اخبار ویژه »
شناسه خبر : 94903
پرینتخانه » اجتماعی, اخبار
تاریخ انتشار : 13 آذر 1402 - 8:38 |
سهم معلولین در اشتغال موثر افزایش مییابد
سازمان بهزیستی برای افزایش سهم معلولین در اشتغال و همچنین استفاده از تسهیلات بانکی موفق عمل کرده است.
علی محمد قادری رئيس محترم سازمان بهزيستی مهمان یکشنبه شب برنامه صف اول بودند و درباره مسائل مربوط به معلولان صحبت کردند، سخنان ایشان را می خوانید:
سوال : ایران در موضوع معلولان اوضاعش چطور است، تعداد معلولان ایران نسبت به میانگین جهانی چقدر است؟
قادري : موضوع افراد دارای معلوليت و شيوع معلوليت ،و پيشگيری از معلوليت مفاهيمی است كه در سازمان بهزيستی مدام در حال بررسی، پيگيری و خدمت است سازمان بهزيستی بيش از چهل و سه سال است افتخار دارد در خدمت افراد دارای معلوليت باشد و از قبل از تولد، حين زندگی و در دوره سالمندی سازمان بهزيستي با اين افراد عزيز و شريف همراه است. خوب يك استانداردی در دنيا طراحی شده است که اعلام می کنند بين هشت تا پانزده درصد يك جامعه آماری احتمالا افراد دارای معلوليت باشند خوب موضوع ژنتيك، وراثت ،حوادث و سوانح همينها دخیل هستند كه اگر پيشگيري بشود اگر اوضاع جادهها ،وسايط نقليه ، زمينههای شهری مناسب سازی بشود، همه اینها از معلوليت پیشگیری می کند.
سوال : خوب ما الان درصدمان چقدر است ؟
قادري : آخرين سرشماری كه در كشور ما صورت گرفته و مسئوليت آن به عهده مركز آمار ايران است در سال ۱۳۹۵ بود که کامل نبود و مشخص نیست در هر خانوادهاي ، در هر شهري ، در هر اقليمي چه ميزان افراد دارای معلولیت زندگي ميكنند، آن چيزي كه ما مطلع هستیم این است که در این سالها بيش از يك و نيم ميليون نفر به سازمان بهزيستي مراجعه و خدمات دریافت می کنند.
سوال: يعني حدودا کمتر از دو درصد به شما مراجعه كردند و از شما كمك خواستند اما شما نميدانيد كه دقيقاً ما چقدر معلول داريم ؟
قادري : اين اتفاق از منظر ديگري هم قابل بررسي است ، متصل نبودن درگاهها مثل درگاههاي پليس راهور ،وزارت بهداشت ،هلال احمر كه كه هر ساله سوانح جادهای را پايش ميكنند . شايد هر سال حدود سيصد هزار تصادف جرحي در كشور اتفاق بيفتد بخش قابل ملاحظهاي از اين تصادفات منجر به معلولیت افراد می شود كه باز بخشي از آن ها همه افراد بستر گرا و افراد ضايعه نخاعي هستند.
لذا اتصال سازمان بهزيستي و مشموليت آن در قوانين مربوط لازم است.
سوال : طبق همان سرشماري سال ۹۵ آمار معلولیت در ایران را دارید؟
قادري : نه اصلاً، به نظر ميرسد كه آخرين اطلاعات و هم افزايي هايي كه در سامانههاي كشور اتفاق ميافتد عموما به صورت وب گاهي است به صورت سر شماری است كه تجميع اطلاعات است مثلاً يكي از اين پايگاه ها ، پايگاه رفاهي ايرانيان است آمار ثبت احوال است و موضوعات اينچنيني.
سوال : با توجه به اینکه قرار است دو یا سه سال دیگر سرشماری انجام شود ، شما کاری برای به روز کردن اطلاعات معلولان انجام داده اید ؟
قادري : الحمد الله جلسات خيلي خوبی برگزار شده است و قرار شده با هماهنگی رئيس محترم وقت مركز آمار ايران آخرين تعداد افراد دارای معلولیت در كشور را شناسايي كنيم .
سوال : به سامانههاي بين دستگاهها كه ميتواند محلي باشد براي سنجش آمار معلوليتها اشاره کردید در این سامانه ها يكي از سؤالاتي كه ميپرسند این است كه شما اگر دچار معلوليت هستيد اينجا اعلام كنيد و نوع معلوليت خود را بگویید همين طور در صدور گواهينامه رانندگي، خوب باز این معلوليت پرسيده ميشود و موضوعات ديگر و جاهاي ديگر، اصلاً اين سامانهها به هم اتصال دارند آيا از تقاطع اين سامانهها می توان به آماری از معلولیت در کشور رسید؟
قادري : سامانهها براي رصد و ميزان بهرهمندي و برخورداري افراد داراي معلوليت از سهميهها كاملاً مشخص است به عنوان مثال فردي كه بخواهد در آزمون سنجش شركت كند حتماً مربوط به اينكه باید دستيار داشته باشد، افرادي از سازمان بهزيستي در محل مركز آزمون حضور دارند. اما آن چيزي كه نياز است، نیاز به يك دولت الكترونيك هوشمند است، نياز به يك سامانه جامع است که هنوز به صورت قطعي و كلي اتفاق نيفتاده است. ما به اتصال درگاههای خدماتی نیاز داریم تا بتوانیم هم شيوع معلوليت در كشور را شناسايي كنيم و هم برش شهرستاني داشته باشيم .
سوال: الان شما به چه دستگاههايی وصل هستید؟
قادري : دستگاههاي متعددی هستند، دستگاههایی که به هر نحوي از بودجه عمومي دولت استفاده ميكنند، و در حمایت از افراد داراي معلوليت ممكن است به نحوي نقش داشته باشند، ثبت احوال ، مراجع دانشگاهي و مراكز متعدد دیگري هستند که با بهزیستی متصل هستند، اما آن چيزي كه براي ما اهميت دارد اين است كه بتوانيم شناسنامه فردي و شخصي براي افراد داراي معلوليت داشته باشيم. به عنوان مثال منابعی كه سازمان بهزيستي به عنوان مستمري ، به عنوان خدمات مالي در اختيار خانوادههاي عزيز افراد داراي معلوليت قرار ميدهد اينها محاسبه ميشود الحمد الله در دو سال اخير با جلساتي كه برگزار شد و اقناعي كه برای وزارت تعاون كار و رفاه اجتماعي برايش صورت گرفت آن سامانه در حال بازنگري است تعداد زيادي كه دهكهاي بالایی محسوب شدند به دهكهاي پايين آمدند كه بتوانند از خدمات لازم و مطلوب استفاده کنند به عنوان مثال افرادي كه در مراكز دانشگاهي ما تحصيل ميكنند آنهایی كه معلوليت شديد و خيلي شديد دارند از خدمات شهريه عموماً رايگان استفاده ميكنند .
مایه افتخار است در كشور جمهوري اسلامي ايران ، افرادي كه به هر ترتيبي كه در جامعه هدف سازمان بهزيستي حضور دارند ضمن نقش آفريني كه دارند در حوزههاي مختلف ورزشي ،فرهنگي ،علمي، از يارانهها و خدمات ويژه سازمان بهزيستي در امر تحصيل استفاده می کنند.
سوال : خوب جواب آن سوالم را نگرفتم الان چه تعداد از دستگاههايي كه بايد به بهزیستی متصل باشند با این سازمان مرتبط هستند؟
قادري : ببينيد ما در هر نقطهاي بايد نقطه تقاطع خودمان را با هر دستگاهي پيدا كنيم مثلاً اخیرا داریم به سيستم دانشگاه آزاد متصل ميشويم خوب دستگاهها عموما نمی پذیرند اطلاعات خودشان را در اختيار سازمان بهزيستي قرار دهند، هم منع افشاي اطلاعات را دارند كه يك قانون بالادستي است. حتماً خاطرتان است كه در بحث بهرهمندي از قانون معافيت قبوض آب و برق و گاز و اتفاقاتي افتاد كه سازمان بهزيستي پيشگام بود و همكاران شما تلاش زيادي كردند تا اين بهصورت برخط در اختيار وزارت نيرو قرار گرفت، باز آنها ملاحظاتي داشتند به جهت اينكه برخي از امورات آنها يا امورات برخي از مجموعههاي ديگر به بخش خصوصي سپرده شده است خوب آنجا مشكلاتي وجود دارد كه اين سامانهها به هم متصل نميشود اما در دستگاههاي مختلف ما گزارشگيري ميكنيم و همه دستگاهها شايد بالاي هفتاد درصد به سامانههاي سازماني متصل نيستند.
سوال : هفتاد درصد ؟
قادري : بله.
سوال : و اتصال به اينها به پنجره واحد، مشكل را حل نميكند؟ چون اين یک الزام قانوني است؟
قادري : سازمان بهزیستی از اولين دستگاههايي بود كه به این پنجره واحد متصل شده است و الان بيش از شصت پنج درصد از موضوعات سازماني به این پنجره متصل است و انشاءالله اين تكميل خواهد شد. سازمان بهزيستي همه سامانههاي خودش را يكپارچه خواهد كرد و به سامانه جامع خدمات خودش دست پيدا خواهد.
سوال : آقاي قادري هنوز شما كاملاً متصل نيستيد علت چیست؟
قادري : موضوع هوشمندسازي يكي از محورهاي اساسي سازمان بهزيستي بوده و همه مطلع هستند اقداماتي كه انجام شده در ساحت ساختاري سازمان بهزيستي گامهاي بسيار رو به جلويي بوده و مصاديقش هم موجود است. اينكه عزيزان ميفرمايند خوب بررسي کنند منابع اعتباري براي ارتقای زيرساختها برای اينكه به آن چشمانداز مطلوب برسيم چقدر بوده ما چي تحويل گرفتيم و به كجا و در چه مقطع زماني بايد برسانيم .
مشكلات زيادي وجود دارد تعداد سي و چهار سامانه كه هر كدام كار خاص خودشان را انجام ميدهند اين سامانهها باید تجميع بشود بايد اهليت سنجي بشود خصوصاً اين كه سازمان بهزيستي سازماني است كه خدماتش انسانمحور است، يكي از مشكلاتي كه ما در درگاههاي كسب و كار داشتيم این بود كه هر فردي كه مثلاً ميخواهد مركز سالمندان بزند يا مجوزي را در يك حوزه نگهداري اخذ بكند ،اگر او پاسخ لازم را دريافت نكند ميتواند مجوز بگیرد.
سازمان بهزیستی خدماتش به معلولان را از ده درصد به شصت و چهاردرصد رسانده است
قادري : يك سال تلاش كرديم تا وزارت اقتصاد به اين نتيجه رسيد كه اين از آن مسير خارج بشود بايد كيفيت سنجي بشود و در حقيقت مورد مداقه جدي و تحليلی قرار بگيرد مصداق هر كدام از اين موضوعات موضوع كسب و كار نيست اينجا هم زيرساختهايي كه در گذشته وجود داشته به نسبتي كه در يك زمان بخواهد يك نگاه فناورانه در حقيقت داشته باشد به وجود آمده است و به نظرم سازمان بهزيستي جزو دستگاههايی است که خدماتش را از ده درصد به شصت و چهار درصد رسانده است و در يك بازه بسيار كوتاه ميتواند انشاءالله اين را به صد درصد مطلوبيت بدهد .
سوال : كي اين صد در صد تان محقق ميشود ؟
قادري : همكاران ما تلاش ميكنند به محض اينكه اطلاعات لازم از طريق درگاههاي بيروني سازمان متصل بشود و نيازهاي آماري سازمان متناسب با مأموريت هایش برآورد بشود اين اتفاق ميافتد. عملاً مشكل خاصي نيست اين كه ما بگوییم دو روز ديگر یا ده روز ديگر.
سوال : بالاخره طرف شما الان چه دستگاهي است ؟ یک جايي دارد به شما دير یک چیزی را تحويل ميدهد؟
قادري : تحلیل مرجع از اينكه در لحظه اعلام ميكند كه نميدانم اين دستگاه وظيفه خودش را درست انجام نداده يا كوتاهي كرده اينطور نيست كار سخت در هسته سخت سازماني در جايي كه اين سازمان بيش از صد و شصت و دو مأموريت و فعاليت دارد هیچ سازمانی در كشور به اين شكل نيست؟
سوال : آقاي قادري همين امروز من داشتم صحبتهاي وزير بهداشت را ميشنيدم كه گفته بودند مثلاً ما اين تعداد بيمارستان در كشور داریم ، چندین هزار، ايشان ميگفت وزارت بهداشت را با يك مجموعهاي كه پنج شش هزار تا کارمند دارد نمی شود مقايسه كرد، هر دستگاه ديگری می تواند سختيهای منحصر به خودش داشته باشد، چه از نظر ابعاد و طول و عرض سازماني و چه از نظر احياناً مشكلات و موانعي كه در خود آن سازمان هست.
قادري : ما هميشه مهندسي خدمات را انجام ميدهيم و آنچه را انجام ميدهيم اعلام ميكنيم. ما با قوت و با سرعت تصميم داريم كه با اولويتهايي كه داريم خدمات مطلوبتر هوشمند را به مردم عزيز و شريف ارائه بدهيم. اين نوع هوشمندسازي براي جامعه هدف ما مسئله ساز نبوده اگر چه اهميت دارد حتماً جزو سياستهاي اصلي است ، واقعيت اين است كه آن چيزي كه در سازمان بهزيستي اکنون اتفاق ميافتد يك نگاه بسيار تكاملي و روبه رشد است. سامانههاي ما سامانههاي منحصر به فردي هستند همانطور كه فرموديد اطلاعات غامض و پيچيده و محرمانه دارند. سازمان بهزيستي تنها سازمان امدادي حمايتي كشور است سازمان بهزيستي تنها سازماني است كه اورژانس اجتماعي دارد .در كشور ما دو تا اورژانس وجود دارد يك اورژانس بيمارستاني كه در مجموعه وزارت بهداشت است يك مجموعه اورژانس اجتماعي .
ميخواهم اين را عرض كنم هر كسي كه از منزل بیرون بیاید و اتفاقي برایش بيفتد و نتواند خودياري بكند و خودش را به منزل برگرداند به سازمان بهزيستي مراجعه ميكند .یک نگاه مفهومي است كه مردم عزيز و شريف كشور ما بدانند كه سازمان بهزيستي يكي از استراتژيكترين سازمانهايي است كه دارد کار انجام ميدهد و در دولت سيزدهم اتفاقاتي در حال رخ دادن است که سازمان بهزیستی را به يك سازمان نسل نو، خلاق و نوآور تبدیل می کند.
سوال : قانون، درباره اشتغال معلولان مواردي دارد از جمله الزام دستگاهها به استخدام و اختصاص سه درصد ظرفيت استخدام خود به معلولان و موارد ديگري هم هست. خوب یکی از تکالیفی كه بر عهده شما و يا دستگاههاي شايد فراتر از سازمان بهزيستي باشد همين اشتغالزايي براي معلولان است قرار بود در سال ۱۴۰۲ صد هزار شغل براي معلولان ايجاد شود چه كرديد و بگویید از آن چيزي كه هستيم و آن چيزي كه بايد بشویم چقدر فاصله داریم؟
قادري : همانطور كه در قانون و در قانون حمایت از افراد داراي معلوليت پيشبيني شده ، سازمان بهزيستي يك نخ تسبيح است. تنظيمكننده روابط دستگاهي است يعني بايد مطالبهگري کند، پيگيري کند که بتواند سهم افراد داراي معلوليت را بگیرد و ذائقه سازي کند این ذائقه سازی براي دستگاهها، نهادها و مجموعههايي كه وظايفي دارند براي ما به شدت اهميت داشت. در همين دو ساله هم بود كه براي اولين بار بعد از گذشت شش سال از تصویب قانون حمايت از افراد داراي معلوليت ، براي اولين بار ما مطالبهگري و پيگيري انجام داديم و دستگاههايي كه همكاري نميكردند را شناسايي كرديم جلسات متعدد با آنها گذاشتيم يكي از اين دستاوردها دستاوردهاي بسيار متنوعي دارد در اين دو سال حداقل سه درصد از جذب آزمونهاي فراگير استخدامي كشور معلولان هستند و همه دستگاههايي كه موظف هستند آزموني برگزار كنند حداقل سه درصد را رعايت ميكنند .
قانون جذب سه درصد افراد معلول در دستگاههای دولتی را پیگیری کرده و به نتیجه رسانده ایم
قادری : خوب ما در كشور آزمون اختصاصي برای افراد دارای معلولیت نداشتیم اين خبري است كه عرض ميكنيم كه تا پايان سال اولین بار است كه آزمون اختصاصي براي حدوداً چهار هزار و سيصد نفر از افراد داراي معلوليت در دستگاههاي مختلف كشور برگزار خواهد شد و انشاءالله اینها بتوانند در اين آزمونها موفق شوند. نكته ديگر به روزنگاري سنجههاي پذيرش بود. افراد دارای معلوليت در آزمون شركت ميكردند ممکن بود يك درصد از آن سه درصد جذب سهميه شود. اکنون با رويكرد بسيار مثبتي كه سازمان اداري و استخدامي كشور داشته است این را به پنجاه درصد رساند. یعنی افرادي كه چهل درصد نمره عمومي را و شصت درصد اختصاصي را كسب ميكنند و پنجاه درصد نمره اولين فرد دارای معلول را كسب ميكنند اینها می توانند جزو برندگان و افراد مقبول در آزمونهاي فراگير باشند و جذب بشوند.
سازمان بهزیستی جزو سازمانهای پیشرو در اشتغالزایی است
قادری : پيشبيني ما اين است كه انشاءالله با ظرفيتسازي جديدي كه اتفاق افتاده و همه دستگاهها پاي كار آمدند انشاءالله آزمون پرباري را داشته باشيم و اين افراد داراي معلوليت بتوانند جذب دستگاه شوند. پس اين اولين اتفاق بزرگ و بيسابقه است. اما در اينكه سبدهاي ايجاد اشتغال در كشور ، جایگاه سازمان بهزيستي چگونه است؟ يكي از آن ها ظرفيت بهرهمندي از تبصره هجده امسال و در سال آينده هم گويا تبصره دو است. يعني تسهيلات بانكي، الان تكليف ما در سال۱۴۰۱ كه گذشت حدود شصت و پنج هزار شغل بود. امسال هم احتمالا كمتر از شصت هزار شغل است. علتش هم اين است كه براساس ميزان تسهيلات بانكي كه در اختيار نهادها قرار ميدهند به همان ميزان هم ، وزارت تعاون كار و رفاه اجتماعي مطالبه يا درج تعداد مشاغل را منظور ميكند.
ظرفیت سازی های خوبی برای اختصاص تسهیلات به معلولان ایجاد شده است
قادری : خوب سازمان بهزيستي در سال گذشته يك عدد بسيار ناچيزي برايش منظور شد. اما با ورودي كه رياست محترم جمهوري اسلامي ايران داشتهاند یک عددی در ظرفيت شوراي عالي اشتغال اضافه شد. بانك ها پای کار آمدند و الحمدالله سازمان بهزيستي به ظرفيت حدوداً با احتساب دو ماهه امسال كه از ظرفيت تمديدي بانك مركزي استفاده كرد به حدود نود و نه هزار شغل رسيد و به عنوان دستگاه برتر كشور در حوزه اشتغال كشور شناخته شد . امسال هم در سامانه رصد وزارت تعاون كار و رفاه اجتماعي به نظر می سد اوضاع ما مثبت است و ما ميتوانيم انشاءالله يك ضريب جدي را در سه ماهه پاياني سال داشته باشيم و بتوانيم انشاءالله آن ظرفيت و بهرهمندي خودمان را از تبصره هجده سال ۱۴۰۲ داشته باشيم .
مشوق هایی برای کارفرمایان معلولان در نظر گرفته شده است
قادری : اما سازمان بهزيستي مسيرهاي ديگري هم براي كارفرماياني كه افراد داراي معلوليت را جذب و به كارگيري ميكنند دارد. مشوقهايي به عنوان خدمات پرداخت بيمه ای ،بيمه خويش فرمايي و جبران كارايي برایشان در نظر ميگيرد، هم اکنون تمهيد تسهيلگري سازمان بهزيستي براي اولين بار در سازمان اتفاق ميافتد همه اين ها اتفاقات بسيار مباركي است و و ارتقای ساختار سازماني در حوزه اشتغال كاملاً مشهود است.
سوال : آن سه درصد تا به حال چقدرش محقق شده است ؟
قادري : در دولت های پیشین حدود يك درصد ، يك و دو دهم درصد و در اين دولت اگر انشاءالله اين آزمون برگزار بشود، بيشتر از سه درصد.
سوال : با برگزاري اين آزمون شما پيش بيني ميكنيد كه از سه درصد تكليف قانوني هم فراتر خواهد رفت؟
قادري : حتماً همينطور است .
سوال : قانون متناسب سازي محيط شهري براي معلولان ، چقدر اجرا شده است ؟
قادری: اتفاقا امروز در صحن علني شوراي شهر تهران من حضور پيدا كردم و راجع به مناسب سازي شهر تهران و ساير موضوعات موجود عرایضی را داشتم موضوع مناسبسازي يكي از مباحث بسيار مهم است. حداقل هر چهل و پنج روز يكبار اين جلسه تشكيل ميشود و افراد متعددي از حقوقي ها و افراد نخبه دارای معلولیت در اين جلسه حضور دارند پيشرفت خيلي قابل توجه بود. اما موضوع مناسبسازي همان طور كه در پيش عرض كردم متناسب و صرفاً براي افراد در معلولیت نيست براي افراد سالمند، براي مادراني كه از كالسكه استفاده ميكنند، همه افرادي كه بالاخره يک جورايي ملاحظاتي برایشان مترتب است نیز هستند. بايد از وسايط نقليه مناسب سازي شده يا از معابر مناسب سازي شده استفاده کنند موضوع مناسبسازي در كنار دسترسپذيري مطرح ميشود. ممكن است يك وبگاه براي يك نابينا براي رصد كارش براي يك مطالعه پژوهشي و امكانات دانشگاهي مناسبسازي نشده باشد . همه اين ها در دبيرخانه مناسبسازي كشور در دست بررسي و پيگيري است و به صورت دقيق و جامع توسط استانداران پيگيري ميشود. آن چيزي كه اکنون يكي از حقوق افراد داراي معلوليت به شمار می آید حضور مؤثرشان در جامعه است كه این جز با موضوع دسترسپذيري و مناسبسازي.
سوال : خوب شما تا به حال براي اينكه شرایط بهتر بشود چه پيگيريهاي كرديد؟
قادری: خوب قانون برای افرادي كه تخلف كنند جرائمی در نظر گرفته است از مسئولين مثل شهرداران تا مسئولین بالاتر .
سوال : مسئول گزارش كردن اين تخلفات کیست ؟ شما هستید؟
قادری: بله ما هستيم ، دبیرخانه ما فعال و پيگير است ، ميزان جرايم ، ميزان درصدي كه به عنوان مثال در خريد اتوبوسهاي شهري در اختيار شهرداري قرار بگيرد و خريدهايي كه اتفاق ميافتد آن چك ليستهايي كه بايد در قوانين موضوعي شهرداريها براي اعطاي مجوزهاي ساخت و ساز بدهند ، موضوع نظام مهندسي، دستگاه متعددي عضو هستند و مراقبات لازم را براي استاندارد سازي و تحقق مباني قانوني كه پيش بيني شده است دارند.
سوال : تا حالا مسئول و دستگاهي را به عنوان خاطي يا ترك فعل معرفی کرده اید؟
قادری: سازمان بازرسي كل كشور مداقه جدي دارد، جلسات متنوعي هم در اين زمينه با افراد داشته است.
سوال : خود شما را می گویم، می گویید که دبیرخانه اش هستید دیگر؟ شما هم باید یک جاهایی ورود كرده باشيد ؟
قادری: ما همه جا براي احقاق حقوق افراد داراي معلوليت بيملاحظه ورود داريم .
سوال : اين كار را کردید؟
قادری: بله حتماً اين اتفاقات افتاده است.
سوال : مثال هم ميتوانيد بزنيد؟
قادری: خبرهاي متعددي است یکی از مثال هایم این است که سازمان صداوسيما خودش هم سه درصد را براي جذب افراد دارای افراد معلولیت انجام نميدهد.
سوال : تا حالا این را اعلام كرديد ؟
قادری: بله حتماً در جلسات .
سوال : در کجا ، در چه نامهاي؟
قادری: در نامههاي متعددي بوده عضویتشان مشخص است اگر چه بايد در برخي از فضاهاي ديگر تشكر بكنيم . آن ميزان بهرهمندي كه قانون مشخص كرده است ، شش ساعت در هفته بايد برنامه هايي را ايجاد كند تكاليفي بايد داشته باشند .
سوال : اینها را انجام داده است؟
قادری: بله از هر منظر باید بگوییم یک دستگاه يك شاخص عمومي ندارد شاخصهاي اختصاصي و عمومي در كنار هم دارد برخي از كارها را انجام ميدهد برخي از كارها ممكن است هنوز فرهنگ سازماني و زيرساخت مربوطه را نداشته باشد. با توصيهها، پيگيریها، جلسات و در حقيقت ملاحظات جدي كه ما داريم و رويكردهايی که در اين دو سال ايجاد شده است ميتوانيم بگوییم بخشی از آن محقق شده است.
سوال : منظور از اينكه گفتم شما دقيقاً چه پيگيري می کنید این است که وقتي شما تو جلسات ميگویید می آید و می رود و ممكن است اثري ازش به جا نماند و براي مردم ملموس نباشد وقتي ميگویید ما نامه نوشتيم ، فلان دستگاه را به عنوان ترك فعل كننده يا خاطي به دستگاه قضايي معرفي كرديم به عنوان دستگاهي كه قانون را اجرا نكرده است اين ديگر مشخص است كه شما تكليف خودتان را انجام داديد.
قادری: بله حتماً اين كار را انجام داديم و خبرگزاريها اعلام كردند، در بازههاي زماني مشخص اين اتفاق افتاده و باز هم اتفاق خواهد افتاد ، ما از حقوق افراد داراي معلولیت دست بردار نيستيم، اين باور قلبي ماست. فقط در زبان ما نيست آنچه كه هست اين است كه در كشور ما به عنوان مثال موضوع استاندارد سازي خودرو براي افراد داراي معلوليت وجود نداشته و با پيگيريهايي كه همكاران من انجام دادهاند و همكاري كه دفتر معاون اول محترم رئيسجمهور به عنوان كميته پيگيري و نظارت بر اجراي قانون انجام دادهاند اين اتفاق بزرگ انجام شد و در شوراي اين عالي استاندارد كد شناسه استانداردسازي براي خودروهاي افراد داراي معلوليت مشخص شد. يا مطالباتي كه ما خودمان پيگيري داريم ميكنيم و موضوعاتي كه قابليت دسترسي بيشتر و سهم بري آنها بیشتر است. به عنوان مثال در حمل و نقل شهري در تهران ، كار خيلي خوبي كه شهرداري تهران انجام داد ، حملونقل كودكان استثنايي را برعهده گرفت. كار بزرگي بود. ماده پنج تبصره دو كه مربوط به ایاب و ذهاب معلولین است اجرایی می شود.
سهم معلولان در استفاده از خدمات شهری بیشتر می شود
قادری: انشاءالله تا پايان سال سهمبري مشخصي را براي افراد دارای معلوليت همانطور كه قانون پيشبيني كرده رقم خواهد زد. اينها كارهايي است كه انجام ميشود و مابهازاي بیرونی دارد یعنی صرفاً در جلسه نيست هم در سايت سازمان و هم در درگاههاي مرتبط وجود دارد . اين همان نقش مطالبه گری و پيوند زني ما در دستگاههاي مختلف است. خبرهايي كه درباره ميزان حمايت از نقش آفرینان اعلام كردند هم حاکی از این موضوع است. ما افرادی در عرصههاي بينالمللي، ملي ورزشي ، هنري داریم که كسب مقام ميكنند كسب رتبه ميكنند مایه افتخار ایران می شوند ، رتبه اول فوتسال دنيا را كسب ميكنند ، رتبه دوم مسابقات پاراآسيايي را كسب ميكنند. ما كم نداريم افرادی که رتبه زير هزار كنكور سراسري ۱۴۰۲ را کسب کردند. الحمدالله مشخص است كه خود اين بزرگواران به توانمندي شان باور دارند و ما هم اذعان داريم كه واقعاً ظرفيتهاي نهفته ای هستند كه در باشگاه مهارت و توانمندسازي سازمان از اين بزرگواران استفاده ميكنيم و با ایشان همفكري ميكنيم و انشاءالله به زودي با پيگيري كه از طريق معاونت علمي رياست جمهوري داريم بتوانيم بنياد ملي نخبگان بهزيستي را ه تا پايان سال رونمایی کنیم.
سوال: چه شاخصي داريم که وقتي درباره متناسب سازي محيط براي معلولان و افراد داراي معلوليت صحبت ميكنيم بتوانيم بگوییم این شاخص نشان دهنده رشد آن ها در این زمینه است.
قادری: خیلی ساده است وقتی که ساختمان ساخته می شود اولین دیدگاهی که شما دارید این است که آیا بالابردارد؟ آیا رمپ هفت درصد را دارد؟ آیا مشخصا یک شخص دارای معلولیت می تواند از این گذرگاه عبور کند.
سوال :نه مثال های این جوری را که می دانم می خواهم بگویم رشد کشور در متناسب سازی محیط شهری را با چه شاخصی می توانیم بسنجیم؟
قادری: شما یک بوستان تشریف می برید مشخص است که یک فرد ویلچری می تواند استفاده کند یا نه الان در منطقه نوزده تهران ،در مناطق مختلف تهران در شهر مشهد شهر دوستدار دارای افراد معلولیت و بوستان های مرتبط و بعضا پردیس ها ایجاد شده است اینها مشخصا از الزام قانون و ردیف بودجه متناسب سازی برای استانداری ها و فرمانداری های کشور حکایت دارد این ها کاملا مشخص است و یا وقتی که در آزمونی قبول می شوند یا ظرفیت جدیدی ایجاد می شود مشخص است که متناسب سازی یا همان دسترس پذیری دارد اتفاق می افتد.
سوال : ما صد و پنجاه هزار نفر داريم حدوداً حداقل كساني كه در كشور در اندام تحتاني دچار قطع عضو هستند و اينها يكي از مشكلاتشان بههرحال تأمين كردن پروتزها يا به هرحال همين پنجههاي كربنيك است که هزينههاي زيادی دارد سازمان بهزيستي براي اينها چه کرده است؟ اصلاً مسيرش چیست ؟ مسيرش بيمه است؟ مسيرش تسهيلات است؟
قادری: سازمان بهزيستي تا مقطعي كه هنوز تجميع بیمه ها اتفاق نيفتاده بود خدمات به نسبت مؤثري را براي حوزه توانبخشي ، كار درماني و خدمات خاصي كه مورد نياز افراد داراي معلوليت بود انجام ميداد از آنجایی كه تجميع بيمهها اتفاق افتاد طبق ماده شش كه در قانون حمايت از افراد در محل پيشبيني شده توليت سلامت و درمان با وزارت بهداشت است به نظر من اين سؤال را بايد از مجموعه بيمه سلامت و مجمع این چنيني پرسيد كه آيا تكاليف مرتبط با افراد داري معلوليت انجام ميشود یا خیر؟ از ما بپرسيد ما كاري كه انجام دادیم اين بود كه پنجاه و نه كد خدمت ستاره دار را با سازمان بيمه سلامت پيگيري كرديم و تفاهم رساندیم. اگر چه اين عددي كه پيشبيني شده بود و خدماتي كه مقرر بود به آحاد افراد در سراسر نقاط كشور داده شود با پيشرفت فيزيكي كمي انجام شد اما آن نكتهاي كه امروز ميبينيم این است كه با فناوران اين حوزه و نخبگان كشور جلسات متعددی داریم . يكي از موضوعات و مصاديق ما فناوري مرتبط با پروتزها و حالا موضوع و پنجه كربن است و از اين و اين آلياژي كه ميتواند كمك بكند به اينكه افراد صاحب دست و پا شوند به نظر ميرسد كه حتماً بايد تحت پوشش بيمه قرار بگيرند اما سازمانهايي كه خودرو توليد ميكنند دستگاه هایي كه وظايف خودشان را نسبت به بهسازي جادهها انجام نميدهند يا ميزان سهم بري سازمان بهزيستي هم باید سهم خودشان را ادا کنند.
باید صندوق ذخیره ای برای معلولین و سالمندان در نظر گرفته شود
قادری: الان شهرداري که ميخواهد به افراد حقيقي يا حقوقي براي ساختمان يک مجوز بدهد، قاعدهاش اين كه يك عددي را براي تأمين اجتماعي ، براي وزارت آموزش و پرورش منظور ميكند سؤال ما اين است كه چرا براي معلوليت که همگام با ماست در زندگي ماست دوره سالمندي پديده سالمندي و معلوليت از ما دور نيست چرا سهمبري مشخصي را در اين عدد و ارقام براي سازمان بهزيستي منظور نميكنند كه در يك صندوق ذخيره بشود و در مواقع اين چنيني با يارانههاي مطلوب در اختيار افراد قرار بگیرد. لذا موضوع ، موضوع وزارت بهداشت است كه انشاءالله از آن مسير باید پيگيري بشود.
سوال : قانون بودجه ۱۴۰۲ همه مراكز ارائه دهنده خدمات سلامت را مكلف كرده با بيمههاي پايه طرف قرارداد بشوند و اتفاقي كه اينجا هست این است كه بعضي از مراكز كاردرماني و بخشهاي تحت پوشش بهزيستي هنوز با بيمههای پایه طرف قرارداد نشدند مسئوليت نظارت این موضوع با شماست و یا با دستگاه ديگري ؟
قادری: ما مركز دولتي اينچنينی در کشور نداريم .
سوال : اینها همه از شما مجوز دارند؟
قادری: نه هر کسی که از سازمان بيمه سلامت بخواهد خدمات درماني بدهد باید از وزارت بهداشت مجوز بگيرد. لذا مجموعه وزارت بهداشت و یا سازمان بيمه سلامت مسئوليت عقد قرارداد و نظارت بر آن را دارد. من خواهشم اين است كه حتماً اين بخش سهم بري حوادث را براي سازمان بهزيستي انشاءالله منظور کنیم.
برچسب ها
علی محمد قادری , معلولین
به اشتراک بگذارید
https://resalat-news.com/?p=94903
تعداد دیدگاه : دیدگاهها برای سهم معلولین در اشتغال موثر افزایش مییابد بسته هستند
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.