نتیجه مذاکرات در انتظار پایان بازی آمریکا
حانیه مسجودی
همچنان مذاکرات هستهای در وین برقرار است و از آذرماه سال جاری تاکنون به درازا کشیده است. در این میان سیاستهای آمریکا و دولتهای غربی همانی است که در طول مذاکرات قبل از امضای برجام در مقابل ایران به کار گرفته میشد و اکنون نیز تفاوتی نکرده است.
اکنون حدود ۳ ماه از، شروع دوباره مذاکرات هستهای وین میگذرد و رفتاری که بهوفور از جانب آمریکا و اروپا در قبال ایران شاهد بودهایم بازی پلیس بد و پلیس خوب است. تقریبا قبل از متوقف شدن مذاکرات هستهای سال ۹۹ برای احیای برجام و در دولت روحانی، تروئیکای اروپایی خودشان نقش پلیس بد و خوب را به عهده گرفته بودند و هنوز آمریکا بهطور رسمی وارد مباحث نشده بود.
اما پس از ۷ آذرماه و پس از مواجهه با اسناد پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران و روبهرویی با جدیت تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان ورقها برگشت. اروپا شوکه شد و آمریکا دریافت که با ادامه روند قبلی میتواند بهکل از میدان به در شود.
به همین دلیل سیاستی که امروز آن را دنبال میکنند را احیا و در پیش گرفتند و آن اتخاذ مواضعی بود که مطلقا هیچ اشارهای به خروج ترامپ از برجام، اعمال تحریمها و عدم اجرای این توافق و کلیت اقدامات غیرقانونی آمریکا علیه ایران نمیکرد.
ضربالاجلهای ساختگی آمریکا برای ایران، سیاست همیشگی آمریکا علیه ایران
بهطور مثال «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اخیرا طی نشست خبری در واشنگتن، مواضع دولت جو بایدن در قبال مذاکرات وین را تکرار کرد و بازهم به سراغ ضربالاجلهای ساختگی درباره برجام رفت. همان سیاستی که بالاتر به آن اشاره کردیم.
به نقل از وبسایت وزارت خارجه آمریکا، یکی از خبرنگاران حاضر در این نشست خبری از ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره اظهارنظر اخیر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خصوص وضعیت جاری در مذاکرات وین سؤال کرد.
این خبرنگار پرسید: «ما نظرات بسیار مثبتی را در مورد پیشرفتهای انجامشده در وین توسط جوزپ بورل و نماینده روسیه در آنجا دیدهایم. آیا با این نظرات مثبت اتفاقنظر دارید؟ شما قبل از ازسرگیری این دور از مذاکرات گفته بودید که اگر اراده سیاسی برای توافقس وجود داشته باشد، خیلی خیلی سریع خواهیم دید. آیا شما شاهد چنین چیزی بودهاید؟»
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به این سؤال، بازهم به سراغ بازی تکراری آمریکاییها با عنصر زمان و ضربالاجلهای ساختگی درباره برجام رفت و بدون اشاره به خروج غیرقانونی واشنگتن از این توافق بینالمللی، تلاش کرد توپ را به زمین ایران بیندازد.
این مقام واشنگتن گفت: «فرستاده ویژه (آمریکا در امور ایران) و تیمش در وین میمانند. باید بگویم که ما ازنظر پیشرفتی که ممکن است در وین شاهد آن باشیم کمی محتاطتر (از جوزپ بورل) خواهیم بود، دقیقا به این دلیل که ما در مراحل پایانی مذاکره پیچیدهای با طرفهای کلیدی هستیم»
اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در شرایطی صورت گرفته که مذاکرات در وین بهمنظور برداشتن تحریمهای غیرقانونی اعمالشده علیه ایران در جریان است. مقامهای گروه مذاکرهکننده ایران و همچنین سایر مسئولان ارشد بارها اعلام کردهاند که آمریکا باید اقدامات غیرقانونی خود در خروج از برجام را اصلاح کند و تحریمها علیه ایران را طوری بردارد که قابل راستی آزمایی باشد.
امیر عبداللهیان: توافق خوب در وین در صورت واقعبینی طرف غربی دستیافتنی است
حتی وزیرامورخارجه کشورمان بار دیگر به توافق خوب در وین اشاره و اعلام کرد که توافق خوب در وین در صورت واقعبینی طرف غربی دستیافتنی است.
این بار نخستی نیست که امیر عبداللهیان به این مسئله اشاره میکند و اراده آمریکا و غرب و واقعبینی آنها را راهحل مذاکرات وین مینامد. نکتهای که طی سه ماه اخیر غربیها را مشوش کرده است همین پافشاری، وحدت و یکصدایی جمهوری اسلامی ایران در خارج یا داخل کشور است. نهتنها وزیرامورخارجه کشورمان بلکه اخیرا نیز دبیر شورای عالی امنیت ملی در تويیتی راستی آزمایی و ارائه تضمین را بخش لاینفک توافق خوب خواند و افزود: بدعهدی اثباتشده آمریکا مهمترین عامل تهدیدکننده هرگونه توافق است.
طبق آخرین اخباری که از مذاکرات وین منتشرشده به نظر میرسد طرفین به مراحل نهایی رسیدهاند اما همچنان این مرحله نهایی منتظر تمام شدن بازی آمریکا و پذیرش واقعیت از سوی آنهاست. واقعیتی که ایران از آن میگوید و پس از رفتارهای اشتباه ترامپ و بایدن در قبال کشورمان، برای اذهان عمومی جهان مشخصشده است. ایران اسناد و راهحلهای ابتکاری خود را برای احیای برجام در وین ارائه داده و به گفته عضو ارشد مذاکرهکننده هستهای چین، این ایران بوده که در ارائه پیشنهاد پیشقدم بوده است.او حتی تأکید کرده است که آمریکا باید تکلیف خود را مشخص کند تا بتوان مرحله نهایی را بهطورقطع نهایی کرد. لذا مشخص است که صرفا آمریکاییها به دنبال راه فرار از مباحث منطقی مطرحشده در وین هستند و نمیخواهند واقعیات را بپذیرند. علتش نیز جنجال و چنددستگی سیاسی و همیشگی در این کشور است.
امیر عبداللهیان , حانیه مسجودی , مذاکرات وین
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.