پای درس مجازی
| گروه فرهنگی|
نزدیک به۲۰ روز است که دانش آموزان ازکلاس و مدرسه جدا ماندند و در خوش بینانه ترینحالت این روند تا پایان نوروز نیز ادامه دارد تا بعد از پایان تعطیلات با احتمال کم شدن خطر بیماری، دانش آموزان بر سر کلاسها حاضر شوند. صداوسیما بعد از اعلام تعطیلی مدارس بهسرعت دستبهکار شد و آموزش از راه دور را برای دانشآموزان در شبکههای مختلف سیما کلید زد؛ راهکاری که آسانترین و در دسترس ترینروش برای ارائه آموزش به دانش آموزان بود. بحران شیوع کرونا که بهیکباره سایه خود را بر همه حوزهها و آموزشوپرورش کشور انداخت، امکان انجام برنامهریزی از قبل را از برنامه ریزان آموزشوپرورش گرفت و در این شرایط ارائه آموزش از راه دور و فضای مجازی بهترین تصمیم برای عقب نماندن دانشآموزان از دروس انتخاب شد.
علاوه بر ارائه آموزش از راه دور، آموزش مجازی نیز دومین رویکردی بود که معلمان برای تدریس انتخاب کردند، اما این نوع آموزش بهغیراز شهرهای بزرگ، در مناطق محروم که امکان دسترسی به اینترنت و موبایلهای هوشمند برای افراد امکانپذیر نیست، نمیتواند کارساز باشد. سایت رشد که بزرگترین شبکه آموزش مجازی وزارت آموزشوپرورش است نیز نتوانسته طی روزهای اخیر محتوای جدید آموزشی را ارائه دهد و ظاهرا آپلود مطالب درسی با کندی همراه است. بنابراین معلمان ارائه آموزش را از طریق گروههای مجازیشان ترجیح میدهند.
آموزش از راه دور و فضای مجازی دو روشی است که این روزها دانشآموزان را بر سر کلاس درس میبرد و قضاوت در این مورد که آیا این روشها دارای کارآمدی لازم هستند یا خیر؟ هنوز زود است. هرچند که نداشتن ارتباط چهره به چهره دانشآموزان با معلمان در سر کلاس و محروم بودن از آموزش مستقیم از تبعات غیرقابلانکار این شیوه آموزشی است، اما برای بالا بردن ایمنی بیشتر سلامت دانش آموزان انتخاب این دو روش بهترین شیوه برای آموزش آنها محسوب میشود.
بهناز شهنواز، کارشناس آموزشوپرورش و برنامهریز درسی در گفتوگو با« رسالت» درباره نحوه آموزش از راه دور به دانش آموزان در تعطیلی مدارس یک ماه اخیر گفت: اقدام صداوسیما در این زمینه بسیار مؤثر و با سرعت عمل بالابود، زیرا شیوع بیماری بدون اطلاع قبلی و بهیکباره باعث تعطیلی مدارس شد و صداوسیما بهسرعت آموزش از راه دور را برای دانش آموزان آغاز کرد. وی ادامه داد: آموزش از راه دور از طریق صداوسیما اقدام بسیار خوبی بود، اما برای دانش آموزان کافی نیست. همکاران فرهنگی علاوه بر این روش، از طریق شبکههای مجازی، گروههای درسی تشکیل دادند و دانش آموزان را موظف کردند رأس ساعت مشخصی از این طریق، آموزشهای لازم را ببینند.
وی با اشاره به وجود نواقصی که ارائه آموزش از راه دور و مجازی برای دانش آموزان به همراه دارد، گفت: آموزش همسالان از یکدیگر و چهره به چهره در محیط مدرسه و زنگهای تفریح اتفاق میافتد درحالیکه آموزش از راه دور چنین امکانی را به دانش آموزان نمیدهد. آموزش چهره به چهره جزء آموزشهای پنهان محسوب میشود که دانش آموزان با قرار گرفتن در کنار یکدیگر آموزشهای مختلفی را فرامیگیرند، اما در حال حاضر ما این مزیت را از دست دادیم.
این کارشناس آموزشوپرورش محاسن آموزش از راه دور و مجازی را نیز برشمرد و افزود: با توجه به شرایط به وجود آمده حرکتهای گستردهای در سطح کشور در حوزه آموزش مجازی اتفاق افتاد و گروههای درسی تشکیل شد که پویایی بالایی را با خود به همراه آورد. در این گروهها دانش آموزان با حمایت والدین در فضای مجازی حاضر میشوند و با یکدیگر تبادلنظر میکنند. خانوادهها هم در کنار معلمان قرار میگیرند و تدریس از این طریق به دانش آموزان ارائه میشود.
وی تصریح کرد: باوجود شیوع ویروس کرونا این روش بهترین راهحل برای ارائه آموزش به دانش آموزان بود که میتوان آن را به فال نیک گرفت، زیرا آموزشهای فعالی در حال شکلگیری است که باید بعد از پایان بیماری و حضور دانش آموزان در سر کلاسهای درس ادامه پیدا کند و در کنار آموزشهای چهره به چهره، آموزشهای از راه دور صداوسیما باکیفیت بهتری ارائه شود. شهنواز بابیان اینکه در آموزشوپرورش و آموزش عالی کشور جهشی از طریق فضای مجازی و آموزش از راه دور اتفاق افتاده است، گفت: بعد از امتحانات دیماه آموزش جدی در مراکز آموزشی نداشتیم، زیرا بعد از گذشت زمان خیلی کوتاهی با شیوع این بیماری مدارس و دانشگاهها تعطیل شدند. چنانچه آموزش از راه دور وجود نداشت، دانش آموزاناز دروس عقب میافتادند. امیدوارم نتایج چنین آموزشهایی به ثمر بنشیند، زیرا عواقب خوبی را برای آموزشوپرورش کشور در پی خواهد داشت.وی با اشاره به نبود امکانات لازم برای دانش آموزان مناطق محروم، تصریح کرد: همکاران فرهنگی ما توانمندیهای بسیار زیادی با توجه به شرایط مختلف دارند و با توجه به رسالتی که به عهده گرفتند در انجام وظایف خود کوشا هستند، اما در این شرایط بخشی از دانش آموزان کشور که در مناطق محروم زندگی میکنند و دسترسی به موبایل، اینترنت و تلویزیون ندارند، امکان استفاده از آموزش از راه دور را ندارند که این مسئله نگرانکننده است، زیرا تقریبا بیشتر امکانات در شهرهای بزرگ ایجادشده است.
این کارشناس آموزشوپرورش ادامه داد: آلودگی هوا و تعطیلی مدارس در هرسال اتفاق میافتد و چون همکاران ما پیشبینی این موضوع را میکنند، درسها را در آن مقطع زمانی فشردهتر ارائه میکنند و با احتساب تعطیلی آلودگی هوا، برنامهریزی برای آموزش دارند، اما در حوادث آبان ماه و شیوع کرونا که امری غیرقابلپیشبینی بود، امکان برنامهریزی از قبل برای تدریس وجود نداشت.
شهنواز اضافه کرد: ما به علت وجود حوادث آبان ماه دو هفته با مشکل مواجه بودیم، اما معلمان توانستند دانشآموزان را برای امتحانات دیماه آماده کنند درحالیکه کرونا یکترمدانش آموزان را تحت تأثیر قرار داده است.
وی درباره امکان ضعیف بودن دانش آموزان در مقطع تحصیلی امسال با توجه به کاهش زمان حضور در سر کلاس گفت: ارائه آموزشهای از راه دور و مجازی، دانش آموزان را ازنظر درسی ضعیف نمیکند، اما آنها را به علت عدم حضور در مدرسه و ندیدن بعضی از آموزشهای حضوری، با محرومیت مواجه میکند. این کارشناس برنامهریزی درسی، آموزشهای عمیق را مهمترین بخش آموزش دانست و افزود: اگر در مقطعی آموزش چهره به چهره قطع شود، دروس از طریق آموزشهای مجازی ارائه میشود، درحالیکه آموزش از راه دور برای معلمان سختتر و وقتگیر است. آموزشهای مجازی فشار مضاعفی را بر همکاران وارد میکند، زیرا معلم در سر کلاس وضعیت دانش آموزان قوی و ضعیف را از نزدیک میبیند و درباره آنها تصمیمگیری میکند، اما با آموزش از راه دور چنین اتفاقی رخ نمیدهد و معلم نمیتواند بر همه دانش آموزان تسلط داشته باشد.
آموزش مجازی , آموزش و پرورش , تعطیلی مدارس , صدا و سیما
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.