واکسیناسیون روی دور تند - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 50141
  پرینتخانه » اجتماعی, اسلایدر تاریخ انتشار : 13 شهریور 1400 - 22:03 |
قرار است تا پایان شهریورماه ۴۰ میلیون دُز واکسن وارد کشور شود

واکسیناسیون روی دور تند

۱۹ ماه از شیوع کرونا می‌گذرد و با آغاز به کار دولت سیزدهم، اهمیت دسترسی هرچه سریع‌تر به واکسن، از هر نوعی و به هر طریقی، اهتمام مسئولان را برانگیخته است و وزیر بهداشت هم به مردم اطمینان خاطر داده است تا از بابت تأمین واکسن نگران نباشند.
واکسیناسیون روی دور تند

گروه اجتماعی
۱۹ ماه از شیوع کرونا می‌گذرد و با آغاز به کار دولت سیزدهم، اهمیت دسترسی هرچه سریع‌تر به واکسن، از هر نوعی و به هر طریقی، اهتمام مسئولان را برانگیخته است و وزیر بهداشت هم به مردم اطمینان خاطر داده است تا از بابت تأمین واکسن نگران نباشند. جدیت دولت در واردات واکسن ضمن کاهش جمعیت جان‌باختگان روزانه، می‌تواند از بار مضاعفی که بر سیستم نظام سلامت تحمیل‌شده، به طرز معناداری بکاهد. آن‌طور که بهرام عین‌اللهی می‌گوید، هر بیمار کووید۱۹ برای درمان در بیمارستان بین ۳۰ تا ۴۰میلیون تومان هزینه دارد ولی می‌توان با استفاده از واکسیناسیون تا قبل از درگیری به این بیماری جان افراد را نجات داد و جلوی هزینه‌های بیشتر را گرفت.

وزیر بهداشت دولت سیزدهم در همان آغاز دوره فعالیت خود به مردم قول داد که تا ۲۲ بهمن‌ماه «همه گروه‌های هدف» در برابر همه‌گیری کرونا واکسینه شوند و حالا از پایان مشکلات واکسیناسیون در کشور خبر داده و ابراهیم رئیسی در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا، روند واکسیناسیون در کشور را امیدبخش خوانده و با اشاره به افزایش واردات واکسن و تولید داخل در هفته‌های آینده بر لزوم تسریع و توسعه واکسیناسیون در گروه‌های سنی مختلف تأکید کرده است.   
 بازگشایی مراکز تعطیل واکسیناسیون
ورود بزرگ‌ترین محموله واکسن با بیش‌از چهار میلیون و ۶۰۰ هزار دُز به کشور، نویدبخش روزهای خوب واکسیناسیون است و می‌توان امیدوار بود، مراکزی که به دلیل کمبود واکسن تعطیل‌شده بودند، بازگشایی شوند. طی روزها و هفته‌های گذشته شماری از شهرهای استان‌های اصفهان، اردبیل، کرمانشاه، خراسان‌جنوبی به علت عدم دریافت واکسن کرونا ناچار به بستن برخی از مراکز واکسیناسیون خود شده‌اند. در برخی از شهرها حتی زمانی برای بازگشایی این مراکز اعلام‌نشده، فقط گفته‌شده است که این مراکز تا «اطلاع ثانوی» تعطیل خواهند بود. تنها در شهر کرمانشاه سه مرکز واکسیناسیون از روز ۱۰ شهریور تا «اطلاع بعدی» تعطیل اعلام‌شده‌اند. از سوی دیگر، عرفان مردانی، مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز گفته است: «با توجه به اتمام موجودی واکسن کرونا در پایگاه‌های تجمیعی واکسیناسیون در این شهر، مراکز واکسیناسیون ازروزچهارشنبه ۱۰ شهریور تا اطلاع ثانوی برای تزریق واکسن تعطیل خواهند بود.» اما در حال حاضر باتوجه به تهیه و تأمین این محموله استراتژیک دیگر جای نگرانی نخواهد بود. 

ورود ۴۰ میلیون دُز واکسن تا پایان شهریورماه
وزیر بهداشت هم از سرعت واکسیناسیون کرونا می‌گوید و قرار است تا پایان شهریورماه ۴۰ میلیون دُز واکسن وارد کشور شود. عین‌اللهی از ۶ هفته طلایی هم‌سخن گفته، ۶ هفته‌ای که بنا بر تأکیدات وزیر بهداشت باید خیلی تلاش کنیم و بر این اساس از مردم خواسته با حرکت مردمی به صحنه بیایند و واکسن بزنند، خیران، نهادها و استانداران هم در این مدت کار جهادی انجام دهند تا هرچه سریع‌تر واکسیناسیون تمام شود. بناست تا پایان مهرماه امسال، ۶۰ میلیون دُز دیگر هم وارد کشور ‌شود و این خبرهای خوش واکسنی، از تغییر نگاه در مواجهه با کرونا حکایت دارد و ظرفیت تزریق هم در کشور بیشتر شده که روایتگر عزم و اراده دولت تازه‌نفس دررسیدن به خط پایان واکسیناسیون عمومی است. در اینجا می‌توان به رکورد واکسیناسیون روزانه هم اشاره کرد که سوم شهریورماه این رکورد با ۷۶۴هزار و ۱۶۷ دُز واکسن در کشور شکسته شد و این روند می‌تواند همچنان تداوم داشته باشد. 

به عمل کار برآید به سخندانی نیست
عصر جدیدی در زمینه واکسیناسیون آغازشده و دوران توقف و کندی در تزریق واکسن تمام‌شده است، دورانی که فقط حرف واکسن مطرح بود اما یا خبری از آن در مراکز تزریق نبود و یا دچار کمبود بودیم. بنابراین خیلی زود دسترسی و تسریع در امر واکسیناسیون، به مطالبه‌ای همگانی تبدیل شد و پاسخ دولت به این مطالبه، بیان این عبارات بود که «از همان روز اول که کواکس آمد برای این‌که واکسن را در دنیا تهیه و توزیع کند، رفتیم ثبت‌نام کردیم در کواکس و برای ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دُز واکسن سفارش دادیم. جزو اولی‌ها بودیم که سفارش دادیم. آن‌وقت خیلی حرف زدند، یکی گفت چرا، یکی گفت چقدر؟ ولی این کار را کردیم. چه شد، در مقام عمل یک‌خرده تأخیر شد. این بحث‌های دیگری است که سر جای خودش، از کشورهای دیگر هم فوری شروع کردیم 

به خرید واکسن. در این زمینه وزارت خارجه خیلی فعال بود. سفرای ما فعال بودند و وزارت بهداشت و درمان بسیار فعال بود. حتی شرکت‌های خصوصی هم که الان به ما ایراد می‌گیرند، چرا به آن‌ها مجوز ندادید، به آن‌ها مجوز دادیم. تهیه این واکسن‌ها سخت بود، نتوانستند بروند تهیه کنند و بیاورند و الا همین‌الان هم مجوز دارند و اگر می‌خواهند بروند تهیه کنند و بیاورند. یک مقدار پیچیدگی دارد، یک مقدار تعداد واکسن دردنیا محدود است.» حال‌آنکه محمد کریمی‌نیا، معاون قرارگاه پدافند زیستی کشور می‌گوید که راه دیگری برای واردات واکسن وجود نداشته و مسئله اینجاست که در کشور همین مسیرها، برای واردات، به‌درستی طی نشده است: «ما این مسیرها را تا انتها نرفتیم تا بتوانیم به واکسن انبوه برسیم. گفته می‌شود ایران با اکتوور و اسپوتنیک وی، قرارداد امضاء کرده و قرار بود ماهانه ۲ میلیون دُز واکسن به ما بدهند، اما بعد مشخص شد که همین شرکت اسپوتنیک‌وی روسیه در ایران برای خودش، خط تولید راه انداخته است. اما وزارت بهداشت می‌گوید، سرشان کلاه گذاشته‌اند. مسئله اینجاست که قراردادها به‌درستی منعقد نشده است. اگر قراردادها درست بود، باید ماهانه حداقل چهار میلیون دُز واکسن از روسیه به ایران می‌رسید.»
معاون قرارگاه پدافند زیستی ایران در تازه‌ترین اظهارنظرش مطرح کرده، همه واکسن اسپوتنیک تولیدشده در ایران به روسیه تحویل داده می‌شود. در مقابل کیانوش جهانپور، رئیس سازمان غذا و دارو این موضوع را تکذیب و گفته است روسیه هنوز به‌طرف ایرانی مجوز تولید انبوه نداده است. 
جهانپور ۲۸ تیرماه هم در واکنش به انتشار خبری به نقل از سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در کلاب هاوس مبنی بر این‌که «اسپوتنیک خط تولیدی به ایران داده که به درد ما نمی‌خورد»، این موضوع را رد کرد و تیتر انتخابی در برخی رسانه‌ها با مطالب عنوان‌شده در متن صحبت‌های علیرضا رئیسی را بی‌ارتباط خواند: «متأسفانه تیتر انتخاب‌شده در برخی رسانه‌ها ارتباطی با متن خبر و گفته‌های سخنگوی محترم ستاد ملی مقابله با کرونا ندارد. آنچه که ایشان شب گذشته و در این گفت‌وگوی کلاب هاوسی مطرح کردند، توضیح در خصوص علل تأخیر واکسیناسیون در ایران بوده که ناشی از تأخیر درروند تأمین واکسن است و طبیعتا گزارشی از نحوه و میزان تحقق پیش‌بینی‌های قبلی از تأمین‌کنندگان واکسن ازجمله روسیه و واکسن اسپوتنیک وی نیز ارائه‌شده است.» 
این حواشی روزها و هفته‌هاست که دامن نظام سلامت را گرفته و حتی در روزگاری که رکورد زنی‌های پیاپی موارد ابتلا و مرگ ادامه داشت و تقریبا در هیچ بیمارستانی تخت خالی پیدا نمی‌شد و کمبود تجهیزات به سهمیه‌بندی سرم و آب مقطر رسیده، بود، مسئولان بیشتر به توجیه عملکرد خود، لاپوشی کمبودها و انداختن تقصیر به گردن دیگران مشغول بودند. 
در مورد تعلل در تأمین واکسن موردنیاز شهروندان نیز مجادله سختی میان مسئولان و مقام‌های اسبق بهداشتی و وزارت خارجه درگرفت و علیرضا زالی، رئیس ستاد مقابله با کرونا در کلان‌شهر تهران از سفیران جمهوری اسلامی در کشورهای مختلف انتقاد کرد که به دنبال تأمین واکسن نبوده‌اند و گفت: «هزینه داروهای کرونا چند برابر واردات واکسن شده است، اما اجازه خرید واکسن ندادند چون فکر می‌کردند گران است.»خبرگزاری صداوسیما بیستم مردادماه در مورد کندی روند واکسیناسیون از قول زالی نوشت: 
«ما فقط برای پنج روز ذخیره واکسن داریم و نمی‌توانیم سرعت را زیاد کنیم، اگر واکسن زیاد بود ما مراکز را دوبرابر می‌کردیم.»
اظهارات زالی با واکنش تند محمدجواد ظریف و برخی دیگر از مقام‌های ارشد وزارت خارجه روبه‌رو شد. ظریف بدون نام بردن از نهاد خاصی پرسید: «کدام دستگاه پروفورمای ورود ۲۰ میلیون واکسن از اروپا را رد کرد؟»
وزیر خارجه دولت دوازدهم ورود واکسن به کشور را حاصل تلاش‌های این وزارتخانه عنوان کرد و در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «کدام دستگاه تا امروز خرید و اهدای بیش از ۲۴ میلیون واکسن خارجی را تمهید کرده و واردات انبوه و مستمر را در هفته‌های آینده مذاکره و نهایی کرده است؟» 
اما اگر عملکرد و سخنان دولت قبل را با دولت جدید مقایسه کنید، به خیلی از مسائل پی می‌برید. دولتی که تنها چهار هفته از زمان تحلیف رئیس‌جمهورش و یک هفته از آغاز کار وزرایش می‌گذرد اما در همین آغاز کار، به دور از حواشی، گام‌های محکمی را در حوزه واردات واکسن برداشته و به‌جای بیان سخنان متعدد و دفاعیات گوناگون که ما به دنبال واکسن رفتیم و به ما ندادند و یا تحریم بودیم، در عمل اقدامات شایان توجهی را انجام داده است. ابراهیم رئیسی در نشست علنی مجلس شورای اسلامی که برای دفاع از کابینه پیشنهادی برگزارشده بود، اولویت دولت خود را مهار کرونا و سرعت بخشیدن به واکسیناسیون خواند و  تأکید کرد، ارتقاء وضعیت بهداشتی و ارتقاء سطح درمان ازجمله اولویت‌های دولت او خواهد بود. رئیسی در نخستین جلسه هیئت دولت سیزدهم که یک روز پس از رأی اعتماد مجلس در چهارم شهریورماه برگزار شد، بر مسئله واکسیناسیون کرونا که باید در زمان کوتاهی حل شود، تأکید کرد. 
رئیسی بابیان این‌که باید مسئله کرونا را به‌طورجدی دنبال کنیم گفته بود: «معاون اول موضوع ورود واکسن و افزایش تولید واکسن را پیگیری و مبالغ آن نیز تأمین‌شده و بازهم تأمین خواهد شد.» 
رئیسی از وزارت خارجه هم خواسته بود که با رایزنی کار واردات واکسن را با جدیت دنبال کند و حالا وزیر بهداشت می‌گوید، مشکل واکسن برطرف شده و در جریان سفر خود به آذربایجان شرقی اعلام کرده است که ۶ هفته بعدازاین تاریخ، زمان طلایی برای واکسیناسیون است حتی یک ثانیه هم نباید زمان را تلف کنیم و باید به‌صورت ضربتی بحث واکسیناسیون را به جلو ببریم.
 واردات و تزریق واکسن به روایت آمارها
با ورود چهل و چهارمین محموله واکسن کرونا به کشور که چهار میلیون و ۶۰۰ هزار دُز است، رکورد واردات واکسن به کشور شکسته شده و آخرین خبرها از واردات واکسن حاکی از آن است که مجموع واکسن‏های واردشده به کشور، طبق اعلام گمرک، تقریبا به رقم ۳۵ میلیون دُز رسیده است که ۲۴ محموله واکسن سینوفارم از کشور چین به میزان، ۲۶ میلیون و ۹۵۰ هزار دُز واردشده، ۱۱محموله واکسن اسپوتنیک از کشور روسیه به تعداد یک‌میلیون و ۴۵ هزار دُز و سه  محموله واکسن آسترازنکا از کشور ژاپن به میزان دو میلیون و ۹۱۱ هزار و ۸۱۰ دُز و دو محموله واکسن سبد کواکس از کشور کره‌جنوبی به تعداد سه میلیون و ۲۰۰ هزار و ۴۰۰ دُز و از سبد واکسن کواکس از کشور ایتالیا، واکسن آسترازنکا از کشور روسیه و واکسن بهارات از کشور هندوستان درمجموع سه محموله واردشده که یک محموله به تعداد یک‌میلیون و ۴۵۲ هزار دُز از ایتالیا، یک محموله به تعداد ۳۱۵ هزار دُز از روسیه و یک محموله به تعداد ۱۲۵ هزار دُز از هندوستان وارد کشور شده است. مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت اعلام کرده: تاکنون ۱۹ میلیون و ۳۴۰ هزار و ۳۸۵ نفر دُز اول واکسن کرونا و ۹ میلیون و ۵۰۲ هزار و ۶۷۹ نفر نیز دُز دوم را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق‌شده در کشور به ۲۸ میلیون و ۸۴۳ هزار و ۶۴ دُز رسیده است. 

نوع واکسن مهم نیست
مسئولان می‌گویند، ۶۷ درصد کل واکسن‌های وارداتی کشور از نوع واکسن چینی سینوفارم هستند و ۱۷ درصد واکسن‌های خارجی نیز از شرکت آسترازنکا تهیه‌شده‌اند و باتوجه به دغدغه مردم در مورد نوع واکسن تزریقی، کارشناسان می‌گویند، کسب ایمنی دارای بیشترین اهمیت است و بهترین نوع واکسن در دسترس‌ترین آن‌هاست. بر همین اساس کارشناسان تأکید می‌کنند که نباید منتظر ورود یک واکسن خاصی بمانیم و از میان واکسن‌های موجود بایستی انتخاب کنیم. همه متخصصان بیماری‌های عفونی و اعضای کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا، از مدت‌ها قبل تأکید کرده‌اند که همه مردم باید واکسینه شوند تا سطح ایمنی بالا برود، با زدن واکسن حداقل به نوع کشنده ویروس مبتلا نخواهیم شد و نوع واکسن مهم نیست چراکه همه واکسن‌های موجود، از حاد بودن بیماری کرونا و مرگ‌ومیر ناشی از آن پیشگیری می‌کنند.مقامات بهداشتی می‌گویند، «هر واکسنی فارغ از ایرانی و غیر ایرانی اگر در دسترس قرار گرفت بهتر است افراد نسبت به تزریق آن اقدام کنند، زیرا فواید واکسن کرونا بسیار بیشتر از عوارضی است که ممکن است این واکسن داشته باشد. آنچه در مورد همه واکسن‌ها صدق می‌کند این است که ۱۰۰ درصد مانع مرگ‌ومیر می‌شود و چنانچه فردی بعد از تزریق واکسن هم  به کرونا مبتلا شود تزریق واکسن از مرگ او جلوگیری می‌کند.» 

|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای واکسیناسیون روی دور تند بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.