پرش ۱۲۰ درصدی ETF در بازار بورس
| گروه اقتصادی|
طبق گفته معاون شرکت بورس تهران، ارزش نخستین صندوق (ETF) با عنوان دارایکم رشد ۱۲۰ درصدی را تجربه کرده است. افزایش تعداد سرمایهگذاران و ورود حجم بالای نقدینگی به بازار سرمایه، باعث رشد شاخص بورس شد و سهام داخل صندوق ETF هم از این قاعده مستثنی نبوده است .
بهزعم کارشناسان رشد شاخص بورس به دلیل حمایتهای دولت و استقبال فراوان سرمایهگذاران و ورود روزانه بیش از هزار میلیارد تومان سرمایه به بازار همچنان روند رو به رشد خود را حفظ خواهد کرد.
در عرضه سهام ETF ابهاماتی وجود داشت ازجمله عدم شفافیت در عرضه آنها، ابهام زمان نقد شوندگی و خودداری دولت از تفویض مدیریت این سهام به سهامداران. بااینحال ETFها با تخفیف ۲۰ تا ۳۰ درصدی به خریداران عرضه شدند و این نکته مثبتی بود که میتوان در عرضه آنها قلمداد کرد. دارایی صندوق دارایکم بخشی از سهام دولت در بانکها و بیمههاست و همین مؤلفه رشد سهام آنها را بیشتر کرده است.
قاسم محسنی عضو سابق شورای عالی بورس در گفتوگو با «رسالت» با اشاره به رشد ارزش ETF دارایکم گفت: رشد ETF ها بستگی به رشد سهامی دارد که در داخل صندوق ETF ها است. هرچقدر ارزش سهام در داخل صندوقها بیشتر شود، ارزش روز واحدهای سرمایهگذاری صندوق هم رشد میکند و این تابع داراییها و اوراق بهاداری است که در داخل صندوقها قرارگرفته است.
وی با اشاره به اینکه داراییهای صندوق از چند بخش تشکیلشده است، افزود: اوراق بهادار، وجه نقد و مطالبات تشکیلدهنده داراییهای صندوقها هستند. وجه نقد و مطالبات کمتر از ۱۰ درصد داراییها را تشکیل میدهند و بیشتر داراییهای صندوق سهام شامل اوراق بهادار و سهام شرکتهای پذیرفتهشده میشود. بنابراین عمدتاً رشد ارزشی واحدهای سرمایهگذاری صندوقها تابع رشد سهام در داخل صندوقها میشود.
این کارشناس بازار بورس اضافه کرد: به نظر میرسد رشد ۱۲۰ درصدی ETF ها به این دلیل باشد که در آن صندوق سهام بانکها قرار دادهشده باشد زیرا سهام بانکها در بازار افزایش زیادی پیداکرده است.
وی در پاسخ به این سؤال که به چه علت رشد سهام بانکها زیاد است، افزود: شاخص بورس از ابتدای سال بهطور میانگین ۱۵۰ درصد رشد کرده است و حتی گاهی بعضی از سهام ۳۰۰ درصد رشد و بخشی پایینتر از ۱۵۰ درصد رشد داشتهاند و این رشد همه انواع سهام در بازار را نشان میدهد. دلیل رشد سرمایه هم استقبال بالای مردم از بازار سهام از سال گذشته تا به امسال است که خود را نشان داده است.
محسنی با اشاره به اینکه روش قیمتگذاری سهام متفاوت شده است، گفت: تداوم در سرمایهگذاری باعث شده بهطور دائم افراد جدیدی وارد بازار بورس شوند و به همین علت روش قیمتگذاری در بورس هم تغییر کرده است. درگذشته قیمتگذاری بر اساس سودآوری بود یعنی اگر پیشبینی میشد سود افزایش پیدا میکند ارزش سهام بالا میرفت اما اخیرا نسبت قیمت به سود روش قیمتگذاری سرمایهگذاران محسوب نمیشود بلکه با افزایش تورم که دارایی شرکتها رشد میکند، قیمت سهام هم بالا میرود.
عضو سابق شورای عالی بورس بابیان اینکه صندوقهای سرمایهگذاری از سال ۸۶ فعالیت داشتند، افزود: این صندوقها دارای درآمد ثابت بودند و تعداد صندوقهای سرمایهگذاری باارزش سهام کم بود و تعداد سرمایهگذاران کمتر از ۱۰۰ هزار نفر بودند. اکنون استقبال از صندوقها به دلیل مساعد بودن بازار سهام بالا رفته است و بالطبع از ETF ها هم استقبال صورت می گیرد.
محسنی تصریح کرد: ماهیت ETF ها با سهام تفاوتی ندارد و تا زمانی که سهام بالا برود ETF ها هم رشد میکنند. قیمت سهام به وضعیت اقتصادی، تورم، نرخ ارز، سودآوری شرکت و درآمدشان وابسته است. هر زمان قیمتها تغییر کنند ارزش صندوقهای سرمایهگذاری همتغییر میکنند و این موارد تابع بازار است.
* روند رو به رشد بورس با حمایتهای دولت تداوم دارد
سعید اسلامی بیدگلی دبیر کل کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران در گفتوگو با «رسالت»، رشد ETF ها را از چند جهت قابلبررسی دانست و افزود: ETF ها با تخفیف فروخته شدند درحالیکه قیمتها در زمان پذیرهنویسی ۵۰ درصد بالاتر از آنها بوده است. علاوه بر این قیمت بر اساس متوسط قیمت ۳۰ روزه منتهی بهروز انتشار آگهی بوده بهطوریکه بعد از انتشار آگهی تا مدت پذیرهنویسی مدتزمانی هم گذشته و در این زمان قیمتها رشد داشتهاند و بازار هم در این مدت مثبت بوده است.
وی ادامه داد: رشد بازار سرمایه ناشی از ورود نقدینگی است و بهطور میانگین روزانه بیش از هزار میلیارد تومان سرمایه وارد بازار میشود درحالیکه بهاندازه کافی سهام عرضه نشده است و اقبال سرمایهگذاران به بازار هم زیاد است و قیمتها همچنان صعودی میشود. سیاستهای دولت در جهت حمایت از بازار سرمایه است و تعداد سرمایهگذاران هم زیاد هستند. تا مادامیکه چنین شرایطی وجود داشته باشد این روند ادامه خواهد داشت.
بیدگلی تصریح کرد: اگر نرخ تورم تغییر کند و بازارهای جایگزین بورس، تحریک شوند و سرمایهگذاری در آنها با سود همراه شود، شاید شاهد کاهش ارزش سهام باشیم، ولی درصورتیکه دولت دوباره ETF ها را با تخفیف عرضه کند و ابهامات بازار گردانی را رفع نماید، صندوقهای سرمایهگذاری روند رو به رشدی خواهند داشت. وی با توصیه به سرمایهداران بازار سهام که از فروش اموال خود برای سرمایهگذاری پرهیز کنند، گفت: سرمایهگذاران از پسانداز خود برای ورود به بازار استفاده کنند و سهام پرریسک خریداری نکنند و بر اساس متغیرهای بنیادین خریدوفروش کنند و چنانچه دانش کافی ندارند از طریق شرکتهای مشاور و سبد گردانها وارد شوند.
ETF , بورس , دارایکم , سهام , سهام دولتی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.