شفافیت،ارمغان بانکداری دیجیتال
|نفيسه امامي|
بانکداري الکترونيکي با استفاده از فناوري هاي مهم دنيا امکان برقراري ارتباط ۲۴ ساعته با مشتريان بانک ها را فراهم کرد.
درحاليکه جايگاه ايران در بانکداري الکترونيک و ديجيتالدر دنيا زير يک درصد است. از مهم ترين علت هاي عدم گسترش بانکداري الکترونيک در ايران عدم ايجاد بستر مناسب، اپليکيشن هاي بانکي و قطعي اينترنت در کشور است. ضمن اينکه يکي از ضعف هاي بانکداري الکترونيک عدم ايجاد سيستم جامع است.
در صورتي که اگر بانک هاي جهاني به ايران وارد شوند، سيستم بانکداري فعلي قادر به رقابت با آنها نخواهد بود. سيستم بانکداري کشور در برابر سيستم هاي بانکي و ديجيتال دنيا قادر به مقابله نيست و نياز به تجهيز و به روزرساني دارد. با وجود استمرار وضعيت فعلي، اگر شبکه بانکي جهاني در ايران مستقر شود، سيستم بانکي ايران مشتريان خود را از دست خواهد داد. اما با اين اوصاف سيستم بانکداري الکترونيک در مسير رو به پيشرفتي در حرکت است اما اين روند به کندي طي مي شود.
روح الله خدارحمي مديرعامل بانک کشاورزي در گفت و گو با رسالت با تاکيد بر روند رو به پيشرفت بانکداري الکترونيکي در ايران گفت: «بانکداري الکترونيک و شقوق مختلف آن از جمله بانکداري همراه، اينترنت بانک و بانکداري ديجيتال که از طريق درگاه، امکان ارائه خدمات به مشتريان را فراهم مي کند از پيشرفت خوبي در کشور برخوردار است. خدمات مبتني بر کارت به نحو گسترده اي توسط هموطنان استفاده مي شود اما خدمات تلفن همراه بيشتر توسط افراد جوان استفاده مي گردد.»
وي افزود: «کانال هاي چند منظوره از طريق دستگاه در بانکداري ديجيتال گسترش پيدا کرده اند که شکل متعالي بانکداري الکترونيک است.
برنامه اي توسط وزارت امور اقتصاد و دارايي مبني بر تحول ديجيتال تدوين شده که در سامانه ها و درگاه هاي مختلف استفاده مي شود که حداقل نياز و مراجعه مشتريان به شعب بانک را ايجاد کرده است. پيشرفت کشور ما در زمينه بانکداري الکترونيک بسيار خوب بوده و اکثر مشتريان از يکي از سامانه هاي بانکي استفاده مي کنند.»
خدارحمي درباره عدم وجود ساختارهاي فني براي کسب و کار در زمنيه بانکداري ديجيتال گفت: «معيار بسيار روشن براي بيان اين مسئله درصد ميزان استفاده از تراکنش هاي بانکي از طريق حضور در شعبه يا از طريق درگاه هاي مختلف و غيرحضوري انجام مي شود. همه بانک ها در حدود ۷۰ درصد يا در بعضي از بانک ها بيشتر از اين ميزان از طريق کانال هاي مختلف الکترونيک تراکنش صورت مي گيرد و کمتر از ۳۰ درصد از تراکنش ها به صورت حضوري انجام مي شود.»
وي اضافه کرد: «بانکداري ديجيتال شکل تکامل يافته استفاده از درگاه هاي مختلف است که در حال گسترش هستند. هرچند قدم هاي نهايي براي اين پيشرفت بايد برداشته شود و در تلاش هستيم کاربرد بانکداري ديجيتال افزايش پيدا کند.»
وي با اشاره به ريسک بانکداري ديجيتال نسبت به بانکداري سنتي گفت: «ريسک عمليات در هر دو نوع بانکداري وجود دارد اما نمي توان يکي را بر ديگري ارجح دانست. ريسک رخنه و نفوذ در سامانه ها چه در بانکداري سنتي که به صورت دستي و درون شعبه انجام مي گرفت چه در بانکداري ديجيتال که از طريق اپليکيشن ها صورت مي گيرد وجود دارد. آنچه که گسترش بانکداري ديجيتال را
الزام آور مي کند هزينه کمتر و سرعت و سهولت بيشتر براي مشتري است اما با بالابردن امنيت اطلاعات و شبکه و اپليکيشن ها مخاطرات مشتري و بانک به حداقل مي رسد.»
مديرعامل بانک کشاورزي به بزرگترين چالش بانکداري ديجيتال در کشور اشاره کرد وگفت: «چالش ها در سازمان ها و بانک هاي مختلف متفاوت هستند اما در عمل اصلاح و بازمهندسي فرآيندها عامل محدودکننده در بانکداري ديجيتال، عدم وجود فرهنگ عمومي جامعه و عدم گرايش مردم به عنوان چالش بانکداري ديجيتال در کشور محسوب مي شوند. سطح آگاهي جامعه در استفاده از سامانه ها، ابزارهاي جديد و آمادگي زيرساخت بانک ها عامل تعيين کننده در استفاده از بانکداري ديجيتال هستند. البته شايد گروه هايي در جامعه اقبال بيشتري به روش هاي سنتي داشته باشند تا به شعبه مراجعه کنند.»
خدارحمي اضافه کرد: «در سالهاي اخير بستر زيرساخت ها، ارتباط ديتاها و مهيابودن شبکه ها پيشرفت خوبي داشته و از نظر سخت افزاري با وجود محدوديت هاي موجود پيشرفت زيادي داشته ايم. همه اين عوامل دست به دست هم مي دهند تا به نقطه ايده آل برسيم و در اين مسير هم قرار داريم.»
وي با اشاره به وجود بانکداري ديجيتال و محدودشدن تخلفات بانکي گفت: «بانکداري ديجيتال شفافيت بيشتري ايجاد مي کند و قابليت پيگيري دارد و به ايجاد محيط سالم تر و کاهش تخلفات کمک مي کند اما ريسک هاي خود را هم دارد و به صفر نمي رسد ضمن اينکه به کاهش مراحل فرآيندها، اصلاح و کوتاه کردن مسيرها کمک مي کند.»
خدارحمي در پايان سخنانش گفت: «اختلاس هاي بانکي در سيستم بانکداري ديجيتال به همکاري کاربرها و ادمين سيستم ها مرتبط است و در بانکداري ديجيتال هم امکان تخلف وجود دارد اما در جايي که به گسترش شفافيت و نظارت پذيري کمک مي کند، کاهش تخلفات را هم بهبود مي دهد.»
بانکداري ديجيتال در کشور مانند ورود فضاي مجازي و اينترنت جاي خود را تا حدودي باز کرده اما اين امر مستلزم ايجاد زيرساخت هاي لازم و فرهنگ سازي براي استفاده از اين سيستم است. بانکداري ديجيتال يا استفاده از اپليکيشن هاي مختلف در عصري که همه با کمبود وقت مواجهه هستند، نياز واقعي مشتريان بانک هاست. چراکه با فراگير شدن بانکداري ديجيتالي، نياز به مراجعه به شعب بانک ها و صرف زمان و وقت، تقريبا به صفر نزديک مي شود.
غلامرضا کاظمي دينان مشاور رئيس سابق بانک مرکزي در گفت و گو با رسالت با تاکيد بر اينکه سيستم بانکداري ما چاره اي جز تجهيز به ابزارهاي نوين ندارد، گفت: دنيا رو به پيشرفت مي رود و سيستم ها ديجيتالي شده اند. اگر سيستم بانکداري را به ابزارهاي جديد تجهيز نکنيم از بانکداري دنيا عقب مي مانيم زيرا سليقه مشتريان سيستم بانکي با توجه به پيشرفت فضاي مجازي روز به روز تغيير مي کند در نتيجه با عدم استفاده از فناوري هاي روز دنيا، اقبال مشتري ها
به سيستم بانکي کم مي شود.»
کاظمي دينان ادامه داد: «مشتري مانند گذشته ديگر براي انجام کارهاي بانکي در صف نمي ايستد زيرا اکنون کارهاي بانکي از طريق اپليکيشن ها انجام مي شود. بانک هاي کشور حرکت کندي در زمينه بانکداري ديجيتال داشته اند و سيستم بانکداري بايد هر چه سريع تر در اين مسير حرکت کند. مشتري با وجود فناوري هاي روز، نبايد براي انجام کارهاي بانکي به شعب بانک ها مراجعه کند اما اکنون در کشور ما جاي بانک ديجيتالي خالي است.»
وي افزود: «ما ايجاد سيستم بانکداري ديجيتالي را در کشور آغاز کرديم اما اين روند با کندي همراه است. بانک هاي دنيا دير يا زود به کشور وارد خواهند شد و در صورت ورود زماني براي هماهنگ شدن با آنها نخواهيم داشت. سيستم بانکداري ايران بايد خود را مجهز به فناوري هاي دنيا کند زيرا مشتري در صورتي که از تجهيزات ديجيتال بانکداري استفاده کند از اين سيستم رضايت پيدا خواهد کرد.»
اپليکيشن هاي بانکي , بانک , بانکداري الکترونيک , نفيسه امامي
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.