علت واریس و درمان سریع آن با لیزر
گشادی عروق که به آن واریس یا واریکوسیت هم گفته میشود، زمانی رخ می دهد که رگ هایتان بزرگ می شوند و خون بیشتری از توان رگ در آن وارد می شود. واریس معمولاً به شکل رگهای برجسته و متورم ظاهر می شود که به رنگ قرمز یا بنفش در می آید و معمولاً با درد همراه هستند. این مشکل بخصوص در زنان بسیار شایع است؛ حدود ۲۵ درصد بزرگسالان به واریس مبتلا می شوند و اکثر مواقع در ناحیه ساق پا ایجاد می شود.
دلایل واریس
واریس معمولاً زمانی که عملکرد عروق با مشکل مواجه می شود، رخ می دهد. رگ ها دارای دریچه های یک طرفه ای هستند که از جریان معکوس عروق جلوگیری میکنند. وقتی این دریچه ها با نقص همراه می شوند، به جای آنکه خون در رگ جریان پیدا کند در آنجا باقی می ماند و به جای آنکه خون در قلب جمع شود، شروع به جمع شدن در رگ ها می کند. به همین خاطر رگ ها بزرگ میشوند و بیماری واریس که معمولاً پاها را متاثر میکند، ایجاد می شود. خون عروقی که در دورترین نقطه نسبت به قلب قرار دارند تحت اثر جاذبه با دشواری بیشتری در جریان رو به بالا و برگشت به قلب مواجه می شوند.
برخی دلایل احتمالی بروز بیماری واریس عبارتند از:
- سن: افزایش سن باعث استهلاک دریچه های کنترل جریان خون در رگها می شود. در نتیجه این مشکل، بخشی از خون به درون رگ ها بر می گردند و همان جا جمع می شوند.
- جنسیت: زنان بیشتر از مردان در معرض بروز این مشکل هستند. تغییرات هورمونی قبل از پریودهای ماهیانه و در طول بارداری یا یائسگی میتواند فاکتوری در ایجاد واریس باشد، چرا که هورمون های زنانه باعث شل شدن دیواره رگ می شود. درمان های هورمونی مانند استفاده از قرص های ضد بارداری می تواند احتمال بروز واریس را افزایش دهد.
- بارداری: حجم خون در دوره بارداری افزایش مییابد. این تغییرات به منظور تامین خون مورد نیاز برای رشد کودک است اما همچنین باعث بزرگ شدن عروق میشود.
- سابقه خانوادگی: اگر اعضای دیگر خانواده به واریس مبتلا شده باشند، احتمال بیشتری وجود دارد که شما هم به این مشکل دچار شوید.
- اضافه وزن: داشتن وزن زیاد فشار بیشتری بر عروق پا وارد میکند
- نشستن یا ایستادن طولانی مدت: داشتن تحرک به جریان خون کمک میکند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنم؟
اگر راجع به ظاهر رگ ها نگران هستید و اقدامات خود مراقبتی کمکی به حل این مشکل نکرده است، بهتر است که به یک پزشک مراجعه کنید.
درمان واریس به کمک لیزر
روش لیزر درمانی واریس، فرایندی است که از گرمای لیزر تابشی به منظور کاهش رگ های واریسی استفاده می کند. واریس به حالتی گفته می شود که در آن رگ ها به شکل متورم در می آیند و معمولاً در ناحیه ساق پا رخ می دهد. لیزر دستگاهی است که اشعه نازکی را به شکل نور بر عروق می تاباند؛ در استفاده از لیزر، رگهای واریسی در اثر نیروی گرمایشی ایجاد شده کوچک شده و بسته می شود و نتیجه این فرآیند زخمهایی در درون رگ ها خواهد بود که توسط بدن جذب میشود. این فرایند باعث بسته شدن رگ ها و جریان ورودی به آن و هدایت این جریان به رگ های مجاور خواهد شد. قابل توجه اینکه به جز روش لیزر درمانی روش های دیگر هم وجود دارد که در صورتی که شرایط لیزر درمانی را نداشتید میتوانید از این روش ها برای درمان واریس خود بهره ببرید.
چرا لازم است تا عمل ابلیشن عروق واریسی توسط لیزر را انجام دهم؟
اگر واریس با درد همراه باشد یا رگ ها به صورت قرمز و متورم و ملتهب درآمده باشد، ممکن است با توصیه پزشکتان مبتنی بر استفاده از لیزر مواجه شوید. همچنین اگر پوست روی عروق واریسی با سوزش همراه باشد، استفاده از لیزر برای رفع واریس توصیه می شود. واریس معمولاً مشکل سلامتی جدی به شمار نمی رود اما میتواند دردناک باشد و همچنین از ظاهر آن خوشتان نیاید.
آماده سازی برای عمل بستن رگ های واریسی توسط لیزر یا ابلیشن درون وریدی توسط لیزر
- پزشک شما فرایند را برایتان توضیح خواهد داد و اگر سوالی درباره فرایند داشتید از او بپرسید
- شاید از شما خواسته شود تا یک رضایت نامه و مجوز انجام عمل را امضا کنید. به دقت این فرم را مطالعه کنید و اگر چیزی برایتان واضح نبود آن را بپرسید.
- پزشکتان سوالاتی درباره سابقه پزشکی تان خواهد پرسید و شاید شما را تحت معاینه قرار می دهد. این فرآیند به منظور اطمینان از سلامت کافی برای انجام عمل خواهد بود؛ همچنین شاید لازم باشد که آزمایش خون یا آزمایش های مورد نیاز دیگر را نیز انجام دهید.
- اگر سابقه اختلالات خونریزی دارید یا در گذشته با این مشکل مواجه بوده اید آن را به پزشکتان اعلام کنید. اگر در حال مصرف داروهای رقیق کننده مانند آسپرین، ایبوپروفن یا داروهای دیگری که بر لخته شدن خون تاثیر می گذارد، هستید، شاید لازم باشد که قبل از از انجام این فرایند آنها را کنار بگذارید.
- اگر به هر دارو، لاتکس، چسب، ماده رنگی و داروی بی حسی یا بیهوشی حساسیت دارید آن را به پزشکتان اعلام کنید.
- تمام داروهایی که مصرف می کنید، شامل داروهای بدون نسخه یا تجویز شده، حتی شامل ویتامین، داروهای گیاهی یا مکمل ها را به پزشکتان اعلام کنید.
- از ۸ ساعت و قبل از انجام فرآیند نباید چیزی بخورید و بیاشامید؛ این معمولاً به معنی نخوردن و نیاشامیدن بعد از نیمه شب است.
- شاید برای آرام کردنتان از داروهایی استفاده شود.
- حتماً کسی را داشته باشید تا بعد از انجام فرآیند شمارا به خانه ببرد.
پزشکتان ممکن است دستورالعمل دیگری برای شما داشته باشد.
فرایند ابلیشن درون وریدی رگ های واریسی توسط لیزر
این فرآیند نیازمند بستری شدن نیست و می توان آن را در مطب نیز انجام داد. فرآیند لیزر رگهای واریسی معمولاً کمتر از یک ساعت طول می کشد و میتوانید همان روز به خانه برگردید؛ لباس های گشاد برای پوشیدن بعد از فرآیند به همراه داشته باشید.
عمل ابلیشن یا بستن رگ های واریسی توسط لیزر به طور کلی به شکل زیر است:
- گان بیمارستان را پوشیده و بر روی میز معاینه دراز خواهد کشید؛ در طول این فرآیند ممکن است که تخت معاینه با زاویههای مختلفی تنظیم شود. ابزار مختلف یا عینک برای پیشگیری از بروز آسیب به چشمان در فرآیند استفاده از لیزر به بیمار داده می شود.
- پزشکتان ناحیه ای که قرار است تحت درمان قرار بگیرد را بی حس می کند تا بتوان یک لوله را از آن ناحیه وارد رگ کند. این کار معمولاً به صورت تزریق ماده بی حسی در طول ناحیه ای که قرار است لوله وارد آن شود انجام خواهد گرفت،
- پزشک از ابزار تولید کننده امواج مافوق صوت داپلر به منظور بررسی رگ قبل و در حین انجام فرایند استفاده میکند. در طول این فرآیند از امواج صوتی به منظور تشکیل تصویر عروق در صفحه کامپیوتر استفاده میشود
- در ابتدای فرآیند یک برش کوچک بر روی پوست به منظور وارد کردن لوله به درون رگ ایجاد میشود. این لوله به سمت رگ های واریسی هدایت میشود و یک اشعه لیزر وارد لوله خواهد شد. در حین خروج آهسته لوله توسط پزشک، لیزر تابیده شده باعث داغ شدن طول رگ و انقباض و بسته شدن آن خواهد شد. این فرآیند معمولاً کمتر از یک ساعت طول میکشد و برش ایجاد شده برای وارد کردن لوله معمولاً به قدری کوچک خواهد بود که نیاز به بخیه ندارد و تنها یک پانسمان بر روی این ناحیه گذاشته خواهد شد.
مشکلات عدم درمان واریس
عدم درمان واریس، اگرچه به ندرت اما، می تواند مشکلاتی به همراه داشته باشد:
- زخم: زخم های دردناکی که در پوست و نزدیک رگ های واریسی و معمولاً نزدیک قوزک پا ایجاد می شود. نقاطی که تغییر رنگ میدهند معمولاً قبل از ایجاد شدن زخم در روی پوست شکل میگیرند؛ اگر فکر میکنید که با زخم پا مواجه شده اید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
- لخته های خونی: گاهی رگ های درون پا ممکن است بزرگ شده و منجر به درد و تورم شود. اگر با درد یا تورم همیشگی پاها مواجه هستید، باید به دنبال مراقبتهای پزشکی فوری باشید، چرا که این مسئله میتواند نشانهای از لخته شدن خون باشد.
- خونریزی: معمولاً رگ های نزدیک به پوست پاره میشوند؛ اگرچه این مشکل معمولاً خونریزیهای اندکی را به همراه خواهند داشت اما به مراقبت های پزشکی نیاز دارد.
واریس
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.