سریال سیاه اروپا - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 35461
  پرینتخانه » اسلایدر, بین الملل, سیاسی تاریخ انتشار : 24 آذر 1399 - 23:25 |
واکاوی اقدامات اروپایی‌ها علیه ایران در سال‌های اخیر؛

سریال سیاه اروپا

کشورهای اروپایی در کنار متحد آتلانتیک خود، آمریکا، سال‌های طولانی است که برای تاراج منابع کشورهای مختلف در دنیا لشکرکشی کرده‌اند، اما همواره خود را در مقام مدافع حقوق بشر تصور کرده‌اند.
سریال سیاه اروپا

معصومه پور صادقی-دبیر گروه سیاسی
کشورهای اروپایی در کنار متحد آتلانتیک خود، آمریکا، سال‌های طولانی است که برای تاراج منابع کشورهای مختلف در دنیا لشکرکشی کرده‌اند، اما همواره خود را در مقام مدافع حقوق بشر تصور کرده‌اند. دنیای غرب، درحالی‌که زانوی خود را بر گلوی مردم کشورهای متعدد گذاشته، همزمان کلاس دموکراسی و حقوق بشر غربی را نیز دائر کرده است. به نظر می‌رسد، داعیه حقوق بشر  بیش از آن‌که برای دفاع از مظلومی در عالم باشد، به ابزاری برای بسط و نشر منافع نامشروع این کشورهاست. به همین‌دلیل است که از نگاه این کشورها «تروریسم» خوب و بد دارد و بسته به این‌که منافع کدام جبهه و کشور و دین را هدف قرار ‌دهد محکوم یا تمجید می‌شود.
 محکوم‌نکردن ترور شهید فخری زاده
مدتی پیش محسن فخری‌زاده، دانشمند برجسته هسته‌ای ایران در روز روشن و در عملیاتی تروریستی ترور شد، اما تعدادی از کشورهای مطرح اروپایی ازجمله آلمان، فرانسه و انگلیس نه‌تنها آن را محکوم نکرده، بلکه تهران را به خویشتن‌داری دعوت کردند! اتحادیه اروپا نیز در بیانیه خود این اقدام تروریستی را محکوم نکرد. چنین موضع‌گیری این کشورهای اروپایی نشان داد که آن‌ها نه‌تنها با برخی از اقدامات تروریستی مشکلی ندارند بلکه از آن استقبال هم می‌کنند. به‌ویژه آن‌که آن ترور توسط دوستانشان انجام شده باشد.
حمایت سفت‌وسخت و معنادار از روح‌الله زم
اما اتحادیه اروپا در مدت‌زمانی کوتاه درباره اعدام روح‌الله زم، بیانیه تندوتیزی را صادر کرده و آن را «با شدیدترین عبارات» محکوم می‌کند. دولت فرانسه هم در بیانیه خود علاوه‌بر محکوم کردن اعدام زم، آن را «وحشیانه» توصیف می‌کند.
اروپایی‌ها در این ماجرا همه قصه را تعریف نمی‌کنند و زم را به‌عنوان یک خبرنگار منتقد معرفی می‌کنند. اما آیا آموزش ساخت بمب‌های آتش‌‌زا، تحریک درگیری‌های خیابانی، همکاری با سرویس‌های جاسوسی خارجی برای براندازی در یک کشور مصداق کار ژورنالیسم است؟ این نکته‌ای بود که مدیرکل اروپای وزارت امور خارجه ایران به سفرای آلمان و فرانسه در جریان احضار آن‌ها گفت.
سیاسی کردن ماجرای نوید افکاری
نوید افکاری مدتی پیش به‌دلیل دست داشتن در ماجرای قتل یک نفر به قصاص محکوم شده و به‌علت اصرار اولیای دم به دار مجازات آویخته شد. اما رسانه‌ها و مقامات غربی و اروپایی بدون هیچ توجیهی این اعدام را سیاسی توصیف کرده و آن را به‌شدت محکوم کردند. موضع‌گیری اروپایی‌ها دراین‌خصوص حتی باعث بروز تنش نسبی دیپلماتیک بین تهران و برخی پایتخت‌های اروپایی شد.
وزارت خارجه فرانسه که برای جلیقه زردهای پاریس تره هم خورد نمی‌کند، اعدام نوید افکاری را محکوم کرد. سؤال این است که چرا حقوق جلیقه زردها در فرانسه جزو حقوق بشر محسوب نمی‌شود، اما قصاص فردی که مرتکب قتل شده و به درخواست اولیای دم اعدام می‌شود، در اولویت‌های حقوق بشری اروپا قرار می‌گیرد؟ آیا اروپا می‌تواند بگوید که حقوق فرد مقتول و خانواده‌اش چه می‌شود؟ یا اینکه آن‌ها به دنبال حقوق بشری هستند که به‌واسطه آن بر سیستم سیاسی ایران فشار وارد کنند و به بهانه آن حتی علیه همان مردمی که در ظاهر از آن‌ها حمایت می‌کنند، تحریم وضع کنند؟  
   اعمال تحریم علیه ایران
کشورهای اروپایی که چپ و راست درباره ایران بیانیه صادر می‌کنند، در ظاهر سنگ مردم ایران را به سینه می‌زنند، اما در عمل علیه همان مردم تحریم وضع می‌کنند. تحریم‌هایی که در زمان‌های حساس مانند فراگیری پاندمی کرونا مردم را تحت‌فشار قرار می‌دهد. اروپایی‌ها اگر واقعا نگران مردم ایران هستند، چرا پول‌های بلوکه‌شده ایران را برای تکمیل عضویت ایران در کنسرسیوم مربوط به تهیه واکسن کرونا پرداخت نمی‌کنند؟ چرا به تعهدات برجامی خود در جهت رفع تحریم‌ها پایبند نیستند تا مردم ایران فشار کمتری را متحمل شوند؟ آیا دفاع از حقوق‌بشر واقعی فراهم کردن زمینه ارسال دارو و تجهیزات پزشکی برای بیماران کرونایی و سرطانی است، یا صادر کردن بیانیه‌های سیاسی؟
همراهی با فشار حداکثری آمریکا علیه ایران
اروپا عملا با عدم پایبندی به رفع تحریم‌ها ذیل برجام، به آمریکا در اجرای فشار حداکثری علیه ایران کمک کرده است. اروپایی‌ها برای خرید زمان و نگه‌داشتن ایران در برجام، مواردی مانند اینستکس را مطرح کردند که عملا بلاتاثیر بوده است. بروکسل و پایتخت‌های دیگر اروپایی در این زمینه نیز صرفا به بیانیه‌های بی‌خاصیت روی آورده‌اند تا ژست پایبندی به تعهدات برجامی بگیرند و حتی مدعی هستند که پایبندی آن‌ها فراتر از این تعهدات بوده است. موضع‌گیری‌های اخیر مقامات اروپایی نشان داد که آن‌ها در موضوع فشار بر ایران درزمینهٔ موضوعات منطقه‌ای، موشکی، هسته‌ای و حقوق‌بشری با آمریکا کاملا هم‌نظر هستند. مگر می‌شود کسی که سیاست فشار و تضعیف کشوری را دنبال می‌کند، همزمان دلش برای آن نیز بسوزد؟
بازداشت ایرانیان به اتهام دور زدن تحریم‌ها و استرداد آن‌ها به آمریکا
اروپا بارها ایرانیان متعددی را به اتهام دور زدن تحریم‌های ایران بازداشت کرده و آن‌ها را به آمریکا مسترد کرده است. کشورهایی مانند انگلیس و آلمان در این زمینه نقش ویژه‌ای را ایفا کرده‌اند. 
محسن بهاروند، معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه در خردادماه سال جاری در این باره گفت: « کسانی که در اروپا بازداشت بوده و با درخواست آمریکا برای استرداد به آمریکا مواجه هستند و همچنین کسانی که در خود آمریکا بازداشت‌شده‌اند، درمجموع بیش از ۲۰ نفر است.»
اروپا این اقدام را از جهتی در هماهنگی و همکاری نزدیک با آمریکا به‌منظور اثربخشی تحریم‌ها انجام داده، و از طرفی با دستگیری‌ها و اتهامات بی‌اساس تلاش کرده است که از آن به‌عنوان اهرمی علیه تهران استفاده کند.
 بازداشت دیپلمات ایرانی در اروپا
اروپایی‌ها حتی در برخی موارد ظاهر کار را رعایت نکرده و «اسدالله اسدی» دیپلمات ایرانی را که مصونیت دیپلماتیک دارد را بازداشت و دادگاهی کرده است. این اقدام قطع‌نظر از خصمانه بودن آن، نقض کنوانسیون‌های بین‌المللی نیز محسوب می‌شود. اروپایی‌ها در سایه عدم پایبندی به تعهدات برجامی خود، همواره به‌دنبال فضاسازی علیه ایران بوده‌اند تا اصل ماجرا به حاشیه رود. آن‌ها اقدام تروریستی در روز روشن علیه ایران را محکوم نمی‌کنند، اما دیپلمات ایرانی را بدون هیچ مدرک و دلیلی و بدون آن‌که اتفاقی رخ‌داده باشد، را بازداشت می‌کنند.
میزبانی گروه‌ها و عناصر تروریستی ضدایرانی
تعدادی از کشورهای اروپایی طی سال‌های طولانی به پناهگاهی برای گروه‌های تروریستی ضدایرانی تبدیل‌شده‌اند. کشور فرانسه که به بهانه‌های مختلف  و ازجمله اعدام روح‌الله زم بیانیه شدیداللحن صادر کرده است، سال‌هاست که میزبان و حامی گروهک تروریستی منافقین در خاک خود بوده است. سوابق و جنایات گروهک تروریستی منافقین هم به‌اندازه کافی مشخص است.
کشورهای دانمارک و هلند هم میزبان عناصر تروریستی الاحوازیه بوده‌اند. مدتی پیش برنامه تحقیقاتی آرگوس در رادیوی سراسری هلند گزارش ۴۰ دقیقه‌ای حاصل از تحقیقات خبرنگاران خود را تحت عنوان «درگیری بین ایران و عربستان چگونه به هلند کشیده شد؟» پخش کرده و در این گزارش حمله تروریستی گروهک الاحوازیه به مردم در مراسم رژه‌ نظامی به مناسبت هفته دفاع مقدس (۳۱ شهریور ۱۳۹۷) در اهواز را موردبررسی قرارداد.
حمایت و تقویت رسانه‌های ضد ایرانی
تعداد بسیاری از کشورهای اروپایی میزبان رسانه‌هایی هستند که شبانه‌روز علیه ایران فعالیت می‌کنند. مأموریت این رسانه‌ها انتشار اخبار ضدایرانی با هدف تضعیف سیستم سیاسی در تهران است. لندن یکی از پایتخت‌های اروپایی است که رسانه‌های ضدایرانی متعددی را در خود جای داده است. بی‌بی‌سی فارسی رسانه‌ای بود که در جریان حوادث ۸۸ نقش ویژه‌ای را در تحریک اعتراضات در کشور داشت. 
شبکه سعودی ایران اینترنشنال هم رسانه‌ای بوده است که از بدو تأسیس عمدتا به ایران و سیاست‌های ایران حمله کرده و درزمینهٔ اخبار مربوط به عربستان سعودی محتاطانه رفتار کرده است. این شبکه با اعضای گروه‌های تروریستی ضد ایرانی مصاحبه کرده و حتی نشست سالانه گروهک تروریستی منافقین را به‌صورت زنده پوشش خبری داد.
علاوه بر  این شبکه‌ها ، رسانه‌های کوچک و بزرگ دیگری هم هستند که در اقصی نقاط اروپا و با پول اروپایی ها علیه ایران و مردم  آن گزارش می‌نویسند تا تصویر مخوفی از کشورمان ارائه کنند.
قطعنامه ضدایرانی در آژانس اتمی
کشورهای اروپایی مدتی قبل، پیش‌نویس قطعنامه‌ای را در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیشنهاد دادند که علیه ایران بود و به تصویب رسید. این قطعنامه خواستار دسترسی  به دو سایت درخواستی آژانس بود. این اقدام در حالی بود که این کشورها به هیچ‌کدام از تعهدات برجامی خود پایبند نبوده‌اند. 
این قطعنامه که اولین قطعنامه آژانس علیه ایران از سال ۲۰۱۲ به این‌سو است، با مخالفت چین و روسیه مواجه شد اما ۲۵ عضو این نهاد وابسته به سازمان ملل آن را تایید کردند. هفت عضو به آن رأی ممتنع دادند. سه کشور اروپایی آلمان، انگلیس و فرانسه تلاش بسیاری کردند تا این قطعنامه تصویب شود. دولت دونالد ترامپ هم از این قطعنامه حمایت کرد.
درخواست اروپا برای عدم اجرای قانون جدید مجلس
تروئیکای اروپایی اخیرا بیانیه‌ای را منتشر و درباره قانون مجلس شورای اسلامی برای لغو تحریم‌ها ابراز نگرانی کرده و از ایران خواستند که این قانون را اجرا نکند. این بیانیه و موضع‌گیری سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان نمونه بارز دخالت در امور داخلی کشور و اجرای قوانین داخلی است. طبیعتا چنین درخواستی، نه برای مصالح ملی ایران، بلکه با هدف مهار و ضعیف نگه‌داشتن برنامه هسته‌ای و حتی موضع مذاکراتی ایران بوده است.
سکوت مرگبار در قبال کشتار مردم یمن
غرب ازجمله کشورهای اروپایی در حالی داعیه دفاع از حقوق بشر دارندکه در قبال تجاوز عربستان سعودی به یمن و کشتار مردم بی‌گناه یا ساکت بوده‌اند یا هیچ‌گونه اقدام مؤثری را انجام نداده‌اند. 
جالب است که عربستان در همین سال‌ها که مردم بی‌دفاع یمن را بمباران کرد، به مدت سه سال در عضویت شورای حقوق بشر سازمان‌ملل درآمد. این تناقض آشکار، به‌خوبی و روشنی تعریف و موضع کشورهای اروپایی و آمریکا را در قبال حقوق بشر گزینشی نشان می‌دهد. اروپا در قبال کشتار مردم بی‌گناه یمن بعد از سال‌ها نگران نشده است، اما نگران اعدام یک محکوم امنیتی در ایران است؟
واکنش اروپا به اعدام شیخ نمر باقر النمر چه بود؟
اتحادیه اروپا در اوایل سال ۲۰۱۶ در واکنش به اعدام‌های دسته‌جمعی در عربستان سعودی ازجمله اعدام شخصیت سرشناس شیعه شیخ نمر باقر النمر عمدتا ابراز نگرانی کرد و درباره «تبعات خطرناک» آن هشدار داد. برخورد دوگانه و تفاوت در کیفیت واکنش به اعدام‌ها در ایران و عربستان، نشان می‌دهد که اروپا در قبال مسئله حقوق بشر برخورد و رفتاری گزینشی دارد. 

نویسنده : معصومه پورصادقی - دبیر گروه سیاسی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای سریال سیاه اروپا بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.