پایان زنگ انشا
پایان اولین هفته سرکشی وکلای ملت به حوزههای انتخابیه، مصادف شد با اولین حضور مسئول دستگاه دیپلماسی در پارلمان و ارائه گزارش از آخرین تحولات حوزه مسئولیتاش، اما این حضور بدون حاشیه نبود. استماع گزارش محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه اولین دستور کار جلسه علنی دیروز بود. ظریف در بخش ابتدایی گزارش خود به تشریح وضعیت کنونی سیاست بینالملل و «باید» و «نباید»های این حوزه پرداخت. بخش ابتدایی گزارش وزیر امورخارجه را افرادی همچون موسی غضنفر آبادی نماینده فعلی بم و رئیس پیشین دادگاههای انقلاب استان تهران خوب ارزیابی کردند، اما انتظار داشتند به همان خوبی که حرف زده میشود اقدام عملی هم صورت بگیرد.بخش دوم صحبتهای ظریف که با حاشیههایی همراه بود، به سخنان چند نماینده برمیگردد که بر اساس قرعه، فرصت اظهارنظر پیدا کردند. برخی از نمایندگان نیز که فرصت اظهارنظر نداشتند از همان سر صندلیهای سبز خودشان فریاد برآوردند و هر آنچه لازم میدانستند گفتند. البته ظریف در بخش سوم بهصورت مستقیم و غیرمستقیم به اظهارات آنها پاسخ گفت.این در حالی است که انتظار میرفت ظریف در اولین حضور خود در پارلمان یازدهم از دستاوردهای ملموس سیاست خارجی ۷ ساله دولت روحانی گزارش ارائه کند که بهکلی گویی بسنده شد و دستاورد برجام را هم به قضاوت تاریخ سپرد، این در حالی است که قرار بود باسیاست خارجی فعالانه، مشکلات کنونی کشور حل شود نه آن که به تاریخنگاری بسنده شود.
به گزارش مهر، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه صبح دیروز در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی بابیان اینکه در شرایط سیال گذار بینالمللی که ۳۰ سال است ما در آن بوده و پایانی برای آن فعلا متصور نیستیم، مهمترین نکته فهم دقیق و عدم اشتباه است، اظهار داشت: هرکسی در دوران گذار دچار فهم اشتباه شود، دچار مشکلات اساسی شده و بعضی حکومتها به پایان رسیدهاند.
ظریف ادامه داد: متأسفانه ایران هم در تاریخ معاصر در مقاطع گذار به دلایل مختلفی بهرغم اهمیت شرایط مهم و استراتژیک خود تا پیش از انقلاب اسلامی، نتوانسته نقش خود را ایفا کند. فرصتها از دست رفت، شاید به این دلیل که درگذشته جهتگیریهای جهانی شناخته نشد و کنشگری فعال و انسجام داخلی نداشتیم و شاید مهمتر از همه نخبگان جامعه ما در دوران گذار نه تدبیر کافی و نه شجاعت لازم را داشتند که در دوران گذار بتوانند شرایط کشور را به شکلی مدیریت کنند.
وزیر امور خارجه افزود:آمریکا برای این که بتواند شرایط قدیم را نگه دارد یعنی امروز آمریکا بهعنوان یک قدرت ارتجاعی و قدرتی که تلاش میکند، شرایط گذشته را که به نفعش بوده نگه دارد و از روی آمدن مفاهیم جدید قدرت جلوگیری کندتلاش می کند تمام دنیا را امنیتی کند. شما میبینید در مورد کرونا هم آمریکا با چین برخورد امنیتی میکند تا خود را حفظ کند. اگرچه بعضی تئوریها وجود دارد که از هر دو طرف در مورد کرونا بحث امنیتی بودن را مطرح میکنند اما آمریکا به دلیل دیگری آن را امنیتی میکند.
وی گفت: آمریکا تلاش میکند در این شرایط انتقالی، جمهوری اسلامی را بهعنوان قدرتی که میتواند در شرایط جدید با شناخت صحیح برآید، امنیتی کند.
ظریف تصریح کرد: در این جنگ تمامعیار، آمریکا میخواهد چند کار انجام دهد که مهمترین آنیک مفهومسازی است و آن این است که از ایران یک تهدید امنیتی ایجاد کند. وقتی از ایران یک تهدید امنیتی ایجاد کرد موضوع ایران میشود موضوع مکانها و حوزههایی که آمریکا در آنها اقتدار دارد مثل شورای امنیت یا اینکه به حوزههای امنیتی اقتصاد بکشاند و بتواند از ضربههای امنیتی در اقتصاد جهانی استفاده کند.
ظریف تصریح کرد: دومین کاری که بعد از امنیتی سازیعلیه ایران، آمریکا تلاش کرده است تا انجام دهد، اجماع سازی علیه ایران است. شما شاهد هستید که از دی ماه ۹۶ تا هفته گذشته، چهار جلسه ویژه شورای امنیت با پیگیری آمریکا برای فشار بر ایران برگزارشده است. جلسهای که در بهمن ۹۶ نماینده وقت آمریکا در مورد اغتشاشات برگزار کرد، جلسهای که به ریاست «پمپئو» برگزار شد، جلسهای که به ریاست ترامپ برگزار شد و جلسهای که هفته گذشته با حضور بنده، دبیر کل سازمان ملل و شخص پمپئو برگزار شد و در همه این حرکتها به لطف خدا، آمریکا منزویشده است.
وزیر امور خارجه ادامه داد: هدف سوم آمریکا
روایت سازیهای جعلی از ایران در منطقه و جهان است. باید بازی آمریکا را بشناسیم و گرفتار آن نشویم.
ظریف گفت: چهارمین اقدام آمریکا فشار بر دوستان ایران و هدف قرار دادن منافع ایران در منطقه است، که در این حوزه هم باید توجه ویژه داشته باشیم.
وی افزود: مهمترین هدفی که آمریکا دنبال میکند، ناکارآمد نشان دادن نظام، مشروعیت زدایی از نظام و جدا کردن مردم از حاکمیت است.
ظریف بابیان اینکه ما چه اقداماتی باید انجام دهیم، تصریح کرد: مهمتر از همه، انسجام درونی است. سیاست خارجی، حوزه دعوای جناحی و گروهی نیست. بر همین اساس است که سیاست خارجی در قانون اساسی در حوزه اختیارات رهبری انقلاب است و سیاستهای کلی نظام را مقام معظم رهبری تعیین میکنند. این به معنی اجتناب از دوگانه سازی و اجتناب از دعوای داخلی در حوزه سیاست خارجی است.
وی در مورد روند آستانه گفت: باید بگویم که تنها کاری که در دنیا آرامش و ثبات را به سوریه بازگرداند، روند آستانه است.
وزیر امور خارجه تأکید کرد: بحث کنوانسیون دریای خزر که یکی از توفیقات بزرگ جمهوری اسلامی ایران است، در قالب سیاست همسایگی با حفظ تمامی حقوق مردم ایران در دریای خزر انجامگرفته است.
وی بابیان اینکه توجه به جابهجایی تمرکز قدرت جهانی را باید در سیاست ورزی خود مهم بدانیم، گفت: به همین دلیل است که ضمن حفظ یک سیاست همهجانبه و ضمن حفظ اعتمادبهنفس کامل برای اینکه در مقابل ۶ قدرت جهانی بنشینیم و به قول ترامپ کلاه سرشان بگذاریم و بتوانیم شرایطی را ایجاد کنیم که «بولتون» نگران دیدار ما با ترامپ باشد، درعینحال همین اقتدار و خودباوری را داشتهایم که با چین در موردقرارداد استراتژیک ۲۵ ساله مذاکره کنیم.
وزیر امور خارجه اظهار داشت: در اینجا لازم است به ملت ایران بگویم که در این توافق هیچچیز مخفی وجود ندارد. در دیدار «شیء جین پینگ» با مقام معظم رهبری که در موردقرارداد ۲۵ ساله صحبت کردیم، آن را اعلام کردیم. وقتی در سفر سال گذشته پیشنویس این قرارداد را به چین بردم، آن را اعلام کردیم.
ظریف اضافه کرد: وقتی هم که چین بهپیش نویس ما پاسخ داد، آن را اعلام کردیم و درنهایت زمانی هم که به توافق نهایی برسیم، چراکه هنوز به نتیجه نرسیده و در حال مذاکره هستیم، اعلام میکنیم.
وزیر امور خارجه تأکید کرد: ما آمادهایم با تمام ظرفیتهای موجود با نمایندگان مجلس همکاری کنیم و همانطور که بهترین روابط را با برادر شهیدم حاج قاسم سلیمانی داشتیم و هر هفته جلسه هماهنگی با او برگزار میکردیم این امکان را نیز داریم که با شما هماهنگ باشیم و برای پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی باهم همکاری کنیم. ظریف گفت: ما و شما نمایندگان اینجا هستیم تا آینده بهتری را برای کشور بسازیم. مقام معظم رهبری فرمودند اگر شما هم گزارش ملاقات ظریف را خوانده بودید و برخوردهای او را با طرف مقابل دیده بودید، شما هم مثل من او را شجاع، انقلابی و صادق میدانستید. آنچه اتفاق افتاد چیزی نبود که شما گفتید. من هیچگاه مسائل داخلی را به خارج نبردم.
وی افزود: هرچه من گفتم مقام معظم رهبری شنیدند. اگر دروغ گفتم شنیدند و ایشان گفتند که ظریف صادق است. اگر چیزی گفتم ایشان شنیدند و ایشان فرمودند که ظریف شجاع است.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران باید در برابر سیاستهای آمریکا بایستد و تاکنون در همه موارد در برابر سیاستهای آمریکا ایستاده است. شما هفته قبل دیدید که من در جلسه شورای امنیت سازمان ملل چگونه در برابر آمریکا ایستادم.
ظریف ادامه داد: افراد دیگری هم در وزارت خارجه بودند و همینگونه مقابل سیاستهای آمریکا ایستادند. شما نمایندگان هم بایستید و همه باهم باید این مسیر را ادامه دهیم اما باید کاری کنیم که آمریکا نتواند از اقدامات ما برای اهداف خودش استفاده کند.
وزیر امور خارجه افزود: از تمام قدرتمان باید برای کمک به معیشت مردم استفاده کنیم. شما هرچه میخواهید بفرمایید اما شهید سلیمانی و من هر هفته باهم جلسه داشتیم و هماهنگ میکردیم. در صحبتهای منطقهای هر آنچه کردیم با هماهنگی یکدیگر بود. آنهایی که شهید سلیمانی را میشناسند و با او دمخور بودند و همچنین آنهایی که با سید حسن
نصرالله در ارتباط هستند و با مقاومت فلسطین، عراق و لبنان دمخور هستند، میدانند نه شما. آنها میدانند که روابط ما چگونه بود.
ظریف افزود: همه ما باهم هستیم و باید باهم اقتصاد را درست کنیم. بخش خصوصی، بخش عمده اقتصاد ماست و ما در همه حرکتهای اقتصادی ،بخش خصوصی را بهعنوان موتور محرکه میشناسیم و معتقدیم که باید به این بخش کمک کرد و برای همین در همه سفرها بخش خصوصی همراه من بوده است. دوستان! آمریکا را ابرقدرت ندانید. برجام تحمیلی بر آمریکا بود و انشاء الله تاریخ و آینده آن را نشان خواهد داد. برجام سند افتخار ایران است و همواره خواهد بود و انشاءالله در تاریخ کشور ثبت خواهد شد.
ما مخالف دیپلماسی غلط هستیم
این اظهارات ظریف واکنشهای برخی نمایندگان را به دنبال داشت. موسی غضنفر آبادی در صحن مجلس گفت: آقای ظریف شما گفتید که دنیا در شرایط گذار است و اگر کسی شرایط گذار را درک نکنند آسیب خواهد دید؛ نقش وزیر در این شرایط چیست؟ شرایط گذار از چه سالی شروع شد. شما در شرایط گذار حرفی زدید که نباید میزدید.
محمود احمدی بیغش در صحن مجلس گفت: وضعیت مدیریت ژنرالها چیزی است که داریم میبینیم. مشکل امروز وزارت خارجه ما توهم اداره جهان با توییتر است. باور کنید توییتر معجزه نمیکند. الحمدلله شما که هواپیمای اختصاصی دارید پسدست به اقناع ملتها و دولتها بزنید. این حجم دشمنیهای شیطان بزرگ نیازمند رویکرد دیگری است.
حجتالاسلاموالمسلمین مجتبی ذوالنوری در صحن مجلس گفت:برخی از انتقادات بنده به رأس دولت برمیگردد. البته ما از تلاشهای دستگاه دیپلماسی تشکر میکنیم. نکته اول اینکه ریلگذاری و هدفگذاری شما از ابتدا غلط بود و آن سمتی که حرکت کردید اهداف کلی نظام محقق نشد. مقام معظم رهبری بارها تأکید کردند یکی از سیاستهای اصلی کشور تکیه به داخل و منطقه است. ما مخالف دیپلماسی نیستم، اما مسیر را نباید عوضی رفت. شما مسیر را از ابتدا کج رفتید.
مهرداد ویس کرمی در صحن مجلس گفت: آقای ظریف شما فرصتهای کشور را به امید لبخند به آمریکا و اروپا سوزاندید.
همچنین احمد راستینه در جلسه علنی دیروز مجلس گفت: آقای ظریف! نهتنها اراده جدی برای حمایت از نقشآفرینی بینالمللی بخش خصوصی ایجاد نکردید بلکه برنامه مشخصی برای افزایش مهارتهای دیپلماتیک بخش خصوصی در دستگاه خود تعریف نکردید. وی تأکید کرد: دلار ۲۰ هزارتومانی را باید دلار برجامی نامید. از شما میخواهیم پیام اقتدار ملت را با پایان سیاست برجامی و خروج از آن با شجاعت به مردم و دنیا مخابره کنید.
بههرروی وکلای ملت نشان دادند ۷ سال فرصت خوبی برای اقدام بود و اگر حرفی و اقدامی میبایست برای بهبود سیاست خارجی در دولت یازدهم انجام میشد باید در این مدت که بیش از دو برابر عمر صدرات امیرکبیر بوده انجام میشد اما چنین نشده است. از این جهت این پیام را با مخاطب قرار دادن ظریف به دولت مخابره کردند که زنگ انشا پایان یافته است و باید در محضر نمایندگان ملت پاسخگوی عملکرد خودشان باشند.
گزارشی که مقبول نیافتاد
به هرجهت اولین گزارش وزیرامورخارجه به مجلس یازدهم در حالی به سرآمد که هرگز مشخص نشد ما به ازای ۷ سال شرطی کردن اقتصاد و چشمپوشی از بخش عمدهای از صنعت هستهای کشور چه بود و هزینه از آبروی کشور در خط مقدم جبهه مقاومت چه آوردهای داشته است؟ و البته این نکته ناگفته ماند کسانی که مدعی بودند زبان دنیا را بلد هستند منظورشان کدام زبان بود؟
و نکته پایانی اینکه ظریف در جلسه علنی دیروز از رهبر انقلاب نقل قولهایی داشت، ولی هرگز به بند ۲ نامه ایشان به رئیسجمهور درباره الزامات اجرای برجام اشاره نکرد که صراحتا تصریح میکند: در سراسر دوره هشتساله، وضع هرگونه تحریم در هر سطح و به هر بهانه ای( از جمله بهانههای تکراری و خود ساخته تروریسم و حقوقبشر) توسط هر یک از کشورهای طرف مذاکرات، نقض برجام محسوب خواهد شد و دولت موظف است طبق بند ۳ مصوبه مجلس، اقدامهای لازم را انجام دهد و فعالیتهای برجام را متوقف کند. ایشان نگفت که در طول چهارسال گذشته چندبار تحریم شدهایم؟آیا اصلا قابل شمارش است!
مجلس یازدهم , محمد جواد ظریف , وزیر امور خارجه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.