدن و پاسخ دادن به سؤالات خیلی سخت بود و زمان خروج هم علی‌رغم این‌که گفتند به‌تدریج خارج شویم اما هیچ مدیریتی نبود. ما که در کلاس بودیم نمی‌دانستیم راه‌پله شلوغ است یا نه و بعد از ۵ دقیقه که رفتیم با ازدحام زیاد درراه پله و اضافه شدن جمعیت از طبقات دیگر مواجه شدیم. درصورتی‌که می‌توانستند مدیریت کنند و از داوطلبان هر طبقه بخواهند که بافاصله زمانی خارج شوند.»
مینا ناصری که از داوطلبان آزمون سراسری است، نسبت به حضور در جلسه آزمون مطمئن نیست و تأکید میش‌کند: هنوز به نتیجه قطعی نرسیده‌ام اما کنکور ندادن بهتر از مبتلا شدن است. نباید این بیماری را به خاطر شرکت در آزمونی که از جانمان مهم‌تر نیست، انتشار دهیم و بعد هم پشیمان شویم. سال‌های بعد هم می‌توان در کنکور شرکت کرد و اساسا دانشگاه رفتن آن‌قدر اهمیت ندارد که جان خودمان و خانواده‌هایمان را به خطر بیندازیم. 
زهرا سرابی از دیگر داوطلبان آزمون سراسری عنوان می‌کند که مسئولان به خاطر شهریه‌ها اصرار به برگزاری کنکور دارند درحالی‌که خودشان بارها تجمع را باعث شیوع ویروس عنوان کرده‌اند. از سوی دیگر سر جلسه آزمون اگر یک نفر عطسه کند بقیه حواسی برایشان نمی‌ماند و تحت هر شرایطی بالاخره عده‌ای کرونا می‌گیرند و آن‌ها هم‌خانواده‌هایشان را مبتلا می‌کنند، آیا مسئولان ما فقط در حرف می‌خواستند زنجیره انتقال را از بین ببرند؟ چه اشکالی داشت زمان کنکور را  به تعویق می‌انداختند و در شرایطی که امنیت جانی داوطلبان تأمین بود، آزمون را برگزار می‌کردند تا این‌همه استرس به ما و خانواده‌هایمان وارد نشود. عادل عبدلی هم مشابه همین سخنان را تکرار می‌کند: در استان خوزستان و شهر اهواز، وضعیت بسیار بحرانی است، روزبه‌روز آمار به شکل تصاعدی در حال افزایش است و همه خانواده‌ها حداقل یک داغ را به‌واسطه مرگ کرونایی تجربه کرده‌اند. تمام مراکز تفریحی ، دانشگاهی ، باشگاه‌ها و… در اهواز به دلیل شیوع بیش از حدکرونا به حالت تعطیل درآمده، چرا باید کنکور برگزار شود؟ حتی شرکت‌های نفت، گاز، پتروشیمی و نیشکر که اقتصاد جامعه را اداره می‌کنند نیمه تعطیل هستند. ای‌کاش جان مردم اهمیت بیشتری داشت. فکر می‌کنم تا چند وقت آینده بعد از برگزاری کنکورها معادل جنگ ۸ سال ایران و عراق در کشور کشته بدهیم آن‌هم از قشر جوان و جویای کار و تحصیلکرده!

|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای کنکور و مسئله تناقض بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.