ماهیگیری از آب آلوده کرونا - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 18394
  پرینتخانه » فرهنگی تاریخ انتشار : 20 اسفند 1398 - 9:27 |
تبیین برنامه‌سازی هدفمند شبکه‌های ماهواره‌ای در گفت‌وگو با حسین شریعتمداری و غلامرضا آذری ؛

ماهیگیری از آب آلوده کرونا

همواره موضوع تهدیدات شبکه‌های ماهواره‌ای بر مخاطبان جامعه ایرانی از گذشته مطرح بوده است، چراکه رسانه‌های معاند با اتخاذ مواضع و اهداف موردنظر خود، سعی در ایجاد اتمسفری بر ضد نظام و سم‌پاشی‌های تبلیغاتی داشتند. این روزها نیز آن‌ها از شیوع ویروس بدقدم کرونا در کشور غافل نمانده‌اند و فرصت را غنیمت شمرده و اقدام به تولید برنامه‌های مختلفی در راستای جلب مخاطب کرده‌اند.
ماهیگیری از آب آلوده کرونا
‌| نفیسه امامی‌|
همواره موضوع تهدیدات شبکه‌های ماهواره‌ای بر مخاطبان جامعه ایرانی از گذشته مطرح بوده است، چراکه رسانه‌های معاند با اتخاذ مواضع و اهداف موردنظر خود، سعی در ایجاد اتمسفری بر ضد نظام و سم‌پاشی‌های تبلیغاتی داشتند. این روزها نیز آن‌ها از شیوع ویروس بدقدم کرونا در کشور غافل نمانده‌اند و فرصت را غنیمت شمرده و اقدام به تولید برنامه‌های مختلفی در راستای جلب مخاطب کرده‌اند.  این شبکه‌های ماهواره‌ای که اساسا هیچ نظارتی بر عملکرد و تولیدات آن‌ها وجود ندارد، با ساخت برنامه‌ها و اتاق‌های گفت‌وگو، شرایط و تهدیدات تازه‌ای را برای ذهن مخاطبان خود به ارمغان آورده‌اند تا از طریق داده‌های اطلاعاتی خود و استفاده از تعابیری همچون عدم اطلاع‌رسانی درست و پنهان‌کاری رسانه ملی، به دنبال جذب مخاطب حداکثری برای خود باشند.
باوجود شرایط فعلی و تولیدات متنوع رسانه‌های فارسی‌زبان، صداوسیما و به‌ویژه تلویزیون بسیار پررنگ‌تر می‌تواند عرض‌اندام کند و با بهره‌گیری از ظرفیت و پتانسیل بالای خود، بهترین و مؤثرترین نقش را در رابطه با کاهش جوسازی‌های رسانه‌ای و یا به گفته شبکه‌های ماهواره‌ای شفاف‌سازی، داشته باشد.
تلویزیون می‌تواند در شرایط فعلی که دانش‌آموزان و دانشجویان و خانواده‌های آن‌ها در به‌نوعی قرنطینه خانگی به سر می‌برند و بیشترین نگاه‌ها به جعبه جادویی دوخته‌شده است، با تولید و ساخت برنامه‌های موفق و پرمخاطب، گوی سبقت را از رسانه‌های فارسی‌زبان بربایند و ضمن بررسی فرصت‌ها و تهدیداتی که تولیدات ماهواره‌ای ایجاد می‌کنند، راهکارهای رسانه‌ای را در برابر آن‌ها اتخاذ نمایند.
حسین شریعتمداری روزنامه‌نگار و مدیرمسئول روزنامه کیهان در گفت‌وگو با «رسالت»، با تأکید بر تولید برنامه‌های جذاب و مخاطب پسند در رسانه ملی می‌گوید:  سازمان صداوسیما تا حدودی در تولید برنامه‌های موفق خوب عمل کرده و در مقابل رسانه‌های فارسی‌زبان ماهواره‌ای هم که پایبندی به هیچ اصولی ندارند، برنامه‌های مختلفی را تولید می‌کنند که صرفا به فضاسازی و دروغ‌پراکنی می‌پردازند. 
وی می‌افزاید: رسانه‌های فارسی‌زبان خارجی از کشورهای معاند ایران پشتیبانی می‌شوند و بر اساس اهداف آن‌ها اقدام به برنامه‌سازی می‌کنند، بنابراین تکلیفشان روشن است، درحالی‌که در جبهه مقابل تولیدات رسانه‌های داخلی وظیفه روشنگری و شفاف‌سازی در این مورد را دارند. 
شریعتمداری با اشاره به جذابیت رسانه‌های تصویری نسبت به رسانه‌های مکتوب بیان می‌کند: جنس رسانه مکتوب با تصویری و صوتی متفاوت است.  به همین علت رسانه‌های فارسی‌زبان بیشتر از طریق تصویر که جذابیت‌های بیشتری را دارند، اقدام به تولید برنامه می‌کنند. 
مدیرمسئول روزنامه کیهان بابیان اینکه رسانه‌های ماهواره‌ای اعتبار زیادی نزد مردم ندارند، گفت: صداوسیما و دیگر رسانه‌های داخلی باید از عنصر اعتماد و اعتباری که نزد مردم‌دارند، بهره ببرند. شبکه‌های معاند مانند من و تو، عمدتا به دنبال مطرح‌شدن هستند و چنانچه عملکرد آن‌ها در داخل پررنگ شود، به معنای موفقیت آن‌ها در اهدافشان است. این در حالی است که باید پاشنه آشیل آن‌ها را پیدا کرد و از این طریق با تولیدات آن‌ها مقابله صورت بگیرد. 
شریعتمداری در پایان سخنانش می‌گوید:  در حال حاضر شرایط خاص و ویژه‌ای به دلیل شیوع بیماری کرونا در کشور به وجود آمده و صداوسیما و دیگر رسانه‌های داخلی اولویت کارشان را باید به این مسئله اختصاص دهند و روشنگری‌های لازم را برای مردم ارائه کنند، نه اینکه به حواشی و موضوعات غیر مهم دیگر بپردازند.
*ضرورت بهره‌گیری از بهترین مدل‌های رسانه‌ای
صداوسیما و علی‌الخصوص تلویزیون در موقعیت کنونی که تعداد زیادی از مردم از جبر حضور در خانه برخوردار شده‌اند، با بالا بردن کیفیت تولیدات خود از طریق نیروهای متخصص و نخبه می‌تواند جای رسانه‌های فارسی‌زبان را بگیرد و تبدیل به اولویت و انتخاب اول مخاطبان گردد. 
غلامرضا آذری دکترای علوم ارتباطات و کارشناس رسانه نیز در گفت‌وگو با «رسالت»، بیان می‌کند: هیچ رسانه‌ای را نمی‌توان در دنیا سراغ داشت که سوگیری خاصی نسبت به موضوعات گوناگون نداشته باشد. بالطبع رسانه‌های فارسی‌زبان ماهواره‌ای هم با توجه به اهداف خاصشان برنامه‌سازی می‌کنند و متأسفانه صداوسیمای ما تا حدودی در مواجهه با آن‌ها عقب‌افتاده است.
آذری، وظیفه صداوسیما در مواجهه با تبلیغات و برنامه‌های مختلف شبکه‌های ماهواره‌ای را رقابت با آن‌ها می‌داند و می‌افزاید: رسانه‌های داخلی ملزم هستند کیفیت آثار و تولیداتشان را بالا ببرند و در این راستا می‌توانند فیلم‌های پرمخاطب و فراوانی پخش کنند و یا میزگردهای تخصصی جذاب در تلویزیون برگزار نمایند و در تولید آن‌ها از همه گروه‌ها و افراد برای جذب مخاطب داخلی استفاده شود، نه اینکه صرفا از افراد خاصی برای برنامه‌سازی و تولید محتوا بهره گرفته شود.این کارشناس رسانه معتقد است: ما باید از طریق بهترین مدل‌های رسانه‌ای در برابر تولیدات رسانه‌‌های ماهواره‌ای استفاده کنیم. این کار یک نظرسنجی ساده نیست، بلکه نیازمند برنامه‌ریزی و استفاده از افراد خبره است تا رضایت مخاطب جلب شود. جلب رضایت مخاطبان در ساخت و تولید برنامه بسیار اهمیت دارد، اما این سؤال مطرح است که آیا ما در این مهروموم‌ها توانسته‌ایم رضایت و اطمینان مخاطبان خود را جلب کنیم؟
به باور آذری، کیفیت برنامه‌ها و تولیدات صداوسیما بایستی از حد قابل قبولی برخوردار باشد و به‌جای افزایش کمیت از متخصصان خوش‌فکر و نخبه استفاده شود. بهترین و خوش‌بیان‌ترین مجری‌های تلویزیون باید اجرای برنامه‌ها را به عهده بگیرند و به تنوع در تولیدات باید اهمیت داده شود. آذری در ادامه می‌گوید: مخاطبانی که این روزها از ترس بیماری خانه‌نشین شدند و به‌نوعی در قرنطینه قرار دارند بیشتر از هر زمان دیگری شاهد برنامه‌های تلویزیون هستند و آن‌ها را با دقت دنبال می‌کنند، بنابراین کوچک‌ترین خطا در برنامه‌ها و یا اخبار می‌تواند تبعات نامناسبی برای تلویزیون و دیگر رسانه‌ها به دنبال داشته باشد. 
این کارشناس رسانه حضور نیروهای متخصص را در برنامه‌سازی در تلویزیون بسیار مهم قلمداد می‌کند و می‌افزاید: صداوسیما بهره‌گیری از کسانی که در تولید محتوا و برنامه‌سازی موفق بودند را باید در اولویت قرار دهد و به تفکر، اندیشه و تخصص آن‌ها احترام بگذارد و به‌اندازه کافی امکانات و منابع به آن‌ها اختصاص دهد. وی بابیان اینکه بر شبکه‌های ماهواره‌ای فارسی‌زبان هیچ نظارتی صورت نمی‌گیرد، اظهار می‌کند: در شرایط فعلی مواضع آن‌ها علیه کشور کاملاواضح و روشن است. محال است هیچ برنامه و یا مجری در این شبکه‌ها بدون هدف خاصی تولید و یا اجرا داشته باشند. شبکه‌های فارسی‌زبان دائما از آب گل آلود ماهی می‌گیرند و این روزها با شیوع بیماری کرونا در کشور اقدام به جوسازی و تبلیغات سوء می‌کنند.آذری در پایان سخنانش با اظهار تأسف از اینکه ایران همواره مورد سوءاستفاده معاندان و شبکه‌های آن‌ها بوده است، گفت: همواره این رسانه‌ها برداشت‌های حق‌به‌جانب از فضای داخلی ایران داشته‌اند، به همین علت هم ‌صداوسیما  باید با تشکیل کمیسیون‌های علمی، پژوهشی و تخصصی و بدون داشتن خط‌وربط خاص، اقدام به تولید برنامه و محتوا کند تا در برابر تبلیغات سوء آن‌ها حرفی برای گفتن داشته باشد.
|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای ماهیگیری از آب آلوده کرونا بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.