پیمان خدمت و حفظ امانت
سعید امینی
روز پنجشنبه چهاردهم مرداد ۱۴۰۰ هجری شمسی، پارلمان ایران میزبان مسئولان عالیرتبه کشوری و لشکری و ۱۱۵ مقام رسمی از ۷۳ کشور جهان بوده است. در این روز حجتالاسلاموالمسلمین سیدابراهیم رئیسی با قرار گرفتن در پشت تریبون با خداوند و ملت ایران عهد بست که به قانون اساسی و ارزشهای انقلاب اسلامی پایبند بماند و در چهار سال آینده از قانون اساسی و منافع ملت ایران بهخوبی صیانت کند.
آغاز دوره جدید نظام مدیریتی در کشور
این مراسم در چند بخش برگزار شد که محمدباقر قالیباف بهعنوان سخنران نخست ضمن خیرمقدم به مهمانان و حضار، به بیان نکاتی پرداخت. رئیس قوه مقننه انتخاب سیدابراهیم رئیسی و روی کار آمدن مجلس یازدهم را آغاز دوره جدید مدیریتی در کشور دانست و در این رابطه گفت: «مردم با انتخابهای خود در انتخابات مجلس و ریاست جمهوری این فرصت را به ما دادهاند تا با حل مشکلات مردم خصوصا قشر ضعیف و متوسط نشان دهیم که مدیریت جهادی، راهحل همه مشکلات مادی و معنوی جامعه است؛ امروز نگاه همه شهدایی که خونشان را در راه انقلاب و برای امنیت و رفاه مردم دادهاند به ما است؛ نمیتوانیم روز را به شب برسانیم بدون اینکه اجازه داشته باشیم لحظهای برای مردم تلاش نکرده باشیم و حق نداریم شب را بدون دغدغه مردم سر بر بالین بگذاریم.»او بابیان اینکه برای موفقیت دررسیدن به این هدف دوره جدید مدیریتی کشور را باید تبدیل کنیم به دوره کارآمدی و پاسخگویی خاطرنشان کرد: «در دوره کارآمدی و پاسخگویی همه ما مکلف هستیم که ثبات اقتصادی و امید و نشاط را در جامعه افزایش دهیم و روشن است که بار اصلی این مسئولیت برعهده دولت محترم خواهد بود اما همدلی و همافزایی دو قوه دیگر در تکمیل این فعالیت نقشی کلیدی دارد.»
ضرورت استفاده از همه ظرفیتها در دولت سیزدهم
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین تصریح کرد: «دولت و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی خود را موظف میدانند که تمامی ظرفیتهای کارشناسی خود را برای تنظیم و تدوین یک برنامه کوتاهمدت و برنامه پنجساله هفتم کشور برای عبور از بحران و چالشهای موجود بهکارگیرند و این امر میسر نیست جز با همکاری وزرا، کارشناسان زبده دولتی و کمیسیونهای تخصصی مجلس و همچنین با استفاده از نظرات نخبگان دانشگاهی و اندیشکدهها و مراکز مطالعات مردمی.»
درواقع قالیباف دوره فعلی مجلس شورای اسلامی و آغاز دولت سیزدهم را اتفاقی مهم برای نظام مدیریتی کشور قلمداد کرده است. با تحولی که در رأس قوه مجریه و در اسفند ۱۳۹۹ در قوه مقننه رخ داد، امیدها نسبت به بهبود شرایط اوضاع بهطور چشمگیر افزایش یافته است. یکی از ایرادات مجلس دهم و بهخصوص دولت یازدهم و دوازدهم این بود که اصلا درک جامع و دقیقی از شرایط نداشتند و گاها نظام مدیریتی کشور را به خاطر کجسلیقگیها و حواشی که ایجاد کرده بودند، ناکارآمد ساختند؛ لذا امید میرود در دولت جدید ضمن همگرایی میان تمام قوا، از حواشی گذشته خبری نباشد و حل مشکلات مردم و اصلاح امور در دستورکار دولت جدید و مجلس یازدهم قرار گیرد.
تقاضای رئیس دستگاه قضا از رئیسجمهور جدید
حجتالاسلاموالمسلمین غلامحسین محسنیاژهای بهعنوان سخنران دوم مراسم تحلیف هشتمین رئیسجمهور از سیدابراهیم رئیسی درخواست کرد که در نابودی فساد، رانت و تبعیض و اصلاح ساختارهای پیچیده اداری اقدامات لازم را انجام دهد و ابراز امیدواری کرد که رئیسجمهور نسبت به اجرای همه اصول قانون اساسی مخصوصا بندهای ۱۶گانه اصل سوم قانون اساسی و اصولی که حقوق آحاد جامعه را تأمین میکند، اهتمام لازم داشته باشد.
همانطورکه رئیس دستگاه قضا تأکید کرده است؛ رئیسجمهور جدید باید در مبارزه با فساد عزمی راسخ و جدی از خود نشان دهد. کارشناسان و تحلیلگران مسائل سیاسی بر این باورند شفافیت و مبارزه با فساد باید ابتدا از دفتر رئیسجمهور شروع و به نهادهای تحت نظر او تسری پیدا کند. صرف بر زبان آوردن مبارزه با فساد و گسترش شفافیت، مشکلی را حل نمیکند و اگر قرار بود با وعده و شعار ریشه فساد خشکانده شود و شفافیت در همهجا به اجرا درآید، امروز نه فسادی وجود داشت و نه اقدامی غیرشفاف؛ بنابراین آقای رئیسی باید تلاش کند در عمل فسادزدا و شفافگرا بودن دولتش را به منصهظهور برساند.
سوگند به قرآن و آرمانهای انقلاب
در بخش دیگری از مراسم تحلیف، هشتمین رئیسجمهور کشورمان با حضور در جایگاه در کنار رئیس قوه قضائیه قرار گرفت و متن سوگندنامه خود را قرائت کرد. متن این سوگندنامه بدین شرح است: «من بهعنوان رئیسجمهور در پیشگاه قرآن کریم و در برابر ملت ایران به خداوند قادر متعال سوگند یاد میکنم که پاسدار مذهب رسمی و نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی کشور باشم و همه استعداد و صلاحیت خویش را درراه ایفای مسئولیتهایی که برعهدهگرفتهام بهکارگیرم و خود را وقف خدمت به مردم و اعتلای کشور، ترویج دین و اخلاق، پشتیبانی از حق و گسترش عدالت سازم و از هرگونه خودکامگی بپرهیزم و از آزادی و حرمت اشخاص و حقوقی که قانون اساسی برای ملت شناخته است، حمایت کنم. در حراست از مرزها و استقلال سیاسی و اقتصادی و فرهنگی کشور از هیچ اقدامی دریغ نورزم و با استعانت از خداوند و پیروی از پیامبر اسلام و ائمه اطهار علیهمالسلام قدرتی را که ملت بهعنوان امانتی مقدس به من سپرده است همچون امینی پارسا و فداکار نگاهدار باشم و آن را به منتخب ملت پس از خود بسپارم.»
قرن ۱۵؛ قرن امید
حجتالاسلاموالمسلمین رئیسی پس از ادای سوگند و امضای آن، به سخنرانی پرداخت و در بخشی از سخنرانی خود به چشمانداز امیدبخش کشور در قرن پانزدهم هجری شمسی اشاره کرد و گفت: «در طلیعه قرن جدید و آغاز گام دوم انقلاب، بسیار مفتخرم که امروز اینجانب بهواسطه رأی ملت قهرمان ایران و از سوی آنان به نگاهبانی از چنین میراث گرانبهایی موظف شدهام و خداوند متعال را سپاسگزارم که نعمت خویش را نصیب این بنده خود کرد و فرصت بزرگ خدمت به مردم را عطایم فرمود.»
وجه تمایز انتخابات ایران و دیگر کشورها
انتخابات ۱۴۰۰ در شرایطی برگزار شد که تحریمها، پاندمی کرونا و جنگ روانی دشمن وجود داشت، اما ملت ایران به این موانع توجهی نکردند و با مشارکت قابلتوجه حدودا ۵۰ درصدی پای صندوقهای رأی رفتند و به دولت مردمی و فراجناحی رأی دادند. مشارکت انتخابات ایران از تمام جوانب موردتوجه دنیا قرار داشت؛ چون در کشورهایی که تحت تحریم قرار نداشتند و تقریبا دولتهایشان در مهار کرونا عملکرد خوبی از خود نشان داده بودند، نهایتا مشارکت زیر ۴۰ درصد در این کشورها به ثبت رسیده بود، اما ملت ایران با وجود مشکلات فراوان حماسه پرشوری را از خود به نمایش گذاشتند. رئیسی همچنین آغاز دولت سیزدهم را نه پایان مشارکت مردم، بلکه سرآغاز آن خواند.
دولت سیزدهم؛ دولت وفاق
رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود، دولتش را دولت فراجناحی و دولت وفاق ملی توصیف کرد و از همه نخبگان و اقشار مختلف مردم، اقوام و مذاهب، احزاب و گروهها و جریانهای سیاسی و حوزه و دانشگاه درخواست که به دولت مردمی کمک کنند. این خواسته رئیسجمهور از آحاد مختلف جامعه را باید سرآغاز فصلی نو برای وحدت ملی دانست. بهاحتمال بسیار زیاد آقای رئیسی برای اینکه پالسهای مثبتی در خصوص فراجناحی بودن دولتش مخابره کند، در چینش کابینه این رویکرد را به اثبات خواهد رساند. درواقع او فراجناحی بودن را با انتخاب وزیران و مدیران از میان شایستگان نشان خواهد داد، بهعبارتدیگر دولت سیزدهم دولت یک جناح نیست، بلکه دولتی فراگیر است که در آن مرزبندیهای سیاسی معنا و مفهوم ندارد.
لبیک به درخواست رهبر انقلاب
رئیس دولت سیزدهم در سخنرانی خود بهفرمان رهبر معظم انقلاب اسلامی در خصوص مبارزه با فساد و رانت و نیز بهرهمندی از ظرفیتهای داخلی لبیک گفت و تأکید کرد: «ایجاد شفافیت حداکثری در اقتصاد، خشکاندن ریشههای فساد و رانتخواری، مقاومسازی اقتصاد در مقابل تَکانهها، مهار تورم و گرانی، تقویت ارزش پول ملی و بازگرداندن ثبات به اقتصاد کشور، حمایت از تولید ملی و تلاش برای خودکفایی در تأمین نیازهای اساسی مردم، پیشرفت فناورانه و دانشبنیان، مدیریت بهینه معادن و منابع آب و گاز و نفت کشور، توجه به تغییرات اقلیمی و صیانت از محیطزیست را باقدرت دنبال خواهیم کرد.»
متأُسفانه دولت روحانی با مجلس یازدهم ساز ناکوک میزد و نهتنها مصوبات مجلس را به سخره میگرفت، بلکه هیچکدام از این مصوبات را اجرایی نمیکرد. اما حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی برخلاف رویه دولت قبل، تعامل میان مجلس و دولت را امری ضروری دانست و اظهار داشت: «با توجه به شرایط ویژه کنونی، دولت، مجلس و قوه قضائیه، میبایست بیشازپیش با یکدیگر همراهی و تعامل داشته باشند و در مسیر خدمت به مردم، از هیچ فرصتی دریغ ننمایند.»
نقشه اپوزیسیون نقش برآب شد
بهمحض اینکه زمزمههای کاندیداتوری سیدابراهیم رئیسی در رسانهها مطرح شد، اپوزیسیون و جریان اصلاحات حجم عظیمی از تبلیغات منفی را علیه او به کار گرفتند. بهعنوان مثال میگفتند که اگر رئیسی، رئیسجمهور شود مناسبات ایران با کشورهای جهان و منطقه تیرهوتار میشود و یا اینکه مذاکرات برجامی با بنبست مواجه خواهد شد، اما هشتمین رئیسجمهور کشورمان با سخنان خود در مجلس خط بطلان برروی این اظهارنظرهای غیرواقع کشاند و اثبات کرد که دولت او، به دنبال صلح و مذاکره با جهان و کشورهای منطقه است. او گفت: «بحرانهای منطقه، باید از طریق گفتوگوهای واقعی «درونمنطقهای» و بر اساس تأمین حقوق ملتها، حلوفصل شود. من، دست دوستی و برادری بهسوی همه کشورهای منطقه بهخصوص همسایگان دراز میکنم. برنامه هستهای جمهوری اسلامی، کاملا صلحآمیز است؛ نظام جمهوری اسلامی ایران، سلاح اتمی را شرعا حرام میداند و این سلاح، هیچ جایگاهی در استراتژی دفاعی کشور ندارد. سیاست فشار و تحریم، موجب انصراف ملت ایران از پیگیری حقوق قانونی خود ازجمله حق توسعه، نخواهد شد. تحریمها علیه ملت ایران باید لغو شوند و هر «طرح دیپلماتیک» که این هدف را محقق کند، موردحمایت ماست.»امید میرود که دولت تازهنفس، فصل جدیدی از اتفاق خوب و مبارک را در کشور رقم بزند. کارشناسان و تحلیلگران نسبت به دولت سیدابراهیم رئیسی خوشبین هستند و معتقدند با توجه به کارنامه قابلقبول او در قوه قضائیه، دستگاه اجرایی کشور هم به سمت کارآمدی و تصمیمات خردمندانه پیش برود تجربه خوب قوه قضائیه در قوه مجریه هم تکرار شود.
آیت الله رئیسی , دولت سیزدهم , رئیس جمهور , سعید امینی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.