مردم‌ آزاری در منطقه آزاد - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 23635
  پرینتخانه » اقتصادی, ویژه تاریخ انتشار : 02 تیر 1399 - 8:21 |
«رسالت»از مشکلات و محرومیت جزیره قشم گزارش می‌دهد؛

مردم‌ آزاری در منطقه آزاد

کافی است برای سفری پرجاذبه و پر دافعه، جنوب کشور و منطقه آزاد قشم را انتخاب کنید. پیش از رسیدن به جزیره، محرومیت حس و گاهی به‌وفور دیده می‌شود. جزیره‌ای که از تمام جزایر خلیج‌فارس بزرگ‌تر و با نگاهی سطحی به ظرفیت‌های اقتصادی و تجاری آن مشخص می‌شود که قابلیت بالایی برای سرمایه‌گذاری و رونق اقتصادی و گردشگری دارد.
مردم‌ آزاری در منطقه آزاد

| حانیه مسجودی|
کافی است برای سفری پرجاذبه و پر دافعه، جنوب کشور و منطقه آزاد قشم را انتخاب کنید. پیش از رسیدن به جزیره، محرومیت حس و گاهی به‌وفور دیده می‌شود. جزیره‌ای که از تمام جزایر خلیج‌فارس بزرگ‌تر و با نگاهی سطحی به ظرفیت‌های اقتصادی و تجاری آن مشخص می‌شود که قابلیت بالایی برای سرمایه‌گذاری و رونق اقتصادی و گردشگری دارد. در همین بین اولین واژه‌ای که پس از دیدن محرومیت‌ها و ظرفیت‌های نادیده گرفته شده به ذهن می‌رسد، این است که صد حیف! حیف که این جزیره با عجایبی هفت‌گانه و در کمال تعجب خاکی حاصل‌خیز و وسعتی زیاد، حیاط خلوتی است برای دست‌درازی و نادیده گرفتن حقوق بومی‌هایش. آن‌طرف خلیج‌فارس اما با فاصله‌ای کم و اندک، جزیره‌ای بدون خاک حاصلخیز و وسعتی کم، به لوکس‌ و لاکچری‌ترین مقصد گردشگران آمریکایی و اروپایی تبدیل شده است اما این سمت خلیج، جزیره‌ای با عجایب هفتگانه با محرومیت دست و پنجه نرم می‌کند.منطقه آزاد قشم،  یکی از جزایر استان هرمزگان که به‌عنوان بزرگ‌ترین جزیره ایران و خلیج‌فارس در تنگه هرمز قرار دارد و مساحت آن ۱۴۹۱ کیلومترمربع، حدود ۲/۵ برابر دومین جزیره بزرگ خلیج‌فارس یعنی بحرین است. منابع مختلف طول جزیره از بندر قشم تا بندر باسعیدو در انتهای جزیره را بین ۱۰۰ تا ۱۳۰ کیلومتر تخمین زده‌اند. این منطقه از لحاظ جغرافیای انسانی و سیاسی و موقعیت جغرافیایی، مهم و می‌تواند قلب تپنده جنوب کشور باشد اما مدت‌هاست که به جز آفتاب گرم و سوزنده کسی توجهی به آن ندارد. پوشش گیاهی، حیات جانوری، جزایر پیرامون قشم، بنادر مهم صیادی و تجاری، اماکن تاریخی و غذاهای محلی و بومیان خونگرم ویژگی‌هایی است که می‌توانند زندگی مردم این جزیره را متحول و پیشرفت و افزایش خدمات زندگی را منجر شوند، اما مسئولان از گذشته تا به امروز تمام این‌ ظرفیت‌ها را نادیده و به تنها کاری که بسنده می‌کنند سفری دلپذیر به این جزیره در ایام آلودگی هوا و روزهای بحرانی‌ است….
هدف آن است که گزارشی بنویسیم از درد و رنج مردم این جزيره بلکه به افرادی که مسئولیت دارند یادآوری شود جزیره قشم چه نعمتی است که کفران می‌شود.در گزارش میدانی «رسالت» از منطقه جنگل‌های حرا  با پیرمردی که رستوران غذاهای دریایی و محلی داشت هم‌صحبت شدیم تا از وضعیت مردمان بومی آن‌جا بیشتر مطلع شویم. او می‌گوید در ساعات گرم روز، برق منطقه ضعیف می‌شود و این مشکل به حدی است که پنکه‌هایشان هم کار نمی‌کند و تنها کاری که از دستشان برمی‌آید خوابیدن در گرما تا ساعات غروب خورشید است. او می‌گوید: نه‌تنها آب لوله‌کشی شده نداریم بلکه تانکر‌های آب هم در روستاهایمان نیست و برای تهیه آب آشامیدنی باید از چاله‌هایی که آب باران در آن جمع شده برداشت کنیم و به همین علت کودکانمان همیشه مریض هستند.
او در ادامه یادآوری می‌کند که نزدیک به ۴۰ الی ۵۰ سال قبل در این جزیره هندوانه کشت می‌شد و قشم، تنها جزیره‌ خلیج‌فارس با خاک حاصلخیز بود. اما رفته رفته به دلیل بی‌توجهی و کم‌آبی، حتی آب آشامیدنی هم در روستاها به‌سختی یافت می‌شود.
منطقه آزاد قشم، تنها نقطه‌ای از جنوب کشور نیست که با محرومیت دست و پنجه نرم می‌کند بلکه یکی از صدها روستا، شهرستان و ده‌ها جزیره‌ای است که با وجود قابلیت بسیار زیاد اقتصادی، تجاری و گردشگری رها شده و محرومیت برای مردمانش عادی شده است.
اگر دور جزیره را رانندگی کنید مشعل‌های گاز را می‌بینید که در حال سوختن هستند اما جالب است که جزیره لوله‌کشی گاز ندارد! در ادامه برای پیگیری مشکلات این منطقه با احمد مرادی نماینده مردم هرمزگان، قشم، ابوموسی، حاجی‌آباد و خمیر به گفت‌وگو پرداختیم.
*منطقه آزاد قشم برای مردم منطقه آزار است
احمد مرادی در گفت‌وگو با «رسالت» بیان کرد: بیشترین و مهم‌ترین مشکلات استان هرمزگان مربوط به منطقه آزاد قشم است. من طرح تحقیق و تفحص از منطقه آزاد قشم را ثبت و از نمایندگان استان امضا جمع‌آوری کرده‌ام و پس از تشکیل کمیسیون‌ها بررسی خواهد شد. مردم ما در جزیره قشم بیشتر از آن‌که نام منطقه آزاد را بشنوند، واژه منطقه آزار به گوششان می‌خورد.وی ادامه می‌دهد: هدفی که منطقه آزاد داشت این بود که تولید افزایش و اشتغال ایجاد شود و زندگی مردم از لحاظ اقتصادی و خدمات رفاهی و عمومی بهبود یابد. اما هیچ‌کدام از این‌ها تحقق پیدا نکرده است و تجار، کسبه، جوانان و مردم عادی با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم می‌کنند.مرادی تأکید کرد که مردم این منطقه حتی برای ساخت مسکن هم امکانات یا زمین در اختیار ندارند و حتی بسیاری از شهروندان بومی جزیره قشم از اسکله پل یا لافت وارد جزیره می‌شوند نیز باید برای ورود به سرزمین اصلی‌شان به منطقه آزاد عوارض بدهند! این اتفاقات و مشکلات عدیده باعث از بین رفتن اعتماد مردم به مسئولان شده است و به‌نوعی مشکلات در هر زمینه‌ای رخنه کرده. باوجوداینکه جزیره قشم منطقه آزاد تجاری است اما جوانان بومی اینجا   بیکار هستند.نماینده مردم هرمزگان در مجلس گفت: از مسئولان انتظار می‌رود مشکلات این منطقه را تسهیل کنند. زیرا به دلیل ظرفیت‌های اقتصادی باید توجه بیشتری به مردم و این منطقه داشته باشند. من به‌عنوان نماینده آن‌ها، پیگیر هستم اما مشکلات بسیار زیاد است.مرادی ضمن اشاره به قاچاق برخی کالا‌ها در قشم تصریح کرد
که استان هرمزگان یک استان مرزی است و مقام معظم رهبری در مورد مبارزه با قاچاق تأکید کردندکه با دانه‌درشت‌ها مبارزه شود. مردم ما در این منطقه ساحل‌نشین و مراودات مرزی دارند و از حداقل امکانات هم بی‌بهره هستند و در جابه‌جایی کالا از این امکان استفاده می‌کنند. همان‌طور که در مناطق کوهستانی نیز برخی از مردم برای گذران زندگی و به دلیل نبود امکانات کوله بری می‌کنند.وی ادامه داد: از طرف دیگر رئیس قوه قضائیه نیز در سفری که به استان هرمزگان داشت تأکید کرد که منظور ما از مبارزه با قاچاق برخورد با کولبر یا چترباز نیست. بنابراین تأکید بر این است که اگر بناست مبارزه با قاچاق انجام شود این برخوردها باید در عمق مرزها باشد و نباید با مردم عادی در شهرها و روستاها درگیر شویم.یکی دیگر از معضلات و کمبودهای جزیره قشم، نبود خدمات درمانی و مراکز پزشکی است و این نماینده نیز در ادامه با اشاره به ضعف در سیستم پزشکی جزیره قشم، می‌گوید: در جلسه‌ای که با مجموعه وزارت بهداشت داشتیم به شخص وزیر مشکلات و کمبودهای استان را تأکید و همچنین جلسه‌ای را با مدیرکل دانشگاه علوم پزشکی استان هماهنگ کردیم. زیرا زیرساخت‌های بهداشت و درمان در استان هرمزگان بسیار ضعیف است و دلیلش هم کمبود تجهیزات و امکانات است. اکنون ساختمانی برای بیمارستان در قشم ساخته شده است اما زمانی که تجهیزات نباشد نمی‌توان کار را پیش برد.مرادی ادامه می‌دهد که انتظار می‌رود منطقه آزاد قشم به دانشگاه علوم پزشکی کمک کند تا دستکم بتوانند سلامت و امنیت مردم را در این حوزه تضمین کنند. زیرا مردم به اندازه کافی درگیر مشکلات هستند و باید سعی کرد تا دغدغه درمان و بهداشت بر مشکلات جاری‌شان افزوده نشود. اکنون بیمارستانی در منطقه جی جیان قشم با ۱۰ الی ۱۵ تختخواب وجود دارد اما باید این مرکز درمانی را تجهیز و تکمیل کنند. مردم از غرب جزیره در منطقه باسعیدو حدود ۱۲۰ کیلومتر مسافت را باوجود کرایه‌های گران و بیکاری طی می‌کنند تا به مرکز شهرستان قشم برسند، اما زمانی هم که به مراکز درمانی می‌رسند دست خالی بازمی‌گردند.مرادی در پایان معتقد است علت این مسائل، سوء مدیریت دولت است. زیرا دولت، مناطق آزاد را حیاط خلوت خود قرار داده و رسیدگی آن‌ها در همین حد است که به این مناطق بیایند، گشت و گذار کنند، کالایی بخرند و بعد هم بی‌نتیجه استان را ترک کنند. مسئولان به فکر مردم و رفع ریشه‌ای مشکلات نیستند و بزرگ‌ترین ضعف این دولت سوء تدبیر در بیشتر سطوح مدیریتی است که کاملامشهود است.

نویسنده : حانیه مسجودی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای مردم‌ آزاری در منطقه آزاد بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.