مجلس انقلابی سربلند شد
رهبر معظم انقلاب اسلامی بابیان اینکه انتخابات در یک روز انجام میگیرد، اما اثر آن در چند سال باقی میماند. فرمودند: کسانی که مردم را از رفتن پای صندوق رأی منع و القاء بیفایده بودن انتخابات را میکنند، دروغ میگویند که دلسوز مردم هستند، بنابراین به حرف آنها اعتنا نکنید.
حضرت آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح روز پنجشنبه در دیدار تصویری با رئیس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی در سخنان مهمی درباره مسائل اخیر انتخابات، بیان راهحلهای عینی و واقعی درباره مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم در برنامههای انتخاباتی نامزدها را عامل اصلی در افزایش انگیزه مشارکت در انتخابات خواندند و با تبیین بایدها و نبایدهای رقابتهای انتخاباتی تأکید کردند: خدای متعال را سپاسگزارم که توفیق داد در پایان یک سال فعالیت مستمر شما نمایندگان محترم مردم، این دیدار را داشته باشیم؛ اگرچه دلچسبتر و شیرینتر این بود که شمارا از نزدیک میدیدیم لکن شرایط متأسفانه اینجور است که دورادور با شما باید حرف بزنیم و بشنویم.
عملکرد قابلقبول مجلس شورای اسلامی در سال اول
ایشان تأکید کردند: بحمدالله مجلس در یک سالی که گذشت نشان داد که هم پرتلاش است، هم دارای همت بلند است، هم کارآمد است. مواردی که رئیس محترم مجلس در این نطق گویا و پرمطلب بیان کردند، حقیقتا انسان را خرسند میکند؛ البته گزارشهای دیگری هم در این زمینه ما داشتیم که مؤید همین معانی است. بحمدالله حضور نیروهای جوان و پرتوان در کنار نیروهایی که یا سوابق تقنینی دارند یا سوابق اجرایی دارند، موجب شده است که این مجلس بحمدالله توفیقات خوبی را به دست بیاورد؛ هم درزمینهٔ تصویب تعداد معتنابهی از لوایح و طرحها در موضوعات مهم و هم درزمینهٔ حضور مردمی؛ حضور در میان مردم و دیدن صحنههای واقعی زندگی مردم که این سفرهای استانی رئیس محترم مجلس و رؤسای کمیسیونها و بعضی از نمایندگان محترم حقیقتا حرکت و اقدام بسیار خوبی است و باید انشاءالله ادامه پیدا کند. عزیزان من! حضور در کنار مردم را ترک نکنید. یکی از موفقیتهای بزرگ این است که بتوانید در کنار مردم باشید و در کنار مردم بمانید.
لزوم پرهیز نمایندگان از کمک به مخالفان مجلس، در گفتار و رفتار
رهبر انقلاب فرمودند: خب از آغاز شروع به کار این مجلس یک عدهای برنامهخودشان را این قراردادند که یک تصویر منفی از مجلس نشان بدهند؛ اظهاراتی کردند و بازهم میکنند؛ در فضاهای رسانهای گوناگون که امروز در اختیار همه است، اظهاراتی میکنند که انسان بوی دلسوزی را از این اظهارات نمیشنود. یکوقت کسی انتقاد میکند بهقصد اصلاح و تکمیل؛ یکوقت نه، بر اساس احساسات یا نظرات خاص و بدون دلسوزی [انتقاد میکند]. انسان احساس میکند که در این حرکات دشمنانه نشانههای اخلاص وجود ندارد؛ انسان این را میبیند. من میخواهم به شما عرض بکنم که شما اعتنا نکنید و خودتان را مشغول نکنید؛ شما کار خودتان را دنبال کنید و برنامههای مفید را تعقیب کنید؛ مردم خودشان تشخیص میدهند، جامعه نخبگانی تشخیص میدهند، جوانها تشخیص میدهند، میفهمند که چه کسی دارد چهکار میکند. ایشان بابیان اینکه تبلیغات بدون نیت خیر غالبا دیر یا زود افشا خواهد شد و خلاف واقع بودن آنها روشن میشود، فرمودند: منتها آن توصیهای که من میخواهم بکنم، این است که شما مراقب باشید که با عمل خودتان یا با گفتار خودتان به مخالفین خودتان کمک نکنید؛ توصیه مؤکد بنده این است. رفتار و گفتار در درون مجلس یازدهم باید جوری باشد که حرف و رویکرد مخالفین این مجلس را تأیید نکند. حالا بر این اساس من چند توصیه را عرض میکنم.
رهبر انقلاب اسلامی بابیان چند توصیه به نمایندگان فرمودند: یک توصیه که توصیه مهمی است، این است که شما که بحمدالله ویژگیهای خوبی دارید: انقلابی هستید، پرتلاش هستید، پرتوان هستید، دنبال کار هستید؛ این ویژگیها را حفظ کنید، این ویژگیها را تا آخر دوره نگهدارید. حالا «تا آخر عمر» باید گفت، اما لااقل تا آخر دوره این ویژگیها را نگهدارید. خیلیها بودند که در اول کار همینجور خصوصیات را داشتند، انقلابی بودند، پرتوان بودند، پرانرژی بودند، با حرارت حرف میزدند، با حرارت کار میکردند، لکن بهمرورزمان نتوانستند در مقابل وسوسهها مقاومت کنند؛ وسوسه مال، وسوسه مقام، وسوسه شهرت، وسوسه نام و نشان. نتوانستند مقاومت کنند، راه کج شد، رفتار عوض شد، گاهی به ۱۸۰ درجه اختلاف با اول کار منتهی شد.
۱-تنزل ملائکه رحمت الهی مال آنکسانی است که میایستند پای این حرف: ثُمَّ استَقـاموا؛ استقامت میکنند، میایستند. بایستید پای این ویژگیهای خوب. خب حالا برای اینکه بتوانیم خودمان را انقلابی نگهداریم باید چهکار کنیم؟ توصیه بنده این است که باید مراقبه کنیم، باید حسابکشی کنیم از خودمان.
ایشان تأکید کردند: مراقبه دائمی لازم است. ما انسانها ضعیفیم، در معرض خطریم، در معرض لغزشیم؛ مراقب باشیم، مراقب خودمان باشیم. این مراقبت، در اصطلاح قرآنی و اسلامی، اسمش تقوا است؛ تقوا یعنی همین مراقبت دائمی از خود که دامن انسان گیر نکند به این خارهای دوروبر. خب، یک توصیه این بود که به نظر من توصیه اصلی همین است.
۲-لزوم رعایت عقلانیّت و آرامش در کار مجلس
رهبر معظم انقلاب فرمودند: توصیه بعدی این است که شما عناصر انقلابی هستید، یعنی [اینجوری] شناختهشدهاید؛ مجلس، مجلس انقلاب است، مجلس انقلابی است، دشمنی بعضیها هم به خاطر همین است- این مجلس انقلابی که دارای رویکرد انقلابی و اقبال به ارزشهای انقلاب است، باید نشان بدهد که باکفایت است، برای اداره امور تقنینی مجلس دارای کفایت و کارآمدی لازم است، میتواند درست ریلگذاری کند. البته این خبرهایی که دادهشده، گزارشهایی که بنده دیدهام یا شنیدهام و آن چیزی که امروز رئیس محترم مجلس گفتند، اینها خوب است، همین چیزها خیلی خوب است لکن ریلگذاری برای اصلاح امور کشور کارهای فراتری را نیاز دارد؛ زیاد باید کار کرد، زیاد باید تلاش کرد. اگر بخواهیم این خصوصیت در مجلس باشد، این احتیاج دارد به عقلانیت و طمأنینه لازم.
حضرت آیتالله خامنهای بابیان اینکه باید در مجلس، حالت سکینه لازم و آرامش عقلانی لازم وجود داشته باشد، فرمودند: اینکه من عرض میکنم آرامش ناشی از عقلانیت، این در مقابل کارهای هیجانی است؛ کارهای هیجانی، احساسی، تصمیمگیریهای دفعی، اینها نبایستی وجود داشته باشد. مجلس یکی از مظاهر عمده خرد جمعی در کشور است. خب اگر مجلس مظهر خرد جمعی است، پس احتیاج دارد به رفتار خردمندانه در کارهایی که انجام میگیرد. بعضیها در این زمینه دچار اشتباهند؛ شما باید مراقب باشید اینجوری نشوید -من اشارهام به داخل مجلس نیست؛ در بیرون مواردی داشتهایم، در گذشته هم داشتیم، امروز هم داریم- انقلابیگری را با رفتار هیجانی اشتباه میگیرند، با حرفهای غیرمسئولانه اشتباه میگیرند؛ نه، انقلابیگری این نیست؛ انقلابیگری آن روحیه اقدام صحیح، عازم و جازم در جهت درستی است که با عقلانیت برخاسته از روحیه انقلابیگری ترسیمشده. ببینید؛ امام بزرگوار ما الگو است؛ امام از همه انقلابیتر بود؛ خب ماها از اول کار در خدمت این قضیه بودیم؛ واقعا ماها کم میآوردیم، [امّا] امام هیچوقت کم نیاورد؛ از همه انقلابیتر امام بود، از همه عاقلتر هم امام بود؛ از همه عاقلتر بود، از همه پختهتر و سنجیدهتر کار میکرد و حرف میزد؛ پس این هم یک مطلب. یعنی کارکرد مجلس یک کارکرد خردمندانه، پخته، سنجیده و حسابشده بایستی باشد.
۳-زوم شناسایی آسیبهای مجلس و اجتناب از آنها
ایشان همچنین تأکید کردند: توصیه بعدی من این است: عزیزان من! مجلس شورای اسلامی به طبیعت حال یک آسیبهایی دارد که حالا من عرض خواهم کرد؛ این آسیبها را بشناسید و خودتان را از این آسیبها دور نگهدارید؛ خطرناک است؛ بنده در مجلس بودهام؛ مدتها که در مجلس بودیم، بعد هم سالها است با مجالس گوناگون بنده ارتباط دارم؛ مجلس آسیبهایی دارد، این آسیبها اگر شناسایی نشود و انسان دچار این آسیبها بشود، آنوقت وضع مجلس فرق خواهد کرد، حرکت مجلس جور دیگری خواهد شد. این آسیبها انواع متعددی دارد.
الف) سوءاستفاده نمایندگان از تواناییهای قانونی
رهبر معظم انقلاب اسلامی بابیان اینکه یکی از این آسیبها این است که نماینده از تواناییهایی که قانون برایش فراهم آورده به نفع مسائل شخصی خود یا مسائل گروهی خود یا مسائل قومی خود استفاده کند، فرمودند: این تواناییها چیست؟ استیضاح، سؤال، تحقیق و تفحص؛ اینها تواناییهای شما است، اینها به نماینده مجلس قدرت میدهد؛ از اینها فقطوفقط در جهت مر قانون و حقیقت باید استفاده کرد. یکی از آسیبها این است که نماینده مجلس خداینکرده وسوسه بشود از این تواناییها استفاده کند برای مسائل دیگری.
ب) ورود نمایندگان در مسائل اجرایی
رهبر معظم انقلاب اسلامی یکی از آسیبها را ورود نمایندگان در مسائل اجرایی دانستند و فرمودند: فرض بفرمایید وارد شدن در اینکه مدیرکل فلان تشکیلات در شهر ما یا در استان ما مثلا فرض کنید که چه کسی باشد، چه کسی نباشد؛ استاندار، فرماندار و از این قبیل.
ج) بیاحتیاطی در استفاده از تریبونها برای بیان نظرات
ایشان همچنین یکی از آسیبها را بیاحتیاطی در استفاده از تریبون و بلندگویی که در اختیار شما است، دانستند و فرمودند: فرمایشات شما بهطور مستقیم پخش میشود در کشور، یا بعدا بهوسیله رسانهها منتشر میشود؛ این امکان در اختیار همه نیست، در اختیار نماینده است؛ مراقب باشید که در استفاده از این امکان بیاحتیاطی نشود و در [ارائه] نقدهای خود، نظرات خود [دقت کنید]. گاهی انسان نظرات تندی هم دارد که این نظرات را میشود در یک جلسه دونفره، سهنفره، پنجنفره گفت اما اگر این را در سطح عموم مردم گفتید، ممکن است بهجای فایده ضرر داشته باشد.
۴-اهمیت کار کارشناسی و لزوم استفاده از آن برای بالا بردن سطح کیفی قوانین
رهبر معظم انقلاب اسلامی در توصیهای دیگر، بر کار کارشناسی تأکید کردند و فرمودند: البته من قبلا هم مکرر این را [گفتهام]؛ به نظرم به شما هم گفتهام، به مجالس قبل هم که مکرر گفتهام. کار کارشناسی خیلی مهم است. سطح کیفی قوانین باید بالا برود؛ باید قانون جوری باشد که سالهای متمادی، مجریان رغبت داشته باشند از این قانون استفاده کنند و به آن پایبند باشند. [بالا بودن] سطح کیفی قانون، هم به قوت قانون است، هم به واقعبینانه بودن قانون است، هم به عملی بودن قانون است، هم به صریح و روشن و بیابهام بودن قانون است، هم به تأویلناپذیر بودن قانون است؛ کیفی شدن قانون به این صورت است. این هم با کارشناسی به وجود [میآید]؛ سطح کارشناسی را باید بالا برد. خب خوشبختانه مجلس، مرکز پژوهشها را دارد که یک مرکز خوبی است، جای کارشناسی خوبی است. خود کمیسیونهای تخصصی، مرکز کارشناسی است اما علاوه بر اینها خود نماینده بایستی کار کند؛ باید مطالعه کنید. روی آن طرح یا آن لایحه که در اختیار شما قرار میگیرد، بنشینید مطالعه کنید، فکر کنید؛ احیانا اگر چنانچه دسترسی دارید، با افرادی که صاحبنظرند مشورت بکنید تا این سطح کارشناسی بالا برود.
ایشان تأکید کردند: البته در یک مواردی در مسائل حساس و مهم، ترجیح این است که بهجای طرح، لایحه مطرح بشود. چون خصوصیت لایحه این است که امکان تواناییِ کارشناسی دولت هم پشتوانهاش است؛ چون دولت هم دستگاه کارشناسی وسیعی دارد. لوایح خب از این هم برخوردار است؛ [یعنی] علاوه بر اینکه شما کارشناسی میکنید، در دولت هم کارشناسی شده؛ به علاوه وقتیکه لایحه باشد، چون مجری دولت است و او میخواهد اجرا کند، طبعا با موافقت بیشتری اجرا خواهد شد؛ این هم یک مطلب.
رعایت اولویتها و مسائل اساسی کشور
آیتالله خامنهای یک توصیه دیگر را رعایت اولویتها و مسائل اساسی کشور دانستند و فرمودند: من در دیدار سال گذشته برخی از آنها را بهصورت فهرست به شما عرض کردم؛خوشبختانه در برنامههای شما هم اینها واقعشده و مجلس یازدهم دنبال این موارد رفته و همانطور که در گزارشها بود، دنبال کردهاید. آن اولویتها را جدا توجه کنید، رعایت کنید. حالا امسال ما شعار را رفع موانع تولید و پشتیبانی از تولید قراردادیم که این نکته مهمی است. به نظر من تولید، آن محور اساسی اقتصاد در کشور است که اگر ما توانستیم تولید را زنده کنیم، اقتصاد کشور جان خواهد گرفت و رو خواهد آمد. خیلی چیزها به تولید وابسته است. موانع تولید و مانند اینها باید برطرف بشود و پشتیبانی از تولید باید انجام بگیرد؛ این را در برنامه بگذارید.
امید به برگزاری انتخاباتی آبرومند با همت مردم
رهبر معظم انقلاب اسلامی بابیان اینکه حدود سه هفته به انتخابات باقی است، فرمودند: بنده جدا امیدوارم که با همت ملت ایران این انتخابات برخلاف خواسته دشمن مایه آبروی ایران بشود. دشمنان ما از همه امکانات، استفاده میکنند؛ هم دشمنانمان، هم کسانی در داخل که دانسته یا ندانسته دنبال حرف آنها را میگیرند و تکرار میکنند، و تلاش میکنند که این انتخابات را مایه سرشکستگی ملت قرار بدهند. بنده امیدوارم مردم همت کنند و خدای متعال لطف کند و این انتخابات مایه سربلندی کشور، مایه عزت کشور انشاءالله باشد.
انگیزههای مختلف برای اعتراض به شورای نگهبان در بررسی صلاحیتها
رهبر معظم انقلاب اسلامی تأکید کردند: شورای نگهبان در این زمینه یک مقداری تحامل انجام گرفت و بعضیها اعتراض کردند. اعتراضهایی که شده، انگیزه مشترکی ندارد، انگیزهها مختلف است: بعضیها ازاینجهت به شورای نگهبان اعتراض میکنند که میگویند با این وضعیت مشارکت کم میشود؛ دلسوزی میکنند برای مشارکت که من حالا یک نکتهای را بعدا در این مورد عرض خواهم کرد. بعضیها اینجور هستند. مسئله بعضیها این است که یکی از نامزدها به نظرشان دارای صلاحیت بوده و او احراز صلاحیت نشده؛ ناراحتند که چرا آنکسی را که ما میدانیم صلاحیت دارد، شورای نگهبان احراز صلاحیت نکرده. به اینها هم به نظر من ایرادی نمیشود داشت، بالاخره گلهمندند. البته اینها هم یکجور نیستند، چند نفر ممکن است زید را دارای صلاحیت بدانند، عمرو را دارای صلاحیت ندانند که این زید و عمرو مثلا احراز صلاحیت نشدند، آن دیگری ممکن است، بهعکس، زید را دارای صلاحیت نداند، عمرو را دارای صلاحیت بداند؛ بنابراین نقطه مقابل هم هستند، امّا در این جهت هر دو شریکند که از اینکه نامزد موردنظرشان احراز صلاحیّت نشده ناراحتند. خب، این هم [مشکلی] نیست؛ لکن یک گروه دیگری هستند که با اصل شورای نگهبان مخالفند، این فرصت را مغتنم شمردهاند برای اینکه انتقام بگیرند از شورای نگهبان؛ اینها باید پیش خدا جواب بدهند. شورای نگهبان دشمنانی دارد، دشمنان جدّیای دارد، این حالا یک فرصتی شده که انتقام بگیرند. خدای متعال از این افراد نخواهد گذشت.
رهبر انقلاب با اشاره به مخالفت دشمنان با انتخابات از ابتدای پیروزی انقلاب بخصوص بعد از تغییر قانون اساسی و سپرده شدن وظایف اجرایی اداره دولت به رئیسجمهور، گفتند: در این ۴۲ سال دستور کار تبلیغاتی دشمنان اینگونه بوده که قبل از انتخابات میگویند مردم شرکت نخواهند کرد، بعد از شرکت مردم در انتخابات میگویند انتخابات مهندسیشده بوده و در مورد فرد انتخابشده بهعنوان رئیسجمهور هم میگویند او اختیاری ندارد.
حضرت آیتالله خامنهای با تأکید بر اینکه اکنون هم دستور کار تبلیغاتی دشمن همینگونه است، افزودند: آنها تلاش دارند به مردم القاء کنند انتخابات و انتخاب رئیسجمهور هیچ فایدهای ندارد و متأسفانه برخی در داخل نیز این حرفها را تکرار و تئوریزه میکنند.
ایشان در ادامه به بیان چند توصیه خطاب به کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری و طرفداران آنها و عموم مردم پرداختند.
رهبر انقلاب نامزدها را از تبدیل کردن انتخابات به «صحنه جنگ قدرت و برخوردهای اهانتآمیز» مشابه آنچه در آمریکا و بعضی کشورهای اروپایی معمول و مایه آبروریزی آنها است، بر حذر داشتند و گفتند: در گذشته نیز هرگاه در مناظرهها و برنامههای انتخاباتی ازاینگونه روشهای تخریبی، تهمتزنی و ترساندن مردم از رقیب استفاده شد، کشور ضرر کرد.
ایشان تأکید کردند: میدان انتخابات میدان مسابقه خدمت و سبقت گرفتن در خیرات است و باید از نفرتپراکنی و اتهامزنی پرهیز شود.
حضرت آیتالله خامنهای با تأکید بر پرهیز از شعارهای غیرواقعبینانه و فریبنده، افزودند: نامزدها با توجه به امکانات و واقعیات کشور، شعار و وعده بدهند.
«رعایت جدی ملاحظات اخلاقی» و «خودداری از هنجارشکنی و شکستن خطوط اصلی نظام» توصیه بعدی رهبر انقلاب به کاندیداها بود.
ایشان خاطرنشان کردند: رعایت اخلاق اسلامی در مناظرهها و مصاحبهها، موجب سرریز شدن آن در جامعه و الگوگیری مردم خواهد شد.
رهبر انقلاب سپس خطاب به طرفداران نامزدها، «نیت خدایی» را موجب برکت و رضایت الهی در صورت رقم خوردن هرگونه نتیجهای دانستند و گفتند: گاهی داغتر بودن طرفداران از خود کاندیداها موجب تعارض و بدگویی میشود که در این زمینه باید مراقبت کرد چراکه از برنامههای مخالفان به جان هم انداختن طرفداران نامزدها و استفاده از فضای مجازی برای بدگویی و انتشار دروغ علیه یکدیگر است.
حضرت آیتالله خامنهای از کاندیداها خواستند بین خود و خدا ملتزم شوند که نتیجه انتخابات هر چه شد، همه آن را بپذیرند و نجیبانه تسلیم شوند.
ایشان خاطرنشان کردند: نباید انتخابات و جمهوریت را تا وقتی قبول داشت که به نفع ما باشد و اگر به نفع دیگری شد بگوییم آن را قبول نداریم که متأسفانه آزمون تلخی از این قضیه در سال ۸۸ در تاریخ انتخابات باقی ماند. رهبر انقلاب در پایان سخنانشان خطاب به عموم مردم گفتند: انتخابات در یک روز انجام میشود اما اثر آن تا چند سال باقی میماند بنابراین با شرکت در انتخابات که متعلق به خود شما است، از خداوند برای رأی دادن به کسی که شایسته این مسئولیت است کمک بخواهید.
ایشان تأکید کردند: کسانی که مردم را از رفتن پای صندوق رأی منع و القاء بیفایده بودن انتخابات را میکنند، دروغ میگویند که دلسوز مردم هستند، بنابراین به حرف آنها اعتنا نکنید.حضرت آیتالله خامنهای همچنین اهمیت انتخابات شوراهای شهر و روستا را یادآور شدند و گفتند: این انتخابات تأثیر زیادی در مدیریت شهرها و روستاها دارد.
پیش از سخنان رهبر انقلاب اسلامی، آقای قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در گزارشی، مهمترین اقدامات تقنینی و نظارتی انجامشده در سال اول مجلس یازدهم را برشمرد.
اولویت دادن به مسائل اقتصادی و معیشتی با تصویب قوانینی مانند «بسته اقتصاد مردمی»، «قوانین ناظر به افزایش تولید و کاهش قیمت مسکن»، «تعیین تعرفه خرید محصولات کشاورزی»، «الزام دولت به پرداخت یارانه کالاهای اساسی»، «کاهش مالیات واحدهای تولیدی»، «اختصاص ۲۰ هزار میلیارد تومان برای محرومیتزدایی»، و اهتمام به اصلاح ساختار بودجه و نوسازی نظام بانکی و مالیاتی، و همچنین قوانین مهم دیگر ازجمله مصوبه اقدام راهبردی در موضوع هستهای ازجمله مواردی بود که آقای قالیباف در گزارش عملکرد مجلس به آنها اشاره کرد.
رهبر انقلاب , قالیباف , مجلس
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.