سرپلذهاب فراموش شده
راضيه فراهاني
شامگاه ۲۱ آبان ۹۶ بود که خبر ناگواري کل ايران را بيدار کرد. محتواي خبر تنها چند کلمه بود زلزلهاي به بزرگي ۷/۳ ريشتر استان کرمانشاه را لرزاند و در ادامه ثانيه به ثانيه اخبار ناگوار منتشر ميشد. سرپل ذهاب از مناطقي بود که در اين زلزله آسيب بسيار زيادي ديد؛ جادهها بر اثر اين زلزله بسته و تنها ميتوانستيم براي مردم اين استان دعا کنيم. اين زلزله خسارات بسياري از نظر جاني و مالي به مردم وارد کرده بود. مردم کشورمان مانند هميشه براي کمک به هموطنانشان به پاخاسته و کمکهايشان را از راههاي مختلف به اين استان ارسال کردند؛ ديگر در انتظار کمکهاي دولت بوديم. چشم مردم کرمانشاه به دولتي که به آنها وعده کمک داده بود.
در تاريخ ۲۹ اسفند بود که حسن روحاني به مناطق زلزله زده سفر کرده و به مردم اين قول را داد که تا پايان تابستان همه خانهها در مناطق زلزلهزده بازسازي خواهد شد. گويي هنوز اين ۶ ماه از نظر مسئولان اجرايي نگذشته است چراکه از اين حادثه ناگوار يک سال و هفت ماه گذشته و هنوز مردم سرپلذهاب بدون سرپناه زير آفتاب سوزان در گرماي شديد ۶۰ درجه زندگي ميکنند. بسياري از مردم همچنان در کانکس و بخشي هم در داخل چادرها زندگي ميکنند، کانکسهايي که از آهن ساخته و به هنگام تابش آفتاب به بدنه آنها گرما بسيار بيشتر خود را نمايش ميدهد.
مسئولان اجرايي کشوري و استاني اين مناطق را به دست فراموشي سپردهاند و نميخواهند مشکلات اين مناطق را رسانهاي کنند. پس از وقوع حدود يک سال از اين زلزله، زلزله ديگري به بزرگي ۶/۴ ريشتر در همين مناطق به وقوع پيوست اما اين بار خبري از مسئولان اجرايي نيست و سيل اخير در استانها بهانهاي به دست مسئولان اجرايي داد تا به طور کل سرپلذهاب را کنار بگذارند.
دولت به تعهداتش عمل نکرد
حجتالاسلام محمدجواد فاطمينسب امام جمعه سرپلذهاب درباره آخرين وضعيت مردم زلزلهزده اين منطقه به «رسالت» گفت: «چندي پيش زلزله ديگري به بزرگي ۴/۶ ريشتر در اين منطقه به وقوع پيوست که خسارت بسياري را به دنبال داشت اما نه دولت و نه بنياد مسکن پيگير وضعيت منطقه نشدند؛ برخي از منازلي که تعميري بودند در اين زلزله با خسارت بيشتري روبهرو شدند، اما هيچ امکانات و تسهيلاتي براي آنها قرار نگرفت.»
او ادامه داد: «دولت هيچ کدام از تعهداتش را عملي نکرد، از سويي به ما کمک کرد اما از سوي ديگر آن کمک را بازپس گرفت! چرا که از سويي به ما تسهيلاتي داد اما با افزايش قيمت در کالاها و ابزار و مصالح ساختماني باعث شد تا مردم نتوانند خانههايشان را تکميل کنند.»
امام جمعه سرپلذهاب تصريح کرد: «با توجه به وامي که دولت به مردم داده، عملا هيچ اقدامي نميتوان انجام داد و تنها افرادي توانستند خانههايشان را تکميل کنند که از تمکن مالي برخوردار بودند اما آنهايي که تمکن مالي نداشتند، خانههايشان را نتوانستند تکميل کنند.»
فاطمينسب افزود: «بنياد مسکن و دولت دائما گزارش مي دهند که به پايان بازسازي خانهها رسيدهايم اما اين موضوع تنها از نظر آنها پايان يافته چرا که تصورشان بر آن است هر شخصي که آخرين قسط وام تسهيلاتي يا همان ۵۰ ميليون تومان را دريافت کرده بنابراين خانه اش تکميل شده است در صورتي چنين موضوعي نيست و بسياري از مردم همچنان نتوانستهاند ساخت خانههاشان را به جهت افزايش قيمتها تکميل کنند.»
سياستهاي ابلاغي دولت براي مستاجرين اجرا نشد
او با اشاره به وضعيت زندگي مستاجرين در اين مناطق گفت: «دولت از روزهاي نخست وقوع زلزله ۷ ريشتري به مستاجرين وعده داد که در اختيارشان تسهيلات قرار ميدهد اما تاکنون سياستهاي ابلاغي ويژه مستاجران تا کنون نشده است.»
امام جمعه سرپلذهاب با بيان اين که تعدادي از مردم همچنان در کانکس زندگي ميکنند، افزود: «اگر دولت براي حل مشکل اين دسته از مردم فکري نکند، نه تنها امسال و سال ديگر بلکه ممکن است تا ۱۰ سال آينده هم اين مردم در کانکسها زندگي کنند.»
سيل بهانهاي براي فراموش کردن سرپلذهاب
او با اشاره به وقوع سيل در برخي استانها طي چند ماه گذشته، گفت: «پس از وقوع اين سيل مشکلات سرپلذهاب به حاشيه رفت و دولتمردان براي بازسازي اين مناطق هيچ اقدامي نميکنند. مردم سرپلذهاب زخمخورده هستند و همچنان مشکلاتشان باقي است، سيل بهانهاي براي دولتمردان شده است تا مردم سرپلذهاب را به دست فراموشي بسپارند.»
کاظمينسب ادامه داد: «بخشي از بودجههاي که دولت به اين مناطق اختصاص داده بود تاکنون به نصف رسيده، البته مسئولان مربوطه قول دادهاند تا در آينده فکري براي اين موضوع هم داشته باشند، اما بايد بگويم که نگاه مسئولان کشوري براي بازسازي سرپلذهاب مطلوب نيست.»
امام جمعه سرپلذهاب تاکيد کرد: «اگر مشکلات اين قشر از مردم ساماندهي نشود بسياري از مشکلات، ناهجاريها و گرفتاريهاي اجتماعي به وقوع ميپيوندد. مشکلات در سرپلذهاب همچنان مانند گذشته وجود دارد و بخشي از مردم همچنان درگير کانکسنشيني هستند.»
استاندار واقعيت را بازگو نميکند
مجتبي جاسمي، رئيس شوراي شهر سرپل ذهاب همچنين در اين باره «رسالت» گفت: «بسياري از مردم اين منطقه همچنان در چادر و کانکس زندگي ميکنند. او در پاسخ به اين سوال که آيا با مسئولان اجرايي در دولت توانستيد درباره مشکلاتتان صحبت کنيد، گفت: «از زمان وقوع زلزله تاکنون تنها توانستيم يک جلسه با استاندار حول مشکلات مردم زلزلهزده داشته باشيم، حتي با مسئولان دولتي از جمله وزراي کابينه هم نتوانستيم ارتباط بگيريم چرا که هيچ وقت ملاقاتي به ما نميدهند تا مشکلات را به آنها اطلاعرساني کنيم.»
رئيس شوراي شهر سرپلذهاب افزود: «استاندار و فرماندار آنچيزي که واقعيت دارد را به مردم بازگو و رسانهاي نميکنند، تصورم از اين حرکت آنها تنها آن است که نگران پست و جايگاهشان هستند.»او ادامه داد: «بسياري از افرادي که براثر اين زلزله بيمار (قطع نخاع)شدند همچنان مشکل درمان داشته و هيچ اقدامي براي بهبود آنها نشده است.»
دولتيها تنها توجيه ميکنند
جاسمي درپاسخ به اين سوال که دولتيها براي عدم رسيدن به اين مشکلات چه بهانهاي دارند، گفت: «دولتيها تنها دست به توجيه اقدامات خود ميزنند. بنياد مسکن از منطقه خارج شده است اين موضوع در حالي است که بنر زدند «تا پايان بازسازي ميمانند» اما متاسفانه تنها چند نفر در ستادها ماندهاند. آقايان در بنياد مسکن بيايند و گزارش دهند که در محله «ترابي» که فقيرنشين هستند تا چند واحد تخريبي را تکميل کردهاند؟»
او همچنين با اشاره به وضعيت مستاجرين در اين منطقه گفت: «پس از ۱۸ ماه اين قشر از مردم همچنان بلاتکليف هستند، دولت قول زمين به آنها داد چرا تاکنون هيچ گونه تعيين تکليفي نشداند؟ ما نميگوييم دولت خدمات نداده است اما اکنون بحث مبلغي است چرا که اين مبلغ به هيچ وجه پاسخگو نيست.»
۵۰ ميليون وام براي ساخت خانه کم است
کيانوش مرادي يکي از شهروندان سرپلذهاب است که شغلش در آنجا عکاسي و فيلمبراري است. او داراي ۳ فرزند است که به گفته او خانهاش در زلزله سال ۹۶ تخريب شده و خود تنها تلاش کرده تا خانهاش را بسازد. او به «رسالت» در اين باره گفت: «قيمت مصالح ساختماني آنقدر افزايش پيدا کرده است که هيچ کسي نميتواند با ۵۰ ميليون تومان وامي که دولت داده است خانهاش را تکميل کند.»او ميگويد: «پس از وقوع زلزله در سرپلذهاب حدود ۳۰ درصد مهاجرت به شهرهاي ديگر داشتيم اما بعد از مدتي ۱۰ درصد از مهاجران مجددا به روستاها بازگشتند و ۲۰ درصد ديگر هم در کانکسها زندگي ميکنند.»مرادي ادامه داد: «مستاجرين با ۶۰ ميليون وديعه و يک ميليون تومان کرايه زندگي کنند، با اين وضعيت گراني و تورم آنها چگونه ميتوانند به زندگي ادامه دهند؟ دولت در زمان وقوع زلزله وعدههاي بسياري داد اما بايد گفت که تنها ۲۵ درصد از وعدهها تحقق يافته و ۷۵ درصد ديگر انجام نشده است.»
کمبود مصالح ساختماني
اين شهروند سرپلذهابي افزود: «در مرحله اول کمبود مصالح و مرحله دوم گراني در اينجا وجود دارد، مردم ميتوانند خودشان کار کنند اما هنگامي که مصالح براي ساخت خانههايشان وجود ندارد چطور ميتوانند خانههايشان را تکميل کنند؟»
وي ادامه داد: «کانکسنشيني مردم را عصبي کرده است و نميتوانند زندگي کنند. خانهها هنوز تکميل نشده و در شهر تنها حدود ۵۰ خانه ساخته شده است. مستاجران با چنين وضعيت افزايش قيمتها چطور ميتوانند روحيه آرامي داشته باشند؟ هيچ کسي نيست به داد اين قشر از مردم برسد. متاسفانه بيچارگي و درماندگي در چهره مستاجران و کارگران موج ميزند.»
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.