شبکه ملی اطلاعات و امنیت اقتصادی - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 33726
  پرینتخانه » آخرین اخبار تاریخ انتشار : ۲۹ آبان ۱۳۹۹ - ۸:۰۳ |

شبکه ملی اطلاعات و امنیت اقتصادی

وجود شبکه ملی اطلاعات و زیرساخت های آن، امنیت اقتصادی کسب و کارهای اینترنتی را تضمین می کند.
شبکه ملی اطلاعات و امنیت اقتصادی

مصطفی هدایی
وجود شبکه ملی اطلاعات و زیرساخت های آن، امنیت اقتصادی کسب و کارهای اینترنتی را تضمین می کند.
با مطرح کردن اهمیت فضای مجازی و ظرفیت بی نظیر شبکه های داخلی اجتماعی برای رشد اقتصادی و توسعه کسب و کارهای معیشتی در ایام کرونا،  امسال و سال آینده می توانند سکوی پرشی برای ایران در جهت اقتصادی و معیشتی باشند. سال ۹۸  حمایت از کالای ایرانی نامگذاری شد و سال جاری نیز سال جهش تولید و تولیدکنندگان ایرانی در همه حوزه ها دارای پشتوانه محکم حاکمیتی جهت بهبود کیفیت محصولات و عرضه در بازار داخلی و خارجی هستند. این مهم در بازار بزرگ فضای مجازی نیز می تواند مورد تفسیر قرار گیرد. 
کرونا و حضور مستمر آن در ایران نیز علاوه بر خسارت هایی که به بار آورد، بازار کسب و کارهای مجازی را رونق داد.  بازاری که هزاران میلیارد تومان ظرفیت سرمایه گذاری وجود دارد. با سیطره 
پیام رسان های خارجی بر بازار ایران و در کنار آن به یغما رفتن اطلاعات ایرانیان از این طریق، فضایی مهیا شد تا شرکت ها و افراد نخبه کشور به دنبال راه اندازی شبکه ها و پیام رسان های ساخت ایران باشند. در این بین دشمنان با فعال شدن ظرفیت جوان ایرانی، دچار واهمه شده و موج جدید و مسمومی را علیه پیام رسان های ایرانی به راه انداختند و شبهه عدم وجود حریم خصوصی و دخالت نهادهای اطلاعاتی و امنیتی در رصد اطلاعات افراد را مطرح کردند که با وجود باطل بودن این گزاره، مقام معظم رهبری به عنوان مرجع تقلید، ولی فقیه و رهبر جمهوری اسلامی حکم حرام بودن سرک کشیدن در حریم شخصی افراد را اعلام کردند. حکمی که از نظر فقهی و دینی جایگاه بسیار بالایی دارد و تخطی از آن نه تنها غیرقانونی بلکه غیرشرعی و با مجازات همراه خواهد بود. بنابراین کسب و کارهای اینترنتی هم از بستر خوب اقتصادی برای توسعه برخوردار است و هم از حمایت بی دریغ رهبر معظم انقلاب برای امنیت فضا. 
حکم مقام معظم رهبری درباره حرمت ورود در حیطه شخصی افراد در شبکه‌های پیام رسان از مبانی نظری و کلامی محکم و قاعده فقهی مسلم ما سرچشمه می‌گیرد که ناظر به شرایط امروز ما و نگرانی  و دغدغه امروز جامعه ماست. به نظر بنده مهم‌ترین مبنای نظری این حکم در بعداحکام و آیات اسلامی بود و جایگاهی است که اسلام برای کرامت و حرمت انسان به طور اساسی قائل است. به جز مواردی که یا جنبه اجتماعی پیدا می‌کند و مصالح و سرنوشت کشوربا آن مرتبط است و یا مسائلی مادی که در حیطه سعادت و رشد شخصی افراد موثر است، اجازه تصرف و دخالت دیگران در حیطه حقوق شخصی افراد را نمی‌دهد و اسلام در این زمینه بسیار حساسیت دارد. حتی نسبت به کسانی که مسلمان نیستند این قاعده و حفظ حریم باید رعایت شود. اصل کرامت انسان‌ها نیز در دوره ما اقتضاء می‌کند که در این شرایط که با فضای مجازی مصداق پیدا می‌کند، حریم خصوصی افراد حفظ شود. بر همین اساس در فقه  اصولی وجود دارد که از قدیم الایام به احکامی منتهی می‌شده است که در فتاوا و نظرات بزرگان ما وجود داشته است. از جمله قاعده تسلط است که طبق آن مردم بر اموال خود مسلط هستند و می‌توانند در حیطه قانون در اموال خود تصرفاتی داشته باشند که در برخی بیانات فقها مطرح شده است.
در حیطه تصرفات افراد در شئون شخصی خودشان نیز این امر مطرح است و در اینجا هم حریم افراد حفظ شده، تا جایی که تعارضی با حریم شخصی افراد دیگر پیدا نکند و یا تعارضی با مصالح و منافع اجتماعی نداشته باشد. اولا  تصرف در این حریم ممنوع شمرده شده است. همچنین در اصل لاضرر که از اصول مسلم قواعد فقهی می باشد ، آمده است که هرگونه تصرف و رفتار که به زیان دیگران باشد، ممنوع است. از این جهت می‌توان گفت که حکم رهبری معظم انقلاب هم از یک جنبه از زیان اجتماعی پیشگیری کرد و هم جلوی زیان‌های فردی را گرفت.  در حقیقت می‌توان تاکید کرد که آگاهی بخشی به جامعه و تبیین مسائل اعتقادی و اخلاقی و اجتماعی و ایجاد انگیزه در افراد جامعه که از مسیر نادرست فاصله بگیرند و بتوانند اصول و قواعد اخلاقی را رعایت کنند یک مسئله مسلم است که وظیفه دستگاه‌های تربیتی، فرهنگی و اخلاقی است. اما این وظیفه به این گونه انجام شود که خود افراد این کنترل و رعایت را بر رفتار خود داشته باشند. آنچه که در اسلام بسیار مهم است، داشتن انضباط اخلاقی افراد و انگیزه درونی و ریشه دار است. پس تحمیل ملاک‌های درست اخلاقی و رفتار فردی افراد به خصوص در حریم خصوصی و شخصی آنها مجاز نیست و در آنجا باید نوع مواجهه ما مواجهه فرهنگی و اخلاقی تربیتی باشد. ولی از نظر فقهی و در عرصه حقوق افراد و حفظ حریم خصوصی آنان اسلام به شدت سختگیر است. زیرا به زیان حیثیت افراد و وجهه اجتماعی افراد تمام نشود و امنیت آحاد جامعه اسلامی از اهمیت بالایی برخوردار است. از نظر اجتماعی هم پیشگیری یک زیان اجتماعی بزرگ در افق بلند مدت مد نظر است.
یک مصلحت اجتماعی بسیار بزرگ در اجتماع وجود داردکه آن اعتماد آحاد جامعه به آرامش و امنیت خودشان در جامعه است و اینکه حاکمیت  و دستگاه‌های مختلف حکومتی کرامت  و حریم شخصی آنان را رعایت کنند. این مسئله به خصوص در بلند مدت بسیار مهم است زیرا ما درصدد الگو سازی برای ارائه یک مدل تمدنی اسلامی هستیم. پس آحاد جامعه باید از این اعتماد برخوردار باشند که به هیچ وجه دستگاه‌های اطلاعاتی و امنیتی، حکومتی و مامورین آنها به خودشان اجازه نمی‌دهند در حریم افراد وارد شوند. باید توضیح داد که مجاز دانستن ورود دستگاه‌های اطلاعاتی و امنیتی در حریم خصوصی افراد به خصوص در فضای مجازی، به یک زیان کلان اجتماعی منجر خواهد شد که اعتماد جامعه را از بین خواهد برد و زمینه را برای نفوذ فرهنگ بیگانه فراهم خواهد کرد. یکی از چالش‌هایی که از منظر گفتمانی وجود دارد، این است که غالبا گمان می‌شود که مسئله آزادی و حق انتخاب کرامت انسان در نگرش لیبرالیسم بسیار محترم شمرده شده است، درحالی که ما امروز شاهد نقض حریم خصوصی افراد به صورت قانونمند حتی در کشورهای غربی هستیم که عملا نظام جمهوری اسلامی و گفتمان جمهوری اسلامی نشان داد که در زمینه حفظ حریم خصوصی افراد و کرامت انسان‌ها، حرمت آزادی و انتخاب در عمل از پشتوانه بسیار مهم الهی و دینی برخوردار است که بالاترین ضمانت اجرایی قوانین می‌تواند شمرده شود.
رشد و تعالی توان داخلی در پیام رسان های داخلی و به طور کلی در فناوری های فضای مجازی، یک تهدید برای دشمنان و نیروهای ضدانقلاب است. چراکه توسعه در این بخش، به صورت گسترده سهم بسزایی در حل مشکلات اقتصادی و معیشتی نیز خواهد داشت. جریانات ضد انقلاب تلاش می کنند که اولاً فضای فکری اسلام را واژگونه جلوه دهند و ثانیاً حاکمیت و نظام سیاسی جمهوری اسلامی را متهم به دست اندازی و دخالت در حریم خصوصی و جاسوسی از پیام رسان های داخلی کنند. 
شبکه ملی اطلاعات از اساسی ترین نیازهای روز جامعه برای مدیریت بهتر فضای مجازی و حفظ امنیت کاربران دربرابر تهدیدات داخلی و به خصوص خارجی است. در صورت توسعه کسب و کارهای اینترنتی و افزایش حضور مردم در این بستر اقتصادی، دشمن اگربخواهد این فضا را از بین ببرد و ناامن کند، به راحتی می تواند در اینترنت اخلال ایجاد کند و جنگ اقتصادی را در فضای مجازی نیز گسترش دهد. وجود شبکه ملی اطلاعات و زیرساخت های آن، امنیت اقتصادی کسب و کارهای اینترنتی را تضمین می کند. 

نویسنده : مصطفی هدایی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : ۰
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.