فریادهایی از دل معدن
| گروه اقتصادی|
روزبهروز اخبار نارضایتی از دولت بیشتر میشود و بخش معادن نیز به شاکیان دولت پیوستند و صدایشان بلند شد. صدایی که تابهحال به نظر میرسد از عمق زمین شنیده نمیشد. بیتدبیریهای دولت حفره عمیقی در معادن کشور ایجاد کرده است که بدون تکیه و اعتماد به بخش خصوصی پر نخواهد شد اما اکنون سختترین کار دنیا با بیتوجهی مسئولان سختتر نیز شده است.
بخش خصوصی بهویژه معدن از بیبرنامگی مسئولان گلایهمند هستند و معتقدند دولت برای تصمیمگیری در مورد طرحها با کارشناسان مشورت نمیکند. همان جمله معروفی که تمام کارشناسان اقتصادی به آن اذعان داشتند اکنون نیز مشکلات معدن افزون بر عدم ارائه طرح و تصمیمات تخصصی با فرسودگی ماشینآلات و تجهیزات دوچندان شده است و نبود امکانات و تسهیلات برای واردکنندگان تجهیزات معدنی در این صنعت اخلال ایجاد کرده است. معدنچیانی که از موانع صادرات مواد معدنی و نبود طرحها و تسهیلات برای این بخش مهم ناراضی هستند، چارهای جز فریاد از طریق رسانهها ندارند تا شاید مسئولی صدای آنها را بشنود و از مشکلات آنها بکاهد.
«رسالت» مشکلات بخش معدنرا با مهرداد اکبریان، رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن بررسی میکند.
*دولت از بخش خصوصی فاصله گرفته است
مهرداد اکبریان، رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن در گفتوگو با «رسالت» در مورد مشکلات صنعت معدن گفت: «عمده مشکلاتی که بخش معدن در چند سال گذشته با آن مواجه بوده، این است که دولت از بخش خصوصی فاصله گرفته است و تصمیماتش یکطرفه و با توجه به دیدگاههای خاص مدیران و کارشناسان خود دولت بوده است. به نظر میرسد دولت میخواهد از روشهای سعی و خطا استفاده کند اما این طرحهای کارشناسی نشده به این بخش تنها ضرر میرساند.»
وی افزود: «معادن به دو بخش تقسیم میشوند؛ نخست معدن کوچک یا متوسط و دیگری معادن بزرگ که بهصورت سنتی مانند فولاد وابسته به دولت هستند و این معادن به دلیل وابستگی به دولت و ارتباط با مدیران بزرگ میتوانند سر پا بمانند. اما بخش خصوصی که صاحب معدن کوچک و متوسط هستند و درآمدهای محدودی دارند با مشکلات عمدهای مانند قیمت تمامشده بالا روبهرو هستند و در آزمونوخطاهای دولت آسیب میبینند. با این تصمیمات دولت بسیاری از معادن تعطیل و تعداد زیادی از افراد نیز بیکار شدند.»
اکبریان همچنین ادامه داد: «دو موضوع کلان در مورد معدن در کشور وجود دارد؛ نخست اینکه دیدگاه دولت و بخش خصوصی نسبت به فعالیتهای معدنی باید تغییر کند و هماهنگی بین دولت و بخش خصوصی به وجود آید. بهعنوانمثال معدن باید بخش مستقلی باشد نه زیرمجموعه فولاد که این مشکل نیز بر پیشرفت صنعت معدن نیز تأثیرگذار است و معدن باید با فعالیتهای خود هم در حوزه اکتشاف و هم در حوزه استخراج و صنایع معدنی پیشرفت کند.»
رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن تصریح کرد: «از طرفی صنعت خودرو نیز به دلیل حمایتهای بیدریغ دولت پیشرفتی نداشته است درحالیکه کشورهایی که تازه صاحب این صنعت شدهاند بهسرعت پیشرفت کردهاند. صنایع باید عرضه محور
باشند اما دولت با اجرای طرح جامعه فولاد مبنی بر تولید ۵۵ میلیون تن فولاد، باعث شد که معدن تقاضامحور شود به این معنا که خواستار تولید فولاد تا ۵۵ میلیون تن شد درصورتیکه این طرح نیازمند استخراج ۲۰۰ میلیون تنی سنگآهن بود و به همین دلیل فشار مضاعف به بخش معدن وارد شد.» او در ادامه بیان کرد: «دولت باوجوداین خواسته از بخش معدن هیچگونه حمایتی نکرد و نهتنها این حمایت صورت نگرفت بلکه حرکات ناپخته و فشار بر بخش معدن بیشتر شد. در حال حاضر شکافی بین وضعیت واقعی کشور و طرحهای روی کاغذ دولت وجود دارد. یکی از مشکلات بخش معدن واقعی سازی عرضه و تقاضا است. یکی از طرحهای بخش معدن را میتوان نقشه راهبری معدن دانست که باید با همکاری دولت، مجلس و بخش خصوصی پیش برود تا شاید بتوان بخشی از مشکلات معدن را حل کرد.»
*تصمیمات اشتباه دولت باعث بالا رفتن هزینههای تولید و صادرات شده است
رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن اشاره کرد: «بخش دوم مشکلات را میتوان تحریمها دانست که بهراحتی نمیتوان پول و ارز را جابهجا کرد. به همین دلیل کشتیها برای حملونقل مواد معدنی با مشکلاتی مواجه و برای بستن قرارداد نیز با مشکل روبهرو هستند و این تنها مشکلات بخش معدن نیست، بلکه تمام بخشهای صنعتی با این مشکلات روبهرو هستند. نگرانی بعدی فعالان این صنعت این است که دولت برای حمایت از صادرات تمهیداتی را در نظر بگیرد و برخی امتیازات کوتاهمدت به صادرکنندگان اختصاص دهد تا مشکلات این بخش کاهش یابد.»
اکبریان بیان کرد: «باکمال تعجب دولت بهجای مقابله با تحریمها با آنها همراهی میکند و قوانین داخلی دست صادرکننده را بسته است، فعالان بخش معدن نمیدانند با مشکلات داخلی دستوپنجه نرم کنند یا مشکلات خارجی و تحریمها! بزرگترین مشکل بخش معدن در کشور، فرسودگی ماشینآلات و تجهیزات معدنی است که دولت با بیتوجهی مانعی برای واردات ماشینآلات معدنی حتی دستدوم به کشور شده است.» رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن در پایان تأکید کرد: «تصمیمات اشتباه دولت باعث بالا رفتن هزینههای تولید و صادرات شده است. باید اولویت با تولید مواد خام باشد نه خام فروشی. فعالان بخش معدن امیدوارند این مشکلات به گوش مسئولان دولتی برسد تا در مدت باقیمانده از دولت دوازدهم چارهای اندیشیده شود.»
دولت , گروه اقتصادی , معدن
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.