سهم ۷۶ درصدی اصولگرایان از کرسیهای مجلس
|نفیسه امامی|
انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی هم برگزار شد و پیروز نهایی این رقابت نیروهای انقلابی و اصولگرایان شدند. طبق اعلام رسمی از مجموع آرای کسب شده، ۷۶ درصد از کرسیهای مجلس را اصولگرایان و ۵/۵ درصد را اصلاحطلبان به خود اختصاص دادند. تا پیش از برگزاری انتخابات، گمانهزنیها از پیروزی نیروهای انقلابی خبر میداد، اما باز هم بُرد جبهه رقیب با ارائه مظلومنماییها و سعی در ایجاد هجمه و جوسازی قابل پیشبینی بود.
یکی از مهمترین مؤلفههای پیروزی قاطعانه نامزدهای اصولگرایان در این دوره را شاید بتوان ناامیدی مردم از شعارهای واهی و عدم پیگیری مطالباتی که قول آنها به مردم داده شد، قلمداد کرد. اتمسفر قبل از آغاز انتخابات بهوضوح سرخوردگی مردم را از وعدههای بر زمینمانده نشان میداد؛ وعدههایی که ۶ سال قبل در دوران ریاست جمهوری و چهار سال گذشته در زمان انتخابات مجلس با شور و هیجان داده شد، اما برآیندی بهجز کارنامهای تهی و خالی نداشت.
عدم کارآمدی اصلاحطلبان در این دوره مجلس که بیشتر کرسیهای آن را در اختیار داشتند آنقدر واضح و ملموس بود که حتی بسیاری از حامیان این جریان به آن اذعان کرده و به نحوه عملکرد آنها انتقاد داشتند. با این اوصاف این جریان دست از تکاپو برای جلب نظر اذهان عمومی برنداشت و از هر دستاویزی درصدد برآمد تا چهار سال دیگر بر صندلیهای نمایندگی مجلس تکیه بزنند، غافل از اینکه حنای آنها دیگر برای مردم رنگی نداشت.
ارمغان اصلاحطلبان در مجلس فقط همراهی تمامقد از دولت بود بهنحویکه آنها را تبدیل به نمایندگان دولت در مجلس کرد تا نمایندگان مردم در مجلس. مردم این وادادگی را در نمایندگان خود در مجلس دهم مشاهده کردند و نتیجه آن اقبال کمتر از ۶درصدی به آنها شد.
اخذ ۷۶ درصد از مجموع آرای کسبشده توسط اصولگرایان، میتواند یکی از نقاط قوت مجلس یازدهم محسوب شود تا با هماهنگی، قوانین بر زمینمانده را احیا و ابزار نظارتی بر عملکرد دولت را در راستای بهبود شرایط نامساعد فعلی، فعال کنند.
حسین کنعانی مقدم دبیر کمیته سیاسی جبهه ایستادگی در گفتوگو با «رسالت» درباره دلایل عدم موفقیت اصلاحطلبان در انتخابات این دوره مجلس، گفت: «مردم در مقام مقایسه و قضاوت عملکرد نمایندگان در این دوره مجلس به این نتیجه رسیده بودند که شعارهای برآمده از آرای اصلاحطلبان و مستقلان، محقق نشد و بخش عمدهای از مطالبات مردم بهخصوص در حوزههای معیشتی روی زمین ماند. نمایندگان مجلس دهم قبل از پیروزی در انتخابات شعارهای زیادی دادند که باعث شد، آرای خاکستری مردم برای اصلاحطلبان در صندوقهای رأی ریخته شود.»
وی درباره عملکرد اصولگرایان در عرصه انتخابات این دوره، بیان کرد: «نیروهای انقلابی با آرایش جدید و قدرتمندی وارد عرصه انتخابات شدند. یکی از دلایل اصلی عدم موفقیت اصلاحطلبان در این دوره مجلس، عدم ریخته شدن آرای خاکستری مردم برای آنها بود که دلیل آن، عدم داشتن عملکرد مناسب نمایندگان در مجلس بود. اصولگرایان در انتخابات این دوره مجلس با وحدت و انسجام بیشتری وارد عرصه انتخابات شدند و توانستند با ائتلاف بزرگ آرای اکثریت را به دست بیاورند.»
کنعانی مقدم اضافه کرد: «عدم تطبیق شعارهای داده شده با مطالبات مردم و آنچه که به ثمر رسید، مبنای قضاوت برای ارزیابی عملکرد مجلس محسوب شد. بر اساس همین ارزیابیها مردم رأی خود را به اصولگرایان دادند. با توجه به اینکه اصلاحطلبان نیز مسئولیت ناکارآمدی خود را در مجلس و دولت به عهده نگرفتند، با عدم استقبال رأیدهندگان و مردم در انتخابات مواجه شدند.»
وی با اشاره به نقطه قوت مجلس یازدهم با حضور اکثریت اصولگرایان گفت: «اکثریتی که با وحدت و انسجام وارد مجلس میشوند، میتوانند فراکسیونهای قوی و قدرتمندی را ایجاد کنند. نظارت بر دولت و کنترل اقدامات آن و توجه ویژه به اقتصاد و معیشت کشور، از نقاط قوت مجلس محسوب میشود. نیروهای انقلابی که در این دوره اکثریت مجلس را در اختیار گرفتهاند، باید تلاش کنند در چهار سال آینده به مطالبات مردم توجه بیشتری داشته باشند.»
*اصلاحطلبان به عملکرد و مواضعشان باختند
عدم استقبال از کاندیداهای اصلاحطلبان موضوعی دور از ذهن نبود چراکه با توجه به عملکرد ضعیف و کارنامه غیرقابل قبول از اصلاحطلبان، عدم کسب آرا برای راهیابی به مجلس قابل پیشبینی بود.
حسن قدیری ابیانه کارشناس مسائل سیاسی نیز در گفتوگو با «رسالت» با بیان اینکه اصلاحطلبان به عملکرد و مواضع خود و دولت مورد حمایتشان در انتخابات باختند، افزود: «دولت حامی نمایندگان اصلاحطلب در کارنامه خود موضوعی بهجز اعتماد به بیگانگان و بیاعتمادی به نیروهای داخلی ندارد. دولتمردان فعلی با سخنان خود سعی داشتند انتخابات را به نفع خود به اتمام برسانند و از این طریق به آن ضربه بزنند، بهطوری که در آستانه انتخابات با درج شایعههای گوناگون جوسازی کردند.»
قدیری ابیانه اضافه کرد: «وزارت خزانهداری آمریکا با طرح موضوع FATF در روز انتخابات به کمک اصلاحطلبان آمد و ایران را وارد لیست سیاه FATF کرد، اما باز هم نتیجه انتخابات را نتوانست به سود آنها به اتمام برساند. در بعضی از شهرها درصد شرکتکنندگان انتخابات نسبت به سالهای گذشته پایین بود، اما به نفع اصولگرایان رأی داده شد.»این کارشناس سیاسی با اشاره به تغییر رأی بسیاری از رأیدهندگان دوره قبل به نفع اصولگرایان، گفت: «بسیاری از رأیدهندگان که در دوره قبل به نفع اصلاحطلبان رأی داده بودند، با اظهار پشیمانی، رأی خود را به نفع اصولگرایان و در مواردی با عدم شرکت در انتخابات بروز دادند که این مسئله یکی از عوامل بالارفتن رأی اصولگرایان در انتخابات مجلس شد، بهطوری که مجید انصاریان که بهعنوان یکی از سرلیست های اصلاحطلبان مطرح بود، نتوانست به میزان رأی بعضی از کاندیداهای اصولگرایان که به مجلس راه پیدا نکردند، برسد.»
وی در پایان سخنانش با تأکید بر ضرورت هماهنگی نمایندگان راهیافته به مجلس یازدهم، پیشنهاد کرد: «نیروهای انقلابی که توانستند با رأی ملت به مجلس راه پیدا کنند، باید از هماکنون جلسات مشترکی را تشکیل دهند و درباره آنچه که باید در مجلس انجام دهند، به تبادلنظر بپردازند، تا با آغاز کار رسمی مجلس آینده بتوانند مواردی را که بر سر آن به توافق رسیدهاند را اجرایی و از این طریق قصور و کوتاهی مجلس فعلی را تا حدودی جبران کنند.»
امروز کشور نیازمند مجلسی متفاوت است؛ مجلسی که در رأس امور باشد و نمایندگانی بدون وابستگیهای سیاسی، جناحی، قومی و قبیلهای که هم از لحاظ دانش و هم تجربه دارای توانمندیهای لازم باشند، بر کرسیهای آن تکیه بزنند. حضور اکثریت نیروهای انقلابی، بارقههای ایجاد چنین مجلسی را در آحاد مردم به وجود آورده و انتظارها را برای پیگیری مطالبات مردم افزایش داده است.
اصلاحطلبان , اصولگرایان , انتخابات , روزنامه رسالت , مجلس شورای اسلامی , نفیسه امامی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.