موج منفی در تالار شیشه‌ای - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 27337
  پرینتخانه » اسلایدر, اقتصادی تاریخ انتشار : 27 مرداد 1399 - 0:09 |
گزارشی از دلایل بی‌ثباتی بازار بورس در روزهای اخیر؛

موج منفی در تالار شیشه‌ای

بازار بورس چند روزی است که روی آرامش و ثبات را به خود نمی‌بیند و از هفته گذشته در پی اظهارنظر وزیر اقتصاد در برابر وزیر نفت درباره عرضه دارا  دوم، روند منفی را طی می‌کند.
موج منفی در تالار شیشه‌ای

نفیسه امامی 
بازار بورس چند روزی است که روی آرامش و ثبات را به خود نمی‌بیند و از هفته گذشته در پی اظهارنظر وزیر اقتصاد در برابر وزیر نفت درباره عرضه دارا  دوم، روند منفی را طی می‌کند. علاوه بر تأییدیه و تکذیبیه‌های میان دو   وزارتخانه و ترس‌های ناشی از بی‌ثباتی تصمیمات اقتصادی دولت که باعث وارد آمدن شوک به بازار شد، آزادسازی بخش دیگری از سهام عدالت نیز فشار فروش بر برخی سهام را افزایش داد تا شاخص کل مجددا سطح دو میلیونی را از دست بدهد. مازاد عرضه در بازار بر بی‌ثباتی آن دامن زد و به نظر می‌رسد تا جمع نشدن عرضه‌های فعلی، بازار بار این بی‌ثباتی را باید تحمل کند.
ازسوی‌دیگر سهامداران غیرحرفه‌ای و بدون آگاهی در بورس احساسی عمل می‌کنند و در مقابل نوسانات بازار، رفتار هیجانی نشان می‌دهند که باعث ایجاد موجی از نوسانات می‌شوند.
 تصمیمات هیجانی سرمایه‌گذاران برای جلوگیری از دست دادن سرمایه، در برهم‌خوردن تعادل بازار نیز مؤثر بوده است. 
 ریسک و نوسان در ذات بورس نهادینه است، اما نه آن نوسانی که محصول عدم هماهنگی و سوء مدیریت باشد. اتفاقاتی که در بازار بورس در حال رقم خوردن است، بار فشار فروش ناشی از جوّ  بی‌اعتمادی ایجاد کرده  و دولت باید جواب منطقی برای این وضعیت داشته باشد. 
سیاست‌گذاران نباید با اجرای برنامه‌ها و سیاست‌های اقتصادی مدیریت نشده، بی‌اعتمادی را به بازار سرمایه تزریق کنند. 
درشرایطی که با توجه به استقبال سهامداران از بازار سرمایه در ماه‌های اخیر و افزایش شاخص قیمت‌ها در بازار بورس، فروش دارایی‌های دولت توانست نتایج مثبتی در تأمین کسری بودجه داشته باشد، ضرورت حفظ سهامداران در این بازار از اهمیت بسزایی برخوردار است، اما شواهد حاکی از آن است سرمایه‌گذاران در پی بی‌ثباتی‌های اخیر به دنبال ترک بازار هستند. 

همایون دارابی کارشناس بازار سرمایه درباره دلایل ایجاد بی‌ثباتی در بورس طی روزهای اخیر به «رسالت» گفت: بازار اصلاح، رشد و استراحت را باهم دارد و ما نمی‌توانیم از بازار سهام انتظار داشته باشیم که از ابتدا تا انتهای سال روند رو به رشدی طی کند. بعد از بازدهی نزدیک به ۲۸۰ درصدی شاخص، انتظار دوره اصلاح و استراحت می‌رود.
وی بابیان‌این‌که اتفاقاتی مانند آزادسازی فاز دوم سهام عدالت یکی‌از دلایل مهم عرضه در بازار شد، افزود: متأسفانه وعده‌های داده‌شده در کنترل عرضه‌ها یا جایگزینی سهام عدالت با ابزارهایی مانند کارت اعتباری یا تسهیلات بانکی محقق نشد و به مطالبی  درباره تشویق مردم به نگهداری دارایی با ارزش سهام عدالت عمل نگردید تا مردم به‌جای فروش، آن‌ها را حفظ کنند و به‌همین‌علت فشار بر عرضه در بازار به‌وجودآمد. ضمن‌این‌که سطح اعتباری کارگزاری‌ها به ۱۰ درصد کاهش پیدا کرد و حدنصاب مجوز داشتن سهام با درآمد ثابت از ۱۰ درصد به۵ درصد رسید و باعث شد عرضه‌ها را بر روی مقاومت دومیلیون واحد تشدید کند و ما شاهد کاهش ارزش سهام‌ها باشیم.
دارابی بابیان‌این‌که انتظار می‌رود در چند هفته آینده بازار در همین محدوده نوسان داشته باشد، افزود: مازاد عرضه در بازار هم در شناسایی سود در مرز دو میلیون واحد و هم در عرضه‌های ناشی از سهام عدالت یا کاهش حدود اعتباری به‌چشم‌می‌خورد. باید عرضه‌های فعلی جمع‌آوری شود تا بازار به ثبات برسد. 
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: بازار مترصد اصلاح و استراحت بود. ازسوی‌دیگر شاخص در مرز دومیلیون واحد حساس است و  واکنش تندی به خبرها نشان می‌دهد. ضمن‌این‌که مسائل درباره عرضه دارا دوم و عرضه اوراق سلف نفتی که مشکلات زیادی دارند، در کنار یکدیگر باعث شدند بورس از مدار عادی خود خارج شود. 
وی بابیان‌این‌که رفتار دولت در قبال بورس با رفتار دوهفته قبل آن متفاوت نیست، گفت: بازار اکنون جو هیجان‌زده و احساسی دارد و افراد تازه‌کار در بازار حضور زیادی دارند. به‌علاوه‌این‌که بورس مجموعه‌ای از ریسک و بازدهی است و نمی‌توان همیشه از آن انتظار بازدهی داشت. طبیعی است که قیمت‌ها در بازه زمانی پایین بیاید و با ارزنده شدن قیمت‌ها ادامه پیدا کند. باوجود همه این عوامل به نظر می‌رسد بالانس بازار به لحاظ عرضه و تقاضا به‌هم‌خورده و باعث ایجاد بی‌ثباتی شده است. 
دارابی با اشاره به این‌که نگرانی جدی درباره فروش سهام عدالت وجود دارد، افزود: این افراد با پایین آمدن قیمت‌ها   و  فروش سهام عدالت خود که دارایی باارزشی به حساب می آید، به سود کمتری دست پیدا می‌کنند. باید دولت با طمأنینه فاز دوم سهام عدالت را آزاد می‌کرد، زیرا عرضه فوری بخش دوم سهام عدالت باعث شد بازار دچار بی‌ثباتی شود. 
عضو انجمن توسعه سرمایه‌گذاری حرفه‌ای  ادامه داد: بازار برای بازگشت به   مرز دو میلیون واحد، کار بسیار سختی را در پیش دارد و برای رسیدن به آن مرحله باید اتفاقات خوب زیادی رخ بدهد. به نظر می‌رسد مرحله اول رشد بازار در سال ۹۹ به پایان رسیده و باید منتظر اقدامات بعدی باشیم. وی با اشاره به لزوم حمایت دولت از بورس در راستای ایجاد اعتماد مردم به بازار گفت: ما از دولت می‌خواهیم بالانس بازار را به هم نزند
 و مسیر درستی که از ابتدای سال طی می‌کرد را برود و مانع از افزایش نرخ بهره اوراق دولتی شود که اکنون به ۲۱ درصد رسیده و خطرناک است. همچنین پیشنهاد انتشار اوراق سلف نفتی به‌صورت ارزی و تضمین پرداخت 
کف قیمتی و ایجاد بازدهی بالا برای اوراق مخرب است و شاید همه اقتصاد را دچار مشکل کند.  دولت نباید تصمیماتی اتخاذ کند که بر هم زننده نظم کل اقتصاد باشد. دارابی در پایان سخنانش با تأکید بر این‌که بازار نیازمند دخالت دولت در آن نیست و فقط باید فضای کلی اقتصاد برای سرمایه‌گذاری مطلوب شود، تصریح کرد: بازار سرمایه مانند دماسنجی است که درست یا غلط بودن تصمیمات دولت را نشان می‌دهد. اکنون بخشی از بازار نسبت به افزایش نرخ بهره‌ای که توسط  دولت بر روی اوراق خود انجام داد، حساس شده است، درحالی‌که دولت باید بر روی وضعیت کنترل نرخ بهره اوراق، عرضه سهام عدالت و تقویت سیاست‌گذاری در حوزه نفت دقت کند. 

نویسنده : نفیسه امامی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای موج منفی در تالار شیشه‌ای بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.