قطع بازوان تحلیل خبری کشور - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 19293
  پرینتخانه » فرهنگی تاریخ انتشار : 17 فروردین 1399 - 8:46 |
بررسی تبعات عدم چاپ رسانه‌های مکتوب بر جامعه خبری کشور؛

قطع بازوان تحلیل خبری کشور

هرگز به ذهن کسی نمی‌رسید، شیوع ویروس کرونا که بیشتر کشورهای جهان را درگیر و اقتصاد جهانی را با مشکل مواجه کرده و کسب‌وکارها را نیز تعطیل یا تعلیق کرده است، رسانه‌های مکتوب را نیز به تعطیلی بکشاند.
قطع بازوان تحلیل خبری کشور

‌|سارا عسکری‌| 
هرگز به ذهن کسی نمی‌رسید، شیوع ویروس کرونا که بیشتر کشورهای جهان را درگیر و اقتصاد جهانی را با مشکل مواجه کرده و کسب‌وکارها را نیز تعطیل یا تعلیق کرده است، رسانه‌های مکتوب را نیز به تعطیلی بکشاند. رسانه‌هایی که خود در شرایط کنونی قطب مهم اطلاع‌رسانی به جامعه هستند، حال ادامه فعالیتشان در هاله‌ای از ابهام است. در نخستین روزهای سال جدید دستورالعملی منتشر شد مبنی بر این‌که به دلیل شیوع بیماری کرونا و لزوم تهیه برخی اخبار آن‌هم به‌صورت میدانی، رسانه‌های مکتوب اجازه فعالیت و انتشار روزنامه را تا اطلاع ثانوی نخواهد داشت. این خبر بهت و حیرتی به جامعه رسانه‌ای و خبری کشور وارد کرد،زیرا مگر می‌شود رسانه آن‌هم از نوع مکتوب که درواقع شناسنامه خبری هر کشور است دیگر اجازه انتشار نداشته باشند. سرعت انتشار خبر در فضای مجازی بسیار بالاست و حتی می‌توان گفت در برخی از موارد در چند دقیقه یک خبر منتشر می‌شود اما مخاطب تنها از خبر اطلاع پیدا می‌کند و قدرت تحلیل و بررسی آن خبر را از دست می‌دهد. روزنامه‌ها و به‌طورکلی رسانه‌های مکتوب، بازوان اندیشیدن و تحلیل مخاطبان هستند. عدم چاپ رسانه‌های مکتوب، واردکردن ضربه‌ای مهلک به بدنه خبری جامعه خواهد بود. 
«رسالت» دراین‌باره با غلامرضا آذری، کارشناس علوم ارتباطات و مطالعات رسانه و عضو هیئت‌علمی دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه آزاد و محمد صالح مفتاح مدیرمسئول پایگاه خبری فردا نیوز و فعال رسانه‌ای به گفت‌وگو پرداخت.
*عدم چاپ رسانه‌های مکتوب به شایعات دامن خواهد زد
غلامرضا آذری، کارشناس علوم ارتباطات و مطالعات رسانه با اشاره به تبعات عدم چاپ رسانه‌های مکتوب در آگاهی عمومی بیان کرد: « این اقدام در بلندمدت سه تأثیر منفی به دنبال خواهد داشت. ابتدا این‌که مردم  بیش از گذشته به فضای مجازی روی می‌آوردند و اطلاعات خود را از رسانه‌های دیداری و شنیداری دریافت می‌کنند که باعث می‌شود به شایعات و اخباری که مبنای علمی ندارد، بیش‌ازپیش دامن زده شود.»
وی افزود: «دومین تأثیر این اقدام را می‌توان عدم برنامه‌ریزی مناسب و مشخص برای رسانه‌های مکتوب دانست که باعث کاهش سطح و سرانه مطالعه کشور شود.سومین تأثیر را می توان صفر و یکی شدن اطلاعات دانست که ضربه مهلکی به فضای مطبوعاتی کشوراست.» 
*وجود روزنامه‌ها به دلیل قدرت تحلیل خبر بسیار حائز اهمیت است 
آذری تصریح کرد: « وجود رسانه‌های مکتوب به دلیل آنالیز و تحلیل خبر بسیار حائز اهمیت است، چراکه  رسانه‌های مجازی،  وظیفه نشر خبر را به‌خوبی انجام می‌دهند اما رسانه‌های مکتوب به‌ویژه روزنامه‌ها، بازوان تحلیل اطلاعات هستند و عدم چاپ آن‌ها باعث فلج شدن این بازوان است.» 
این کارشناس علوم ارتباطات و مطالعات رسانه در پایان تأکید کرد: « زمانی که اطلاعات پردازش نشده است به‌طور حتم  نمی‌تواند روی افکار عمومی تأثیرگذار باشد. رسانه‌های مکتوب، تفکر کمتر اندیشیدن و بیشتر دیدن و شنیدن را با تحلیل اخبار زیرپا می‌گذارند و جامعه را به‌سوی اندیشیدن سوق می‌دهند. پس عدم چاپ رسانه‌های مکتوب، قدرت تفکر افراد جامعه را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد و آسیب‌های جدی به جامعه خواهد زد.» 
*تصمیم عدم چاپ رسانه‌های مکتوب از بی‌تجربه بودن است
محمد صالح مفتاح، مدیرمسئول فردا نیوز با اشاره به تأثیرات عدم چاپ رسانه‌های مکتوب بیان کرد: «تصمیمات اتخاذشده در شرایط کنونی با توجه به شیوع بیماری کرونا به دلیل عدم تجربه  کشور در چنین زمان‌هایی بوده و مانند تعطیلی نمازهای جمعه و بقاع متبرکه بی‌سابقه است. اما هرچقدر این تصمیمات در مدت‌زمان طولانی‌تری اتخاذ شود تأثیرات خود را نشان می‌دهد.»
وی افزود: « فضای مجازی در حال حاضر می‌تواند مکمل خوبی برای رسانه‌های مکتوب باشد. بیشتر روزنامه‌ها نیز با توجه به این موضوع در فضای مجازی به دنبال بازپس‌گیری جایگاه خود در میان مردم هستند و بعد از گذشت زمان هردو نوع رسانه به این نتیجه رسیدند که نمی‌توانند یکدیگر را از میدان به در کنند. روزنامه‌ها نیز با تولیدات مختص فضای مجازی برای حفظ جایگاه خود تلاش کرده‌اند.»
این فعال رسانه‌ای تصریح کرد: «روزنامه‌ها و رسانه‌های مکتوب اگر بتوانند محتواهای تولیدی خود را در قالب‌های گوناگون به جامعه ارائه دهند، اتفاق بسیار مثبتی خواهد بود. اما برخی از مردم هنوز مطالعه خبر در روزنامه را به بررسی سایت‌های گوناگون ترجیح می‌دهند که باید نیاز این افراد نیز در نظر گرفته شود.»
مفتاح توضیح داد: « همچنین در دنیای امروزی باوجود تلویزیون و اينترنت و سایر رسانه‌های دیداری و شنیداری روزنامه‌ها در حال کمرنگ شدن بودند اما باقدرت تحلیلی که روزنامه‌ها و رسانه‌های مکتوب دارند توانستند جایگاه خود را تا حدودی در میان مخاطبان جامعه حفظ کنند. عدم چاپ رسانه‌های مکتوب را می‌توان به‌عنوان از دست دادن قدرت تحلیل اخبار دانست.»
*رسانه‌های مکتوب باید جای خالی تحلیل خبر را پر کنند
اواشاره کرد: « مخاطبان رسانه‌های مجازی به علت سرعت بالای انتشار خبر، نمی‌توانند بر روی یک خبر تمرکز ، بررسی و تحلیل کند اما در رسانه‌های مکتوب و روزنامه‌ها این مشکل وجود ندارد و افراد به‌راحتی می‌توانند خبر را تحلیل و بررسی کنند.بهتر است رسانه‌های مکتوب در صورت عدم چاپ، با شیوه‌هایی نو خالی ماندن بخش تحلیلی جامعه را پر کنند تا جامعه خبری از این موضوع آسیب نبینند.»
مدیرمسئول فردا نیوز در پایان تأکید کرد: «دولت باید در زمان عدم چاپ رسانه‌های مکتوب و به‌هم‌ریختگی چرخه انتشار برای جلوگیری از به وجود آمدن مشکل اقتصادی برای این‌گونه رسانه‌ها تمهیداتی بیندیشد. به‌طور حتم بیشتر این رسانه‌ها با مشکل مواجه خواهند شد زیرا بدون انتشار روزنامه قادر به تأمین بودجه اقتصادی خود نیستند.دولت باید با بررسی این موضوع جلوی از بین رفتن سرمایه انسانی روزنامه‌ها رو بگیرد.» 

نویسنده : سارا عسگري‌‌ |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای قطع بازوان تحلیل خبری کشور بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.