پهنه رودکي در خواب شبانه
|حسن شجاعي|
سال ها پيش قرار بود بخش زيادي از پايتخت تحت عنوان طرحي به نام پهنه رودکي قرار بگيرد و طي آن به پايتخت رنگ و بوي زيست شبانه بدهد.
براساس آن قرار بود ۳۵ کيلومتر مربع از پايتخت تحت پوشش اين طرح قرار بگيرد. براساس اين طرح پهنه رودکي از شمال به خيابان انقلاب، از جنوب به خيابان نوفللوشاتو، از شرق به خيابان حافظ و از غرب به خيابان وليعصر(عج) محدود ميشود و قرار است راستههاي فرهنگي و هنري را ساماندهي کند تا بهعنوان يک هسته واحد عمل کنند.
براساس اين طرح سازمان زيباسازي وظيفه مطالعه و طراحي پيادهراه خيابان شهريار و شهرداري منطقه ۱۱ هم وظيفه انجام زيرساختهاي اين پروژه را به عهده دارند و مديريت اجرايي منطقه با آنهاست. گام اول مطالعه و بررسي فراتحليل مطالعاتي است که در گذشته انجام شده بود، شناسايي بناها و فضاهاي ارزشمند و تاريخي آن پهنه گام دوم و طرح مفهومي پروژه، طرح هويتبخشي، طرح برندسازي و برنامهريزي رويدادهاي فرهنگي که بايد در آن پهنه انجام شود به ترتيب گامهاي بعدي را شامل ميشوند.
به گفته رئيس کميسيون فرهنگي شوراي شهر تهران ۱۴ ميليارد تومان براي اين طرح پيش بيني بودجه شده تا شايد اين طرح ۲۰ ساله به سرانجام برسد، اما اين بودجه نيز کفاف اين طرح بزرگ را نمي دهد و به نظر مي رسد بايد چاره ديگري براي آن انديشيده شود.
عليرضا کيهاني مدير پروژه پهنه رودکي در گفت و گو با «رسالت» با اشاره به اينکه يکي از مشکلاتي که باعث شده تا اين طرح دچار مشکل شود مسائل مالي است تصريح کرد: بحث تملک ساختمانهاي موجود در طرح بودجه گزافي را مي طلبد که در توان شهرداري نيست. محل هايي در اين طرح قرار دارند که براي خريد و تملک آنها هزينه زيادي بايد پرداخت شود و با بودجه هفت ميلياردي امسال اين طرح اين امکان تا حدود زيادي وجود ندارد.
به گفته کيهاني بيش از ۱۰۰ بناي ارزشمند تاريخي در اين محدوده قرار دارد که هرکدام ارزش مادي و معنوي فراواني براي پايتخت دارند. از تئاتر شهر بگيريد تا تالار حافظ، انجمن فلسفه و حکمت، تالار فرهنگ، پارک دانشجو، سفارتخانههاي ايتاليا، فرانسه، واتيکان و ارمنستان، بوستان ارفع، بيمارستان مروستي، دانشگاه علوم قضائي، کوچه لولاگر (کوچه قرينه)، کافه اپرا و خانه ارامنه تعدادي ديگر از اين بناهاي ارزشمند در محدوده پهنه رودکي به شمار ميروند.
کيهاني مي گويد: «يکي از مخاطرات پهنه رودکي اين است که يکسري از اين بناهاي ارزشمند که غالبا بناهاي فرسودهاي هم هستند، رها شده و متروکهاند يا کاربري انباري دارند و در معرض خطر از بين رفتن هستند. مشاور پروژه در بخشي از خدماتش قرار است اينها را شناسايي و برايشان شناسنامه تهيه کند تا بتوانيم آنها را در فهرست آثار ملي ميراث فرهنگي ثبت کنيم و ديگر به راحتي از بين نروند و رها يا تخريب نشوند. که تعداد اين بناهاي شناسايي شده تا امروز، ۳۸ ساختمان است. البته اين تعداد ميتواند تغيير کند چون در حال بهروز شدن و نيازمند نظر کارشناسان ميراث فرهنگي است.»
شايد يکي از مهمترين معضلاتي که اين روز ها اين پهنه را دچار مشکل کرده موضوع دستفروشاني است که در سرتاسر خيابان وليعصر و تئاتر شهر جا خوش کرده اند و با وجود برنامه هاي مختلفي که براي ساماندهي آنها ترتيب داده شده اما اين موضوع همچنان يکي از مشکلات لاينحل اين طرح به شمار مي رود.
اما آيا زيستِ شبانه تهرانيها با پهنه رودکي جان ميگيرد؟ کيهاني در اين زمينه معتقد است: يکي از پروژههايي که در سال جديد تعريف شده در رابطه با راسته فرهنگي خيابان وليعصر در تقاطع با پهنه رودکي است که پيشبينيهايي براي زيست شبانه در آن محدوده شده است. البته تجربه زيست شبانه در تهران مسائل و مشکلات خاص خود را داشته و بايد منتظر بود و ديد آيا پروژه پهنه رودکي هم با چالش هايي در اين موضوع مواجه خواهد شد يا نه؟ به گفته کيهاني، با در نظر گرفتن تشريفات قانوني اين اقدامات، ميتوانيم شاهد به نتيجه رسيدن بخشهاي مشهودي از پروژه پهنه رودکي تا اواخر سال ۹۸ باشيم.
پايتخت , پهنه رودکي , حسن شجاعي , زيست شبانه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.