سلام بر سید ابراهیم
حضرت آيتالله خامنهاي رهبر معظم انقلاب اسلامي با صدور حکمي حجت الاسلام و المسلمين دكتر سيد ابراهيم رئيسي را به رياست قوه قضائيه منصوب کردند.
حجت الاسلام و المسلمين دکتر سيد ابراهيم رئيسي در آذرماه سال ۱۳۳۹ هجري شمسي در خانوادهاي روحاني در شهر مشهد و در محله نوغان ديده به جهان گشود. پدر و مادر ايشان از سلاله سادات حسيني هستند و نسبتش از هر دو طرف به حضرت زيد بن علي بن الحسين (ع) ميرسد. او در پنج سالگي پدر خود را که از روحانيون مشهد بود از دست داد.
ايشان تحصيلات ابتدايي را در مدرسه جواديه گذرانده و تحصيل در علوم حوزوي را در مدرسه نواب و سپس در مدرسه آيت الله موسوينژاد شروع نمود. در سال ۱۳۵۴ جهت ادامه تحصيلات به حوزه علميه قم، مدرسه آيت الله بروجردي رفت و مدتي نيز در مدرسهاي که با مديريت آيت الله پسنديده و در واقع با نظر امام خميني (ره) اداره ميشد، اشتغال به تحصيل داشت.
حجت الاسلام و المسلمين دکتر سيد ابراهيم رئيسي در حوزه علميه قم، اصول فقه را نزد آيت الله مروي، لمعتين را محضر آيتالله فاضل هرندي، رسائل را نزد آيتالله موسوي تهراني مکاسب محرمه را خدمت آيت الله دوزدوزاني، کتاب البيع مکاسب را نزد آيتالله خزعلي، خيارات مکاسب را نزد آيت الله ستوده و آيتالله طاهري خرمآبادي و کفايه را خدمت آيتالله سيد علي محقق داماد، تفسير قرآن کريم را نزد آيت الله مشکيني و آيت الله خزعلي، شرح منظومه و فلسفه را نزد آيتالله احمد بهشتي و دوره شناخت را نزد آيت الله مطهري و نهج البلاغه را محضر آيت الله نوري همداني آموخت.
حجت الاسلام و المسلمين دکتر سيد ابراهيم رئيسي از درس خارج اصول آيت الله سيد محمدحسن مرعشي شوشتري و آيت الله هاشمي شاهرودي و خارج فقه آيت الله آقا مجتبي تهراني و آيت الله خامنهاي رهبر معظم انفلاب استفاده کرده است علاوه بر اين ايشان با اتمام دوره سطح حوزه توانست به دوره کارشناسي ارشد رشته حقوق خصوصي راه يافته و پس از دفاع از پايان نامه خويش با عنوان «ارث بلا وارث» در سال تحصيلي ۱۳۸۰ با قبولي در کنکور دکتراي مدرسه عالي شهيد مطهري در رشته فقه و حقوق خصوصي ادامه تحصيل دهد.
حجت الاسلام و المسلمين دکتر سيد ابراهيم رئيسي با تکميل تحقيقات خود در حوزه فقه و حقوق، موفق به اخذ مدرک عاليترين سطح آموزشي حوزه (سطح چهار) شد و در نهايت رساله دکتراي خود را با عنوان «تعارض اصل و ظاهر در فقه و حقوق» دفاع كرد.
حجت الاسلام و المسلمين دکتر رئيسي بهدنبال هتک حرمت به امام خميني (ره) در روزنامه اطلاعات و آغاز حرکتهاي مردمي، در اجتماعات اعتراضي که مبدأ اغلب آنها مدرسه آيت الله بروجردي (مدرسه خان) بود، شرکت داشته و در قالب هستهاي از طلاب انقلابي فعاليت ميكرد. وي در اين دوران فعاليتهاي مبارزاتي خود را در قالب ارتباط برقرار کردن با علماي انقلابي که از زندان آزاد شده بودند و يا در تبعيد به سر ميبردند پي گرفت.
همچنين در تجمعاتي مثل تحصن علما و روحانيون در دانشگاه تهران، شرکت داشت.
پس از پيروزي انقلاب اسلامي، در دوره تربيتي خاصي که مرحوم شهيد بهشتي جهت کادرسازي براي تامين نيازهاي مديريتي نظام اسلامي برگزار ميكرد، شرکت داشت.
وي به دنبال شورشهاي مارکسيستي و ايجاد مشکلات متنوع در شهر مسجد سليمان، جهت شرکت در فعاليتهاي فرهنگي همراه با گروهي از طلاب عازم آن منطقه شد. پس از بازگشت از مسجد سليمان، مجموعه سياسي-عقيدتي پادگان آموزشي صفر- ۲ در شاهرود را تاسيس و براي مدت کوتاهي آن را اداره کرد.ورود حجت الاسلام و المسلمين دکتر رئيسي به عرصه مديريت از سال ۱۳۵۹ و با حضور در جايگاه دادياري شهرستان کرج آغاز شد و پس از چندي با حکم شهيد آيت الله قدوسي، به سمت دادستان کرج منصوب شد. موفقيت ايشان در ساماندهي وضعيت پيچيده اين شهر موجب شد تا پس از دو سال خدمت در اين جايگاه مهم (در سالهاي ۱۳۵۹، ۱۳۶۰) ايشان در سال ۱۳۶۱ همزمان با دادستاني کرج مسئوليت دادستاني شهر همدان را نيز عهده دار شود. حضور همزمان ايشان در اين دو مسئوليت براي مدتي ادامه يافت تا آنکه به عنوان دادستان استان همدان معرفي شد و از سال ۱۳۶۱ تا ۱۳۶۳ به مدت سه سال در اين سمت خدمت كرد.
حجتالاسلاموالمسلمين دکتر رئيسي در سال ۱۳۶۴ به عنوان جانشين دادستان انقلاب تهران منصوب شد و به اين ترتيب، دوره مديريت قضائي ايشان در تهران آغاز شد سپس ايشان مورد توجه حضرت امام خميني (ره) قرار گرفت و احکام ويژه و مستقيمي را براي رسيدگي به مشکلات اجتماعي در برخي استانها از جمله لرستان، کرمانشاه و سمنان از بنيانگذار انقلاب اسلامي دريافت کرد که اين احکام در صحيفه امام ثبت شده است.
بعد از رحلت امام (ره) حجت الاسلام و المسلمين دکتر رئيسي با حکم رئيس قوه قضائيه به سمت دادستان تهران منصوب شد و از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۳ به مدت پنج سال اين مسئوليت را برعهده داشت. ايشان از سال ۱۳۷۳ به رياست سازمان بازرسي کل کشور منصوب شد که خدمت ايشان در اين سمت تا سال ۱۳۸۳ ادامه يافت.
تحولات ايجاد شده در حوزه نظارت بر دستگاههاي اداري مربوط به اين دوره است که همزمان با روي کار آمدن دولت ششم و هفتم ميباشد.
حجت الاسلام و المسلمين دکتر رئيسي از سال ۱۳۸۳ تا سال ۱۳۹۳، به مدت ۱۰ سال معاون اول قوه قضائيه بوده و از سال ۱۳۹۳ تا اواخر سال ۱۳۹۴ نيز مسئوليت دادستاني کل کشور را برعهده داشته است همچنين ايشان از سال ۱۳۹۱ تا کنون با حکم مقام معظم رهبري به عنوان دادستان کل ويژه روحانيت ميباشد.
وي در ۱۷ اسفند ۹۴، با حکم مقام معظم رهبري عهده دار توليت آستان قدس رضوي عليه السلام شده و تا کنون نيز مفتخر به خدمت در آن آستان رفيع است.
گفتني است در سال ۱۳۷۶، ايشان به پيشنهاد برخي اعضاي مؤثر جامعه روحانيت مبارز از جمله آيت الله مهدوي کني و تصويب شوراي مرکزي جامعه روحانيت به عضويت در آن شورا در آمد.
حجت الاسلام و المسلمين دکتر رئيسي در سال ۱۳۸۵، از طرف جامعه مدرسين حوزه علميه قم و جامعه روحانيت مبارز و به توصيه نخبگان استان خراسان جنوبي براي عضويت در چهارمين دوره مجلس خبرگان رهبري خود را در معرض انتخاب مردم شريف آن ديار قرار داد و با نظر مثبت بيش از ۸۰ درصد مردم اين استان وارد مجلس خبرگان شد. دو سال پس از حضور در اين مجلس با راي خبرگان ملت به عنوان عضو هيئت رئيسه انتخاب و عضويت ايشان در اين جايگاه تا اتمام دوره چهارم با راي نمايندگان محترم مجلس خبرگان تمديد شد.
همچنين ايشان در دوره پنجم مجلس خبرگان رهبري نيز با کسب اکثريت قاطع آرا براي دومين بار به عنوان نماينده مردم شريف خراسان جنوبي برگزيده شد و عضويت ايشان در هيئت رئيسه مجلس خبرگان رهبري همچنان ادامه دارد و در سال ۱۳۹۶ با حکم رهبر معظم انقلاب اسلامي به عنوان عضو حقيقي مجمع تشخيص مصلحت نظام منصوب شد.
حجت الاسلام و المسلمين دکتر رئيسي علاوه بر مسئوليتهاي کلان کشوري، بنا به توصيه مکرر آيت الله
مهدوي کني و آيت الله حاج آقا مجتبي تهراني مبني بر حفظ ارتباط درسي خود با طلاب، از سال ۸۰ تا کنون به عنوان مدرس در مدارس علميه تهران از جمله مدارس مجد، اميرالمومنين عليه السلام، امام حسين عليه السلام و مروي به تدريس دروس سطوح عالي: رسائل و مکاسب، کفايتين و درس خارجه فقه (قواعد فقهيه) مشغول بوده اند؛ ايشان بعد از انتقال به مشهد مقدس از ابتداي سال تحصيلي ۱۳۹۵ در مدرسه عالي نواب مشهد و پس از آن در مدرسه علميه ۲ درب حرم مطهر تدريس در موضوع «فقه وقف» را آغاز کرد و طي دو سال تحصيلي موضوع وقف و نذر را به صورت کامل تدريس كرد و در ادامه (سال تحصيلي ۹۷) درس خارج فقه با موضوع امر به معروف و نهي از منکر را شروع کرد که مورد استقبال باشکوه فضلا حوزه علميه مشهد نيز قرار گرفت و تا کنون يک دوره از درسها حوزوي ايشان در زمينه قواعد فقه در قالب سه جلد کتاب با عنوان قواعد فقه عبادي قواعد فقه قضائي و قواعد فقه اقتصادي به رشته تحرير درآمده است و کتاب وقف و امر به معروف و نهي از منکر ايشان نيز که طي سه سال اخير در حوزه علميه مشهد تدريس کرده اند در حال تدوين است.
حجت الاسلام و المسلمين رئيسي علاوه بر اين در دانشگاه نيز در مقاطع کارشناسي ارشد و دکتري دانشگاه امام صادق عليه السلام دانشگاه شهيد مطهري و دانشگاه آزاد اسلامي به تدريس دروس تخصصي فقه قضا، فقه اقتصاد، اصول فقه و قانون مدني پرداخته است.
سوابق حجت الاسلام و المسلمين دکتر سيد ابراهيم رئيسي
سوابق علمي
- سطح چهار فقه و اصول از حوزه علميه قم
- دکتراي فقه و مباني حقوق با گرايش حقوق خصوصي از دانشگاه شهيد مطهري
- تدريس متون فقهي سطح عالي و فقه قضاء و فقه اقتصاد در حوزههاي علميه تهران و دانشگاهها
- تدريس درس خارج فقه با موضوعات وقف و نذر و امر به معروف و نهي از منکر به مدت دو سال در حوزه علميه خراسان
سوابق مديريتي و سياسي
- انجام سه مأموريت ويژه قضائي در حوزههاي اجتماعي در سه استان مختلف با حکم امام خميني (ره)
- عضويت در هيئت امناي ستاد اجرايي فرمان امام (ره) به مدت ۱۰ سال از سوي مقام معظم رهبري
- افتخار خدمت گزاري و توليت آستان قدس رضوي (ع) با حکم مقام معظم رهبري
- معاون اول قوه قضائيه به مدت ده سال
- رياست سازمان بازرسي کل کشور به مدت ۱۰ سال
- دادستان انقلاب اسلامي تهران
- دادستان انقلاب اسلامي استان همدان
- اولين دبير ستاد احياي امر به معروف و نهي از منکر کشور
- رياست شوراي نظارت بر صدا و سيما
- عضو شوراي عالي گزينش کشور
- مؤسس حوزه علميه فاطمه الزهرا سلام الله عليها خواهران در تهران (کوي نصر)
- مؤسس مرکز تخصصي شيعهشناسي امام هادي عليه السلام زيرنظر حوزه علميه قم
مسئوليتها به اعتبار جايگاه حقوقي
- عضو شوراي عالي فضاي مجازي
- عضو شوراي عالي استاندارد
- عضو شوراي عالي نفت
- عضو شوراي توسعه شرق و غرب کشور
- عضو شوراي عالي پول و اعتبار
- عضو ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادي
- عضو ستاد مبارزه با مواد مخدر
سخنراني در اجلاسهاي بين المللي
- اجلاس مبارزه با فساد اداري در قاره آفريقا
- اجلاس مبارزه با جرائم سازمان يافته در آرژانتين
- اجلاس سلامت اداري در سوچي روسيه
- اجلاس حقوق بشر در پاکستان
- اجلاس نقش عاشورا در تحولات اجتماعي در استانبول ترکيه
- اجلاس دلالتهاي قانون اساسي در حفظ حقوق بشر در نيجريه
- اجلاس همکاريهاي بين المللي در مبارزه با فساد در چين
- اجلاس حقوق بشر سازمان ملل در ژنو
- اجلاس مبارزه با فساد اداري در فيليپين و انتصاب به عنوان قائم مقام بازرسان کل آسيا
- و دهها نشست تخصصي ديگر با حضور مقامات کشورهاي خارجي
تاليفات و آثار
الف/کتب چاپ شده
- کتاب تقريرات درس قواعد فقه (بخش قضائي)
- کتاب تقريرات درس قواعد فقه (بخش عبادي)
- کتاب ارث بلا وارث در فقه و حقوق
- کتاب تعارض اصل و ظاهر در فقه و حقوق
ب/کتب در دست انتشار
- کتاب سير تحول در نظارت و بازرسي
- کتاب الوقف
- کتاب الامر بالمعروف و النهي عن المنکر
ج/ سخنراني علمي ارائه شده
- تعدد اسباب مسئوليت
- بيع فاسد و اقسام آن
- مفهوم رهن
- مديريت کارآمد
- نظارت اثر بخش
- تاثير متقابل تصميمات قضائي و اقتصادي
- جايگاه نظارت و بازرسي در اسلام
- عدالت و تاثير آن بر سبک زندگي
- و دهها سخنراني علمي در حوزههاي اقتصادي، مديريتي اجتماعي و حقوقي و معرفتي در حوزهها و دانشگاهها و مراکز علمي و سمينارهاي تخصصي وزارتخانهها و سازمانهاي کشور
مسئوليتهاي کنوني
- توليت آستان قدس رضوي
- عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام
- نماينده مردم شريف استان خراسان جنوبي و عضو هيئت رئيسه مجلس خبرگان رهبري
• دادستان کل ويژه روحانيت
ابراهيم رئيسي , رئیس قوه قضاییه , رئیسی , سيد ابراهيم رئيسي
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.