چرا شستشوی بینی بعد از عمل جراحی ضروری است؟ - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 109442
  پرینتخانه » اخبار دیگران تاریخ انتشار : 23 دی 1403 - 11:05 |

چرا شستشوی بینی بعد از عمل جراحی ضروری است؟

نتیجه‌گیری رضایت‌‌بخش از عمل بینی فقط مربوط به سطح مهارت پزشک نیست. همان‌قدر که تکنیک‌ها و مهارت پزشک بر موفقیت عمل تاثیر دارد، نحوه مراقبت‌های بعد از عمل نیز مهم است. جراح بینی بعد از عمل به شما توصیه می‌کند در شستشوی بینی خود سهل‌انگاری نکنید. بسیاری از عوارض جراحی بینی با رعایت اصول مراقبتی رفع می‌شوند و به شما کمک می‌کنند سریع‌تر روند بهبودی را پشت سر بگذارید. اگر کاندید عمل جراحی بینی هستید این مطلب مختص شما نوشته شده است. فرقی نمی‌کند عمل جراحی شما از نوع رینوپلاستی باشد یا سپتوپلاستی، در هر صورت این راهنما برای شما مفید خواهد بود.
چرا شستشوی بینی بعد از عمل جراحی ضروری است؟

نتیجه‌گیری رضایت‌‌بخش از عمل بینی فقط مربوط به سطح مهارت پزشک نیست. همان‌قدر که تکنیک‌ها و مهارت پزشک بر موفقیت عمل تاثیر دارد، نحوه مراقبت‌های بعد از عمل نیز مهم است. جراح بینی بعد از عمل به شما توصیه می‌کند در شستشوی بینی خود سهل‌انگاری نکنید. بسیاری از عوارض جراحی بینی با رعایت اصول مراقبتی رفع می‌شوند و به شما کمک می‌کنند سریع‌تر روند بهبودی را پشت سر بگذارید. اگر کاندید عمل جراحی بینی هستید این مطلب مختص شما نوشته شده است. فرقی نمی‌کند عمل جراحی شما از نوع رینوپلاستی باشد یا سپتوپلاستی، در هر صورت این راهنما برای شما مفید خواهد بود.

اهمیت و ضرورت شستشوی بینی بعد از عمل جراحی

در عمل‌های جراحی رینوپلاستی و سپتوپلاستی بافت داخلی بینی شما خونریزی می‌کند. این خونریزی‌ به شکل لخته در سوراخ‌های بینی تجمع پیدا می‌کند. در صورتی که این لخته‌ها پاکسازی نشوند، ریسک عفونت بعد از عمل افزایش پیدا خواهد کرد؛ اما با شستشوی بینی به راحتی می‌توانید سوراخ‌های بینی خود را کاملا تمیز کنید.

از طرف دیگر ترشحاتی که در بینی شما شکل می‌گیرد باعث گرفتگی بینی خواهند شد. در نتیجه تنفس شما با مشکل مواجه شده و ناچار می‌شوید از دهان نفس بکشی؛. اما شستشوی به موقع بینی راه تنفس شما را باز می‌کند.

حتما می‌دانید یکی از عوارض طبیعی رایج در دوران نقاهت بعد از عمل، التهاب و تورم است که به طور مستقیم باعث خشکی بینی خواهد شد. همچنین با تشدید تورم و التهاب بافت‌های داخلی بینی، در حس بویایی نیز اختلال ایجاد می‌کند.

شستشوی بینی برای رفع تمامی این عوارض معجزه خواهد کرد. در صورتی که روند شستشو را به درستی انجام دهید، التهاب بینی سریع‌تر بهبود پیدا کرده و خشکی بینی نیز راحت‌تر رفع می‌شود.

زمان مناسب برای شروع شستشوی بینی بعد از عمل

بعد از اتمام جراحی و مراجعه به مطب پزشک برای چکاب، تمام نکات لازم در مورد شستشوی بینی به شما اطلاع داده خواهد شد. زمان دقیق شروع روند شستشو نیز یکی از این نکات است. پزشک با توجه به روش جراحی و وضعیت کلی بینی به شما اطلاع می‌دهد که دقیقا چند روز بعد از عمل روند شستشو را آغاز کنید.

حال این زمان ممکن است بعد از برداشتن تامپون و گچ بینی باشد. شاید هم پزشک زمان شستشو را به روز دیگری موکول کند. برای این که به بهترین نتیجه دست پیدا کنید باید روند شستشو را مطابق نظر پزشک آغاز کنید. به هیچ عنوان اقدام خودسرانه‌ای انجام ندهید.

روش صحیح و اصولی شستشوی بینی

برای شستشوی بینی لازم است از سرم نرمال سالین استفاده کنید. مطمئن‌ترین راه برای تهیه این سرم، مراجعه به داروخانه و خرید یک محصول معتبر است. در مواقع ضروری نیز می‌توانید یک قاشق چایخوری نمک را در یک لیوان آب سرد (جوشانده شده) حل کنید و یک سرم خانگی بسازید.

همچنین یک بطری مخصوص یا سرنگ کاملا استریل هم از داروخانه تهیه کنید. ابتدا دست‌های خود را به خوبی ضدعفونی کنید تا ریسک عفونت بینی وجود نداشته باشد. سپس سر خود را به حالت ایستاده بگیرید و به آرامی سرم موجود در سرنگ را به داخل سوراخ‌های بینی خود تزریق کنید.

برای خارج کردن ترشحات داخل بینی هرگز دستتان را وارد سوراخ‌های بینی نکنید؛ بلکه اجازه دهید با مرطوب شدن توسط سرم به راحتی خارج شوند. به یاد داشته باشید دمای آب باید کاملا ملایم باشد. آب گرم باعث تشدید خونریزی بینی خواهد شد.

همچنین تمام وسایل مانند سرنگ باید کاملا استریل باشند؛ در غیر این صورت بافت بینی شما عفونی می‌شود. فراموش نکنید که فین کردن با فشار زیاد در زمان شستشوی بینی ممنوع است؛ زیرا باعث پارگی رگه‌های خونی و تشدید التهاب می‌شود.

تعداد دفعات شستشوی بینی در روز

یکی از نکات مهم شستشوی بینی، اطلاع از تعداد دفعات آن در طول روز است. پزشک با توجه به وضعیت بینی شما، تعداد دفعات شستشو را مشخص می‌کند و به شما اطلاع می‌دهد. معمولا در هفته اول پس از جراحی لازم است بینی ۲ تا ۴ بار در روز شستشو داده شود؛ اما بعد از هفته اول، تعداد دفعات شستشو به تدریج کاهش پیدا می‌کند.

به طور کلی برای تعیین تعداد دفعات شستشو صرفا به نظر پزشک توجه کنید. جراحی توسط پزشک انجام می‌شود و او دقیقا با ساختار بینی شما آشنایی دارد. پس هیچ‌گاه این اصول مراقبتی را طبق شنیده‌های دیگران یا بر اساس نظر شخصی خود انجام ندهید.

استفاده از مواد شیمیایی و دارویی دیگر

شاید از یکی آشنایان خود شنیده باشید که با مصرف یک دارو یا ماده شیمیایی خاص، روند بهبودی خود را سریع‌تر سپری کرده است. این پیشنهادات عجیب و غریب، خطر قرمز عمل جراحی بینی به حساب می‌آیند. برای شستشو و مراقبت از بینی خود فقط از سرم نرمال سالین استفاده کنید.

فقط در صورتی داروهای دیگر را مصرف کنید که پزشکتان آن‌ها را تجویز کرده باشد. بعد از جراحی، بینی شما در حساس‌ترین حالت ممکن قرار دارد و هر گونه اقدام ناآگاهانه می‌تواند خطرات جبران‌ناپذیری را به همراه داشته باشد. تشدید ورم و خونریزی بینی دو عارضه خطرناکی هستند که می‌توانند با مصرف چنین داروهایی به وجود آیند.

عوارض و پیامدهای عدم شستشوی صحیح بینی

تاکید پزشک به شستشوی صحیح بینی نشانه اهمیت بالای آن است. بینی شما پس از جراحی نیاز به شستشوی اصولی دارد تا از هر گونه آلودگی و خطر عفونت در امان بماند. شاید همه چیز را محدود به نتیجه ظاهری بینی خود ببینید؛ ولی باید بدانید که اگر بافت داخلی بینی شما در وضعیت مناسبی قرار نداشته باشد، قطعا روند بهبود آن با تاخیر مواجه خواهد شد.

در نتیجه شکل ظاهری بینی دیرتر فرم نهایی خود را نشان می‌دهد. متاسفانه عوارض عدم شستشوی درست بینی فقط به تاخیر در روند بهبودی آن نخواهد بود‌. تجمع لخته در بینی باعث گرفتگی مجاری آن می‌شود و در نتیجه تنفس بیمار با مشکلات جدی روبرو خواهد شد.

تنفس نامناسب و آلودگی بینی نتیجه‌ای جز تشدید التهاب داخل بینی ندارد؛ اما باز هم همه چیز به همینجا ختم نمی‌شود. بزرگ‌ترین و جدی‌ترین عارضه سهل‌انگاری در شستشوی بینی، عفونت آن است. عفونت بینی ریسک زخم شدن و آسیب به بافت‌های داخلی آن را افزایش می‌دهد.

با ادامه پیدا کردن روند عفونت ممکن است شکل ظاهری بینی نیز تغییر پیدا کند و ناهنجاری‌های ظاهری در آن ایجاد شود. پس توصیه می‌کنیم هرگز نسبت به شستشوی صحیح بینی خود بی‌توجه نباشید.

عوامل مؤثر در التهاب بینی بعد از عمل جراحی

بعد از عمل جراحی برای سرعت بخشیدن به روند بهبودی باید از عوامل تشدید کننده التهاب بینی دوری کنید. عادت‌های غلطی مانند دستکاری بینی را کنار بگذارید. وارد کردن دست یا اشیا دیگر به داخل بینی منجر به آسیب به بافت‌های داخلی می‌شود و التهاب بینی را تشدید می‌کند.

همچنین رعایت نکردن اصول بهداشتی نیز جزو دیگر عوامل موثر بر تشدید التهاب بینی است. اولین گام برای رعایت بهداشت، همان شستشوی منظم بینی است، اما این کار صرفا باید با وسایل استریل انجام شود. سرنگ و سرمی که از داروخانه تهیه می‌کنید کاملا استریل هستند، اما بعد از باز شدن بسته‌بندی در معرض آلودگی قرار می‌گیرند.

پس وسایل شستشوی بینی را در شرایط مناسبی نگهداری کنید. البته هر گونه آلرژی و عفونت نیز بر شدت گرفتن التهابات بینی نقش دارند. مطمئنا شستشوی اصولی بینی و رعایت نکات مراقبتی نقش مهمی در پیشگیری از عفونت دارند.

در صورتی که زمینه آلرژی دارید، خود را در معرض شرایط حساسیت‌زا قرار ندهید و در صورت صلاح‌دید پزشک، با داروهای مخصوص آن را کنترل کنید.

توصیه در مورد استفاده از قطره یا اسپری بینی

شاید فکر کنید برای نتیجه‌گیری بهتر از روند پاکسازی داخل بینی باید از قطره یا اسپری مخصوص استفاده کنید. این دو گزینه می‌توانند تاثیر مثبتی بر مرطوب کردن محیط داخلی بینی و جلوگیری از احتقان آن داشته باشند، ولی قدرت بالایی در پاکسازی ندارند.

پاکسازی کامل سوراخ‌های بینی صرفا توسط سرم‌های مخصوص شستشو اتفاق می‌افتد. چیزی که در این میان اهمیت زیادی دارد این است که هرگز بدون مشورت با پزشک از قطره یا اسپری بینی استفاده نکنید.

برای انجام هر اقدامی صرفا باید نظر پزشک را الگوی خود قرار دهید و طبق آن پیشروی کنید. ممکن است وضعیت بینی شما طوری باشد که در تماس با قطره یا اسپری واکنش منفی نشان دهد. پس هر دارویی که برای بیمار دیگری مفید بوده است لزوما برای شما هم کارساز نیست.

عوامل ایجاد کننده خشکی بینی بعد از عمل

پزشک برای این که نتیجه مورد نظر را در بینی شما به وجود آورد ناچار است بخش‌های مختلف آن را دستکاری کند. این دستکاری‌ها گاهی منجر به خشکی بینی می‌شود. گاهی نیز عدم رعایت اصول مراقبتی توسط بیمار و ابتلا به عفونت بینی باعث خشکی و احتقان داخل بینی خواهد شد.

همچنین شرایط آب و هوایی نیز تا حد زیادی در این قضیه دخالت دارند. رطوبت محیط اطراف شما باید در حد متعادلی قرار داشته باشد؛ چرا که کمبود رطوبت محیط مستقیما باعث خشکی داخلی بینی خواهد شد. آلرژی و سرماخوردگی‌های ناگهانی بعد از عمل نیز دو عامل مهم دیگر هستند که به مشکل خشکی بینی دامن می‌زنند.

اما راه حل این مشکل چیست؟ خوشبختانه برای جلوگیری از خشکی بینی راه سختی در پیش ندارید. در صورتی که طبق دستورالعمل پزشک و در دفعات منظم با سرم مخصوص بینی خود را شستشو دهید، گام مهمی برای پیشگیری از این مشکل برداشته‌اید. پس اصول مراقبتی را جدی بگیرید تا سلامت بینی خود را حفظ کنید.

آیا شستشوی بینی بعد از عمل جراحی می‌تواند باعث عفونت شود؟

گاهی برخی زیباجویان از این موضوع شاکی هستند که بعد از شستشوی مداوم بینی دچار عفونت شده‌اند. بعضی از این افراد تصور می‌کنند شستشوی بینی باعث ایجاد این عفونت شده است. در حقیقت شستشوی بینی خود یک عامل جلوگیری از عفونت به شمار می‌رود؛ اما به شرطی که صحیح و اصولی انجام شود.

در صورتی که از تجهیزات و وسایل ضدعفونی نشده استفاده کنید، ریسک ورود میکروب به داخل بینی افزایش پیدا می‌کند. بافت حساس بینی در این‌ شرایط توانایی مقابله با این آلودگی‌ها را نداشته و سریعا زمینه عفونت در آن به وجود می‌آید.

همچنین فشار وارد کردن به بینی در هنگام شستشو نیز یک عامل منفی دیگر برای افزایش ریسک عفونت است. زمانی که به بینی خود فشار وارد می‌کنید، نه تنها زخم‌های قبلی فرصت بهبودی پیدا نمی‌کنند، بلکه ممکن است زخم‌های جدیدی نیز به وجود آید. پس تمام مراحل را به ملایمت انجام دهید تا از خطرات احتمالی در امان بمانید.

عوامل مؤثر در خونریزی بینی بعد از عمل جراحی

یکی از اتفاقات ناخوشایند بعد از عمل جراحی بینی خونریزی شدید آن است. شاید خونریزی در طی روزهای اولیه عمل تا حدی طبیعی باشد، اما با گذشت چند روز باید متوقف شود. بعد از این که بینی به طور نسبی بهبود پیدا کرد دیگر خونریزی شدید طبیعی نخواهد بود. باید بدانید چه عواملی باعث تشدید خونریزی می‌شوند و از انجام آن‌ها خودداری کنید.

ضربه به بینی، فین کردن با فشار زیاد و دستکاری بینی حین تمیز کردن سه عامل اساسی هستند که می‌توانند باعث خونریزی بینی شوند؛ زیرا بافت‌ داخلی بینی را دچار آسیب می‌کنند. به علاوه، توجه نکردن به دستورات مراقبتی پزشک نیز می‌تواند زمینه افزایش خونریزی را ایجاد کند. مصرف داروهای رقیق کننده خون نیز جزو دیگر عوامل خونریزی بعد از جراحی به شمار می‌رود.

در صورتی که بنا به هر دلیلی با خونریزی غیرطبیعی بینی مواجه شدید، سریعا با پزشک خود تماس بگیرید یا در صورت امکان به مطب مراجعه کنید. هیچ اقدام خودسرانه‌ای انجام ندهید؛ زیرا ممکن است خونریزی را تشدید کنید.

|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : ۰

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.