سرطان چیست و چگونه تشخیص سرطان صورت میگیرد؟ - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 58077
  پرینتخانه » اخبار دیگران تاریخ انتشار : 18 دی 1400 - 13:02 |

سرطان چیست و چگونه تشخیص سرطان صورت میگیرد؟

تشخیص سرطان در مراحل اولیه آن اغلب بهترین شانس را برای درمان فراهم می کند. با در نظر گرفتن این موضوع، با پزشک خود در مورد اینکه چه نوع تشخیص سرطان ممکن است برای شما مناسب باشد، صحبت کنید.
سرطان چیست و چگونه تشخیص سرطان صورت میگیرد؟

تشخیص سرطان

تشخیص سرطان در مراحل اولیه آن اغلب بهترین شانس را برای درمان فراهم می کند. با در نظر گرفتن این موضوع، با پزشک خود در مورد اینکه چه نوع تشخیص سرطان ممکن است برای شما مناسب باشد، صحبت کنید.

مطالعات نشان می‌دهد که در چندین نوع سرطان آزمایش‌های غربالگری می‌توانند با تشخیص زودهنگام سرطان جان انسان‌ها را نجات دهند. برای سایر سرطان‌ها، آزمایش‌های تشخیص سرطان فقط برای افرادی که بیشتر در معرض خطر هستند توصیه میشود.

بسیاری از سازمان‌های پزشکی و گروه‌های حامی بیمار توصیه‌ها و دستورالعمل‌هایی برای تشخیص سرطان دارند. در مورد دستورالعمل های مختلف را با پزشک خود مشورت کنید و بهترین روش تشخیص سرطان را انتخاب کنید.

چگونگی تشخیص سرطان

پزشک شما ممکن است از یک یا چند روش برای تشخیص سرطان استفاده کند:

  • معاینه فیزیکی: پزشک ممکن است مناطقی از بدن شما را برای توده هایی که ممکن است نشان دهنده سرطان باشد، معاینه کند. در طول معاینه فیزیکی، پزشک ممکن است به دنبال ناهنجاری هایی مانند تغییر در رنگ پوست یا بزرگ شدن اندام باشد که ممکن است نشان دهنده وجود سرطان باشد.
  • بیوپسی: در طول بیوپسی، پزشک نمونه ای از سلول ها را برای آزمایش در آزمایشگاه جمع آوری می کند. روش های مختلفی برای نمونه برداری وجود دارد. اینکه کدام روش بیوپسی برای شما مناسب است به نوع سرطان و محل آن بستگی دارد. در بیشتر موارد، بیوپسی تنها راه تشخیص قطعی سرطان است.

در آزمایشگاه، پزشکان به نمونه های سلولی زیر میکروسکوپ نگاه می کنند. سلول های طبیعی یکنواخت، با اندازه های مشابه و سازماندهی منظم به نظر می رسند. سلول های سرطانی با اندازه های متفاوت و بدون سازماندهی ظاهری منظم تر به نظر می رسند.

  • تصویربرداری: آزمایش های تصویربرداری به پزشک شما اجازه می دهد تا استخوان ها و اندام های داخلی شما را به روشی غیرتهاجمی بررسی کند. آزمایشات تصویربرداری مورد استفاده در تشخیص سرطان ممکن است شامل توموگرافی کامپیوتری (CT) اسکن، اسکن استخوان، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)، اسکن توموگرافی گسیل پوزیترون (PET)، سونوگرافی و اشعه ایکس و غیره باشد.
  • آزمایشات آزمایشگاهی: آزمایش‌های آزمایشگاهی تشخیص سرطان، مانند آزمایش ادرار و خون، ممکن است به پزشک شما کمک کند تا ناهنجاری‌های ناشی از سرطان را شناسایی کند. به عنوان مثال، در افراد مبتلا به لوسمی، یک آزمایش خون رایج به نام شمارش کامل خون ممکن است تعداد یا نوع غیرعادی گلبول های سفید خون را نشان دهد.

تشخیص سرطان

تشخیص سرطان در برخی از رایجترین سرطانها

  1. تشخیص سرطان سینه:
  • وجود یک توده جدید درسینه یا زیربغل شما
  • وجود توده حساس یا دردناک
  • تورم در سینه
  • تحریک سینه
  • فرورفتگی
  • ضخیم شدن و یا قرمزی و پوسته پوسته شدن سینه
  • وجود درد در سینه یا نوک سینه
  • ترشحات نوک سینه در صورتی که شیر مادر نیست
  1. تشخیص سرطان پروستات
  • مشکلات ادرار کردن، مانند مشکل در شروع یا توقف ادرار، نشت، قطع شدن جریان ادرار، یا میل غیرقابل کنترل ناگهانی برای ادرار کردن
  • درد هنگام ادرار کردن
  • احتیاج به ادرار کردن مکرر بخصوص شبها
  • مشکل در داشتن یا حفظ نعوذ
  • تغییرات در انزال، مانند درد در هنگام انزال یا کاهش مقدار مایع انزال شده
  • فشار یا درد در هنگام ادرار کردن
  • درد در پشت، باسن و یا مثانه
  • خون در ادرار

سرطان پروستات معمولاً علائم هشدار دهنده اولیه را ایجاد نمی کند. متخصصان توصیه می کنند که اگر مردی بالای ۵۵ سال هستید و هیچ علامتی ندارید، باید با پزشک خود در مورد تست جهت تشخیص سرطان و پیشگیری انجام دهید. اگر علائمی دارید، فورا به پزشک مراجعه کنید. این علائم همچنین می تواند به دلیل مشکلات دیگری مانند پروستاتیت (التهاب پروستات) باشد.

چرا تشخیص سرطان مهم است؟

برای اکثر انواع سرطان، پزشکان باید بدانند که چه سرطان چه مقدار گسترده شده و در کجای بدن قرار گرفته است  تا به تعیین بهترین گزینه های درمانی کمک کنند. به عنوان مثال، بهترین درمان برای سرطان در مراحل اولیه ممکن است جراحی یا رادیوتراپی باشد، در حالی که سرطان در مراحل پیشرفته تر ممکن است به درمان هایی نیاز داشته باشد که به تمام قسمت های بدن برسد، مانند شیمی درمانی، درمان دارویی هدفمند یا ایمونوتراپی.

البته، نوع و مرحله سرطان که به آن مبتلا هستید تنها عاملی نیست که برای تصمیم گیری بهترین درمان استفاده می شود. گاهی اوقات، سرطان هایی با مراحل مختلف ممکن است به روشی مشابه درمان شوند یا سرطان هایی با مرحله یکسان ممکن است به روش های مختلف درمان شوند. عوامل زیادی بهترین گزینه های درمانی را برای هر فرد تعیین می کنند.

مرحله سرطان همچنین می تواند برای کمک به پیش بینی دوره احتمالی آن و همچنین احتمال موفقیت درمان استفاده شود. اگرچه وضعیت هر فرد متفاوت است، سرطان هایی که در همان نوع و مرحله هستند، چشم انداز مشابهی دارند.

پس از تشخیص سرطان

اگر بیوپسی و سایر آزمایش‌ها نشان دهد که شما سرطان دارید، ممکن است آزمایش‌های بیشتری برای کمک به پزشک در برنامه‌ریزی درمان داشته باشید. به عنوان مثال، پزشک شما باید مرحله سرطان شما را مشخص کند. برای برخی از سرطان ها، دانستن درجه تومور یا گروه خطری که در آن قرار می گیرید برای تصمیم گیری در مورد بهترین درمان مهم است. تومور شما همچنین ممکن است برای سایر تومورها یا نشانگرهای ژنتیکی بیشتر آزمایش شود.

     فواید تشخیص سرطان چیست؟

  1. درمان زود هنگام
  2. هزینه کمتر
  3. جلوگیری از گسترش سلول های سرطانی
  4. مدت زمان کوتاه بین تشخیص تا درمان

رادیوتراپی سرطان

چه افرادی نیاز به انجام آزمایشات برای تشخیص سرطان دارند؟

تمامی افراد حتی اگر سابقه خانوادگی سرطان ندارند نیازمند انجام آزمایشات جهت تشخیص زودهنگام سرطان را دارا هستند اما برخی افراد نیازمند آزنایشات دوره ای و طبق برنامه هستند افراد واجد شرایط به قرار زیر هستند:

  1. افراد سیگاری
  2. افرادی که در معرض دود تنباکو هیتند یا افرادی که قلیون و دیگر دخانیات را استعمال میکنند.
  3. افراد با زمینه خانوادگی سرطان
  4. افرادی که قبلا به سرطان مبتلا بوده اند و بهبود یافته اند
  5. بیماران با سیستم ایمنی پایین
  6. افراد چاق
  7. افراد با سن بالا

تشخیص سرطان در شایعترین انواع سرطان ها

تشخیص سرطان در موارد زیر باعث بهبودی زود هنگام و جلوگیری از نقص عضو مانند برداشتن سینه میشود. انواع سرطان که نیاز به تشخیص زود هنگام دارند عبارتند از:

  • تشخیص سرطان سینه
  • تشخیص سرطان ریه
  • تشخیص سرطان پروستات
  • تشخیص سرطان روده و راست روده
  • تخیص سرطان تیروئید

رادیوتراپی

شکی نیست که رادیوتراپی می تواند بین مرگ و زندگی بیماران سرطانی تفاوت ایجاد کند، اما متأسفانه اغلب درمانهای سرطان دارای هزینه هستند.

پرادیوتراپی با ممکن است با عوارض جانبی شدیدی همراه باشد که بسیاری از آنها تا ماه ها یا سال ها پس از درمان ظاهر نمی شوند. عوارض جانبی حاد در عرض ۱۴ روز پس از درمان رخ می دهد و ناپدید می شود.

عوارض رتدیوتراپی با داارو از بین خواهند رفت.

رادیوتراپی چیست؟

رادیوتراپی با هدف قرار دادن DNA سلول آنها را بطور مستقیم از بین میبرد و باعث نابودی و یا جلوگیری از گسترش آنها میشود. هنگامی که سلول های سرطانی آسیب میبینند میمیرند و توسط بدن تجزیه و دفع میشوند. رادیوتراپی فورا و در لحظه سلول های سرطانی را از بین نمیبرد این سلولها به مرور زمان طی هفته ها و یا ماه ها از بین میروند.

رادیوتراپی (که پرتودرمانی نیز نامیده می شود) یک روش درمانی سرطان است که از دوزهای بالای پرتو برای از بین بردن سلول های سرطانی و کوچک کردن تومورها استفاده می کند. در دوزهای پایین، از اشعه در رادیوتراپی برای دیدن داخل بدن استفاده می شود، مانند استفاده از اشعه ایکس از دندان ها یا استخوان های شکسته.

انواع رادیوتراپی

دو نوع اصلی رادیوتراپی وجود دارد، رادیوتراپی خارجی و داخلی.

نوع رادیو تراپی که ممکن است انجام دهید به عوامل زیادی بستگی دارد، از جمله:

  • نوع سرطان
  • اندازه تومور
  • محل تومور در بدن
  • مقدار نزدیکی تومور به بافت های طبیعی حساس به تشعشع
  • سلامت عمومی و سابقه پزشکی شما
  • داشتن سرطان در گذشته یا در خانواده
  • عوامل دیگر، مانند سن شما و سایر شرایط پزشکی

مراحل رادیوتراپی

پس از تجویز پرتودرمانی، مرحله برنامه ریزی رخ می دهد. بیمار ابتدا تحت یک اسکن شبیه سازی بر روی یک سی تی اسکنر مخصوص قرار می گیرد. ممکن است از کنتراست IV یا خوراکی استفاده شود. سپس انکولوژیست رادیوتراپی، ناحیه مورد درمان، تومور و نواحی را که باید از آنها اجتناب شود (مانند اندام های طبیعی) را مشخص می کند. طرح تشعشع توسط دزیمتریست ها، فیزیکدانان پزشکی و انکولوژیست های تشعشع تهیه و بررسی می شود. سپس طرح تشعشع تحت بررسی های کیفی و ایمنی قرار می گیرد.

رادیوتراپی توسط پرتودرمانگرها در واحدهای درمانی انجام می شود.

کدام سلولها در طول رادیوتراپی بیشترین آسیب را میبینند؟

سلول‌ها و اندام‌هایی که بیشتر تحت تأثیر تشعشعات هسته‌ای قرار می‌گیرند، آنهایی هستند که به طور فعال در حال تولید مثل هستند، زیرا DNA زمانی که سلول در فرآیند تقسیم است بیشتر در معرض دید قرار می‌گیرد.

سلول‌های خونی بالاترین نرخ گردش خون را در بدن ما دارند، بنابراین بافتی که در آن تولید می‌شوند مستعدترین آسیب‌پذیری ناشی از تشعشعات هستند.

آسیب به مغز استخوان در دوزهای بالا – و تخریب کامل آن در دوزهای بسیار بالا – با جایگزین کردن گلبول‌های سفید خون، سیستم ایمنی بدن ما را مختل می‌کند.

سلول های پوشش دهنده سیستم گوارش نیز به سرعت در حال تقسیم هستند، بنابراین می توانند با حمله فیزیکی و شیمیایی هضم غذای ما مقابله کنند. آسیب دستگاه گوارش به علائم سندرم حاد تشعشع در افرادی که در معرض دوزهای بالا هستند کمک می کند.

و بافت‌ها و اندام‌های سالم تنها سلول‌هایی نیستند که به طور منظم تکثیر می‌شوند – تومورها به معنای واقعی کلمه توپ‌هایی از سلول‌ها هستند که خارج از کنترل تقسیم می‌شوند، به همین دلیل است که پرتودرمانی می‌تواند در از بین بردن آنها مؤثر باشد. تامین خون خوب به تومورها نیز کمک می کند، زیرا تابش با اکسیژن محلول در خون نیز تعامل دارد. این منجر به تولید رادیکال‌های آزاد می‌شود که به سلول‌های مجاور حمله می‌کنند و اثر تشعشع را تقویت می‌کنند.

رادیوتراپی از طریق تزریق، کپسول و یا نوشیدنی

برخی از انواع سرطان، از جمله سرطان تیروئید و برخی دیگر مانند سرطان پروستات، با مایع رادیواکتیو که بلعیده یا تزریق کرده اید قابل درمان هستند.

ممکن است تا چند روز پس از انجام درمان، رادیواکتیو باشید، بنابراین احتمالاً باید برای احتیاط در بیمارستان بمانید تا میزان اشعه به سطح ایمن کاهش یابد.

تیم درمانی شما ممکن است توصیه هایی به شما بدهد که برای جلوگیری از در معرض خطر قرار دادن افراد دیگر، چند روز پس از بازگشت به خانه، آن را دنبال کنید.

 آیا باید در طول رادیوتراپی در بیمارستان ماند؟

شما تنها چند دقیقه تا چند ساعت برای انجام رادیوتراپی باید در کلینیک بمانید پس از آن با نظر پزشک میتوانید به منزل یا محل کارتان مراجعه کنید. اما این موضوع بیشتر به احساستان پس از درمان بستگی دارد.

برای تشخیص سرطان و انجام رادیوتراپی به کجا مراجعه کنم؟

طبق توصیه و نظر بیماران کلییک آروین دارای بهترین تجهیزات و البته متخصصان در زمینه سرطان است. این کلینیک شامل چند طبقه میباشد که هر طبقه بطور تخصصی مشغول درمان در زمینه خاصی میباشد. انجام رادیوتراپی و تشخیص سرطان جهت درمان سرطان در کلینیک آروین زیر نظر پزشکان متخصص و فوق تخصص انجام میشود.

کلینیک آروین

کلینیک آروین دارای تمامی موارد زیر میباشد:

  • وجود تخصصان و فوق تخصصان آنکولوژیست
  • فضایی شاد و زیبا برای از بین بردن استرس بیماران
  • دسترسی مناسب به مترو، تاکسی و اتوبوس
  • بهداشت محیطی و فردی مناسب
  • همراهی پزشکا و بیماران از صفر تا صد بیماری
  • پرسنل صبور
  • دستگاههای بروز
  • اقامتگاه برای بیماران که از خارج از تهران مراجعه میکنند.
  • اتاق های VIP و CIP ویژه بیمارانی که متقاضی آن هستند.
  • دیگر نیازی نیست تا برای انجام سونوگرافی یا آزمایشاتتان به مکان های متفاوت بروید در این کلینیک همگی موارد را یکجا برایتان انجام میدهیم.
  • تمامی دستگاههای مورد نیاز بروز بوده و روزانه توسط تکنسین ها بررسی میشوند.

آیا سرطان درمان پذیر است؟

بله این روزها با بروز شدن تکنولوژی و تحقیقات روز افزون در این زمینه تمامی بیماریها و حتی سرطان اگر بموقع تشخیص داده شوند درمان پذیر هستند.کافیست با انجام موقع آزمایشات تشخیص سرطان قبل از شروع علائم آنرا تشخیص داده و با هزینه کم و زودهنگام جلو پیشرفت و حاد شدن بیماری را بگیرید. شما میتوانید این کار را با مراجعه به کلییک و تحت نظر پزشک انجام دهید.

|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای سرطان چیست و چگونه تشخیص سرطان صورت میگیرد؟ بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.