چرا مچ پای شما درد میکند؟
همانطور که میدانید احساس درد در مچ پا علتهای مختلفی دارد که در این مقاله قصد داریم به ۱۵ مورد از مهمترین آنها بپردازیم:
۱٫ رگ به رگ شدن مچ پا
در مچ پا بافتهایی وجود دارد که استخوانهای مچ پا را در کنار هم نگه میدارند. زمانی که این بافتها دچار پارگی و آسیب دیدگی میشوند، مچ پا رگ به رگ شده و پا به پهلو میچرخد. این عارضه معمولا با کبودی و تورم مچ پا همراه است و بیمار نمیتواند روی آن وزن بیاندازد. برای درمان رگ به رگ شدن مچ پا معمولا از روشهای زیر استفاده میشود:
- استراحت
- قرار دادن یخ روی مچ پا برای مدت ۲۰ دقیقه
- فشردسازی با یک باند کشی
- قرار دادن مچ پا در ارتفاعی بالاتر از سطح قلب
رگ به رگ شدن خفیف مچ پا معمولا با گذشت زمان بهبود مییابد. اما اگر وضعیت مچ پای شما بدتر از قبل شد، حتما به دکتر بابک اتوکش فوق تخصص مچ پا مراجعه کنید. ایشان ممکن است پای شما را برای مدت کوتاهی گچ گرفته و سپس فیزیوتراپی را پیشنهاد دهد.
۲٫ روماتیسم مفصلی
همانطور که میدانید، سیستم ایمنی به طور طبیعی از بدن شما در برابر میکروبها محافظت و با آنها مبارزه میکند. اما گاهی اوقات این سیستم اشتباهی به مفاصل حمله میکند و موجب ایجاد بیماری آرتریت روماتوئید میگردد که معمولا مفصل هر دو طرف بدن را درگیر میکند. از جمله علائم این عارضه میتوان به درد، تورم و سفتی انگشتان پا اشاره کرد که از جلوی پا آغاز میشود و به سمت مچ پا حرکت میکند. متخصص معمولا برای درمان روماتسیم مفصلی روشهای مختلفی مانند مصرف دارو و کفشهای مخصوص را تجویز میکند.
۳٫ لوپوس
لوپوس یک بیماری خودایمن است که در آن بدن به بافتهای سالم حمله میکند و منجر به ایجاد درد در مفاصل به خصوص درد مچ پا، مشکلات کلیوی میشود. برای درمان قطعی این عارضه هیچ روش درمانی خاصی وجود ندارد، اما پزشک متخصص با توصیه به مصرف دارو، رژیم غذایی سالم و ورزش منظم آن را کنترل میکند.
۴٫ آرتروز
مفصل محل برخورد دو استخوان با یکدیگر میباشد و انتهای هر استخوان توسط غضروفی پوشیده شده است. زمانی که این غضروف به دلیل وجود برخی مشکلات از بین میرود، استخوانها با یکدیگر در تماس قرار میگیرند و ساییده میشوند. در نتیجه این سایش، درد، سفتی و از دست دادن دامنه حرکتی مشاهده میشود که برای درمان آن پزشک متخصص از روشهایی مانند داروهای ضد التهابی، تزریقات استروئیدی، بریس، فیزیوتراپی و در نهایت جراحی استفاده میکند.
۵٫ نقرس
شایعترین محل برای حمله نقرس انگشت شست پا است، اما این عارضه ممکن است دیگر مفاصل بدن از جمله مچ پا را نیز تحت تاثیر قرار دهد. نقرس زمانی ایجاد میشود که ماده زائدی به نام اسید اوریک به کریستالهای سوزنی شکلی در مفصل تبدیل و جمع میشود. این عارضه معمولا با درد و تورم شدید همراه است و پزشک متخصص برای درمان آن از روشهایی مانند مصرف دارو، استراحت، رژیم غذایی مخصوص و عادات ورزشی مناسب استفاده میکند.
۶٫ صافی کف پا
قوس کف پا فضایی میان سینه پا و پاشنه پا است که هنگام ایستادن به صورت یک فضای خالی در کف پا مشاهده میشود. صافی کف پا زمانی ایجاد میشود که قوس کف پا به دلایل مختلفی از جمله آسیب، ساییدگی، وراثت، بارداری و افزایش وزن از بین میرود و کف پا هنگام ایستادن در تماس کامل با سطح زمین قرار میگیرد. این عارضه معمولا بدون درد است و تنها زمانی که موجب تغییر شکل پاها میشود، علائمی از خود بروز میدهد. پزشک متخصص معمولا برای درمان صافی کف پا از روشهایی مانند کفش و کفی مخصوص و تمرینات فیزیوتراپی استفاده میکند.
۷٫ شکستگی مچ پا
مچ پا از سه استخوان درشت نی، نازک نی و تالوس تشکیل شده است. زمانی که یک یا چند ترک یا شکستگی در این استخوانها ایجاد میشود، بیمار علائمی مانند کبودی، تورم شدید و عدم توانایی برای راه رفتن را تجربه میکند. شکستگیها انواع مختلفی دارند و به دو نوع خفیف و شدید تقسیم میشوند. دکتر بابک اتوکش برای درمان شکستگی مچ پا روشهای درمانی مانند استراحت، کمپرس یخ، فشردهسازی و بالاتر از سطح بدن نگه داشتن پا را توصیه میکند و برای شکستگیهای شدید که استخوان از جای خود خارج میشود و از پوست بیرون میآید، جراحی انجام میدهد.
۸٫ تاندونیت آشیل
تاندون آشیل، تاندونی است که ماهیچههای ساق پا را به پاشنه پا متصل میکند. تاندونیت آشیل زمانی اتفاق میافتد که یک فشار شدید یا ناگهانی به پا وارد میشود و پارگیهایریزی در تاندون ایجاد میکند. از جمله علائم این عارضه میتوان به تورم و احساس حساسیت به گرما در بالای پاشنه پا اشاره کرد که معمولا هنگام صبح یا پس از انجام ورزش نمایان میشود. پزشک متخصص معمولا برای درمان تاندونیت آشیل روشهایی مانند داروهای ضد التهابی، استراحت، فیزیوتراپی و جراحی در موارد شدید را توصیه میکند.
۹٫ تاندون آشیل
این عارضه که به دلیل تجزیه بافت ناشی از استفاده بیش از حد ایجاد میشود، معمولا به آرامی آغاز شده و با گذشت زمان شدت آن افزایش مییابد. از جمله علائم این مشکل میتوان به درد و تورم اشاره کرد که معمولا با رعایت توصیههای پزشک و استراحت به درمان التهاب تاندون مچ پا پرداخت.
۱۰٫ درد مزمن در قسمت خارجی مچ پا
احساس درد مزمن در قسمت خارجی مچ پا علتهای مختلفی دارد و معمولا به دلیل ضعیف بودن یک رباط ناشی از عدم بهبودی صحیح آن پس از رگ به رگ شدن ایجاد میشود. ضعیف بودن رباط موجب عدم پایداری کل مفصل شده و منجر به آسیب و درد میشود که با استراحت و تمرینات تقویتی بهبود مییابد.
۱۱٫ بورسیت
مفصل مچ پا دارای دو کیسه پر از مایع به نام بورس است که فضای میان تاندونها و استخوانها را پر میکنند. در برخی موارد این کیسهها به دلایل مختلفی از جمله آرتریت، استفاده بیش از حد، کفشهای پاشنه بلند، تغییر کفش و شروع تمرینات پس از یک دوره استراحت دچار التهاب شده و با تورم، سفتی مچ پا، حساسیت به لمس و احساس گرما همراه میشوند. بهترین روشهای درمانی برای درمان بورسیت مچ پا معمولا شامل استراحت، کمپرس یخ، فشردهسازی، قرار دادن پا بالاتر از سطح بدن، داروهای ضد التهاب و حرکات کششی است که توسط پزشک متخصص برای هر بیمار تعیین میشود.
۱۲٫ ضایعات استئوکندرال تالوس
در برخی موارد ممکن است یک آسیب ناگهانی مانند رگ به رگ شدن مچ پا، منجر به آسیب دیدگی غضروف روی تالوس و شکستگی، تاول یا زخم در استخوان زیرین آن شود. این عارضه معمولا با گرفتگی در مچ پا همراه است و پس از مدت موجب قفل شدن و احساس درد در مچ پا میگردد. پزشک متخصص برای درمان ضایعات موجود در استئوکندرال تالوس معمولا مچ پا را گچ گرفته و پس از آن تمرینات فیزیوتراپی را توصیه میکند.
۱۳٫ آرتریت واکنشی
این نوع از آرتریت معمولا به دلیل وجود عفونت در دستگاه گوارشی یا دستگاه ادراری ایجاد میشود و مچ پا یا زانو را درگیر میکند. برای درمان قطعی آرتریت هیچ درمانی وجود ندارد و اما پزشک متخصص با استفاده از برخی روشها مانند استفاده از آنتی بیوتیک، داروهای التهابی و ورزش آن را کنترل میکند.
۱۴٫ اسکلرودرمی
اسکلرودرمی، عارضهای است که در آن پوست و بافتهای همبند ضخیم شده و موجب احساس درد و سفتی در اطراف مفصل میشود. علاوه براین، این عارضه میتواند ماهیچهها را ضعیف کند و موجب ایجاد مشکلات قلبی، گوارشی و کلیوی در بیماران شود. اسکلرودرمی هیچ درمانی ندارد و پزشک متخصص تنها میتوانند مشکلات مربوط به قلب، ریه، پوست، دندان و روده را کنترل کند.
۱۵٫ عفونت
اگر به همراه درد در مچ پا علائم دیگری مانند تحریک پذیری، تورم، قرمزی، احساس گرما و تب را تجربه میکنید، ممکن است عفونت داشته باشید و باید هرچه سریعتر به متخصص مراجعه کنید. برای رفع این مشکل، پزشک معمولا آنتی بیوتیک تجویز میکند و در صورت لزوم از یک سوزن برای انجام آزمایش یا تخلیه مایع از مچ پا، استفاده میکند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.