پایان ۶۰روز وقتکشی
|راضيه فراهاني|
ارديبهشت سال گذشته بود که دولت آمريکا به صورت يکجانبه و با نقض تعهدات خود از توافق برجام که مورد تأييد شوراي امنيت سازمان ملل متحد است خارج شده و پس از آن فشارهاي اقتصادي را بر کشور ايران مجددا آغاز کرد. اين در حالياست که کشورهاي اروپايي طي يک سال گذشته وعدههاي بسياري به ايران داده بودند تا بتوانند خروج آمريکا از برجام را جبران کنند اما شاهد بوديم که هيچ اقدامي در اين زمينه انجام ندادند.
پس از اين موضوع جمهوري اسلامي ايران طي بيانيهاي در ۱۸ ارديبهشتماه سال جاري با صدور يک ضربالاجل ۶۰ روزه به کشورهاي باقيمانده در برجام اعلام کرد در صورتي که به تعهداتشان در زمينههاي بانکي و نفتي عمل نکنند ايران هم از حق خود وفق بندهاي ۲۶ و ۳۶ در برجام براي کاستن از تعهداتش در اين توافق استفاده خواهد کرد. پس از اين موضوع بود که حسن روحاني رئيسجمهور کشورمان هفته گذشته مطرح کرد اگر اقدام عملي از سوي طرفهاي مقابل انجام نشود، ايران از ۱۶ تير اقدامات بعدي را انجام خواهد داد. به گونهاي که از ۱۶ تيرماه سطح غنيسازي ايران ديگر ۳/۶۷ نخواهد بود و اين تعهد را کنار گذاشته و به هر مقداري که ضرورت و نياز ما باشد، ارتقاء خواهيم داد.
پس از اين موضوعات مقامات آمريکايي از آژانسبينالمللي انرژي اتمي درخواست کردند تا نشستي براي بررسي مسائل مربوط به پرونده هستهاي ايران برپا شود که در ادامه آژانس بينالمللي در اقدامي بسيار پيشبيني شده مطرح کرد که با درخواست آمريکا درباره برگزاري اين نشست موافقت کرده است.
البته اين موضوع در حالي است که تاکنون هيچ کدام از مقامات کشورمان در دولت از جمله وزارت امور خارجه واکنشي نسبت به اين خبر نداشتهاند.
شوراي حکام حرفي براي مطرح کردن ندارد
ابوالفضل حسنبيگي عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در اين باره به «رسالت» گفت: طي ماههاي گذشته اروپا، روسيه، چين و ديگر کشورها دائما به دنبال آن بودند که جمهوري اسلامي ايران از برجام خارج نشود طبيعتا مقابله با دونالد ترامپ و برخورد با آمريکا از ناحيه اين کشورها ادامه خواهد داشت.
نماينده مردم دامغان در مجلس با بيان اين که سه مؤلفه اساسي باعث ميشود تاآمريکا دائما
به دنبال جنگ رواني باشد، تصريح کرد: نکته نخست آنکه اگر آمريکا به دنبال افزايش فشارها بر ايران باشد، جمهوري اسلامي هم گام دوم را برداشته به دنبال افزايش غني سازي، آب سنگين اراک و چنين اقداماتي حرکت ميکند.
او افزود: دست جمهوري اسلامي در اين زمينه باز است و علت اين موضوع آن است که پرونده هستهاي از NPT خارج شود، در اين راستا به شدت دو متحد آمريکا يعني اسرائيل و عربستان سعودي به وحشت افتادند و ناراحت و نگران هستند. اين کشورها بيشتر به دنبال آن هستند که مردم ايران را بترسانند اما خوشبختانه مردم ايران قاطع و محکم در برابر آمريکاييها ايستادند.
حسنبيگي با اشاره به توقف نفتکش ايراني توسط انگلستان ادامه داد: پس از اين اتفاق ملت ايران يکپارچه فرياد زدند که مقابل تحريمهاي آمريکا ايستادگي و مقاومت ميکنند اما تحت هيچ شرايطي حقارت را نميپذيرند.
نماينده مردم دامغان با بيان اينکه اين حکام هيچ سخني براي مطرح کردن، ندارند، ابراز کرد: اين موضوع به آن جهت است که جمهوري اسلامي مُرّ قانون، مقررات و ضوابط برجام را دنبال ميکند و تحت هيچ شرايطي تاکنون تخلفي انجام نداده است؛ لذا تخلفي انجام نشده تا آنها بخواهند اقداماتي را انجام دهند.
شوراي حکام به دنبال بازگرداندن آمريکا به برجام هستند
عضو کميسيون امنيت ملي مجلس با بيان اين که تمام دنيا تابع ترامپ نخواهد شد، افزود: رئيس جمهوري آمريکا به دنبال فشارهاي بيجا بر کشورهاي ديگر است تا بر ايران فشار بياورد. کشورهاي حاکم در اصل به دنبال آن هستند که ترامپ را به خط اصلي (برجام) بازگردانند تا نتواند بيش از اين اقداماتي عليه جمهوري اسلامي داشته باشد.
حسنبيگي تصريح کرد: بخشي از اعضاي حکام با مجموعهاي از تصميمگيرندگان چين، روسيه و اروپائيان به دنبال آن هستند که به ترامپ ثابت کنند بايد به برجام بازگردد و اگر بازنگردد ايران بر روي مواضع خود قاطعانه ايستاده و برهمين اساس ميتواند از NPT خارج شود، همچنين ايران ميتواند با دانشي که دارد غني سازي بالاي ۲۰ درصد را ادامه دهد، ايران ميتواند با کشورهاي عضو مقاومت همکاري داشته باشد.
ايران هيچ فعاليت خارج از توافقات انجام نداده است
محمدحسن آصفري عضو سابق کميسيون امنيت ملي مجلس همچنين در گفتوگو با «رسالت» اظهار داشت: ايران تمام فعاليتهاي خود در زمينههاي پزشکي، دامپزشکي، کشاورزي، برق و … را در چارچوب پروتکل NPT آغاز کرده است و هيچ گونه فعاليتي خارج از چارچوب و توافقاتي که با آژانس بين المللي در اين زمينه داشته انجام نداده است.
تبديل نهادهاي بينالمللي به نهادي براي پيادهسازي سياستهاي خصمانه آمريکا
نماينده مجلس نهم تصريح کرد: جاي تاسف دارد که برخي از کشورهايي که داراي بيشترين فعاليت هستهاي مانند رژيم صهيونيستي هستند حتي پروتکل NPT را نپذيرفتند، بنابراين اين موضوع براي آژانس انرژي اتمي و سازمانهاي بينالمللي امروز به نهادي براي پيادهسازي سياستهاي خصمانه و زورگويانه آمريکاييها تبديل شده تا بتواند به اهداف خود برسد.
او افزود: تاکنون آمريکا حتي يک بار مطرح نکرده است چرا رژيم صهيونيستي NPT را نپذيرفته و همچنين آژانس هم يک بار تاکنون اتفاق نيفتاده که جلسه اضطراري برگزار کند اما در مقابل شاهد هستيد که جمهوري اسلامي ايران اجازه داده تا دوربينهايي آنها در مراکز هستهاي ما نصب شوند و حتي اجازه بازديد به آن مراکز هم به آنها دادهايم.
عضو سابق کميسيون امنيت مجلس تصريح کرد: آژانس تاکنون بيش از ۱۷ مرتبه از مراکز هستهاي ايران گزارش تهيه کرده و هميشه تاييد کرده است که فعاليتهاي ايران صلحآميز بود و خلاف پروتکل NPT نيست بلکه طبق توافقات برجام عمل ميکند.
اروپا پاسخ دهد؛ چرا به تعهدات پسابرجام عمل نکرده است
او تصريح کرد: در پسابرجام گزارشهايي که آژانس ارائه داده همگي نشاندهنده صلحآميز بودن و اعتماد آژانس به ايران بوده که جمهوري اسلامي ايران هنوز فعاليت صلح آميز داشته است ما منتظر هستيم تا اروپا پاسخ دهد که چرا به تعهدات خود در پسابرجام عمل نکرده است، امروز شاهد هستيد که هيچ حساب و کتابي در مجموعههاي بينالمللي وجود ندارد و هر زماني که دلشان ميخواهد با صدور بيانيهاي عليه کشورها تصميماتي اخذ ميکنند.
اروپا در زمين آمريکا بازيگر نباشد
نماينده دوره نهم مجلس تصريح کرد: اگر آژانس قصد دارد تا سلامت خود را به جوامع بينالملل اثبات کند بايد نسبت به جانبداري از آمريکا و يا قدرتهاي زورگو صرفنظر کرده و به صراحت اعلام کند که فعاليت هاي هستهاي ايران در چارچوب معاهدات و پروتکلهاي NPT و برجام است.
او گفت: بهتر است آژانس در اين نشست بيتفاوتي خود را نشان داده و در زمين بازي که آمريکا براي آنها ايجاد کرده بازيگر نباشد.
برجام , دولت آمريکا , راضيه فراهاني , سازمان ملل متحد , شوراي امنيت , فشارهاي اقتصادي
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.