مظهر جود و بخشش
|معصومه شمسینی غیاثوند|
امام محمدتقی (ع) امام نهم شیعیان در دهم رجب سال ۱۹۵ در مدینه به دنیا آمدند و در سن هشتسالگی و در میان ۱۲ امام معصوم (ع) ازنظر سنی زودتر به مقام امامت نائل شدند. پدر بزرگوار ایشان امام رضا (ع) و مادرش بانوی گرامی به نام «سبیکه» نام داشت که امام رضا (ع) او را «خیزران» نامیدند. «جواد» به معنی بخشنده و «تقی» به معنی پرهیزکار مهمترین و مشهورترین القاب امام نهم (ع) است. امام محمدتقی (ع) به دلیل برآورده کردن خواستهها و نیازهای مردم به «بابالحوائج» یا « باب المرداد» نیز شهرت دارند.
دوران ۱۷ ساله امامت حضرت جواد ائمه (ع) با حکومت مأمون و معتصم خلفای ظالم عباسی مصادف بود اما ایشان باوجود کوتاهی دوران حیاتشان شاگردان بزرگی را تربیت کردند. «حضرت عبدالعظیم حسنی»«جناب علی بن مهزیار اهوازی»«فضل بن شاذان نیشابوری»، «محمد بن سنان زاهری» «ابونصر بزنطی کوفی»و «دعبل خزایی» ازجمله شاگردان این امام بزرگوار هستند که نزد ایشان تربیت و رشد علمی یافتند. امام جواد (ع) در سن ۲۵ سالگی در بغداد به شهادت رسیدند و مرقد شریف این امام بزرگوار در کاظمین در جوار مرقد مطهر جد بزرگوارشان امام موسی کاظم (ع) ملجأ عاشقان و دلدادگان است.
*امام جواد (ع) کم سن و سالترین امام شیعه در زمان امامت بهمنظور بررسی فضائل و ویژگیهای امام جواد (ع) با حجتالاسلاموالمسلمین حسین ابراهیمی، تولیت مدرسه علمیه ثقلین تهران، به گفتوگو پرداختیم که وی به «رسالت» با اشاره به این ویژگیها گفت: « امام جواد (ع) کم سن و سالترین امام شیعه بودند که در کودکی به امامت رسیدند و این مهمترین کرامت و ویژگی است که این امام بزرگوار به نسبت سایر امامان دیگر از آن بهرهمند شدند.»
وی با اشاره به انتقادهایی که از سوی حاکمان آن زمان در خصوص امامت ایشان مطرح میشد، خاطرنشان کرد: « پیش از امام جواد (ع) حضرت مسیح نیز از پیامبران الهی بودند که از این کرامت و معجزه الهی بهرهمند شدند. حضرت مسیح درزمانی که در گهواره بودند و تازه از حضرت مریم (س) متولدشده بودند لب به سخن گشودند و مردم را به خداپرستی دعوت کردند.» تولیت مدرسه علمیه ثقلین تهران، یکی از مهمترین ویژگیهای امام جواد (ع) را علم فراوان این امام بزرگ برشمردند که از آن به «علم لدنی» نام برده میشود و عنوان کرد: « حضرت امام جواد (ع) باوجود سن کم همانند پدر بزرگوارشان امام رضا (ع) در محافل علمی حضور پیدا میکردند. ایشان مناظرات فراوانی با دانشمندان بزرگ آن دوران داشتند و آنها را مغلوب میکردند. این امام بزرگوار باوجود توطئههای حاکمان آن دوره به سختترین سؤالات علمی پاسخ میدادند و تعجب همگان را برمیانگیختند که چطور این امام بزرگوار با این سن و سال کم به این مرتبه علمی رسیدهاند.»
حجتالاسلاموالمسلمین ابراهیمی، اخلاق حسنه در برخورد با مردم، تقوا و پارسایی و ادب و گشادهرویی با مردم را از دیگر ویژگیهای
امام جواد (ع) نام برد و خاطرنشان کرد: « زمانی که امام جواد (ع) در مدینه زندگی میکردند پدر بزرگوارشان امام رضا (ع) در خراسان بودند و به امام جواد (ع) توصیه کرده بودند که برای اینکه مردم بتوانند با ایشان بیشتر ملاقات داشته باشند از درب بزرگ منزل رفتوآمد کنند چراکه در آن دوره محدودیتهای فراوانی برای ملاقات و دیدار مردم با امام جواد (ع) از سوی حاکمان وضعشده بود.»
*مهمترین ویژگی امام جواد (ع) بخشندگی و جود ایشان است وی در ادامه گفت: « مهمترین ویژگی امام جواد (ع) بخشندگی و جود ایشان است و برای همین به ایشان جواد میگوید درحالیکه نام ایشان محمدتقی است، جواد به معنی بسیار بخشنده است. امام جواد (ع) به دلیل کمک و نیکی به مردم بهویژه نیازمندان بود و درزمانی که ایشان در مدینه و امام رضا (ع) در خراسان به افراد مستضعف و نیازمند کمک و یاری کنند.»
تولیت مدرسه علمیه ثقلین تهران با اشاره به مدت کوتاه زندگی امام جواد (ع) خاطرنشان کرد: « این امام بزرگوار در طول حیات کوتاه خودشان باوجود شرایط سخت و خفقانی که از سوی حاکمان آن دوران وضعشده بودند توانستند خدمات فراوانی را برای احیای دین اسلام و مکتب تشیع انجام دهند که مهمترین آن پاسخگویی به سؤالات سخت و حضور پیروزمندانه ایشان در مناظرات مختلف با دانشمندان بود.»حجتالاسلاموالمسلمین ابراهیمی، ادامه داد: « امام جواد (ع) یکی از برجستهترین اولیا الهی بودند که همانند سایر ائمه اطهار نقش مهمی در هدایت و راهنمایی مردم داشتند درحالیکه این امام بزرگوار از سن کمی برخوردار بودند حلم و بردباری یکی از مهمترین ویژگیهای این امام بزرگوار بود چراکه باوجود سختیها و مشکلات بسیار بردبار بودند.»وی در ادامه با اشاره به نحوه شهادت امام جواد (ع) گفت: « ازجمله دلایلی که نشان از حلم و بردباری امام جواد (ع) دارد این است که مأمون دخترش را به عقد این امام بزرگوار درآورد. اما امام جواد (ع) باوجود همه بیوفاییها همسرش را تحمل کردند و سرانجام در سن جوانی توسط دختر مأمون به شهادت رسیدند.»
امام محمدتقی (ع) , معصومه شمسيني غياثوند
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.