معماي استعفا
شب دوشنبه خبر استعفاي وزير امور خارجه منتشر شد؛ محمدجواد ظريف با انتشار پستي در اينستاگرام رسمي خود ضمن تبريک ميلاد خجسته حضرت زهرا سلام الله عليها، نوشت: از بزرگواري مردم عزيز و دلاور ايران و مسئولان محترم در ۶۷ ماه گذشته سپاسگزارم، از ناتواني براي ادامه خدمت و تمام کاستي ها در دوران خدمت صميمانه پوزش مي خواهم.مصاحبههاي متعدد و نظرهاي مختلفي در اين مدت بيان شد اما در آخر مشخص نشد با اين استعفا موافقت مي شود يا خير، به همين منظور با رئيس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس، يکي از نمايندگان مردم تهران و يک کارشناس مسائل سياسي و بين المللي گفتوگو کرديم.
حشمت الله فلاحت پيشه، رئيس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي در مورد استعفاي وزير امور خارجه ضمن تاکيد اين که استعفاي وزير امور خارجه نبايد به يک امر اختلافي تبديل شود، در گفتوگو با رسالت گفت: خود آقاي ظريف بايد استعفايش را توضيح دهد، استعفاي او نبايد به يک امر اختلافي تبديل شود. ايشان ۶۷ ماه براي سياست خارجي کشور زحمت کشيدند و اکنون استعفا دادهاند، نظر شخصيام اين است که آقاي ظريف بايد بمانند و دوره چهار ساله خودش را به انجام برساند.
وي ضمن تاکيد بر ماندن محمد جواد ظريف با بيان اين که او شخصي است که عهدشکني آمريکا را از نزديک ديده، افزود: به خصوص اين که مهم ترين موضوع و مسئله کاري ايشان برجام است که جنبه ديپلماسي رسمي برجام تا حد زيادي تمام شده اما ديپلماسي عمومي مهم است، وي نزديک ترين شخصي است که به طور کامل و از نزديک در جريان عهدشکني آمريکا و دشمنان جمهوري اسلامي ايران بوده است.
فلاحت پيشه با اشاره به اين که با استعفا در اين شرايط کسي قهرمان نمي شود، ادامه داد: در چنين شرايطي ملت ايران نيازمند نخبگاني هستند که از منافع کشور دفاع کنند؛ با استعفا در اين شرايط کسي قهرمان نمي شود اميدوار هستيم او بماند و بيشتر مردم هم نظرشان همين است.
وي در پاسخ اين که برخي دليل استعفاي ظريف را ناهماهنگي در قوه مجريه مي دانند، تاکيد کرد: موضوع ناهماهنگي هاي
دولت در گذشته هم مسبوق به سابقه بوده، اما زماني که مسئولان به رغم اين ناهماهنگي ها کار کنند جزئي از ويژگي نخبگان سياسي محسوب مي شود و ظريف هم از چنين ويژگي هايي برخوردار بوده است.
فلاحت پيشه ضمن تاکيد بر اين که کنار رفتن وزير امور خارجه در اين شرايط به ضرر دولت است، افزود: کنار رفتن وزير امور خارجه در اين شرايط به ضرر دولت است، تحت هر شرايطي اگر ظريف بماند يا نماند موضوع مهم اين است که ما بايد در يک گام جلوتر شرايط را مديريت کنيم، نبايد مواردي مانند استعفاي آقاي ظريف منجر به پسرفت در سياست خارجي کشور شود.
رئيس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس گفت: وزير امور خارجه فقط گفته من نمي توانم بيشتر از اين کارم را ادامه دهم، با ظريف يا بدون ظريف بايد در يک گام جلوتر موضوع را پيش ببريم، چرا که دشمنان ما از چنين موضوعاتي خوشحال مي شوند.
وي با تاکيد بر اين که نبايد دشمن شاد عمل کنيم، افزود: بنده اخيرا هم گفته ام که ظريف سياستمدار تيزهوشي است و بايد بدانند اگر اقدامي کردند و دشمنان ما خوشحال شدند حتما آن کار را انجام ندهد، اکنون دشمنان ما از استعفاي وي خوشحال هستند بنابراين ما نبايد دشمن شاد عمل کنيم.
اين نماينده با بيان اين که ظريف بارها انتقادات و گلهمنديهايش را با من مطرح کرده بود، خاطرنشان کرد: طبيعي است که ظريف گله مندي ها و انتقادهايي داشته باشد. او بارها با بنده هم اين انتقادات را مطرح کرد، اما اين موضوع نبايد اختلاف تلقي شود، اميدوارم وزير امور خارجه با توجه به شرايط، بهترين تصميم را بگيرند، ضمن اين که از دولت روحاني هم انتظار مي رود به گونه اي عمل کنند که از ناهماهنگي پرهيز کنند.
حشمت الله فلاحت پيشه ضمن اشاره به برخي تحليل ها مبني بر سقوط دولت با استعفاي ظريف، ابراز داشت: آن دسته از تحليلهايي که استعفاي يک وزير را به معناي سقوط دولت مي دانند، از طرف هرکس که گفته شود
تحليل هاي ستون پنجمي است، يک سوم سياستمداران کشور ما در اقدامات تروريستي شهيد شدند اما کشور بازهم رو به جلو حرکت کرده است.
وي ادامه داد: اکنون هم که يک وزير استعفا داده به معناي افول و سقوط دولت نيست، کشورما به حدي از قوام، ثبات و قدرت برخوردار است که به راحتي ميتواند تحولات خودش را به سمت پيشرفت ببرد.
رئيس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در پايان با تاکيد بر اين که با استعفاي آقاي ظريف بايد مثل يک موضوع اداري برخورد شود، گفت: بايد با استعفاي آقاي ظريف به عنوان يک موضوع اداري برخورد کرد نه موضوعي سياسي، سياسي سازي چنين مواردي به ضرر دولت و کشور است.
همچنين علي نوبخت حقيقي، نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي، در اين باره ضمن ابراز تاسف از استعفاي وزير امور خارجه با بيان اين که روند سياست خارجي ما قفل است در گفتوگو با رسالت گفت: بابت استعفاي ظريف متاسفم، کاش در اين شرايط حساس چنين وضعي پيش نمي آمد و او در موقعيتي قرار نميگرفت که مجبور به اين کار شود؛ بنده چند وقت پيش با وزير امور خارجه صحبتي داشتم مبني بر اين که تعدادي از نمايندگان مجلس به اين نتيجه رسيدند که روند سياست خارجي ما قفل است و مجلس بايد يک فعاليت پارلماني در زمينه هاي سياست خارجي از خود نشان دهد.
وي با بيان اين که مجلس بايد در جهت اعلام وظايف ديپلماسي پارلماني فعال باشد، افزود: به حکم قانون مجلس وظايفي دارد و مي بايست در جهت اعلام وظايف ديپلماسي پارلماني فعال باشد، اما متاسفانه جز يک گروه از کميسيون هاي مجلس، مجلس در موقعيتي انفعالي است، اين گونه نمي شود که ما نمايندگان مردم باشيم و مسائل متعددي که بر سرنوشت مردم براي سال هاي آينده رقم مي خورد را در شرايطي که مردم در تنگنا هستند و از نمايندگان انتظار دارند ناديده بگيريم.
نماينده مردم تهران با اشاره به اين که اکنون ما به عنوان مسئول، پاسخي براي ملت نداريم، خاطرنشان کرد: ما پاسخي براي ملت نداريم؛ چرا که بنا بر ضرورت قانون هاييرا تصويب کرديم اما در مرحله اجرايي کسي توجهنمي کند و هرکس کار خودش را مي کند، بعد از آن هم افرادي که در تبليغ اين گونه سياست هاي محدود کننده نقش دارند از تريبون ها به اعضاي دولت و مجلس اعلام مي کنند چرا گوشت اينگونه گران شده و پول مليبيارزش شده، همه چيز روشن و به دليل اعمال اين سياستهاي محدود کننده است!
عضو کميسيون بهداشت و درمان مجلس تصريح کرد: طي جلسه اي که در مجلس با ظريف و عراقچي داشتيم متوجه شديم که بايد طرحي نو براي خروج از اين حالت داشته باشيم.
علي نوبخت حقيقي در پايان با بيان اين که مسئله استعفاي ظريف پيچيده است، گفت: همچنين درمورد ناهماهنگي هايي که گفته مي شود در امور قوه مجريه وجود دارد؛ رئيس جمهور و رئيس دفترش بايد پاسخگو باشند، مسئله استعفاي ظريف پيچيده است و به فاکتورهاي متعددي ربط پيدا مي کند و نمي دانم که با آن موافقت مي شود يا خير.
اما در آخر هم نظر حسن هاني زاده، کارشناس سياسي و روابط بين الملل را جويا شديم، وي درگفتوگو با رسالت استعفاي محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه را اين گونه تحليل کرد: استعفاي ناگهاني ظريف گمانه زنيهايي را در سطح افکار عمومي در داخل و خارج ايجاد کرده است، اين کارشناس با بيان اين که استعفاي ظريف مي تواند يک بازي سياسي قلمداد شود، افزود: اگر استعفاي ظريف مورد پذيرش روحاني قرار نگيرد به معناي اين است که وزير امور خارجه درصدد امتيازگيري از برخي جريانهاي حاکميت است .
حسن هاني زاده ضمن تشريح گمانه زني دوم در مورد اين استعفا توضيح داد: اما گمانه زني ديگري هم وجود دارد و آن اين است که ظريف نتوانست از ظرفيت دستگاه ديپلماسي براي اجرايي کردن برجام استفاده کند و نسبت به دورنماي همکاري بين ايران و اتحاديه اروپا بدبين شده، بنابراين باتوجه به کارشکني اتحاديه اروپا در ايجاد سازوکارهاي مالي با ايران، ظريف از طريق استعفا سعي ميکند به اتحاديه اروپا وانمود کند مسئله برجام به بنبست رسيده و اين توافق نامه نميتواند حلقه اتحاد بين ايران و اروپا باشد. اين گمانه زني هم درصورتي مي تواند درست باشد که روحاني استعفاي ظريف را بپذيرد.
اين کارشناس مسائل سياسي با اشاره به اين که برخي از گمانه زنيها مبني بر اين است که استعفاي ظريف به دليل دعوت نشدن به ديدار بشار اسد بوده است، گفت: اما گمانه زني ديگري که وجود دارد مربوط به سفر بشار اسد، رئيس جمهور سوريه، به تهران و عدم حضور وي در جلسات بوده و ميگويند استعفاي وي به دليل اين موضوع است؛ اما به نظر مي رسد اين گمانه زني بسيار ضعيف است زيرا سفر بشار اسد به تهران يک سفر سري بوده و جنبه هاي امنيتي و نظامي اين سفر بسيار پررنگ است.
وي ادامه داد: حضور سردار قاسم سليماني، فرمانده قدس سپاه پاسداران، در جريان ديدار بشار اسد با روحاني نشان مي دهد اين ديدار جنبه اي کاملا سري، امنيتي و نظامي دارد و جنبه هاي سياسي آن کم رنگ هست، به دليل اين که حتي نزديکان بشاراسد مثل وزير خارجه کشور سوريه، وليد المعلم، در اين ديدار حضور نداشتند.
حسن هاني زاده در پايان با بيان اين که به نظر مي رسد روحاني استعفاي ظريف را نپذيرد؛ گفت که در شرايط فعلي، کشور نيازمند تجربه ظريف است و اکنون گزينه قابل قبولي که بتواند جايگزين او باشد وجود ندارد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.