کتاب «دکل» شروعی است برای مطالعات جدیتر!
کتاب «دکل» شروعی است برای مطالعات جدیتر!
یکی از نوجوانان مسجدمان هست که از سیکل وارد حوزه علمیه شده است و حال قیافهای بهشدت حزباللهی به خود گرفته است. دو نوع پیراهن بیشتر ندارد. بنابرمناسبت یا سفیدپوش است یا سیاهپوش. چفیه همیشه برگردنش آویز است. موهایش را بیشتر مواقع کوتاهِ کوتاه میکند. کمی هم که بلند میشود به سمت راست شانه میکند. گاه نعلین بهپا دارد. از ظاهر و وجناتش اخلاص و معنویت میبارد. سرکوچه با او سرشاخ شدم و با هم وارد بحث شدیم. واقعاً مباحثهای شد جانانه نه مجادلهای که به جان هم بیفتیم. گرای حرفمان به سمت انقلاب و انقلابیگری رفت. یادم است این دیدار ما یک روز بعد از سخنرانی حضرت آقا در جمع دانشآموزان بود. از ایشان پرسیدم:
- آیا شما همین بیانات اخیر رهبر رو همهاش رو خوندی؟
با اعتمادبهنفسی مضاعف و صدایی بلند جواب داد:
- بله. چه فکر کردید در مورد من؟
- هیچ فکری در مورد شخص شخیص شما نکردم! اصلا کی جرأت داره در مورد شما فکر کنه! منظورم اینه همهاش رو کامل از اول تا آخر خوندی یا تیکهتیکه از کانالهای خامنهای داتآیآر خوندی؟
صدایش آرامتر شد و از حق به جانبی فروکش کرد.
- حالا چه فرقی میکنه؟ خب اونا مهمترین قسمتها رو میذارن دیگه!
- یعنی مابقی صحبتها مهم نیستند؟!
سرش افتاد پایین و جوابی نداد. نگذاشتم این مکث و سکوت زیادی طولانی شود و ادامه حرفم را دنبال کردم:
- در همین جلسه اخیری که ایشون داشتند ابتدای کلامشون میگن: من چند مطلب را که متصل بههم است و ارتباط بههم دارد آماده کردم تا به شما عرض کنم.
بحث ما به درازا کشید و سر از جاهای زیادی درآورد. اما قصدم در این یادداشت این است که گاه من و شما ادعای انقلابیگری میکنیم و برای بزرگان و علمای انقلاب رگ گردن کلف میکنیم اما اندک اطلاعاتی از آنها نداریم. اولین مخاطب این سیاهه خودم هستم. به کسی بر نخورد و کسی ازم خورده نگیرد. کلاهمان را قاضی کنیم. در این مدت اخیر بنابر شرایط و اقتضائات روز که سخنرانیهای رهبر معظم انقلاب زیاد شده است چندتایش را از اول تا آخر خواندیم؟ تا حالا شده جواب شبهات و سوالات روز را از بطن کلام ایشان استخراج کنیم؟ چند جلد از کتب ایشان را خریدیم و خواندیم؟ فارغ از همه اینها از معمار کبیر انقلابمان حضرت امام خمینی چه مقدار اطلاعات داریم؟ میدانیم صحیفه امام چند جلد است؟ چند صفحهاش را مطالعه کردیم؟
غرض از همه این مقدمهچینیها و خاطرهگوییها و سوالپیچکردنها این بود که کتاب «دکل» را معرفی کنم. کتابی که میتواند نقطه شروع خوبی باشد برای کارهای بزرگتر. استارتی باشد برای مطالعات جدیتر. خاطرهگویی خودمانی برای رسیدن به مستندهای متقن و محکم. «دکل» شما را وارد فضای کلاس مدرسهای میکند که معلم با دانشآموزانش وارد چالش میشود. کلاسی پر شر و شور که گیر یک آخوند به ظاهر ساده میافتادند که او نه با اصول و فنون کلاسداری و خطابهگویی بلکه با علم و داناییاش به صورت خیلی ماهرانه و هنرمندانه همه اعضای کلاس را با خود همراه میکند. معلمی که فقط هفت جلسه مهمان مدرسه است تا از انقلاب بگوید و تیر زهرآگین دشمن که ذهن نوجوانان را هدف قرار داده است خنثی کند. او با اکسیر صمیمت و دانایی معجزه میکند. طوری که آوازهاش در کل مدرسه میپیچد و حتی معلمین هم درخواست میدهند سلسله جلساتی با او داشته باشند. حاصل آن هفت زنگ همین کتاب دکل است.
از نکات قابل توجه این اثر ذکر مستنداتی است که در پاورقی همه آنها با منبع دقیقش موثق آمده است و جای هیچ شک و شبههای را باقی نمیگذارد.
ویژگی مهم دیگر «دکل» مثالهای دقیقش است که اصل مطلب را برای مخاطب گیراتر و شفافتر میکند و او را راغب میکند تا آخر بحث همراهی کند.
دیگر شاخصه برتر «دکل» دستهبندی موضوعی آن است که مخاطب را دچار سردرگمی نمیکند و در انتهای و ابتدای هر فصل خلاصهای از مطالب بیان میشود و ذهن را برای مطالب جدیدتر آمادهتر میکند.
اما چیزی که توی ذوق میزند و از حرفهای بودن کار کاسته است طرح جلد و اسم اثر و زیرتیتر آن است. حتما و قطعا میشد وقت بیشتری صرف میشد تا اسمی پرمسماتر و جذابتری انتخاب شود. چرا که یکی از مهمترین شاخصههای معرفی و دیدهشدن کتاب اسم آن است. طرح جلد نیز همانند اسم و شاید بدتر از آن طراحی شده است. طوری که اگر منِ نوعی در کتابخانه آن را ببینم از چند کیلومتریاش فرار میکنم چه برسد به یک نوجوان چهارده پانزده ساله که با انواع و اقسام جذابیتها سر و کار دارد.
و اما نوشته «مستند داستانی گام دوم انقلاب» که در طرح جلد نقش بسته است. این اثر قطعِ به یقین مستند داستانی نیست. نهایت خاطره گویی یک معلم است که محتوا و ایدئولوژی بر خاطره و قصه غالب است. اگر اول و آخر هر فصل که ورود و خروج راوی از کلاس و مدرسه است حذف کنیم و فقط سوال و جوابهای معلم و دانشآموز بیان شود باز هم خللی به اصل کتاب وارد نمیشود. داستان عناصری دارد و داستاننویسی مهارتی است که نیاز به تمرین و ممارست دارد. ذکر خاطرات هفت کلاس درس، مستند داستانی نیست.
اما این چند انتقاد جزئی دلیلی بر کنار گذاشتن این کتاب نیست. اگر با این توضیحات قانع نشدید به خواندن آن پیشنهاد میکنم چند صفحه آخر را تورق کنید. صفحاتی که سوالات دانشآموزان در هر زنگ تیتروار آمده است. اگر جواب همه سوالات را میدانید اصلا به سمت این کتاب نیایید.
باز هم تاکید میکنم این اثر مقدمهای است برای انجام کارهای بزرگتر و مطالعه آثار جدیتر. مخصوصا صحیفه امام و بیانات رهبر معظم انقلاب. در صفحه ۲۳۷ کتاب نیز نویسنده به این امر نیز تأکید میکند:
«باید با اندیشههای امام و رهبر انقلاب آشنا باشید. صحیفه امام خمینی از منابع مهمی است که میتوانید مطالعه کنید. همه بیانات شفاهی و کتبی ایشان در این ۲۲جلد تنظیم شده است. اگر جایی دیدید که دورههای آشنایی با اندیشه امام خمینی برگزار میشود، حتما شرکت کنید. از آن طرف، سخنان رهبر انقلاب را که ادامه مکتب و اندیشهی امام خمینی است، حتما دنبال کنید. به هرحال باید اندیشهی امام و رهبری، مهمترین الگو و شاخص برای شما باشد و نتیجهاش هم این است که شما به راحتی، جریانات غربگرا، لیبرال، منحرف و ضدانقلاب را در داخل کشور تشخیص خواهید داد.» «محسن ذوالفقاری»
شما میتوانید برای مشاوره و تهیه این اثر ارزشمند به شماره ۰۹۳۹۴۶۵۳۲۱۶ در پیام رسانهای ایتا ، بله و واتساپ پیام دهید و یا از طریق سایت کتاب رسان به آدرس ketabresan.net اقدام به خرید کنید.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.